Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Postprzez weglus » 15 lipca 2021, 22:27

Jak oceniacie standardową tapicerkę w FR? Przyjemnie sie na niej siedzi? Zastanawiam sie nad alkantarą. Pomijam plusy elektryki fotela, pamięci, skórzanych rączek. Rozpatruję jedynie wartość samego materiały czy jest warty dopłaty prawie 3,5tys. Niestety na siedzisku i oparciu alkantara jest łączona ze skórą i to mnie hamuje. Wolałbym całą alkantare bez skóry na ramionach i bokach ud, która będzie zimą ziębiła a latem parzyła :-D
weglus
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 16 lipca 2021, 06:47

To nie jest skóra a pewnie nawet nie leżało koło niej więc twoje obawy co do ziębienia czy nagrzewania są niepotrzebne :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez frimage » 16 lipca 2021, 07:12

Po miesiącu używania zwykłej tapicerki w FR dużo nie mam o niej do powiedzenia, poza tym że mi się wzór podoba :-D Zwykła tapicerka też jest łączona z czymś skóropodobnym, ale kontakt z ciałem to to chyba rzadko będzie miało.

A czy przy zamawianiu elektrycznych foteli jest dalej ten sam problem z długością oczekiwania na produkuję samochodu? Ja zamawiałem auto w połowie lutego, wyprodukowane było w połowie maja. Znajomy zamawiał tydzień po mnie, odbiór auta planowany jest na listopad :D I jako winę podali globalne problemy z dostawą czipów. W lutym ten sam problem miało BMW i Mercedes przy tańszych modelach.
frimage
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR MK4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez FalconTech » 16 lipca 2021, 08:22

frimage napisał(a):A czy przy zamawianiu elektrycznych foteli jest dalej ten sam problem z długością oczekiwania na produkuję samochodu? Ja zamawiałem auto w połowie lutego, wyprodukowane było w połowie maja. Znajomy zamawiał tydzień po mnie, odbiór auta planowany jest na listopad :D

Zamówiony w połowie marca i wyprodukowany w pierwszej połowie maja. Więc te opóźnienia to loteria.

Co do alkantary, materiał nazywa się Dinamica (od nazwy materiału nazwali pakiet foteli). Dinamica to syntetyczna alcantara.
W ciepłe dni to mam wrażenie, że to ona bardziej grzeje w plecy niż skóra. Zawsze sie staram parkować tyłem do słońca żeby nie grzało w kierownicę i fotele, szkoda wypalać materiały na dłuższa metę.
Zimy jeszcze nie było więc ciężko powiedzieć. Wydaje mi się, że pakiet zimowy to obowiązek (szczególnie, że jest w tym grzane koło kierownicy). Włączając podgrzewanie teraz to w 2 sekundy jest gorąco, to zimą pewnie w 4 ;)

Ciekawe jest też to, że podgrzewanie fotela można uruchomić stukając dwoma palcami w panel regulacji temperatury.
FalconTech
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: MK4

Postprzez weglus » 16 lipca 2021, 11:13

Czy to skaj czy prawdziwa skóra to "faktura" materiału w miare podobna i nagrzewało będzie sie podobnie moim zdaniem. Zwykła tapicerka ma skórzany tył i boczki które sie nie stykają z ciałem. Wzór alkanatary w poniższym linku. Myślę, że ramiona mogłby sie opierać idealnie o skórę.
Pakiet zimowy będzie i tak i tak, alkantare mam też w innym aucie ale ono akurat zawsze parkuje w garażu lub w cieniu... :-D
https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon ... llery-open
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez golotheman » 18 lipca 2021, 12:34

Nie trzeba. Sprawdzilem i mozna w ustawieniach ustawic aby wydluzyl czas bezczynnosci i wtedy caly czas wylapuje. Ale przycina sie modul wifi w aucie po starcie i automatycznie wyszukuje karte. Wiadomo w jakim celu to robi. Pan placi. Pani placi..

-- 17 lipca 2021, 12:03 --

Co do tapicerki fr to ja jestem bardzo zadowolony. Wyglada fajnie, nie grzeje w plecy. Jest bardzo wygodnie i praktycznie. A praktycznie bo jakosc dzisiejszej skory to dramat. A tu nie ma kontaktu ze skora. Wiec nie powyciera sie itp. Wiec jak ktos ma watpliwosci nad fr - brac i sie cieszyc.

-- 18 lipca 2021, 12:34 --

Ale chyba najwieksza lipa jest z bt i połączeniami na carplay. Sterowanie na kierownicy dziala wysmienicie jak jest polaczony telefon przez wbudowany bt. Ale na carplayu nie ma tego sterowania. Trzeba klikac infotaiment. Lipa straszna.
golotheman
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon KL8
Silnik: DPBA 1.5

Postprzez FalconTech » 19 lipca 2021, 07:49

golotheman napisał(a):Sterowanie na kierownicy dziala wysmienicie jak jest polaczony telefon przez wbudowany bt. Ale na carplayu nie ma tego sterowania. Trzeba klikac infotaiment.

O sterowaniu którymi opcjami mówisz? Z kierownicy na CarPlay to chyba tylko przełączanie piosenek i to mi działa bez problemu i najmniejszej zwłoki.
FalconTech
Stella
Stella

Postprzez golotheman » 19 lipca 2021, 13:04

Dzwonienie po bt i kaiazka kontaktow / ostatnich numerow.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez ben » 19 lipca 2021, 15:52

FalconTech napisał(a):Wydaje mi się, że pakiet zimowy to obowiązek (szczególnie, że jest w tym grzane koło kierownicy). Włączając podgrzewanie teraz to w 2 sekundy jest gorąco, to zimą pewnie w 4 ;)

Ciekawe jest też to, że podgrzewanie fotela można uruchomić stukając dwoma palcami w panel regulacji temperatury.

I z pakietem zimowym może być loteria. U mnie w zamawianym do produkcji samochodzie mimo wybrania pakietu zimowego, to owszem koło kierownicy było grzane ale w fotelach zapomnieli założyć mat grzewczych :shock: :brawo: Początkowo myślałem, że to błąd tego porąbanego systemu multimedialnego, że nie wyświetlają się ikony do grzania foteli... a tu taka historia, że fizycznie tego po prostu nie ma :roll:
ben
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 4 FR

Postprzez bzykofm » 19 lipca 2021, 17:49

No to reklamacja i niech zakładają, produkt niezgodny z zamówieniem. Ikonki grzanych foteli są? Zakładam, że fizyczne włączniki nie istnieją.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez FalconTech » 20 lipca 2021, 07:51

Tylko ikonki są. Fizycznych przycisków nie ma.

Maty zakłada się przed złożeniem fotela, nigdy bez powodu nie ściąga się pokrowca, tym bardziej nie w fabryce. Do fabryki przyjeżdzają gotowe fotele do wsadzenia w auto.
Zwyczajnie wsadzili nie to co trzeba i najlepiej jakby wymienili fotele. Jeśli serwis będzie sciągał pokrowiec, kleił maty i trimował fotel to ja nie chcę widzieć jak to będzie wyglądać :shock:
FalconTech
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 20 lipca 2021, 08:03

To niech wymieniają fotele, mam nadzieję, że jeśli auto było zamawiane z pakietem zimowym to reszta instalacji jest.

Wychodzi na to, że teraz przed kupnem trzeba będzie sprawdzać wszystkie zamawiane opcje. Teraz nawet nie widać co jest a czego nie ma :-(

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ben » 20 lipca 2021, 09:44

bzykofm napisał(a):No to reklamacja i niech zakładają, produkt niezgodny z zamówieniem. Ikonki grzanych foteli są? Zakładam, że fizyczne włączniki nie istnieją.

Nie nie, ikon nie było. A problem jest już rozwiązany i pożegnałem się z tą "cudowną" marką i całym koncernem VAG. Na szczęście dealer zachował się wzorowo i nie mam tutaj nic do zarzucenia. W ciągu nie całych dwóch tygodni auto zostało wykupione z leasingu i sprawa zamknięta.
ben
Stella
Stella

Auto: Leon 4 FR

Postprzez bzykofm » 20 lipca 2021, 13:09

To przynajmniej tyle. Daj znać, który dealer, co raz ciężej teraz o uczciwych.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez golotheman » 20 lipca 2021, 14:34

A jakie macie doswiadczenia z startstop? Ktos dluzej jezdzi na nim? Nie dziala to zle w leonie, oszczednosci przy dluzszych przedtojach tez sa zauwazalne, ale bardziej interesuje mnie wplyw na turbo i inne elementy silnika. Pytam o mechanike i trwalosc.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 20 lipca 2021, 23:03

Z tego co słyszałem, to już w leonie 3gen turbina miała swoją pompkę, którą była odpowiedzialna za chłodzenie. W Aronie też to słychać po zgaszeniu auta. I nie, nie mylę tego z wentylatorem :D Natomiast może to być fejk i ten dźwięk to może być coś zupełnie innego.
Jeżeli masz miękką hybrydę to start/stopem bym sie nie przejmował, bo i tak silnik Ci wyłącza nawet w trakcie jazdy i to też ma wpływ na turbinie (sprint spod świateł i a za chwile równa jazda i wyłączenie silnika na ten moment "żeglowania" w eTSI).

-- 21 lipca 2021, 00:03 --

Z tego co słyszałem, to już w leonie 3gen turbina miała swoją pompkę, którą była odpowiedzialna za chłodzenie. W Aronie też to słychać po zgaszeniu auta. I nie, nie mylę tego z wentylatorem :D Natomiast może to być fejk i ten dźwięk to może być coś zupełnie innego.
Jeżeli masz miękką hybrydę to start/stopem bym sie nie przejmował, bo i tak silnik Ci wyłącza nawet w trakcie jazdy i to też ma wpływ na turbinie (sprint spod świateł i a za chwile równa jazda i wyłączenie silnika na ten moment "żeglowania" w eTSI).
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez FalconTech » 21 lipca 2021, 07:30

S&S działa… niezauważalnie.

Nie wiem jak to jest z tą dodatkową pompką, dobrze by było jakby była.
Z tym startem spod świateł to nie do końca tak, bo jak sterownik uzna że nie powinien to jedynie wrzuci luz ale nie zgasi silnika.
FalconTech
Stella
Stella

Postprzez golotheman » 21 lipca 2021, 22:18

No to musialby byc jakis dodatkowy obieg chlodzenia przez pompe elektryczna. Jak silnik stoi to pasek osprzetu tez.
O tym, ze jest pompa elektryczna do wody i przez pierwsze kilka minut nie dziala zeby nagrzac korpus silnika i szybciej osiagnac prawidlowe parametry. Predzej wydaje mi sie ze turbo (a raczej jej korpus) jest po prostu dodatkowo chlodzone ta pompa elektryczna. I pewnie to slychac. Ale dobrze byloby wiedziec to zeby sie nastawic jak jezdzic. Watpie ze producent przygotowal auto pod nas ze bedzie w 100% awaryjne z tego powodu.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez Swatek » 22 lipca 2021, 13:48

Ostatnio wpadłem do salonu na aktualizację (i naprawę systemu składania fotela z bagażnika). Po aktualizacji wygląda na to, że większość błędów zniknęła. Android Auto wciąż działa tylko na kablu.

W ASO w Szczecinie powiedziano mi, że producent planuje do końca roku "przepisać" cały soft, a osoba odpowiedzialna za niego została zwolniona ;)
Swatek
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon KL ST

Postprzez weglus » 22 lipca 2021, 14:16

Z tego co mi mówiono to problemy występowały najczęściej w wersji bez nawigacji. Tablet z nawigacją ma mocniejsze podzespoły i aktualizacje tam pomagały znacznie częściej.
Co do przepisania softu to nie chce mi sie w to wierzyć za bardzo. Napisanie wszystkiego od nowa to zbyt duża ilość pracy i zbyt duże koszty. Raczej pójdą w optymalizacje, ale jak podzespoły mało wydajne to może sie okazać, że osiągneliśmy już kres możliwości. Słyszałem plotke, że pod koniec roku mają zmienić dostawce elektroniki, ale nie wiem czy jest to związane z jakością podzespołów czy z niedawnymi pożarami u dostawców chipów.
Swojego leona właśnie zamówiłem, teraz oczekiwanie na date produkcji. Mam nadzieję, że zaproszą mnie na aktualizacje jak już nowy Gates ogarnie oprogramowanie :D
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez dbls » 22 lipca 2021, 22:27

Macie może taką zależność, że kamera cofania gryzie się ze spotify/muzyką na przewodowym carplayu?

Swatek napisał(a):Ostatnio wpadłem do salonu na aktualizację (i naprawę systemu składania fotela z bagażnika). Po aktualizacji wygląda na to, że większość błędów zniknęła. Android Auto wciąż działa tylko na kablu.

W ASO w Szczecinie powiedziano mi, że producent planuje do końca roku "przepisać" cały soft, a osoba odpowiedzialna za niego została zwolniona ;)

Jest coś nowego od kwietnia? Muszę też się wybrać z tapicerką siedzenia kierowcy z tyłu, od samego początku wychodzi z zaczepów.
dbls
Stella +
Stella +

Auto: Leon IV ST
Silnik: benzyna inny

Postprzez golotheman » 23 lipca 2021, 09:06

Tak samo jak aso chrzanilo mi ze od nowego roku bedzie łatka i ze oni nic nie wiedza. Totalna dezorganizacja.
Mam ochote wyskrobac reklamacje a jak beda sie rzucac to rzecznik. Bo to jak sie zacina ten infotaiment w kolko, wywala ciagle teefon po bt i w kolko jakies bugi z czujnikami i resetem tableta, to juz jest nudne.
golotheman
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 26 lipca 2021, 23:29

Czy ktoś kto ma dojazdówke 18cali mógłby mi podać wymiary opony i ET felgi?
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 27 lipca 2021, 03:12

125/70 R18, et25 jeśli dobrze pamiętam
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Megatomasz » 8 sierpnia 2021, 12:39

Cześć,
zbliża się koniec mojego leasingu Leona 5F i zastanawiam się co dalej. Serce podpowiada żeby brać nowego Leona, rozum podpowiada Octavię. Ostatnio zauważyłem też na stronach KIA jakaś promocję na leasing Proceeda (finansowanie w KIA to była zawsze kupa w porównaniu do VW). Na pewno cześć z Was miała taką samą zagwozdkę. Co przeważyło???

Do tej pory jeździłem Leonem 1.4 150KM manual, 90% drogi krajowe. Przy moim dosyć dynamicznym trybie jazdy po woj. Warmińsko-Mazurskim (brak autostrad więc 140-150 jadę tylko na krótkich odcinkach) nie jestem w stanie przekroczyć średniego spalania powyżej 7L, zwykle spalanie oscyluje w okolicach 6.5. Nowy Leon byłby z DSG i kusi silnik 2.0, dopłata jest symboliczna. Ktoś jeździł tym silnikiem w 5F. Czy dużo więcej toto pali w trasie?

PS Wczoraj zaparkowałem się pod sklepem obok Leona IV w wersji Excellence i moje auto wyglądało jak zglebione. W nowym Leonie odległość miedzy oponą a nadkolem jest między 2 a 3 razy większa niż w starym (oba auta na 18"). Już wcześniej zauważyłem to na fotkach na otomoto. Wersja Excellence jest jakaś ‘uterenowiona’ czy w nowych Leonach tak po prostu jest?
Megatomasz
Stella
Stella

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez weglus » 8 sierpnia 2021, 19:25

Jeżeli chodzi o średnie zużycie w mieście to Leon III kombi 1.8TSI miał 9,2-9,6l w mieście długodystansowo, Arteon kombi 2.0TSI ma jak narazie ~8,8-9,0l. Innych danych nie mam, bo nie zwracaliśmy uwagi na spalanie w poszczególnych warunkach. Spalanie Leona z 4lat, Arteon narazie miesiąc.
Nowy Leon w wersji FR jest o 1,5cm niższy od wersji Xcellence.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 8 sierpnia 2021, 21:00

2.0 tsi 190 w trasie jest oszczędny bo spalił mi 6.5 l w drodze na Chorwację gdzie jechaliśmy ostro ale w normalnym użytkowaniu w mieście to okolice 10l. Całą zabawę psuje eko zestrojone DSG gdzie trzyma tak niskie obroty że silnik generuje duże wibracje.To moje pierwsze i ostatnie DSG bo raz ze zamula i szarpie to zaczeło szwankować i stukać przy przebiegu 3 tyś km
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Megatomasz » 8 sierpnia 2021, 22:43

Całą zabawę psuje eko zestrojone DSG gdzie trzyma tak niskie obroty że silnik generuje duże wibracje.To moje pierwsze i ostatnie DSG bo raz ze zamula i szarpie to zaczeło szwankować i stukać przy przebiegu 3 tyś km

a to nie kwestia jeżdżenia w trybie eco? Masz FR więc możesz przestawiać tryby jazdy. Na sporcie skrzynia też trzyma takie niskie obroty?
Megatomasz
Stella
Stella

Postprzez weglus » 8 sierpnia 2021, 23:08

W Arteonie tego nie zauważyliśmy. Co było widoczne to "potrząsnięcie" silnika co pare sekund na postoju. Rzekomo częsta przypadłość na dotarcu i w większości przypadków to znika po pewnym przebiegu. W 1.8TSI mieliśmy podobnie. Na pewno sam silnik po kilkuset kilometrach jest cichszy na zewnątrz. No i przestawienie samego silnika w tryb sport (nie mylić ze skrzynią) w trybie individual dość mocno ograniczyło zjawisko laga przy wjeżdżaniu np na rondo.
Leona 2.0TSI zamówiłem, czekam na na datę produkcji ;)
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 9 sierpnia 2021, 01:45

Nigdy nie używałem trybu eco bo już w trybie normalnym skrzynia tak zamula. Tryb sport nie nadaje się do codzienneg użytku bo zbytnio przęciąga obroty i szarpie przy zmianach biegów
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez bodek756 » 9 sierpnia 2021, 06:12

Zależy od stylu jazdy. Ja mam ustawiony non stop tryb sport, skrzynie tak samo na S. I jeździ mi się elegancko. Silnik 1.5
bodek756
Signo
Signo

Auto: Passat CC

Postprzez weglus » 9 sierpnia 2021, 12:30

mczelny2401, sprawdź sobie ustawienie silnika w trybie individual na sport. To nie jest ustawienie skrzyni biegów a reakcji na gaz.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 9 sierpnia 2021, 13:11

weglus napisał(a):mczelny2401, sprawdź sobie ustawienie silnika w trybie individual na sport. To nie jest ustawienie skrzyni biegów a reakcji na gaz.

Chyba ci się pomieszało z manualem bo mając DSG jak ustawiam silnik w tryb sport to i skrzynia się przestawia w S. To samo się dzieje gdy poruszam się w trybie comfort (posiadam DCC) wystarczy że pociągnę lewarek do siebie to wtedy mam silnik jak i skrzynię w trybie S
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez weglus » 9 sierpnia 2021, 13:24

mczelny2401, a jest aktualnie oferowane 2.0TSI z manualem? :) Oczywiście mówię o DSG, 2.0TSI również z DCC. W trybie individual gdy ustawisz pozycję "silnik" w "sport" to skrzynia zostaje dalej na normalnych ustawieniach tj. nie przeciąga biegów. Można pociągnąć lewarek do siebie i wtedy skrzynia wchodzi w sport.
Tak jak napisałem, przy tych ustawieniach sam silnik jest mniej ospały w reakcji na gaz.
Tryb comfort nie ma nic wspólnego z samym DCC jako takim. DCC to po prostu jedna z kolejnych konfigurowalnych opcji w trybach jazdy (eco, normal, sport, etc). Możesz mieć ustawione wszystko w sport a DCC na komfortowe. Albo całą resztę na komfort a zawieszenia na sport.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 9 sierpnia 2021, 17:43

Nie mam teraz samochodu ale dam sobie rękę odciąć że ustawiając silnik w sport skrzynia robi to samo :roll: Sprawdzę później i dam znać

-- 9 sierpnia 2021, 13:53 --

Miałem już u siebie nawet zamontowanego pedalboxa i co z tego że reakcja na gaz była rewelacyjna jak program skrzyni i tak za wszelką cenę ładował 7 bieg i czuć ewidentnie jak silnik się meczy i generuje wibracje bo sobie nie daje rady. To moje pierwsze auto gdzie w trybie D boję się wykonać manewr wyprzedzania bo nigdy nie wiesz kiedy skrzynia się obudzi

-- 9 sierpnia 2021, 17:43 --

Jednak jest tak jak pisałem wcześniej. Aktywując tryb indywidualny gdzie silnik mamy ustawiony w trybie sport , skrzynia przechodzi również w tryb S i naturalnie reakcja na pedał przyśpieszenia jest dużo lepsza. Niestety ponowne uruchomienie silnika w trybie indywidualnym to już tryb skrzyni D i reakcja na pedał taka sama jak w trybie komfortowym czy normalnym czyli zamulonym.
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez dbls » 9 sierpnia 2021, 21:18

Megatomasz napisał(a):Cześć,
zbliża się koniec mojego leasingu Leona 5F i zastanawiam się co dalej. Serce podpowiada żeby brać nowego Leona, rozum podpowiada Octavię. Ostatnio zauważyłem też na stronach KIA jakaś promocję na leasing Proceeda (finansowanie w KIA to była zawsze kupa w porównaniu do VW). Na pewno cześć z Was miała taką samą zagwozdkę. Co przeważyło???

Przewidujesz wykup? Jeżeli nie to brałbym Audi A4. Patrzyłem na kombi (za ponad 200k) i przy wkładzie 5% rata jest podobna do tej za Leona o ponad 100 tysięcy tańszego. Gdybym miał dziś kupować nie brałbym Leona, lecz właśnie Audi - wykupu raczej nie przewiduje.

Widzę, że chyba już zmienili warunki/promocje ale nadal nie jest źle..
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez weglus » 9 sierpnia 2021, 21:55

mczelny2401, u mnie mała poprawka. Ustawienie silnika w sport zmienia też skrzynie na sport, trzeba ją ręcznie przełączyć w tryb normalny a samochód zapamiętuje ustawienia skrzyni. Reakcja na gaz pozostaje troche lepsza, ale może to tylko złudzenie? Trzeba byłoby pomierzyć...
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 9 sierpnia 2021, 22:29

Z przykrością muszę stwierdzić, ale z nowymi autami z grupy VAG póki co daj sobie spokój. Golf i Octavia mają kolosalne problemy z elektroniką. Błędami sypią niczym lampki choinkowe. A więc zapewne seat też.
Czas oczekiwania na nowego seata do 8 miesięcy.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez mczelny2401 » 10 sierpnia 2021, 05:57

weglus napisał(a):mczelny2401, u mnie mała poprawka. Ustawienie silnika w sport zmienia też skrzynie na sport, trzeba ją ręcznie przełączyć w tryb normalny a samochód zapamiętuje ustawienia skrzyni. Reakcja na gaz pozostaje troche lepsza, ale może to tylko złudzenie? Trzeba byłoby pomierzyć...

Raczej tylko ci się wydaje :-) Mam auto prawie 3 lata więc takie zmiane bym zauważył :wink:

-- 10 sierpnia 2021, 05:56 --

tatian napisał(a):Z przykrością muszę stwierdzić, ale z nowymi autami z grupy VAG póki co daj sobie spokój. Golf i Octavia mają kolosalne problemy z elektroniką. Błędami sypią niczym lampki choinkowe. A więc zapewne seat też.
Czas oczekiwania na nowego seata do 8 miesięcy.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Tu macie fajny test pokazujący ile aktualnie warty jest VAG :roll:

https://youtu.be/0NzenTMqsKw
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Megatomasz » 10 sierpnia 2021, 15:52

Cześć,
miałem wczoraj do testów Octavie z 1.5 TSI 150 KM DSG, przejechałem ok 180km. Testówka miała przebieg ok. 10k więc była już dotarta. Może komuś się przydadzą moje spostrzeżenia przy dokonywaniu wyboru auta.
Podobnie jak w Leonie i Golfie 1.5 z automatem to miękka hybryda. Wersja, która jeździłem nie miała wyboru trybów jazdy, miała doklikane dźwiękochłonne szyby i zawieszenie sportowe.
Podchodziłem do tego napędu sceptycznie ponieważ internety mówią o totalnym zmuleniu tego silnika przez wltp. Na co dzień jeżdżę 1.4 150km MT i powiem wam, że nie czuje żadnej przepaści na niekorzyść Skody. Spodziewałem się muła a jeździ to naprawdę sprawnie. Mówię tutaj zarówno o wyprzedzaniu na krajówkach jak i o starcie z zatrzymania. To pierwszy samochód, w którym nie wyłączyłem stop/start i kompletnie mi to nie przeszkadzało. Jak ktoś chce wystrzelić ze skrzyżowania a samochód mu zgaśnie wystarczy przez ułamek sekundy pyknąc pedał gazu, samochód dalej stoi na autoholdzie a silnik jest już odpalony i gotowy do gwałtownego ruszenia. Nawet gwałtowne ruszenie z wyłączonego silnika odbywa się całkiem sprawnie, na pewno nie wygląda to tak, że stoi się 2 sekundy z wciśniętym pedałem gazu w podłogę a auto nic nie robi, no chyba, że dali mi testówkę, która wcześniej odwiedziła tunera :-) Przy wyprzedzaniu na krajówce wystarczy nadusić łopatkę i zredukować bieg przed manewrem i auto całkiem sprawnie wyprzedza. Miałem wczoraj awarię internetu w pewnym sklepie w Lidzbarku Warmińskim i nie mogłem doprowadzić, do sytuacji, że ludzie nie będą mogli kupować skarpet, majtek i innych niezbędnych do życia rzeczy :-) dlatego w drodze z Olsztyna parę razy depnąłem Octavie żeby wyprzedzić zawalidrogi i jedzie to na tyle sprawnie, że nie zawsze musiałem wciskać pedał gazu do podłogi żeby łyknąć po 2-3 auta. Spalanie spoko aczkolwiek wydaje mi się że mój Leon pali z 0,5L mniej przy równie dynamicznej jeździe.
Niestety w Octavi w tej wersji silnikowej nie można zamówić lepszych głośników (Canton) a standardowe są o wiele gorsze niż to co mam w Leonie (Seat Sound System). Mój telefon to staruszek Galaxy Note 9 i pomimo braku Androida 11 działał bezprzewodowy Android Auto. Podczas podróży dwa lub trzy razy przyciął się Spotify, ale dosłownie na ułamek sekundy. Telefon dosyć ciepły więc widać, że jednoczesne wyświetlanie Google Maps i okienka Spotify trochę go obciąża. Auto nie miało bezprzewodowego ładowana i bateria znikała w oczach.
Najbardziej rzuciło mi się w oczy/uszy wyciszenie. Spodziewałem się, że będzie o wiele lepiej. Myślę, że stary Leon i nowa Octavia są na porównywalnym poziomie a nawet nie wiem czy Seat nie wygrywa pod tym względem (zawsze myślałem, że Leon jest cienko wygłuszony). Podczas jazdy ‘wyślizganym’ asfaltem w Octavi było w miarę ok, ale przy jeździe nowym, chropowatym asfaltem robi się strasznie głośno od opon.
Teraz muszę przejechać się nowym Leonidasem, ale musze jechać z Olsztyna aż do Gdańska. Niestety w Olsztynie nie ma salonu Seata.
Światła w Skodzie- są spoko, ale żeby robiły w nocy dzień to nie powiem natomiast światła drogowe matrycowe to jest coś. Mijało mnie kilkanaście samochodów i nikt mi nie migał, że go oślepiam więc wycinanie działa ok. Muszę przyznać, że dla niektórych matrixy mogą być game changerem przy wyborze Seat-Skoda.
Po wczorajszej przejażdżce chyba zarzucę pomysł kupienia Seata z 2.0 TSI, 1.5 wydaje się być wystarczający a przy moich przebiegach (40tys. rocznie) boję się spalania większego silnika.
Jeżeli chodzi o prowadzenie to Skoda z tym zawieszeniem i kołami 18” prowadzi się całkiem ok. Układ kierowniczy jest mocniej wspomagany niż w Leonie, ale nie można powiedzieć, że auto lata po drodze i ma problem z utrzymywaniem jazdy na wprost. Dzisiaj miałem pilną robotę w Iławie. Musiałem szybko pojechać do pewnej fabryki tekturowych mebli żeby zainstalować im nowy internet żeby mogli produkować jeszcze więcej tekturowych mebli i natchniony misją do wykonania pocisnąłem Leona na długich łukach pomiędzy Ostróda a Iławą i jeżeli ktoś lubi jeździć samochodem to jednak Leon prowadzi się fajniej (przynajmiej 5F).
No i refleksja na koniec: wczoraj byłem na pierwszym przeglądzie w SKP i stanąłem sobie z boczku, diagnosta pałował Leona na ścieżce diagnostycznej, spojrzałem na moją furę w białym kolorze, na czarnych 18” i stwierdziłem, że dalej mi się podoba ten samochód. Kiedy oglądałem Octavię na podjeździe pod domem to w sumie nie czułem nic. Octavia nie wywołuje we mnie większych emocji :-)

Kończy mi się leasing i muszę w końcu coś zamówić, ale na razie mam mętlik w głowie. Nigdy nie posądzałbym siebie o taką rozlazłość i paraliż decyzyjny. Skończy się tak, że rzucę kostką i w ten sposób wybiorę nowy samochód.

Strasznie się rozpisałem… Pierwsza osoba, która to przeczyta w całości i napisze mi coś na pocieszenie dostanie ode mnie przelew na 50zł za psychoterapię :mrgreen:

PS Zapomniałem napisać, byłem obejrzeć Proceeda i pierwszy raz mi się zdarzyło w kompakcie, że jak ustawiłem fotel pod siebie to siadając na tylnej kanapie wbijały mi się kolana w fotel kierowcy a mam tylko 182cm wzrostu. Oczywiście brak zniżek a leasing w banku BNP więc oferta taka se. Co ciekawe, pierwszą rzeczą jaką uznał za stosowne, żeby mi przekazać sprzedawca o nowym silniku 1.5 160KM z automatem było to, że to mokra skrzynia i jak odpalę samochód i będę gwałtownie jeździł to może być słabo bo ta skrzynia musi się rozgrzać i nasmarować. Wydaje mi się, że gdybym sprzedawał samochody byłbym w stanie wymyślić z 50 lepszych tematów do rozpoczęcia rozmowy z klientem :twisted:
Megatomasz
Stella
Stella

Postprzez dbls » 10 sierpnia 2021, 19:53

Przeczytałem ale za 50 zł to psychoterapeuta nawet telefonu nie odbierze.. :mrgreen:

Wracając do Leona już czwarty raz zdarzyło mi się, że w trakcie jazdy wyświetlacz główny z prędkościomierzem zgasł i po kilku sekundach włączył się ponownie. Powiem szczerze, że jak do pewnego momentu byłem bardzo wyrozumiały dla tego samochodu, tak teraz co raz bardziej zaczyna mnie wk.. i słabo widzę sytuację, w której pobędziemy ze sobą jeszcze przez ponad 3 lata.

Dodatkowo w lipcu napisałem do centrali Seata, odnośnie braku opcji WIFI w ustawieniach, a co za tym idzie braku możliwości wykorzystania pakietu danych i zaraz minie miesiąc jak nie mam odpowiedzi.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 10 sierpnia 2021, 20:26

Ja mam wykupiony pakiet danych i zupełnie przypadkowo zauważyłem, że ciągnę internet w telefonie przez auto. Nie pamiętam czy coś konfigurowalem pod tym kątem. A co do auta to nie mam powodów do narzekania.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez weglus » 17 sierpnia 2021, 20:29

Zamówienie złożone niecały miesiąc temu, przewidywana produkcja na listopad 2021. 8-9miesięcy czekania owszem, ale na Atece. Nie wiem natomiast czemu akurat ten model ma taki długi okres oczekiwania.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 17 sierpnia 2021, 22:08

weglus napisał(a):Zamówienie złożone niecały miesiąc temu, przewidywana produkcja na listopad 2021. 8-9miesięcy czekania owszem, ale na Atece. Nie wiem natomiast czemu akurat ten model ma taki długi okres oczekiwania.

Widocznie fabryka w Czechach jest zawalona robotą i nie wyrabiają się w krótszym czasie.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez weglus » 17 sierpnia 2021, 23:06

Leona też produkują w Czechach czy w Hiszpanii? Jeżeli w Czechach to patrząc na wpisy na forum Octavii (średni czas oczekiwania między 4 a 6 miesięcy) może powinienem uzbroić się w cierpliwość :mrgreen:
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 18 sierpnia 2021, 06:56

Leon jest produkowany w Hiszpanii i czas oczekiwania jest spowodowany brakiem części . Gdzieś czytałem że samochody są produkowane i sobie stoją i czekają aż chińczyki dowiozą graty

-- 18 sierpnia 2021, 06:56 --

https://www.motofakty.pl/artykul/zakup- ... zekac.html
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez rs500 » 18 sierpnia 2021, 19:23

Ja zamawiałem pod koniec czerwca 2.0 TSI, ma być produkowany w 42 tygodniu.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
rs500
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez iacoski » 19 sierpnia 2021, 08:51

Panowie, czy tylko ja mam wrażenie, że obecne 1.5 150 w KL ST to jest ociężała locha w stosunku do 1.4 150 w 5F ST? Nie wiem, w 1.4 były wrażenia jak z diesla, odpychał się na każdym biegu - tutaj jakoś zupełnie inaczej ;)
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 2021 ST FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez dbls » 20 sierpnia 2021, 18:10

Jest ociężały, tej setki poniżej 9 sekund kompletnie nie czuć. Ze 200 by się przydało do tej lochy.
dbls
Stella +
Stella +

Postprzez Eleonor » 21 sierpnia 2021, 08:47

iacoski napisał(a):Panowie, czy tylko ja mam wrażenie, że obecne 1.5 150 w KL ST to jest ociężała locha w stosunku do 1.4 150 w 5F ST? Nie wiem, w 1.4 były wrażenia jak z diesla, odpychał się na każdym biegu - tutaj jakoś zupełnie inaczej ;)

Ile Twój Leon ma kg ?
Jaką wartość masz wpisaną w dowodzie rejestracyjnym ?
Eleonor
Sport
Sport

Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne