Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kodowanie nowego Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kodowanie nowego Leona

Postprzez literat » 7 maja 2021, 09:27

Myślę, że ponieważ taki wątek w 5F już jest to może byśmy się dzielili jakie kodowania działają na naszym Leonie. Ja jestem dopiero początkujący w tym względzie (wczoraj dojechał OBDeleven) i zrobiłem pierwsze skanowanie samochodu i zaczynam poszukiwać na różnych forach kodowań dla nas. Jak ktoś coś wie to zapraszam do podzielenia się swoją wiedzą.
U mnie po wczorajszym skanowaniu wywaliło kilkanaście błędów - wiem, że tak może być ale.... Przeskanowałem dzisiaj prawie 4 letniego 5F i nie było tam ANI JEDNEGO błędu, a nikt do samochodu nie dotykał się z interfejsem - czyli można..... Dodam, że samochód był kilka miesięcy temu na zwykłym serwisie, ale nie wierzę, że komuś z autoryzowanego serwisu chciało by się kasować błędy :-)
literat
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon III i IV
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Kodowanie nowego Leona

Postprzez wujekcybul » 8 maja 2021, 12:32

wujekcybul
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Cubaza » 8 maja 2021, 18:21

Zła aplikacja ponieważ? Jakieś argumenty?
Cubaza
Sport
Sport

Auto: 5F
Silnik: benzyna inny

Postprzez Voodoo199 » 9 maja 2021, 05:41

wujekcybul napisał(a):Zla apke kupiles. https://obdappshop.de/VW-Fahrzeugcodier ... CD/?page=2
Jak zła apke? Przecież obdeleven działa tylko z interfejsem obdeleven, którym w wersji pro można robić czary i magię
Voodoo199
Stella +
Stella +

Region: zagranica
Auto: LEONIII

Postprzez wesol » 9 maja 2021, 07:54

Nic więcej nie zrobisz jak vcds. Nawet sporo mniej bo obd11 działa na zasadzie skrótu hitowego. Tylko że o ile ten skrót masz już opracowany. Żadnych poważnych diagnostyka nim nie wykonasz. A nowsze auto się bardziej robi odisem.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez literat » 9 maja 2021, 18:55

Ja akurat mam OBDeleven i traktuję to jako bardzo zaawansowaną zabawkę którą można posprawdzać wiele rzeczy w samochodzie. Do jakiś poważniejszych zadać diagnostycznych to raczej bym go nie użył :-)
literat
Stella +
Stella +

Region: lubuskie
Auto: Leon III i IV
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez wesol » 9 maja 2021, 20:42

Ale też nie można być takich zabawek pewnym. Dość często różne tego typu zabawki pokazują jak nie zmyślone błędy to czasem nawet parametry z odczytów jakieś nieprawidłowe.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez vis » 10 maja 2021, 10:08

po serwisie na pewno kasowali ;) ale fakt, KL spamuje błedami jak dziki, na szczęście większość pojawia się tylko przelotnie.

obecnie większość sterowników na platformie MQB ma SFD (Schutz Fahrzeug Diagnose) i chyba jeszcze nie ma łatwego sposobu na obejście tego zabezpieczenia, ale można sobie odblokować dodatkowe widoki zegarów, zmienić nieco zachowanie Lane Assist'a etc... na forum obd jest lista.

@wesol z tymi skrótami ma chyba na myśli aplikacje obd11, które sprowadzają zmiany do 1 kliknięcia. Ale nikt nie zmusza do korzystania z nich, nadal można normalnie modyfikować długie kodowanie / parametry i inne podstawowe rzeczy za 10% ceny vcds'a.
vis
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon KL FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez wesol » 10 maja 2021, 17:16

Znasz jakichś mechaników prowadzących warsztat co używają obd11? Ja nie. Za to tych co używają vcds to prawie wszyscy. Natomiast dla zwykłego obywatela to po co mu ori sprzęt. Wystarczy chinol który kosztuje 150 zł i robię nim wszystko co obd11 u najważniejsze- logi nim zrobię czego obd11 nie zrobi. A jeszcze mam możliwość kupienia kopi vcds coprawda za 800 zł ale mam i wsparcie i uchodze za legala. Tylko obd11 lepszy jest że nie trzeba laptopa nosić.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez Voodoo199 » 10 maja 2021, 19:11

wesol napisał(a):Znasz jakichś mechaników prowadzących warsztat co używają obd11? Ja nie. Za to tych co używają vcds to prawie wszyscy. Natomiast dla zwykłego obywatela to po co mu ori sprzęt. Wystarczy chinol który kosztuje 150 zł i robię nim wszystko co obd11 u najważniejsze- logi nim zrobię czego obd11 nie zrobi. A jeszcze mam możliwość kupienia kopi vcds coprawda za 800 zł ale mam i wsparcie i uchodze za legala. Tylko obd11 lepszy jest że nie trzeba laptopa nosić.
Jakich logow obdeleven nie robi ?
Voodoo199
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 11 maja 2021, 10:11

Dynamicznych np. jeśli chcesz zalogować grupę 011 i 003 czy co tam sobie wymyślisz tak by było w pliku exelowskim.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez Voodoo199 » 12 maja 2021, 18:11

wesol napisał(a):Dynamicznych np. jeśli chcesz zalogować grupę 011 i 003 czy co tam sobie wymyślisz tak by było w pliku exelowskim.
Oczywiście ze można ….
Voodoo199
Stella +
Stella +

Postprzez wujekcybul » 28 maja 2021, 06:03

Cubaza napisał(a):Zła aplikacja ponieważ? Jakieś argumenty?

Zla bo nie dziala z nowym leonem, pare fukncji tylko dziala.
wujekcybul
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 290

Postprzez Paweler » 10 grudnia 2021, 12:46

A jak myślicie, czy VCDS 21.3.0 połączy się z Leonem4? Bo podobno już wersja 21.9.
Paweler
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 4 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez wesol » 11 grudnia 2021, 07:46

Myślę że nawet wcześniejszą wersją też się w pełni będzie łączyć. Wielkiego skoku ostatnimi czasy nie zrobiono w tej materii.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez witek_77 » 22 kwietnia 2023, 10:09

Dotarł OBD11. Zabawę czas zacząć. Mój Leon niestety jest z początku produkcji i licznik jeszcze nie ma wszystkiego co późniejsza wersja. Może update by pomógł ale jeszcze nie ma instrukcji, a ODISa nie mam. Póki co wygląda to tak, że zrobiłem zegary cupra, temperaturę oleju w skrzyni, pozostała ilość paliwa w baku i parę pierdow. Jak coś to żaden VCDS na PIC nic nie zwojuje. Tylko odczyt błędów z ABS. Wersje na ARM już ogarniają błędy i protokół UDS ale wciąż trzeba wygenerować token SFD (50$ od sterownika na Ali) + kabelek. OBD11 ma automatyczne odblokowanie SFD w planie pro.

Obrazek
witek_77
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne