Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pora na zaprawki rdzewiejay prog POMOCY!!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pora na zaprawki rdzewiejay prog POMOCY!!!

Postprzez leon_2002 » 21 sierpnia 2007, 11:45

tak jak w temacie prog lekko otarty o jakis niski niewidoczny slupek jeszcze przez poprzedniego wlasciciela pora sie za to zabrac przed zima pierwszy raz cos takiego robie i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac moj plan jest taki:

- oczyscic papierem z rdzy
- odtluscic
- podklad x2
- lakier
tylko jak mam to polerowac jakims papierem wodnym prosze o porady jaki podklad zastosowac idt ponizej foty elementu do lakirowania (chce to zrobic sam ze wzgledu na to ze prog zaslaniaja drzwi i nie bedzie nic widac w razie niepowodzenia)

i jeszcze jedno pytanko rano zauwazylem ze przy zapalaniu autka na wyswietlaczu kilometrow mryga napis service co to oznacza??? dz

dlaczego nie dodalo zdjec?????????????

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
leon_2002
Stella
Stella

Auto: leon 1.6 16V

Reklama

Re: Pora na zaprawki rdzewiejay prog POMOCY!!!

Postprzez Marcin_TDI » 21 sierpnia 2007, 12:00

leon_2002 napisał(a):i jeszcze jedno pytanko rano zauwazylem ze przy zapalaniu autka na wyswietlaczu kilometrow mryga napis service co to oznacza??? dz

oznacza to inspekcje serwisowa, musisz wykasowac ja :yes: :yes:
ustawiona jest na bodajrze 15tys km i przypomina o zmianie oleju i takie tam

co do lakierowania to Ci nie pomoge...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Tonny S » 21 sierpnia 2007, 12:57

Marcin_TDI napisał(a):oznacza to inspekcje serwisowa, musisz wykasowac ja
ustawiona jest na bodajrze 15tys km i przypomina o zmianie oleju i takie tam
Chyba najpierw zrobić przegląd dopiero potem ją wykasować ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Streat » 21 sierpnia 2007, 13:04

leon_2002, luźną rdzę to szczotką drucianą zerwij (ale tylko taką luźną !!) na resztę zastosuj odrdzewiacz (np. coś takiego http://www.allegro.pl/item223674458_odr ... foto_.html ale może być inne jest cała masa takich wynalazków).

W jednym miejscu to nie masz co malować bo będzie się rzucać w oczy ja bym cały ten próg przemalował - bo chyba chodzi o ten taki chropowaty. Tylko dobrze zamaskuj drzwi i inne szczeliny, żeby za dużo nie pomalować.

Papierem ściernym to będziesz wygładzał podkład później. Lakier podkładowy kupisz w każdej mieszalni lakierów z reguły to za dużego wyboru podkładów nie mają ;) Albo do plastików albo do metalu i z reguły na tym wybór się kończy :)

Połóż dwie warstwy podkładu później papierem wodnym 1200 z użyciem wody wygładź powierzchnię i połóż kilka warstw bazy. Bazę kładź w małych ilościach i w odstępie kilku minut żeby się nie porobiły zacieki - nawet jak będzie ledwo ledwo co kryć nie psiukaj za dużo bo sobie przysporzysz roboty niepotrzebnie. Acha przed położeniem podkładu przemyj próg benzyną ekstrakcyjną żeby odtłuścić powierzchnię lub innym w miarę delikatnym rozpuszczalnikiem.

Jak już sobie ładnie wyschnie jeszcze przeciągnij lakierem bezbarwnym bo pewnie też tam jest. Jak masz wgniecenie na progu to może będziesz musiał użyć szpachlówki i wtedy jakiś papier 800 będzie potrzebny do wygładzenia jej.

[ Dodano: Wto 21 Sie, 2007 ]
BTW temat nadaję się na ogólny nie tylko benzynę ;)

A co do obrazków to źle linki wkleiłeś
Obrazek
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne