Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy daleko Spadło jabłko od jAbłoni ? - cz. II

niusy z życia klubu i wszystko co jest z nim związane -> powiazane z portalem !

Moderator: Moderator LC Team

Czy daleko Spadło jabłko od jAbłoni ? - cz. II

Postprzez oczkolek » 19 stycznia 2010, 13:17

Największą zaletą i smaczkiem Exeo powinna być zastosowana w nim technologia, w pełni pochodząca z Audi A4 B7. Zawieszenie, silniki, skrzynie biegów, hamulce, pakiet bezpieczeństwa pochodzą w pełni z Audi A4 nie ma tu mowy o kompromisach jakościowych. Zastosowanie znanych z Audi rozwiązań może wielu osobom wydawać jako odgrzewanie kotleta, jednakże przeniesione zostały do Exeo najlepsze udoskonalane od lat elementy pochodzące z Audi. Duży wybór opcji dodatkowych wyposażenia umożliwia wybór takich elementów wyposażenia znanych z modeli niektórych modeli Seata oraz A4 takich jak: skrętne reflektory bi-xenonowe, czujniki parkowania przód + tył, lusterko fotochromatyczne wraz z czujnikiem zmierzchu i czujnikiem deszczu, zestaw nawigacji satelitarnej RNS-E - z możliwością obsługi urządzeń zewnętrznych (TV, DVD, kamera cofania), otwierane okno dachowe wraz z bateriami słonecznymi zasilającymi przewietrzanie wnętrza na postoju, fotele przednie z elektryczną regulacją oraz pamięciami ustawień, wspomaganie kierownicy servotronic, 2 strefowa klimatyzacja z czujnikiem jakości powietrza, system od 6 do 9 poduszek powietrznych (w zależności od dostępności wersji), zestaw głośnomówiący Bluetooth z obsługą głosową telefonu oraz wiele innych dodatków. Gama silników również odpowiada stosowanym w różnych modelach grupy VAG choć silniki benzynowe 1,6 i 1,8T 150KM – „trącają trochę myszka”, za to oba silniki 2 litrowe zarówno benzynowe jak i dieslowskie są stosowane w najnowszych produktach Audi i VW.

Jak się to ma do pierwowzoru: technologia w pełni przejęta z modelu Audi A4 B7, silniki dieslowskie po modernizacji układu zasilania poprzez zastapienie pompowtrysków układem common rail. Podstawowe silniki 1.6 i 1.8T stare konstrukcyjne, jednak na pewno niezawodne – stanowią dobrą alternatywę w przypadku najtańszych modeli Exeo zwłaszcza iż dla amatorów LPG są to jedyne silniki które poddawać można temu zabiegowi. Bo osiągami - szczególnie 1,6 - napewno nie powala.

Osobiście testowałem Exeo ST Sport z silnikiem benzynowym o mocy 200 KM. Samochód był wyposażony kompletnie o czym świadczy lista wyposażenia podstawowego i długa lista dodatkowego w tym m.in: bi-xenonowe reflektory skrętne, czujniki parkowania przód/tył, zawieszenie sport, fotele z elektryczną regulacją wraz z pamięcią ustawień, podgrzewane fotele przednie, czujnik deszczu, czujnik zmierzchu z funkcją coming home, fotochromatyczne lusterko wsteczne, zestaw głośnomówiący bluetooth z obsługą głosową, kolorowy wyświetlacz komputera pokładowego (FIS), przyciemniane szyby boczne tylne, wśród wyposażenia standardowego wymienić należy m.in pełną elektryka szyb, lusterek, ESP, 6 poduszek powietrznych, tempomat, wspomaganie servotronic, wielofunkcyjną kierownicę oraz szereg drobiazgów umilających jazdę.
Jakie wrażenia z jady cóż..... na co dzień poruszam się Audi A4 B7 Avant 2.0TDI, poprzedni z moich samochodów to również Audi A4 B6 Avant 1.9TDI wiec jestem jak najbardziej uprawniony do wydania werdyktu dotyczącego różnić w obu samochodach.
Prowadzenie, zawieszenie, precyzja układu kierowniczego oraz praca skrzyni biegów niczym nie odbiega od oryginału czyli od modelu A4. Nowością dla mnie był silnik benzynowy o mocy 200KM. Mimo, iż z tym silnikiem miałem już doczynienia wcześniej, to tak naprawdę mogłem poznać jego walory dopiero podczas tego kilkuset km testu.

[center]Obrazek[/center]

Mogę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem elastyczności tego silnika. Nie występuje w nim efekt turbo dziury. Użyteczny zakres obrotów zaczyna się poniżej 2000 obrotów i kończy się dopiero na czerwonym polu przy czym bardzo miłe wrażenia z jazdy odczuwalne są w przedziale 4500 a 5500 obrotów. Zastosowana wraz z tym silnikiem skrzynia biegów nie zmusza kierowcę do częstego maglowania biegami. Odczucia z jazdy tym benzynowcem bardziej przypominają jazdę dieslem przy czym odgłosy dobiegające spod maski są troszkę mniej klekoczące.

Skrzynia biegów ma wyjątkowo długie ostatnie biegi i wydaje mi się, że z jej przełożeniami można osiągnąć teoretyczne 270 km/h. Osiągi samochodu wydają się być zadawalające lub wręcz wykraczające ponad przeciętną. Plusem jest fakt, iż ten dość nowoczesny silnik wyposażony w bezpośredni wtrysk benzyny i turbinę może być bazą do indywidualnych modyfikacji przez użytkowników oczekujących jeszcze większych emocji.

[center]Obrazek[/center]

Niedoścignionym pragnieniem fanów marki byłoby, aby w Exeo pojawiły się znane lubiane i cenione silniki V6 spod znaku 4 kółek... Ale czy to jest w zasięgu inżynierów z Martorell?

Bardzo dobrze spisuje się elektrohydrauliczne wspomaganie kierownicy sprzedawane pod nazwą Servotronic (wyposażenie standardowe wersji 2.0 TSI 200KM i 170KM TDi CR). Przy manewrach i spokojnej jeździe wspomaganie jest bardzo duże, natomiast podczas ostrzejszego traktowania pojazdu siła wspomagania maleje dając kierowcy pełną kontrolę nad kołami pojazdu.

O spokój serca kierowcy dbają naprawdę wzorowe hamulce - tarcze przednie o wymiarach 320 mm i tylne o wymiarach 288mm, dają potężny zapas skutecznej powierzchni ciernej podczas dynamicznej jazdy tym samochodem. Precyzja układu hamulcowego zaskakuje na plus w stosunku do identycznego układu hamulcowego z Audi A4.

Ciekawym parametrem dla mnie było spalanie tego wcale nie lekkiego samochodu. Warunki w jakich odbywałem jazdy testowe nie dawały mi szansy na jednoznaczne określenie ile ten samochód pali. Średnie spalanie w opcji trasa/miasto oscylowało na poziomie 9,6-11,0 l/100km przy czym na jego nie owijając w bawełnę była to jazda testowa, a więc sprawdzanie elastyczności, możliwości samochodu. Na zwiększony apetyt wpłynęła również pogoda i w pełni zaśnieżone dogi gdzie przebijając się przez mniejsze i większe zaspy na oponach 225/40R18 non stop musiałem walczyć o trakcję.

Bardzo interesującym i przydatnym gadżetem był tzw. ekonomizer – tj. wyświetlany na komputerze podpowiadacz obecnie załączonego biegu wraz z zaleceniem do przełączania na bieg wyższy lub niższy w celu optymalizacji spalania. Gadżet ten nie był znany w modelach Audi A4 B7 natomiast występuje w nowym A4 B8. Gdyby aura oraz warunki drogowe na to pozwalały, z przyjemnością pokonałbym jeszcze parę setek km, aby sprawdzić prawdziwą ekonomikę spalania. Wydaje mi się że realną do utrzymania wartością średnią przy spalaniu 50% miasto 50% trasa jest spalanie na poziomie 8-8,5l/100km. Dla porównania mój diesel w tych warunkach również zużywał więcej od ok. 1-2 l/100km.

[center]Obrazek[/center]

Komfort jazdy był odpowiedni dla samochodu tych gabarytów i tej kasy. Dzięki niezależnemu zawieszeniu przedniemu oraz tylnemu dopracowywanemu przez lata w dziale konstrukcyjnym w Ingolstadt kierowca i pasażerowie nie odczuwają, aż tak bardzo niedoskonałości naszych dróg. Zawieszenie w wersji sport jest obniżone i utwardzone, dodatkowo Exeo było wyposażone w 18” felgi aluminiowe z oponami o wymiarze 225/40. Wszystkie te dodatki sprawiły, iż mimo twardszych nastawów kierowca dostrzega, że zawieszenie zostało zaprojektowane w idealny niemal sposób łącząc możliwość ostrzejszej, sportowej jazdy po zakrętach z odpowiednio wysokim poziomem komfortu w przypadku spokojnej jazdy na długich dystansach. Fotele w Exeo w wersji Sport doskonale "trzymają" na zakrętach. Szeroki zakres regulacji łącznie z wybrzuszeniem lędźwiowym oraz wysokie oparcie umożliwia dobranie, każdemu niemal kierowcy, optymalnej pozycji do ujeżdżania tego kombiaka.

[center]Obrazek[/center]
[center]Fotel Seat Exeo[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Fotel Audi A4[/center]

Koniec cz. II

Tekst+foto: mm.max
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team