Podziękowania dla @simoammi z forum seatcupra.net oraz @antera za zdjęcia z których też czerpałem wiedzę.
Stara kierownica tj przyciski:

Nowa kierownica:

Po czym poznac czy kierownica się nadaje ? Moduł KLR tak jak poniżej. Stara kierownica z ACC ma tam puste miejsce i zero kabelków. Podobno są też z przyciskiem TA ale bez pojemności, ale ponoć rzuca się non stop o chwycenie kierownicy. Także, żeby miało to sens to Wymogiem jest pojemnościowa z modułem KLR. Przy zdjęciu w punkcie numer 5 widac brak tych kabelków do KLR.

Instrukcja:
1. Musimy wyjąć ramkę ozdobną dookoła licznika. Chwytamy za nią i szarpiemy. Jest na zatrzaskach. Zdjęcie zapożyczone z forum seatcupra.net bo ja po ciemku robiłem

2. Wyciągamy plastik tj osłonę kolumny. Osłona tylko z góry. Wbijamy cos najlepiej plastikowego. Ja mam plastikowe narzędzia do tapicerki. Pan użył śrubokręta. Są tam 2 zatrzaski. po jednym z każdej strony. Dzwigamy, podciągamy i tyle.

3. Okręcamy kierownicę o 90 stopni i wypinamy poduszke z jednej strony, okręcamy o 180 stopni i wypinamy z drugiej strony poduszkę. Polega to na tym, że trzeba ten drucik pocisnąć ku zewnątrz kierownicy. Ja dałem sobie aparat selfi za kierownicę i na ekran telefony patrzyłem

4. Nie wypinamy poduszki

5. Wchodzimy do auta i wypinamy poduszkę i kostki.

6. Jeżeli ktoś ma podgrzewaną to wypinamy jeszcze kostkę tę po lewej ze zdjęcia wyżej
7. Odkręcamy kierownicę spline M12
8. Wkładamy nową, skręcamy, wkładamy wtyczkę podgrzewania, wpinamy poduszkę , zatrzaskujemy poduszkę i podpinamy akumulator.
9. Jak to po podpięciu akumulatora mamy MASĘ BŁEDÓW. Robimy jazdę testową około 500m żeby 60km/h przekroczyć i wracamy do domu.
10. Przechodzimy do kodowania
Select Driver Assistance A5
- Select Long coding
- Select KLR
- Set to Coded
- Select Point of intervention
- Set to Early
- Select HC Warn Intensity
- Set to Setting_over_menu
- Select HC variante
- Set to Variante_2
- Select Adaptive cruise control 13