Amilo napisał(a):Nie można porównywać tego auta do czegoś co się nazywa Skoda Fabia, trochę obiektywizmu.
Dlaczego? co z tym nie tak?
fabia jest polówką, ibiza jest fabią, to wszystko to samo. fabia jest w kombiaku, polówka była w kombiaku, ibiza w kombiaku...
Tak jakby powiedzieć, że nie można porównywać Audi A3 8L, GolfaIV 1J i Leona 1M do tego dorzućmy jeszcze octavie.
Dla mnie robienie kombiaka z małych, miejskich samochodów jest nieporozumieniem, które jak ktoś wyżej wspomniał, znajduje głownie zastosowanie wśród akwizytorów, o przepraszam, przedstawicieli handlowych niższego szczebla.
Moje wypowiedzi o nowych autach seata jest jakie jest bo zupełnie mi się nie podobają (no może bocanegra ze studyjnej wersji robiła robote).
Uważam drodzy koledzy, że zaczynacie pleść farmazony nt. 1M vs. 1P.
Osobiście nie podoba mi się leon 1P - bo taki już mam gust, jest dla mnie jajem i minivanem, którego na siłe próbuje się wsadzić w rolę hot-hatch'a. Jest jak źle skrojony garnitur, mnie to nie leży.
Ponadto wiele razy pisałem - to co zostało nawane leonem II 1P, nie powinno w ogóle być leonem bo...
golf - tyle lat upłynęło a widząc na ulicy nowego golfa i tak wiesz, że to golf
audi 80/a4 - i tak wiesz że to co widzisz to nowe audi a4,
a8? nie ma problemu - widzisz wielką, klasyczną gondolę płynącą po ulicy - acha z pewnością jest to a8.
I tak można wymieniać, peugot 106? ford focus? bmw 3/5 i te wszystkie auta - ich następcy zachowują pewną ciągłość stylistyczną. 1P przychodzi jak stwór z kosmosu, ma wszystko ale to wszystko inne (jak dla mnie), jest jak nowy c.i.v.i.c (który też niewiadomo dlaczego nazywa się civiciem i w niczym nie przypomina poczciwego żelazka, które jeżdżąc dźwiękiem przypomina solidną wiertarkę).
Nie uważam, że 1M jest najlepszy - ma swój smak, ja go lubię, tak jak lubię Ibi 6K, 6L ale nowe modele seata to zupełnie inny rozdział bazujący na wypracowanej 'marce' poprzedników. Taki chwyt marketingowy - "oho nadchodzi nowy leon".
A mógłby się nazywać np. Seat Asturia (skoro tak lubią nazywać samochody swoimi regionami geograficznymi).
Amilo napisał(a):1P to inna epoka.
To inny samochód a nie kontynuacja poprzedniego modelu.
PS. pomijając aspekty powiększających się rodzin, wydoroślenia, ustatkowania się to ile osób mających 1M kupiłoby 1P albo podoba im się 1P -
to dobry temat na ankietę. Wielu posiadaczy 1M, których znam, ma podobne zdanie do mnie.
Dla "nowych" użytkowników to może i jest strzał w dziesiątkę, co widać po rosnącym gronie leonów II na forum, dla tych którzy mieli 1M to raczej strzał w serce.