Reklama

Aktualizacja forum Przygotowujemy się do aktualizacji forum. Więcej informacji w tym wątku.

RCD 330 do seata leona 1p

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez chabi87 » 26 października 2017, 02:40

Witam serdecznie :D

Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami:
W ostatnim czasie mam trochę do czynienia z owym radiem i muszę przyznać,że co chwilę mnie zaskakuje jeśli chodzi o samą instalację - chciałbym poinformować,że według moich obserwacji nie ma ściśle określonych parametrów w jakim przypadku radio będzie dobrze działać w danym aucie.
Najlepszą metodą według mnie jest metoda zamontuj i sprawdź.
Dlaczego?
Przykładowa sytuacja:
passat b6 2006 1.9 Tdi wersja highline moduł z końcówką "C" radio podłączone bez zmiany gateway'a działa bez zarzutów. Nie mogąc przeżyć tego,że w moim passku (także 2006, także 1.9Tdi, także moduł z końcówką "C" lecz wersja comfortline) radio śmiga na emulatorze gatewaya, postanowiłem zrobić próbę na żywca i podłączyłem bez emulatora. Następnego dnia rano obudził mnie krzyk mojej żony która owym autem porusza się do pracy ,że auto nie pali (aku padł).
Daczego tak się stało ?
Wersja wyposażenia ?
Śmię wątpić.
Kolejny przykład Golf V z modułem gdzie ostatnią literką była "K" - radio działa bez zarzutów.
Jeśli chodzi o kierę multifunkcyjną to także występują różnice w takich samych przypadkach:
12 przycisków na kierownicy w passacie b7 rok 2013 - działa tylko głośniej ciszej (jeśli chodzi o sterowanie radiem)
--------II------------- w golfie VI roku nie pamiętam - działają wszystkie odpowiedzialne za sterowanie radiem

Na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić co dokładnie odpowiada za brak poprawnego funkcjonowania (zbieram dane) ale wymiana gateway'a na pewno pomaga.
Moja dobra rada: jeśli ktoś się przymierza do zakupu RCD330 plus bądź innego - nowszego radia to radzę najpierw kupić radio (jakby co to jest 14 dni na zwrot bez podawania przyczyny), zainstalować w aucie i wtedy jak okaże się,że radio nie działa tak jak powinno wymieniać lub stosować emulator gateway.
Zobacz Profil
chabi87
Stella
Stella
 
Posty: 6
Dołączył(a): 26 października 2017, 01:46
Auto: Caddy Passat b6
silnik: inny

Reklama

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez pirzol » 12 listopada 2017, 09:19

Witam

Zainstalowałem RCD330G+ w Leonie 2008r,
- sterownik CAN Gateway wersja Q (1K0 907 530 Q).
- Full FIS (brak informacji o radiu/telefonie)
- kierownica 8 klawiszy, (1K0 953 549 BG) nie działa sterowanie funkcjami radia

Rozwiązanie braku sterowania z kierownicy:
* wymaga wymiany modułu pod kierownicą na np, z serii CH (1K0-953-549-CH ) + kierownica 12 klawiszy + poduszka
* lub dołożenie modułu za około 160zł http://extravag.ru/component/jshopping/ ... l?Itemid=0
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... -330G-Plus)/page6


Radio odczytuje z magistrali informacje o aktualnym czasie, włączeniu, wyłączeniu auta.
Generalnie funkcje obsługi telefonu BT<=>Android działają rewelacyjnie. Wyświetlanie listy połączeń, informacje o SMS, książka adresowa, nawet jest dostepne wybieranie głosowe.

Radio RCD330G+ bardziej się opłaca niż szukanie kompletu RCD510+moduł telefonu BT.


pozdrawiam
Piotr

-- 12 lis 2017, o 10:19 --

W sterowniku radia widzę informacje o problemie komunikacji z licznikiem (maxidot) czyli full FIS.
Może to jest powód dla którego nie wyswietla się informacja na zegarach o przychodzacej rozmowie tel. ?
Chabi87 - jak myślisz ?
Masz może rozpiske długiego kodowania do tego radia pod VCDS ?

