Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dzwięk obcierania przy jeździe ??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dzwięk obcierania przy jeździe ??

Postprzez M@riusz » 8 grudnia 2007, 20:55

Witam

Od razu piszę ze to jest troche wróżba z fusów, dziś było jakby apogeum, u mechanika bedę w poniedziałem zatem co mi szkodzi spytac forumowiczów, może ktoś się z tym spotkał, wydaję mi się że to nic poważnego.

Problem jest nastepujący:

Jakis miesiąc temu zapaliła się kontrolka ABS, po dniu zgasła, za kilka dni zapaliła się na krótko ponownie, mam kumpla z VAG, podpiąłem i zadnego błędu nie wskazał, mysle pewnie nie łączy kabelek, od tamtej pory zapaliła się ze 2 razy, na krutko max 10min, wystarczy przekręce ponownie stacyjką i wszystko OK, mówie bedę przy okazji na kanale zobacze co z przewodami, wywnioskowałem ze to przód, raz zapaliła się jak skręciłem mocno kołami,
ale kilka dni temu z przodu usłyszałem lekkie tarcie jakby lużny kawałek metalu obcierał o koło, i tak mam od czasu do czasu, ale dziś było słychac po jeżdzie na obwodnicy jakby szuranie piasku, jaby się tam dostał, gdy zwolniłem ustało, ale metaliczne odgłosy dalej słychac. Dzieje się to nie codziennie i przy prednkosci powyzej 40km/h.

Tak to pokrótce wygląda, pod zamochód nie zaglądne bo jak wyjezdzam i przyjezdzam jest ciemno, w pracy na parkingu nic wiszącego z podwozia nie widziałem.

I tu zagadka, co to moze byc, odpoweidz przyniąse w poniedziałem, zakładam ze nic grożnego

Mi się wydaję ze chyba jakiś kabel sobie zwisa i obciera, a może cos zaczepiłem i się wplątało, to nie są napewno opony.

Pozdrawiam
M@riusz
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.9 TDI 90KM

Reklama

Re: Dzwięk obcierania przy jeździe ??

Postprzez grzechu83 » 10 grudnia 2007, 09:33

A nie są to przypadkiem zdarte klocki hamulcowe?
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez Gato » 10 grudnia 2007, 11:37

M@riusz, moze tloczek nie odbija do konca i klocek trze o tarcze ?
Czy jest tak, ze po hamowaniu z niskich predkosci raz to sie pojawia a raz znika ?
Gato
Sport
Sport

Auto: różne

Postprzez M@riusz » 10 grudnia 2007, 19:03

grzechu83 ->

raczej nie, przy zmienie opon na zimowki (początek listopada) sprawdzałem i były OK, wymieniane wiosną,aja demonem szybkosci nie jestem, ale napewno sprawdze.

Gato->
raczej nie, jak zauważyłem tarcie jest identyczne czy chamuje czy nie, dzis wracając z pracy na paczątku nic nie było, pozniej zaczęło, a na koncu znikneło te tarcie :),

Dzis miałem byc u mechanika, ale kurka pracuje do 17, byem przekonany ze do 18.
Jutro pewnie sie dowiem co jest

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2007 ]
Witam

Byłem u mechanika, okazało się ze problemem była osłona tarczy hamulca, która za mocno była dogięta do tarczy i obcierała jak piach i błoto się dostao, a na tarczy było widac slady. jezeli chodzi o ABS, wtyka była bardzo zablocona.

Odgięcie blachy i czyszczenie wtyku koszt 0zł :):)

Dzieki za rady i pozdrawiam

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2007 ]
Hej,
problem jednak nie przestał, ciągle obcierało,
pojechałem do mechanika, i dokładnie osłuchalismy koła,
problemem okazała się rdza tarcz hamulcowych (do wymiany w najbliższym casie), teraz jak się zrobiło mokto trochę podrosła i zaczeła obierac gdy troche brudu się dostało.
Zeskrobalismy rdzę, juz koła ciszej się obracały, koszt 0zł :), no ale mechanikowi dałem 20zł na piwko, polecam tą firmę, przemiła obsluga.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 02 Sty, 2008 ]
Witam
Poprzednia naprawa nie pomogła :), pozniej obcierało dalej, dopiero po zmianie tarcz hamulcowaych na nowe pomogło, były juz bardzo zużyte, klocki obcierały o kant miedzy nie startą częscią tarczy a wytartą. Sprawdzone przejeżdzając 1000km
Pozdrawiam
M@riusz
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.9 TDI 90KM

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne