Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana baterii w pilocie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana baterii w pilocie

Postprzez Paweler » 8 lutego 2023, 11:47

Czy ktoś już wymieniał baterię w pilocie? Wg instrukcji sama wymiana wydaje się być banalnie prosta. Ale czy wyjęcie baterii(aby włożyć nową) nie spowoduje rozkodowania pilota? Instrukcja nic na ten temat nie mówi. Swoją drogą żeby po 2 latach bateria upominała się o wymianę?
Paweler
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 4 FR
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Wymiana baterii w pilocie

Postprzez 19dawid91 » 8 lutego 2023, 15:10

Ja już wymieniałem. Robota na 5 minut. Nie dziwi mnie, że tyle wytrzymują baterie skoro wszystko odbywa się bezprzewodowo i klucz cały czas wysyła sygnał. Wymiana co dwa lata chyba nie zrujnuje budżetu :-P
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez MarkusD » 8 lutego 2023, 19:00

Paweler napisał(a):Czy ktoś już wymieniał baterię w pilocie? Wg instrukcji sama wymiana wydaje się być banalnie prosta. Ale czy wyjęcie baterii(aby włożyć nową) nie spowoduje rozkodowania pilota? Instrukcja nic na ten temat nie mówi. Swoją drogą żeby po 2 latach bateria upominała się o wymianę?

Ja zawsze biorę obydwa piloty i wymieniam w jednym z nich baterię, następnie otwieram i zamykam tym ze starą baterią samochód, potem sprawdzam ten z wymienioną (powinien się sam zakodować w obecności starego) i analogicznie z baterią w drugim pilocie…
Kiedyś w serwisie wymienili mi baterię i kilkakrotnie musiałem klikać aby otworzyły się drzwi, miałem do nich jechać z powrotem ale wziąłem zapasowy kluczyk i sprawdziłem czy też nieprawidłowo działa ale nie, działał dobrze i ku mojemu zaskoczeniu ten pierwszy zaczął również prawidłowo działać.
Teraz każdą wymianę robię w obecności obydwu kluczy oraz obok samochodu i w ten sposób same się programują…
MarkusD
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR 2018
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez iacoski » 28 grudnia 2023, 12:50

Panowie czy to standard, że po wymianie baterii w pilocie na infotainment wciąż wisi informacja o słabej baterii i nic w tym temacie nie zmienia się nawet po dłuższym czasie?
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 2021 ST FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez MarkusD » 28 grudnia 2023, 18:26

Raczej kupiłeś źle przechowywanego leżaka…
Ja raz tak trafiłem…
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez iacoski » 29 grudnia 2023, 10:27

Masz na myśli baterię?

No właśnie problem jest taki, że trochę za dużo przypadków - przy ostatnim przeglądzie kilka miesięcy temu również ją wymieniano (abstrahując od ceny, którą za to zapłaciłem w autoryzowanym serwisie, głupi ja) to również cały czas wisiało info, że słaba bateria.
Forza KUBICA
iacoski
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: 2021 ST FR
Silnik: DADA 1.5

Postprzez MarkusD » 31 grudnia 2023, 15:12

iacoski napisał(a):Masz na myśli baterię?

No właśnie problem jest taki, że trochę za dużo przypadków - przy ostatnim przeglądzie kilka miesięcy temu również ją wymieniano (abstrahując od ceny, którą za to zapłaciłem w autoryzowanym serwisie, głupi ja) to również cały czas wisiało info, że słaba bateria.

Zaraz na serwisie trzeba było ich atakować możliwe że jednak to nie bateria, po wymianie baterii nie powinno być komunikatu o słabej baterii…
MarkusD
Sport
Sport

Postprzez caro » 11 lipca 2024, 13:55

Miałem podobny problem. Wymieniałem baterie (łącznie 4szt) komunikat ciągle "wisiał".
W serwisie zwrócono mi uwagę, że skoro używam tylko jednego kluczyka to pewnie w nieużywanym jest słaba bateria. Po wymianie komunikat znikł
caro
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon 4
Silnik: inny

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne