Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpanie dsg

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szarpanie dsg

Postprzez Ariss833 » 11 marca 2023, 09:21

Witam, miał ktoś problemy z szarpaniem skrzyni automatyczniej w miękkiej hybrydzie ? Obojętnie czy jadę na S czy E. Dojeżdżam do skrzyżowania czy ronda zwalniam chcę przyspieszyć i wtedy tak jakby sprzęgło się uslizgiwało. Skanowanie nie pokazało żadnych błędów. Auto ma przejechanie 10 kkm i jest na gwarancji.

Pozdrawiam
Ariss833
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: DFYA 1.5

Reklama

Re: Szarpanie dsg

Postprzez witek_77 » 18 marca 2023, 20:14

też tak mam. Jakby jechał na półsprzęgle dopóki nie ogarnie, że ma zmienić bieg. Wygląda to tak jakby był na drugim biegu i nie miał mocy do przyspieszania i ratuje się sprzęgłem, a nie zredukuje do jedynki. Tak samo jak hamuję delikatnie to przy redukcji biegu potrafi szarpnąć. Czasem czuć jakbym hamował już hamulcami, a skrzynia go dalej pchała, a nie hamowała. Nie zawsze, ale jednak. Ja kupiłem z przebiegiem 44kkm i zrobiłem nim 2tyś km. Wydaje mi się, że trzeba przywyknać do tego. Tata ma T-ROCa z 1.5 TDI DSG bez miękkiej hybrydy i nie ma tego problemu. Wygląda mi to na problem naszych eTSI. No i my w leonach mamy dłuższe skrzynie biegów niż T-ROC. Nasz V-max jest o 20km/h więcej niż w crossoverach z tym samym silnikiem. Powoli zaczynam też go wyczuwać, bo zauważyłem już, że pedał hamulca jest jakby 2 stopniowy. Pierwsze muśnięcie i delikatne trzymanie, powoduje hamowanie skrzynią a dopiero mocniejsze wciśnięcie powoduje hamowanie hamulcami. Pierwsze myślałem, że mam zapowietrzone hamulce bo jakiś miękki ten pedał i mniej responsywny niż w oplu czy skodzie. A tu po prostu inżynierowie sobie wymyślili coś do czego trzeba przywyknąć.
witek_77
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Re: Szarpanie dsg

Postprzez wujekcybul » 14 kwietnia 2023, 11:02

Oprogramowanie ECO w skrzyni :-D Skoncczy sie gwarancja to wgracie inne i bedzie po problemie.
wujekcybul
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra 290
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 4 - Techniczne Benzyna