Kod: Zaznacz cały
-------------------------------------------------------------------------------
Address 17: Instruments        Labels: 1K0-920-xxx-17.lbl
   Part No: 1P0 920 840 C
   Component: KOMBIINSTRUMENT VO3 0724 
   Coding: 0002101

Address 56: Radio (J503)       Labels: None
   Part No SW: 6RD 035 187 A    HW: 6RD 035 187 A
   Component: MIB2-S-R-CN   025 0210 
   Revision: -----001    Serial number: 05775GD2309233
   [b]Coding: 0000040004000A[/b]
   Shop #: WSC 00081 790 00118
   VCID: 45813B72CC60CC6AD3-8011

1 Fault Found:
[b]01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
            004 - No Signal/Communication[/b]
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100100
                    Fault Priority: 6
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 254
                    Mileage: 166150 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2000.00.00
                    Time: 01:30:18
_________________
Pozdrawiam
Piotr
---------------------------------
Leon II TDI 1.9 110 KM | DSG, pakiet sport
Toledo III 1.6 105 KM | Reference
+mody
(el. lusterka, el. 4x szyby, halogeny, MFSW, MP3)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Signo
Signo
 
Posty: 102
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Leon II
silnik: BLS 1.9

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez chabi87 » 14 listopada 2017, 11:56

Siemanko,
problem modułu sterującego w zestawie wskaźników dotyka chyba każdego i mało komu udaje się go pozbyć na zawsze - moje podejrzenia to zbyt "stary" moduł. Z tego co mi również wiadomo informacje o połączeniach telefonicznych wyświetlają się na FIS'ie 3D i podejrzewam,że dopiero w tym momencie zniknie wyżej wymieniony błąd.
Kodowania podrzucę wieczorkiem, bo komp z vcdsem jeździ w aucie którym żona się porusza.

Sorki za późną odpowiedź - zarejestrowany jestem na mailu którego rzadko używam i dopiero przeczytałem powiadomienie :oops: :roll:

Spróbuj zapodać mu takie kody długie:
00000400020000
Oczywiście chodzi mi o kanał 56 Radio
Potem usuń błędy,
wyłącz radio
wyjmij klucze ze stacyjki
zamknij auto
otwórz auto
odczytaj błędy potem usuń (w kanale 56)
włącz radio i sprawdź błędy
czekam na efekty czy coś pomogło :)
Zobacz Profil
chabi87
Stella
Stella
 
Posty: 6
Dołączył(a): 26 października 2017, 01:46
Auto: Caddy Passat b6
silnik: inny

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez pirzol » 14 listopada 2017, 22:19

Kodowanie radia ustawione [00000400020000].
Niestety nadal wyskakuje błąd komunikacji z licznikiem.

W sumie nie jest to mega istotny problem.
;)

Zbyt cichy głos z mikrofonu na pokładzie (tak relacjonowali rozmówcy) to prawdopodobnie był efekt ściszenia głośności podczas rozmowy.
Jest to oddzielnie ustawiane lewą gałką dla muzyki i dla rozmowy telefonicznej (zmiana możliwa tylko podczas połączenia telefonicznego).

Fajna funkcja skanowania automatycznego, przyciskasz lewą gałkę - w prawym górnym rogu pokazuje sie napis skanowanie i radio samo wyszukuje stacji i puszcza je na 5 sek i nastepnie skanuje dalej aż ponownie nacisniemy prawą gałkę - wtedy zatrzyma się na znalezionej stacji.
Taka funkcja automatycznego szukania stacji :)

Poniżej wycinek z skanowania modułów po zakodowaniu radia i skasowaniu błędów - w radiu pojawia sie błąd komunikacji z licznikiem.
Kod: Zaznacz cały
-------------------------------------------------------------------------------
Address 16: Steering wheel        Labels: 1K0-953-549-MY8.lbl
   Part No SW: 1K0 953 549 BG    HW: 1K0 953 549 BG
   Component: J0527           752 0101 
   Coding: 0012042
   Shop #: WSC 46946 469 79192
   VCID: 78F99EBB0B5199DEA37-802D

   Subsystem 1 - Part No: XXXXXXXXXXX
   Component: E0221           001 0010

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address 17: Instruments        Labels: 1K0-920-xxx-17.lbl
   Part No: 1P0 920 840 C
   Component: KOMBIINSTRUMENT VO3 0724 
   Coding: 0002101
   Shop #: WSC 00011 888 96745
   VCID: 2B5371F78A87E2461E5-807E

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------
Address 19: CAN Gateway        Labels: 1K0-907-530-V3.clb
   Part No SW: 1K0 907 530 Q    HW: 1K0 907 951
   Component: J533__Gateway   H16 0202 
   Revision:   H16       Serial number: 2700K086030876
   Coding: ED801F060002020202
   Shop #: WSC 06402 785 00200
   VCID: 3567578F5CC3A4B6781-8060

No fault code found.

-------------------------------------------------------------------------------

Address 56: Radio (J503)       Labels: None
   Part No SW: 6RD 035 187 A    HW: 6RD 035 187 A
   Component: MIB2-S-R-CN   025 0210 
   Revision: -----001    Serial number: 05775GD2309233
   Coding: 00000400020000
   Shop #: WSC 00081 790 00118
   VCID: 4587274FCC233436E81-8010

1 Fault Found:
01317 - Control Module in Instrument Cluster (J285)
            004 - No Signal/Communication
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01100100
                    Fault Priority: 6
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 5
                    Mileage: 166347 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2000.00.00
                    Time: 19:33:11



info from rosstech website.
Generally in other VW models its seems to be accepted that the DDP - Display Data Protocol (older Instrument Clusters, Volkswagen Models with red Displays) and BAP = Operating and Display Protocol (newer Instrument Clusters, Volkswagen Models with white Displays).
The RCD310 only communicates via BAP (new data protocol used by MKVI), but the red clusters dont work with BAP, only DPP. Updating can bus wont help, it's a problem with the cluster. RCD310 and RNS315 don't work with the red clusters. RCD510 and RNS510 work with the red clusters.



Tu opisany przypadek zmiany protokołu komunikacji w RNS510 http://blog.videgro.net/2012/11/navigat ... f-rns-510/

Czyli raczej bez zmiany softu w RCD330G+ na wspierajacy stary protokół DPP nie bedzie wyswietlania na czerwonych zegarach.
Pozostaje uprade:
- licznik biały po lifcie w 2009
- kontroler pod kierownicą
- kierownica 10/12 klawiszy
- poduszka

Co zyskamy?
-sterowanie klawiszami
-komunikaty o połaczeniu na FIS

Gdyby ktoś chciał iść w kierunku dołozenia modułu BT i pozostawienia radia, tzreba znalezc moduł BT z protokolem DPP http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting.

Generalnie to radio RCD330G+ bije na głowę systemy VW z epoki DPP...
_________________
Pozdrawiam
Piotr
---------------------------------
Leon II TDI 1.9 110 KM | DSG, pakiet sport
Toledo III 1.6 105 KM | Reference
+mody
(el. lusterka, el. 4x szyby, halogeny, MFSW, MP3)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Signo
Signo
 
Posty: 102
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Leon II
silnik: BLS 1.9

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez chabi87 » 15 listopada 2017, 14:51

Niestety nadal wyskakuje błąd komunikacji z licznikiem.

W sumie nie jest to mega istotny problem.
;)


mi to również nie przeszkadza, bo nie ma wpływu na użytkowanie radia....

Fajna funkcja skanowania automatycznego, przyciskasz lewą gałkę - w prawym górnym rogu pokazuje sie napis skanowanie i radio samo wyszukuje stacji i puszcza je na 5 sek i nastepnie skanuje dalej aż ponownie nacisniemy prawą gałkę - wtedy zatrzyma się na znalezionej stacji.
Taka funkcja automatycznego szukania stacji :)


PRAWĄ GAŁKĄ TO ROBISZ :-P

A może masz ochotę na auto-skan + auto-zapamiętanie ???
PRZYCISK FM/AM WCIŚNIJ I PRZYTRZYMAJ NA 10 sekund

Kolejnych kilka bajerów znajdziesz w menu inżynierskim - musisz odblokować przez vcdsa
kanał 56 radio------
------>adaptacje------
----->przejdź do 50 ------
----->wartość zmień na 1 i zapisz
ODBLOKOWANE MENU INŻYNIERII

aby wejść w wyżej wymienione menu
przytrzymaj setup - pojawią dwa przyciski
1.aktualizacja oprogramowania
2.radio skaner
puść setup
wciśnij setup i trzymaj aż pojawi się nowe okienko z przyciskami,a potem zwiedzaj :D

-- 15 listopada 2017, 15:48 --

TUTAJ PROSZĘ BARDZO FILMIKZ AUTO-SCANEM + AUTO ZAPIS STACJI RADIOWYCH na przykładzie radia dedykowanego do skody (oprócz loga i podświetlenia niczym się nie różni od wersji dla seata :P

-- 15 listopada 2017, 15:48 --

TUTAJ PROSZĘ BARDZO FILMIKZ AUTO-SCANEM + AUTO ZAPIS STACJI RADIOWYCH na przykładzie radia dedykowanego do skody (oprócz loga i podświetlenia niczym się nie różni od wersji dla seata :P

-- 15 listopada 2017, 15:48 --

TUTAJ PROSZĘ BARDZO FILMIKZ AUTO-SCANEM + AUTO ZAPIS STACJI RADIOWYCH na przykładzie radia dedykowanego do skody (oprócz loga i podświetlenia niczym się nie różni od wersji dla seata :P

-- 15 listopada 2017, 15:48 --

TUTAJ PROSZĘ BARDZO FILMIKZ AUTO-SCANEM + AUTO ZAPIS STACJI RADIOWYCH na przykładzie radia dedykowanego do skody (oprócz loga i podświetlenia niczym się nie różni od wersji dla seata :P

-- 15 listopada 2017, 15:51 --

przepraszam za spam ale coś się przywiesiło przy edycji i wyszło jak wyszło
Zobacz Profil
chabi87
Stella
Stella
 
Posty: 6
Dołączył(a): 26 października 2017, 01:46
Auto: Caddy Passat b6
silnik: inny

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez pirzol » 18 listopada 2017, 16:45

Narazie brak czasu na dłubanie w radiu, samochód Żony jeździ z właścicielką.

Znalazłem taki wynalazek do konwersji standardów komunikatów fis/klawiszy.
http://allegro.pl/emulator-can-bus-1-6- ... etargeting

Cena raczej dla VIP ;)

-- 18 lis 2017, o 17:31 --

chabi87

czy jest mozliwośc ustawienia LOGO dla stacji radiowych ?
Podgranie przez kartę SD grafiki png/jpg 400x400 pixeli tak jak to jest w radiach VW?

https://www.youtube.com/watch?v=41MX7Q_MzGU

http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=228

rosjanie już coś mają https://www.drive2.ru/l/468479915436540340/
Obrazek
_________________
Pozdrawiam
Piotr
---------------------------------
Leon II TDI 1.9 110 KM | DSG, pakiet sport
Toledo III 1.6 105 KM | Reference
+mody
(el. lusterka, el. 4x szyby, halogeny, MFSW, MP3)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Signo
Signo
 
Posty: 102
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Leon II
silnik: BLS 1.9

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez chabi87 » 22 listopada 2017, 12:20

O to ciekawostka,aż zaraz oblukam .... :shock:

Niestety koledzy z rosyji nie mają ... w dalszym ciągu poszukiwania rozwiązania problemu logotypów stacji radiowych trwają.
Może kiedyś się uda :D
Zobacz Profil
chabi87
Stella
Stella
 
Posty: 6
Dołączył(a): 26 października 2017, 01:46
Auto: Caddy Passat b6
silnik: inny

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez pirzol » 25 listopada 2017, 20:40

Po tygodniu eksploatacji pojawia się problem z czułością/głośnością mikrofonu.
Rozmówca słyszy dobrze jeżeli podczas połączenia telefonicznego głośność jest na minimum 90%.
Wtedy jednak kierowca słyszy bardzo głośno rozmówcę.

Jest na to jakiś sposób? Przeniesienie mikrofonu nad głowę jak w oryginale ?

fotki z radiem wewnątrz auta:
https://photos.app.goo.gl/YHUCdy9gttTu9Gl22
https://photos.app.goo.gl/FxvdOlfxGhHbQ5wj2
https://photos.app.goo.gl/PNDR9WWzNr6tYv4C3
https://photos.app.goo.gl/tb8woSrKdwJ1fmW43

-- 25 lis 2017, o 21:38 --

Zdzwoniłem się z Chabi87, pogadaliśmy :).
Wygląda na to, że lepsza połówka :oops: pokręciła gałką głośności przez co ściszyła rozmowę i mikrofon.

Przy okazji fotki menu Inżynierskiego = ustawień.
https://photos.app.goo.gl/c8f4KEbBCzKBhLOI2
https://photos.app.goo.gl/GbnH97Y5O68ma9Fc2
https://photos.app.goo.gl/cPldyiHFZL1hsGQN2

Kod: Zaznacz cały
musisz odblokować przez vcdsa
kanał 56 radio------
------>adaptacje------
----->przejdź do 50 ------
----->wartość zmień na 1 i zapisz
ODBLOKOWANE MENU INŻYNIERII

aby wejść w wyżej wymienione menu
przytrzymaj setup - pojawią dwa przyciski
1.aktualizacja oprogramowania
2.radio skaner
puść setup
wciśnij setup i trzymaj aż pojawi się nowe okienko z przyciskami,a potem zwiedzaj
_________________
Pozdrawiam
Piotr
---------------------------------
Leon II TDI 1.9 110 KM | DSG, pakiet sport
Toledo III 1.6 105 KM | Reference
+mody
(el. lusterka, el. 4x szyby, halogeny, MFSW, MP3)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Signo
Signo
 
Posty: 102
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Leon II
silnik: BLS 1.9

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez chabi87 » 30 listopada 2017, 06:17

pirzol napisał(a):

Zdzwoniłem się z Chabi87, pogadaliśmy :).
Wygląda na to, że lepsza połówka :oops: pokręciła gałką głośności przez co ściszyła rozmowę i mikrofon.



zakaz musisz dać na kręcenie gałkami :-P :wink: :wink: :wink:
Zobacz Profil
chabi87
Stella
Stella
 
Posty: 6
Dołączył(a): 26 października 2017, 01:46
Auto: Caddy Passat b6
silnik: inny

Re: RCD 330 do seata leona 1p

Postprzez Kamil2398 » 15 lutego 2018, 15:17

Wie ktoś czy jest opcja wysyłki do Polski z extravag.ru? Zamawiał może ktoś ten moduł do kierownic 8 przyciskowych?
Zobacz Profil
Kamil2398
Stella
Stella
 
Posty: 9
Dołączył(a): 25 listopada 2016, 21:58
Auto: Seat Leon 1P
silnik: BZB 1.8


Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości