Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowy Seat Ibiza

niusy z życia klubu i wszystko co jest z nim związane -> powiazane z portalem !

Moderator: Moderator LC Team

Londyn 2008: nowa Ibiza SportCoupé wśród premier

Postprzez Grisza » 23 lipca 2008, 04:49

Podczas Salonu Motoryzacyjnego w Londynie Seat po raz pierwszy prezentuje publicznie nową Ibizę SportCoupé – pojazd, który po majowej premierze wersji pięciodrzwiowej uzupełnia ofertę tego udanego modelu o nową wersję nadwozia w stylu kompaktowego coupé.

Prezentowany egzemplarz Ibizy został wzbogacony o elementy personalizujące z wersji Sport, które poprawiają już i tak znakomitą estetykę nowego modelu, stanowiąc odzwierciedlenie zapowiedzianej strategii stopniowego rozszerzania możliwości personalizacji Ibizy SC.
[center]Obrazek[/center]
Nadwozie samochodu zwraca uwagę przede wszystkim kolorem Lumina Orange, który znakomicie pasuje do sportowej sylwetki auta. Paletę kolorów zarezerwowanych wyłącznie dla Ibizy SportCoupé uzupełniono dodatkowo o lakiery Galia Blue (niebieski), Limette Green (zielony) i Furia Grey (popielaty). Ciekawym i atrakcyjnym stylistycznie elementem pojazdu jest czarny dach.

W środku zastosowano jeszcze więcej elementów personalizujących, takich jak detale w kolorze nadwozia na kierownicy, rękojeści dźwigni zmiany biegów, panelach drzwi, kratkach wentylacyjnych, desce rozdzielczej i wokół otworów wentylacyjnych zlokalizowanych pomiędzy kierownicą a drzwiami. Ponadto Ibiza SC wyposażona jest w atrakcyjne i ergonomiczne fotele, pokryte tapicerką stanowiącą połączenie skóry i czarnej Alcantary, ozdobioną podwójnymi szwami w kolorze pomarańczowym.
[center]Obrazek[/center]
Hiszpański Seat planuje już wkrótce zaoferować klientom możliwość spersonalizowania ich własnych egzemplarzy w podobnym stylu jak auto prezentowane podczas Salonu Motoryzacyjnego w Londynie.
[center]Obrazek[/center]
[źródło: RoadLook.pl i SeatCupra.net]
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Nowy Seat Ibiza

Postprzez leonardo » 23 lipca 2008, 15:02

moim zdanie ostatnio subaru i seat robia strasznie podobne do siebie auta jestem ciekaw czy dynamika tez beda zblizone ;)
leonardo
Stella
Stella

Auto: seat

Postprzez paramedic71 » 23 lipca 2008, 15:09

ja widzialem juz nowa ibize na ulicy i nie wyglada tak tragicznie jak na fotkach ciekawe jak bedzie wygladac Cupra na zywo :)
200km/ 394 nm Powered by ECUProject
"Koks wóda dziwki i inne rozrywki" ;)
"...Prosta droga jest dla szybkich aut, droga z zakrętami dla szybkich kierowców..."
www.e-m-s.pl jestesmy i działamy :)))
paramedic71
Cupra
Cupra

Auto: FR ARL+

Postprzez wgi » 23 lipca 2008, 20:04

Też widziałem nową ibizkę 3-drzwiową - w ruchu wygląda fajnie, powiedziałbym groźnie ;)
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Patrox » 6 sierpnia 2008, 18:04

Byłem w Niemczech i siedziaełm osobiście w nowej Ibizie. Powiem Wam że zrobiła na mnie wrażenie dużo wieksze niż Leon 2. Zegary świeca jak w audi na jasno biały, tarcze zegarów bardzo czytelne, kierownica jeszcze lepsza niż w leon 2. Pozycja za kierownica bardzo dobra, stylistyka na dobrym poziomie. Wiele rzeczy zapożyczone z fabii, m.in. sterowanie radiem przy kierownicy, podobne radio. Ogólnie autko bardzo fajne.
Powered by ECUPROJECT Wrocław
315.0 PS / 599.5 Nm /
--------------------------------
www.ecuproject.pl
509 696 100
513 399 363
502 730 289
Patrox
Sympatyk LeonClub

Auto: ... OOOO ...

Postprzez red virus » 6 sierpnia 2008, 20:55

a ja moge sie pochwalic ze mialem okazje pojezdzic juz nowa ibiza. Wprawdzie silnik 1,4l ale wrazenia naprawde pozytywne postaram sie jutro lub pojutrze wrzucic jakies fotki na forum
red virus
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR
Silnik: CHGA 1.6

Paryż 2008: Seat Ibiza CUPRA 132 kW wśród premier

Postprzez Grisza » 29 sierpnia 2008, 18:37

Seat podjął decyzję o wykorzystaniu w swoim nowym modelu Ibiza Cupra nowoczesnej jednostki napędowej 1,4 TSI.

Wśród najważniejszych premier październikowego salonu samochodowego w Paryżu należy wymienić sportową wersję Seata Ibiza.

Otrzyma ona tradycyjną nazwę Cupra i dynamiczny pakiet nadwozia.
[center]Obrazek[/center]
Do napędu wykorzystany zostanie nowoczesny czterocylindrowy silnik koncernu Volkswagen 1,4 TSI o mocy 180 KM (132 kW) który dostępny będzie z automatyczną przekładnią DSG.

Design nowego modelu oparty jest na wersji studyjnej Bocanegra, który był już prezentowany podczas marcowego salonu samochodowego w Genewie.

Nowa Ibiza Cupra otrzyma m.in. 17-calowe obręcze kół, dyfuzor, aluminiowe pedały, poduszki powietrzne ochraniające głowę, światła mgłowe z funkcją „Corner”, a także sportowe zawieszenie.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]
[źródło: RoadLook.pl]
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez wgi » 30 sierpnia 2008, 16:13

o ile przód jeszcze przejdzie (fajny napis cupra) to tył to porażka :(
dyfuzor i wydech ala veyron (corsa opc) to masakra :(

no i do tego prześwit pod autem jak w dobrym SUV'ie :(

jednym emotikonem - ;[
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sebik » 8 września 2008, 10:35

Widziałem dzisiaj na żywo nową pomarańczową Ibizkę (taką jak na zdjęciach Grisza), 5d nadwozie prezentuje się całkiem nieźle: przód bardzo drapieżny z tyłem trochę gorzej (Fabia II generacji), ale ogólnie naprawdę spoko - kolorek + fele 16" - robi wrażenie ;)
Skoda Octavia TDI+ DSG by R-Performance
Czarne jest, niepozorne z zewnątrz, ale siła drzemie wewnątrz :)
sebik
Sport
Sport

Auto: Skoda Octavia
Silnik: BMM 2.0

Nowy Seat Ibiza już w sprzedaży (ceny)

Postprzez Grisza » 17 września 2008, 04:42

Nowy Seat Ibiza już w sprzedaży (ceny)

Nowy Seat Ibiza już w tym miesiącu pojawi się w polskich salonach dilerskich.

Początkowo gama jednostek napędowych będzie obejmować trzy wersje benzynowe (o pojemności 1,2 l i mocy 70 KM; 1,4 l i 85 KM oraz 1,6 l i 105 KM) oraz jedną wysokoprężną (1.9 TDI o mocy 105 KM) wyposażoną w filtr cząstek stałych DPF, jednak już z początkiem kolejnego miesiąca w ofercie pojawiać się będą kolejne diesle, tj. 1.4 TDI o mocy 80 KM oraz 90-konny silnik 1.9 TDI. Wszystkie jednostki współpracują z 5-biegową mechaniczną skrzynią biegów i charakteryzują się niezwykle niskim poziomem emisji CO2, wynoszącym poniżej 160 g/km w przypadku wersji benzynowych oraz poniżej 120 g/km w przypadku silników diesla.

Nowa Ibiza będzie dostępna w trzech wersjach wykończenia – Reference, Stylance i Sport wraz z szerokim zakresem wyposażenia.

Reference

W ujęciu wyglądu zewnętrznego wersja Reference, zawiera w standardzie takie elementy jak: ręcznie sterowane czarne lusterka boczne oraz klamki, opony 175/70 zamontowane na 14-calowych, stalowych felgach plus kołpaki, pojedyncze reflektory paraboliczne, system ABS, system zapobiegający kradzieży anteny radioodbiornika oraz koło zapasowe. W ujęciu zastosowanej elektroniki wersja ta posiada: 6 głośników, przednie szyby sterowane elektrycznie, zdalnie sterowany układ centralnego zamk, elektryczny zamek klapy oraz wskaźnik informujący o temperaturze zewnętrznej. Elementy wyposażenia wnętrza Nowej Ibizy w wersji Reference to: cztery poduszki powietrzne (dwie przednie i dwie boczne), kolumna kierownicy regulowana w pionie oraz w poziomie, system ostrzegający o niezapięciu pasów bezpieczeństwa, mocowania Isofix w tylnych siedzeniach oraz mocowanie Top Tether, centralna konsola wyposażona w 2+1 uchwyty na kubki oraz gniazdko zasilające, fotel kierowcy regulowany w pionie, 3 regulowane w pionie zagłówki z tyłu oraz oświetlenie bagażnika.

Stylance

Wersja wyposażenie Stylance zawiera wszystkie elementy wersji Reference plus dodatkowo: podgrzewane elektrycznie lusterka boczne w kolorze nadwozia, klamki w kolorze nadwozia, paraboliczne reflektory, lampy przeciwmgielne z funkcją sterowania kierunkiem świecenia lamp, oświetlenie z funkcją Coming Home, tempomat, opony 185/60 zamontowane na 15-calowych, stalowych felgach plus kołpaki, komputer pokładowy, dzielona, składana tylna kanapa, przednie siedzenia wyposażone w kieszenie w oparciach, tylne szyby sterowane elektrycznie oraz oświetlenie sufitowe oraz lampka umożliwiająca czytanie mapy.

Sport

Wersja wyposażenie Stylance zawiera wszystkie elementy wersji Reference plus dodatkowo: podgrzewane elektrycznie lusterka boczne w kolorze nadwozia, klamki w kolorze nadwozia, lampy przeciwmgielne z funkcją sterowania kierunkiem świecenia lamp, skórzana kierownica oraz skórzana gałka dźwigni zmiany biegów, komputer pokładowy, opony 215/45 zamontowane na 16-calowych, aluminiowych felgach, sportowe zawieszenie i siedzenia, dzielona, składana tylna kanapa, przednie siedzenia wyposażone w kieszenie w oparciach, tylne szyby sterowane elektrycznie

Ceny nowego Seata Ibiza w Polsce:
BENZYNA
1.2 12V 70 KM REFERENCE - 36 990
1.2 12V 70 KM STYLANCE - 39 990
1.4 16V 85 KM REFERENCE - 39 990
1.4 16V 85 KM STYLANCE - 42 990
1.4 16V 85 KM SPORT - 45 990
1.6 16V 105 KM REFERENCE - 42 990
1.6 16V 105 KM STYLANCE - 45 990
1.6 16V 105 KM SPORT - 48 990
DIESEL
1.4 TDI 80 KM REFERENCE DPF - 47 990
1.4 TDI 80 KM STYLANCE DPF - 50 990
1.9 TDI 90 KM REFERENCE DPF - 49 990
1.9 TDI 90 KM STYLANCE DPF - 52 990
1.9 TDI 90 KM SPORT DPF - 55 990
1.9 TDI 105 KM REFERENCE DPF - 53 990
1.9 TDI 105 KM STYLANCE DPF - 56 990
1.9 TDI 105 KM SPORT DPF - 59 990
[center]Obrazek[/center]
[źródło: RoadLook.pl]
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez aroslaw75 » 18 września 2008, 18:40

Dziś byłem w salonie i na żywo zobaczyłem sobie nową Ibizke.Wrażenia raczej pozytywne aczkolwiek kilka rzeczy średnio mi sie podoba. Małe swiatełka z tyłu uważam powinny być ciut wieksze i również logo z tyłu małe :no: W środku bardzo fajnie jak na tę klase samochodu. Ale najlepsze to jest to że w żadnej wersji nie ma w standardzie klimy i radia trzeba ekstra dopłacać ;/ (polityka VW???) Ciekaw jestem jak sie prowadzi podobno bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST
Silnik: CJXA 2.0

Nowa, a już poprawiona

Postprzez Grisza » 15 października 2008, 08:32

Miejski samochód z Hiszpanii może się podobać. Efektownie stylizowany przód, wznosząca się linia nadwozia oraz ciekawie zaprojektowany bagażnik przyciągną wiele spojrzeń. Kto chciałby zebrać wszystkie spojrzenia powinien wybrać się do firmy JE Design.

Tuner opracował pakiet kompleksowych modyfikacji, który obejmuje poprawki stylistyczne oraz mechaniczne.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]
Szczególnie atrakcyjnie prezentują się zderzaki, grill oraz progi upodobniające Ibizę do koncepcyjnego Seata Bocanegra, który był ozdobą stoiska Seata w Genewie. Kto chciałby pójść krok dalej powinien zamówić unoszone ku górze drzwi.

Ponadto JE Design proponuje zamianę sprężyn i amortyzatorów na produkty firmowane przez firmę KW. Zestaw obniżający prześwit o 65 milimetrów sprawi, iż koła w rozmiarze 215/35 R 18 szczelnie wypełnią błotniki.

Serwis Worldcarfans donosi, że JE Design przewidział także kurację wzmacniającą dla silnika 1.9 TDI. Dzięki niej moc sprawdzonej jednostki wzrośnie z 90 do 130 KM, co zaowocuje czasem rozpędzania się do „setki” na poziomie 10 sekund oraz pozwoli uzyskać niemal 200 km/h.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]
[źródło: Onet.pl oraz Tuning.pl]
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Postprzez roosman » 15 października 2008, 08:46

batmanowóz z drzwiami a'la Lambo :ok: a swoja drogą pokusił sie ktoś juz z LC forum o zrobienie czegos takiego w Leo?
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez cypreess » 15 października 2008, 21:25

aroslaw75 napisał(a): Ciekaw jestem jak sie prowadzi podobno bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam

Bylem w seacie przed "Drzwiami otwartymi Seat" w salonie i odbylem dosc dluga i wyczerpujaca jazde probna nową Ibizą. Wrażenia mam takie:
1) Auto zdecydowanie na zywo prezentuje sie lepiej niz na zdjeciach, na ktorych dla mnie wygladalo troche koslawo (mam nadzieje ze tak samo okaze sie z nowym sedanem seata)

2) Kluczyk do auta taki sam jak do nowego Leona i wogole ten fajny chowany/lamany.

3) Jezdzilem wersja 1.4 MPI ktora byla TRAGICZNIE WOLNA.... tak wiem, ze przesiadam sie z 2.0 tdi 140hp i nie powinienem oczekiwac cudow, ale to auto mialo problem z ruszaniem jak jechalismy w 3 osoby. pamietam rowniez ze kiedys jezdzilem clio 1.4 16v i ten silnik wyrywal, wiec to jest dla mnie żenua

4) zawieszenie - uklad kierowniczy - no po prostu bajka, auto jezdzi absolutnie idealnie, no w swojej klasie swietnie, skrzynia biegow niezwykle precyzyjna i fajnie chodzilo. Pamietam ze jak sie szybko wchodzilo w zakrety to tak fajnie tylkiem zamiata, a nie wyjezdza przodem. Czyli odczucia nadsterowne.

5) W srodku wykonanie bardzo porzadne, ale czy ladne ? nie wiem. Kierownica - ten design mi nie lezy wybitnie, ale ujdzie. Radio moglo by wygladac ladniej a nie jak we fiatach. Siedzenia typowo sportowe (tzn nie kanapy jak we fordzie fieście:)
Zdecydowanie na plus design zegarow. Sa chyba najladnejszym elementem wyposazenia.

Podsumowanie?
Auto zawsze trzeba rozpatrywac w kategorii cenowej, i niestety - Ibiza jest ZA DROGA gdy ja wyposazyc w minimum dla mnie (klima+radio) w stosunku do tych totalnie BZDETNYCH silniczkow. Mam wrazenie ze jedynym silinkiem ktory tam jezdzi to 1.9 TDI, a tak naprawde Seat dal ogromnie ciala. Targetujac ten samochod tak bardzo do mlodych sportowo nacechowanych ludzi, nowe ibizy powinny KONIECZNIE miec w tej cenie same TFSI, czyli 1.4 TFSI i 1.8TFSI. Z takimi silnikami niszczyly by cala konkurencje, a tak to nie potrafią jej nawet dogonic.

Jako ciekawostke dodam, jezdzilem najnowszym wynalazkiem VAGa czyli silniiem 1.4 TFSI z 150 koni (czy cos kolo tego) (ten co ma kompresor oraz turbo sprezarke) w Golfie :(( Ten silnik to jest poemat, moc, elastycznosc i totalny brak dzwieku z zapalnego silinka na postoju (auto nawet nie drzy). Gdyby taki najnowszy generacyjnie silnik zamontowali w ibizie to mialo by to sens. Niestety, Ibiza jest za droga, a nie oferuje nic, jak to mowia "uroda przeminie" a to co we wnetrzu jest zbyt slabe by obronic cene i radosc z jazdy.
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez TOMEKKK » 25 października 2008, 16:31

Ibiza 1.6 ma podobne osiągi i wazy prawie 100 kg mniej. A ten "wspaniały" diesel tak trzepie tą małą budą, że płoszy ptaki przy porannym rozruchu. W dodatku jego legendarna oszczędność nijak ma się do rzeczywistości.
Little Evo...
TOMEKKK
Stella
Stella

Auto: Evo IX

Postprzez tatian » 25 października 2008, 19:05

roosman napisał(a):a swoja drogą pokusił sie ktoś juz z LC forum o zrobienie czegos takiego w Leo?
kiedyś widziałem Leona w Niemczech z drzwiami otwieranymi do góry. Niestety był po przygodach i same drzwi tego nie nadrabiały.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez cypreess » 27 października 2008, 08:08

Takie Lambo drzwi wyglądajo tragicznie brzydko w samochodach które mają ramę konstrukcyjną dookoła szyby, a nie tylko skrzydełka i wysuwana szybę do góry z nich (patrz BMW 1 3d, Mercedes CLK, Alfa Spider itp). Wiec IMHO robienie takich modów w normalnych drzwiach jest straszne.
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Seat Ibiza SportCoupe w Polsce za 41,8 tys. zł

Postprzez Grisza » 2 marca 2009, 16:38

Nowy Seat Ibiza SportCoupe właśnie wchodzi do sprzedaży w Polsce.

[center]Obrazek[/center]

Ten nowy model łączący imponujący, awangardowy kształt zewnętrzny z niezwykłymi właściwościami dynamicznymi i szerokim zakresem dostępnych jednostek napędowych. Dodatkową nowością jest debiut, w tym segmencie rynku nowej, siedmiobiegowej, automatycznej skrzyni biegów DSG, która zapewnia nowej Ibizie szybszą reakcję oraz doskonały komfort jazdy.
[więcej: RoadLook.pl - Seat IbizaSportCoupe]

Silnik skrzynia REFERENCE STYLANCE SPORT
1,2 MPi 70 KM 5 M 41 890 PLN 44 890 PLN -
1,4 MPi 85 KM 5 M 44 890 PLN 47 890 PLN 50 890 PLN
1,6 MPi 105 KM 5 M 47 890 PLN 50 890 PLN 53 890 PLN
1,6 MPi 105 KM 7 DSG 51 890 PLN 54 890 PLN 57 890 PLN
1,4 TDI 80 KM DPF 5 M 53 890 PLN 56 890 PLN -
1,9 TDI 90 KM DPF 5 M 55 890 PLN 58 890 PLN 64 890 PLN
1,9 TDI 105 KM 5 M 57 890 PLN 60 890 PLN 63 890 PLN
1,9 TDI 105 KM DPF 5 M 59 890 PLN 62 890 PLN 65 890 PLN
Yellow SubMarine ;)
Grisza