Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Można się już dzielić wrażeniami nt nowego Leosia?

Postprzez golotheman » 21 sierpnia 2021, 21:52

Ja mam wrazenie ze jest wieksza turbodziura
golotheman
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon KL8
Silnik: DPBA 1.5

Reklama

Postprzez mczelny2401 » 22 sierpnia 2021, 10:08

To zamulenie po WLTP i nie ważne czy to manual czy DSG. W moim odczuciu obecnie jazda nowym vagiem to nie przyjemność a walka z ekologią :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez iacoski » 23 sierpnia 2021, 08:44

Eleonor napisał(a):
iacoski napisał(a):Panowie, czy tylko ja mam wrażenie, że obecne 1.5 150 w KL ST to jest ociężała locha w stosunku do 1.4 150 w 5F ST? Nie wiem, w 1.4 były wrażenia jak z diesla, odpychał się na każdym biegu - tutaj jakoś zupełnie inaczej ;)

Ile Twój Leon ma kg ?
Jaką wartość masz wpisaną w dowodzie rejestracyjnym ?

1378
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 2021 ST FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez lukfud » 23 sierpnia 2021, 09:31

mczelny2401 napisał(a):To zamulenie po WLTP i nie ważne czy to manual czy DSG. W moim odczuciu obecnie jazda nowym vagiem to nie przyjemność a walka z ekologią :wink:

Chyba, że przesiadasz się z czegoś gorszego. Po 20 letniej 307 (2.0 HDI 90km) mam same pozytywne wrażenia :)
lukfud
Stella
Stella

Auto: Leon FR ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Eleonor » 23 sierpnia 2021, 09:52

iacoski napisał(a):
Eleonor napisał(a):
iacoski napisał(a):Panowie, czy tylko ja mam wrażenie, że obecne 1.5 150 w KL ST to jest ociężała locha w stosunku do 1.4 150 w 5F ST? Nie wiem, w 1.4 były wrażenia jak z diesla, odpychał się na każdym biegu - tutaj jakoś zupełnie inaczej ;)

Ile Twój Leon ma kg ?
Jaką wartość masz wpisaną w dowodzie rejestracyjnym ?

1378

No dużo .....
moja Ateca 1.5 DSG ma 1385 kg
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG

Postprzez koronaszwedzka » 26 sierpnia 2021, 18:02

Na jazdę nie narzekam, ale multimedia to dramat w pięciu aktach. To jest tak totalnie skopane na każdym poziomie, że po prostu głowa boli. Nie jest to dla mnie powód do rezygnacji z auta, ale mam wrażenie, że pod każdym względem jest gorzej niż kilka lat temu. Nawet nie marzę o poziomie rozpoznawania mowy jaki był we Fiacie Bravo kilkanaście lat temu. To jest upierdliwe, niedopracowane, nieergonomiczne, zabugowane. Co "chwilę" się wiesza, wyświetla czarny ekran, albo obracające się kółeczko.
koronaszwedzka
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon

Postprzez marpar » 27 sierpnia 2021, 12:04

Zgadzam sie. U mnie to samo. Wersja softu 1666. Juz raz mi padł całkiem sterownik radia i przez miesiąc jeździlem z czarnym ekranem i nie byłem w stanie nawet zmienić temperatury i nawiewu :shock:
Po wymianie dalej wszystko chodzi tak samo kijowo jak przed. Oczywiście bezprzewodowy Carplay nie działa. Mapy sie zacinają. Ekran sie zacina i co chwile włacza sie ostrzezenie Lane Assist oraz system SOS....
Auto posiadam od grudnia 2020. Od strony technicznej jestem zadowolony.
marpar
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.4

Postprzez weglus » 27 sierpnia 2021, 14:34

koronaszwedzka, z którego roku auto? wersja z małym tabletem czy większym z navi?
weglus
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez 19dawid91 » 27 sierpnia 2021, 15:08

marpar napisał(a):Zgadzam sie. U mnie to samo. Wersja softu 1666. Juz raz mi padł całkiem sterownik radia i przez miesiąc jeździlem z czarnym ekranem i nie byłem w stanie nawet zmienić temperatury i nawiewu :shock:
Po wymianie dalej wszystko chodzi tak samo kijowo jak przed. Oczywiście bezprzewodowy Carplay nie działa. Mapy sie zacinają. Ekran sie zacina i co chwile włacza sie ostrzezenie Lane Assist oraz system SOS....

Masz soft 1666 i nie byłeś jeszcze na aktualizacji? Ja miałem też 1666 i można powiedzieć, że bez problemowo tablet się sprawuje. Po aktualizacji do 1672 nie ma zmiany na gorsze.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez vis » 1 września 2021, 11:07

do mnie nie dzwonili, zrobili przy okazji innego serwisu
na lepsze też nie ma zmiany :-P
vis
Stella +
Stella +

Auto: Leon KL FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marpar » 1 września 2021, 12:09

19dawid91 napisał(a):
marpar napisał(a):Zgadzam sie. U mnie to samo. Wersja softu 1666. Juz raz mi padł całkiem sterownik radia i przez miesiąc jeździlem z czarnym ekranem i nie byłem w stanie nawet zmienić temperatury i nawiewu :shock:

Masz soft 1666 i nie byłeś jeszcze na aktualizacji? Ja miałem też 1666 i można powiedzieć, że bez problemowo tablet się sprawuje. Po aktualizacji do 1672 nie ma zmiany na gorsze.

Dzięki za info. Byłem dziś w serwisie i umówiłem się na aktualizacje :)
marpar
Stella
Stella

Postprzez 19dawid91 » 1 września 2021, 20:29

vis napisał(a):do mnie nie dzwonili, zrobili przy okazji innego serwisu
na lepsze też nie ma zmiany :-P

Ja u mnie zauważyłem poprawę w działaniu bluetooth, teraz łączy się za każdym razem z telefonem.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez tomek176 » 4 września 2021, 23:00

Wcześniej miałem Leona FR 1.5 Evo TSi 131KM mk3. Przeszedłem na mk4 i 150km. Więc jakieś porównanie mam. Sporo elementów karoserii to malowany plastik. Nie wiem czy w poprzednim tego nie widziałem, ale ten wszechobecny malowany plastik np. Klapa od ledow w dół, okolice maski, błotniki?. Kangurowanie nadal jest, a liczyłem na to, że to poprawią.

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) przy użyciu Tapatalka
tomek176
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.5 TSI ST FR
Silnik: benzyna inny

Postprzez koronaszwedzka » 7 września 2021, 06:44

Generalnie autem jeździ się bardzo dobrze. Nawet zaskakująco dobrze. Po updacie softu, wiele problemów z multimediami zniknęło lub jest ograniczone, mniej uciążliwe. Muli też jakby trochę mniej. Całkiem zadowolony jestem z pakietu wspomagania jazdy w wersji XL.
Nie jest może optymalny, zdarza się mu czasem pomylić prędkość, ale po włączeniu go można się skupić na obserwacji drogi a nie patrzeć na zegary. W końcu wystarczy trzymać ręce na kierownicy, a nie ruszać nią, żeby system nie krzyczał. Spalanie na przejażdżce zgodnej z przepisami 4.4/100 km, co zważywszy na to, że auto nie dotarte (pierwszy zbiornik) uważam za wynik całkiem zacny. W mieście już gorzej 8-10 litrów. Jeździłem wieloma silnikami 1.5 i naprawdę nie wiem o co chodzi z tym kangurowaniem...
koronaszwedzka
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie

Postprzez tomek176 » 7 września 2021, 09:12

koronaszwedzka napisał(a):Generalnie autem jeździ się bardzo dobrze. Nawet zaskakująco dobrze. Po updacie softu, wiele problemów z multimediami zniknęło lub jest ograniczone, mniej uciążliwe. Muli też jakby trochę mniej. Całkiem zadowolony jestem z pakietu wspomagania jazdy w wersji XL.
Nie jest może optymalny, zdarza się mu czasem pomylić prędkość, ale po włączeniu go można się skupić na obserwacji drogi a nie patrzeć na zegary. W końcu wystarczy trzymać ręce na kierownicy, a nie ruszać nią, żeby system nie krzyczał. Spalanie na przejażdżce zgodnej z przepisami 4.4/100 km, co zważywszy na to, że auto nie dotarte (pierwszy zbiornik) uważam za wynik całkiem zacny. W mieście już gorzej 8-10 litrów. Jeździłem wieloma silnikami 1.5 i naprawdę nie wiem o co chodzi z tym kangurowaniem...
Muszę się wybrać na aktualizacje softu może lekko się poprawi. Aktualnie nie działa mi asystent głosowy Google w Android auto, które otwiera się w małym oknie co totalnie mnie irytuje. Kangurowanie w poprzednim Leonie było poważne i po aktualizacji lekko się poprawiło. Teraz jest jeszcze lepiej, ale zdarza się, że startuje jak Lka.

Wysłane z mojego Pixel 4a (5G) przy użyciu Tapatalka
tomek176
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.5 TSI ST FR

Postprzez FalconTech » 7 września 2021, 09:26

koronaszwedzka napisał(a):Nie jest może optymalny, zdarza się mu czasem pomylić prędkość, ale po włączeniu go można się skupić na obserwacji drogi a nie patrzeć na zegary.

Zauważyłem, że z tym co widać na znakach się nie myli. Natomiast ma w wielu miejscach złe ograniczenia w nawigacji i to te dane wprowadzają tempomat w błąd. Przykładowo na jednej wojewódzkiej widzi 30 km/h gdzie taka prędkość tam obowiązywała z 5 lat temu podczas remontu drogi.
FalconTech
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: MK4

Postprzez dbls » 8 września 2021, 20:06

Teraz zrobiłem prawie 3000 km na aktywnym tempomacie i w Wiedniu wskazania znaków oszalały. Niestety do końca trasy (Chorwacja) nie było już w stanie złapać poprawnych wartości ograniczeń. Trzeba było wyłączyć prędkość na podstawie znaków jak i dostosowywanie jej do warunków jazdy. W drodze powrotnej nawigacja zacięła się w Czechach i już do Polski cały czas resetowała się w jednym miejscu. Pierwszy raz zaobserwowałem, że oprócz pojazdów przed autem, pojawiały się pojazdy z lewej strony na radarze. Mimo tego w trybie sport (tempomatu) jechało się przyjemnie, płynnie i plecy po podróży jak nowe.

NIe używałem na trasie spotify, więc carplay nie zaliczył zwiechy. Natomiast próbowałem dodatkowo podłączyć Xiaomi 9C na android auto i telefon pokazuje komunikat o trybie "pracy", rozłączając się. Nie wiem jak to obejść.
dbls
Stella +
Stella +

Auto: Leon IV ST

Postprzez weglus » 2 grudnia 2021, 02:24

Auto z mojego zamówienia nadal sie wjechało na taśmę produkcyjną i zacząłem sie zastanawiać czy nie dorzucić do konfiguracji kamery cofania. Pierwotnie jej nie wziąłem, bo opinie o kamerze są średnie, w testówce infotainment zgłupiał 2 razy przy przechodzeniu z jazdy do tyłu na jazdę do przodu. Wziąłem sobie za to pakiet wspomagania XL w którym jest Exit Warning i Exit Assist (ostrzeganie o zbliżających się samochodach podczas wyjazdu z miejsca parkingowego).
Jednak kamera to kamera, zawsze coś tam się w niej więcej zobaczy przy parkowaniu a podczas śniegu czujniki potrafią trochę powariować. Z drugiej strony kamera w Leonie nie jest chowana w znaczku więc szybko zabrudzi się w trakcie jazdy.
Posiadacze kamery - według was zbędny gadżet w Leonie czy warto dopłacić za nią 1,1 tys PLN? W moim przypadku nadwozie to hatchback.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez bzykofm » 2 grudnia 2021, 06:18

Dopłacisz raz, a potem będziesz korzystał. Wg mnie warto. Często wyłapuje rzeczy, które mogą umknąć czujnikom.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez frimage » 2 grudnia 2021, 07:27

Kamera ma trochę dziwne kąty i bardzo wydłuża obraz - miejsce parkingowe do którego się cofa wydaje się bardzo długie i bardzo wąskie. Ale moim zdaniem warto dopłacić.
Z takich gadżetów na pewno nie polecam bezprzewodowej ładowarki do telefonu, która jest zbyteczna jeżeli się korzysta z Apple CarPlay bo ciągle nie działa bezprzewodowo :evil:
frimage
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR MK4

Postprzez obek » 2 grudnia 2021, 13:21

Handlowiec mi doradzał jak kupowałem Leona w 2019 byłem zafiksowany na kamerę i czujniki. Powiedział, że kamerę mogą zawsze zamontować niech Pan bierze czujniki tylko na razie :) Serdecznie mu dziękuję za to bo po 2 prawie latach bez problemu tylko czujniki dają radę. Podejmij sam decyzję :)
obek
Signo
Signo

Silnik: DACA 1.5

Postprzez bzykofm » 2 grudnia 2021, 13:47

Tyle, że montaż kamery w ASO wychodzi z reguły drożej niż dołożenie na etapie konfiguracji, poza tym jest to zawsze jakaś ingerencja w już złożone auto.

Lepiej raz pożałować, że wydało się kasę niż później wielokrotnie braku w wyposażeniu.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez MarkusD » 2 grudnia 2021, 19:05

Cóż w 5F mam kamerę i czujniki oraz półkę indukcyjną, że wszystkich rzeczy korzystam, w kamerze zawsze dojrzysz coś jak czujniki np mają coś w pewnym momencie poza swoim zakresem działania, wiadomo że kamery są szerokokątne i do obrazu trzeba się przyzwyczaić i nauczyć, to że kamera nie jest chowana nie jest problemem od czasu do czasu jak jest brzydko przetrzesz nawet palcem i jest OK, chowana kamera to niestety następny mechanizm który może się zepsuć i jak się nie ma zacięcia i miejsca do robót garażowych to niech jest jak jest.
Półka indukcyjna - dodatkowo ma wzmacniacz GSM i bardzo dobrze on funkcjonuje, oprócz tego dokupiłem Chiński gadżet do bezprzewodowego CarPlay i nie muszę podpinać kabli do IPhone, szkoda tylko że półki indukcyjne nie są chłodzone jak w obecnych Chevroletach na rynku amerykańskim, na bardzo długą trasę np z Polski do Chorwacji i tak podpinam kabel, jedynie gdy widzę że jest słaby sygnał GSM przesuwam IPhona na indukcję i dodatkowo włącza się wzmacniacz i LTE wskakuje, problem taki niekiedy się pokazuje np w Czechach w okolicach Ołomuńca albo w Polsce na bocznych drogach, gdzie nawigacja online i radio internetowe nie daje rady że względu na słaby sygnał i co za tym idzie zmniejszony przesył danych.
Z perspektywy czasu mogę żałować że nie mam fabrycznie montowanego haka holowniczego, mam kupione belki Thule ale jeszcze ani razu nie wiozłem rowerów, a montaż dodatkowo haka w serwisie to cena masakryczna.
Kiedyś ktoś mi powiedział że samochód trzeba kupić tak wyposażony aby nic już nie dokładać, przekonałem się jak lata do tyłu dałem założyć centralny do Seata Ibizy w byłym autoryzowanym serwisie... w drzwiach latały wszystkie cięgna nie założyli fartuchów ochronnych pomiędzy słupkami a drzwiami po roku sam musiałem szukać awarii bo przewód zasilający z konektorem żeńskim wcisnęli pomiędzy obudowę a konektor męski w skrzynce bezpiecznikówej i po czasie wypadł.
Wsadzaj co potrzebujesz i Cię stać teraz bo potem raz że drożej to potem jeszcze nawet w serwisie autoryzowanym mogą coś połamać i tylko się będziesz wkurzać niepotrzebnie.
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018

Postprzez weglus » 2 grudnia 2021, 20:03

Czujniki w nowym Leonie ogarniają całe auto dookoła więc będzie to działało lepiej niż w 5F. Właśnie nie chciałbym przecierać co chwilę kamery palcem dlatego tutaj pytanie do użytkowników - jak wygląda brudzenie się? Czy w przypadku deszczowej aury nic nie widać już po 2km czy jednak trzeba pojeździć kilka dni żeby straciła swoje zastosowanie? :)
Troche słabo mieć kompakta w topowej wersji z dużą ilością wyposażenia dodatkowego, a nie mieć w nim kamery cofania :D Gdyby nie to, że podobno ten nowy niedopracowany infotaiment nie lubi się z kamerą to pewnie miałbym łatwiejszą decyzję. I mi właśnie kierowca nie wciskał kamery, wręcz odwrotnie.
Co do kamery chowanej w znaczku - nie jest to dla mnie przeszkodą, że to kolejny mechanizm który może sie zepsuć. Myślę, że korzyści są wymierne a i tak jest 5 lat gwarancji ;) Ładowarki indukcyjnej nie brałem, bo bezprzewodowy Android Auto i tak nie działa z tego co czytałem.

Boję się, że jak dołożę kamerę to auto spadnie w produkcji na zimę 2022 co będzie oznaczało 1,5roku czekania :mrgreen:
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez exxxile » 3 grudnia 2021, 17:25

Ja mam 5f, ale tak ogólnie uważam, że kamera w mieście to jest nieoceniona rzecz. Można coś tam smęcić po boomersku, że KIEDYS TO SIĘ PARKOWAŁO BEZ KAMERY I Z ZAMKNIĘTYMI OCZAMI, ale dziś, jest dużo więcej samochodów, bardzo ciasno, wszędzie słupki, płotki, porzucone hulajnogi, krawężniki, dzieci na parkingu przed supermarketem - ja zazwyczaj wjeżdżam tyłem "na lusterka", bo jestem tak przyzwyczajony, ale jak już jesteś w w polu parkowania to super widzieć nie najeżdżasz na jakąś niską przeszkodę bezpośrednio za autem, niezależnie od jakości obrazu, bo w takich sytuacjach to nawet przy zabrudzonej kamerze. Uważam, ze dużo lepiej dopłacić niż później malować zderzak przez jakiś drobiazg.
exxxile
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Makgajwer » 3 grudnia 2021, 22:16

Poprzednie moje autko miało kamerę i dlatego Leona też musiałem mieć z kamerą tak samo jak nie wyobrażam sobie w mieście bez czujników parkowania. Plusem w mojej wersji jest to, o czym zupełnie przypadkowo dowiedziałem się, że jak za blisko podjadę do auta czy ściany to auto samo hamuje zapobiegając uderzeniu.
Człowiek przyzwyczaja się do pewnych udogodnień czy systemów i mimo tego, że wcześniej miałem zwykły tempomat, to teraz kiedy mam aktywny nie wyobrażam sobie jazdy bez aktywnego zwłaszcza na trasie.
Makgajwer
Sport
Sport

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez dbls » 3 grudnia 2021, 22:58

Obecny Leon jest moim pierwszym samochodem z kamerą i gdy czasem przesiadam się na zastępcze bez kamery, to ciężko mi się parkuje. Mimo, że zamiast kombi dostaje mniejszego hatchbacka z samymi czujnikami to jest różnica. Ze swojej strony polecam, a do kombi to obowiązkowo. Co do brudzenia się - to fakt, natomiast nawet jak obraz jest zamazany to daje to dużo przy parkowaniu w mieście "na styk".

Ładowarkę bezprzewodową również posiadam (ostatnio została wymieniona, bo tak naprawdę nie była sprawna od początku) i bez bezprzewodowego carplaya przydaje się raczej pasażerowi, gdy brakuje drugiego kabla do ładowania.

Co do samego carplaya, to opcję bezprzewodową ludzie już sami sobie aktywują bez problemu. Bzdury, które Seat wypisywał i nadal wypisuje w komunikacji mailowej oraz na social mediach okazały się jednym, wielkim kłamstwem (za słaby osprzęt, brak dostępności carplay w polsce itp. itd.).
dbls
Stella +
Stella +

Auto: Leon IV ST

Postprzez weglus » 6 grudnia 2021, 01:15

Hamowanie przy przeszkodzie było już w 5F z czujnikami bez kamery (ale z DSG).
Ja na całe szczęście bardzo rzadko parkuje typowo miejsko. W biurowcu (chociaż od 2 lat praca z domu :mrgreen: ) są wytyczone miejsca typowo parkingowe, pod domem ma swój teren.
Chyba sie jednak zdecyduje na kamerę, muszę sie tylko skontaktować z handlowcem i spytać czy jest jeszcze możliwe dorzucenie wyposażenia.
weglus
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 6 grudnia 2021, 07:51

weglus, bez DSG też sam zahamuje.
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez michal84 » 20 grudnia 2022, 16:21

Leon 4 już trochę czasu jest na rynku, pytanie do ludzi którzy mają go trochę czasu - jak jest z wyciszeniem tego samochodu. Da się swobodnie rozmawiać jadąc przepisowo autostradą? Czy wyciszenie dodatkowe do zrobienia we własnym zakresie ma sens?
Mój target - Leon 2.0 245tsi.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Piotrekdk » 24 grudnia 2022, 23:09

U mnie jest cicho, nie wiem jak inne wersje. Mam hybrydę i przy 140 jest spoko na benzynie cz też na prądzie.
Piotrekdk
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon ehybrid

Postprzez golotheman » 7 marca 2023, 22:01

A jak ta hybryda ? Masz plugina ? Ile na tym pradzie faktycznie przejedzie?
golotheman
Stella +
Stella +

Auto: Leon KL8
Silnik: DPBA 1.5

Postprzez Bogdanbojar1 » 17 marca 2023, 13:55

Mam Leona 1.5 TSI z DSG i szczerze mówiąc wyciszenie przy 140 km/h jest przeciętne. Słychać wyraznie szumy wiatru. Co do systemów bezpieczeństwa, kamery i czujników, to one potrafią się już po 2 minutach jazdy w deszczu wybrudzić, a aktywny tempomat i Front Assist dezaktywować. W odmianie 2.0 TSI FR o mocy 190 KM również recenzenci się skarżyli na podobne przypadki. Na szczęście cała reszta aspektów jak najbardziej na plus, zwłaszcza wrażenia z jazdy.

https://www.superauto.pl/artykuly/test- ... smak-cupry
Bogdanbojar1
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Leon IV
Silnik: DFYA 1.5

Postprzez witek_77 » 22 kwietnia 2023, 14:47

A ja właśnie szukałem tematu o głośności. To auto jest porażką jak chodzi o wyciszenie. Szum wiatru i opony. Opel corsa E i stara Fabia były lepiej wyciszone. Nie wspomnę już o t-rocu i Audi A5. Opony słychac ciągle a wiatr od 115km/h. Wpada to w jakby rezonans i przy długiej trasie żonie aż robi się niedobrze. Wydaje mi się, że idzie to od bagażnika i słupków. Będę kupował maty butylowe i dawał na zewnątrz pod nadkola + masa butylowa. Później w środku ta sama mata na cały bagażnik i tylne nadkola wewnątrz. Jak się poprawi to kupie gąbkę kauczukowa jeszcze. Przód wygląda na wygłuszony. Ewentualnie później drzwi, ale chcę od tyłu zacząć
witek_77
Stella
Stella

Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Poprzednia strona

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne