w dniu 21 lutego miałem przyjemność uczestniczyć i reprezentować Leon Club Team w "małym" zlocie organizowanym przy okazji DynoDay (http://www.amdessex.com/news.read.cfm?articleid=80) przez członków SeatCupra.net w Essex pod Londynem w firmie AmD www.amdessex.com.
[center]

Zgłoszonych było ponad 67 aut z czego hamowano około 40 i w znakomitej większości były to Seaty Leony Cupra R 1M. Było to chyba największe zgromadzenie R-ek jakie kiedykolwiek miałem okazję widzieć.
[center]

Auta dość grubo pomodzone z mocami sięgającymi ponad 260KM. Jeśli chodzi o auta z silnikiem diesla to o ile dobrze policzyłem, wliczając moje to było ich 4-5. Oczywiście z ciekawości shamowałem swojego ARL'a wynik:
[center]

Ogólnie bardzo "pozytywna" hamownia i nie biorę sobie jej wyników do serca
O samej firmie można przeczytać na ich stronie, ale w skrócie napiszę, że jest jedną z liczących się w UK, zajmuje się wieloma autami z ich forum, a także wystawia swoje auta (budowane przez siebie) w wyścigach BTCC. Poniżej fotki aut szykowanych pod te wyścigi oraz parę zdjęć ich najnowszego projektu.
[center]

Sama organizacja DynoDay też na wysokim poziomie, włączając grill, kawę, herbatę i inne przekąski dla uczestników.
Ludzie z forum SCN przyjęli mnie bardzo ciepło i serdecznie i nie było mowy o staniu na uboczu samemu lub siedzeniu bez sensu w aucie. Również zainteresowanie autem w wersji europejskiej było duże, chwaląc się - auto i modyfikacje przeprowadzone w nim wywołało sporą sensację. A hitem były zegary by Kicoro
Miałem okazję obejrzeć i przejechać się kilkukrotnie pokazywanym na naszym forum Leonem kolegi "jonjay" mającym w mojej opinii ponad 250KM i grubo ponad 450Nm, a lista innych modyfikacji w jego Leonie również jest bardzo imponująca: http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=130737
Sam "jonjay" okazał się człowiekiem bardzo fajnym i przystępnym, a przy okazji jego hobby - detailingu - umówiłem się na detailowanie mojego Leona przed naszym Zlotem oraz dwudniowe szkolenie z tego zagadnienia. (swoją drogą zaraziłem się tym trochę czasu temu i będę chciał się tym zajmować poważniej).
Spotkanie to podrzuciło mi pomysł na parę modyfikacji m.in. prawe lusterko z wersji UK eliminujące "martwe pole", a także podkreśliło i przesądziło o wrzuceniu szpery do mojego Leona. Co to robi z trakcją to głowa mała, ja byłem w szoku. Faktem jest, że i zawieszenie KW variant 3, zestaw ARB-ów od Eibacha też robił swoje.
Poniżej więcej wybranych zdjęć. Pogoda niestety nie dopisała do końca, ale źle nie było.
[center]