Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wersje Seata Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wersje Seata Leona

Postprzez Gramer » 22 marca 2008, 11:11

Witam, zostalem posiadaczem Seata Leona i szukam o nim wszelkich informacji. mam problem z dowiedzeniem sie w jakiej on jest wersji wyposazenia, poniewaz to co ja znalazlem nijak sie ma do tego co ja mam w samochodzie. Chcialbym uzyskac pomoc od Was bo zaczynam sie martwic czy moj samochodzik to nie jest czasem jakis skladak. samochod zostal sprowadzony z Niemiec,

Cos o aucie: rok prod. 2000
wyposazenie: pelna elektryka (szyby przednie i tylne, chowane i przyciemniane lusterka boczne, klimatronik, skorzana kierownica i gaka zmiany biegow, kubelkowe fotele, silnik TDI 110KM, 4 poduszki.

z tego co ja znalazlem na necie to moj samochod nie miesci sie w tych kategoriach. Najblizej mu do spirit Fresh lub Signo ale moje auto jest z wrzesnie 2000 roku a te wersje wyszly pozniej. Prosba o pomoc.

Wersje
Stella – podstawowa wersja, dostępne silniki: 1.4 16V, 1.6 16V, 1.9 TDI 90 KM.Felgi stalowe 15”. Bezpieczeństwa pilnowały 4 poduszki oraz ABS. Ta wersja posiada również pakiet elektryczny (sterowane elektrycznie przednie szyby oraz centralny zamek). Na stanie jest również filtr przeciwpyłkowy oraz wskaźnik temperatury zewnętrznej.

Wersja Stella jest bazą dla wszystkich poniżej opisanych wersji.

Spirit – werjsa limitowana, w polskich salonach pojawiła się w lipcu 2002. Dostępne silniki: 1.4 16V, 1.6 16V, 1.9 TDI 90 KM. Dodatkowo do wyposażenia dochodziła klimatyzacja, centralny zamek, skórzana kierownica i gałka zmiany biegów, światła przeciwmgielne, radioodtwarzacz, 15” felgi aluminiowe, fotele “kubełkowe”. Ponadto dostępny był tylko w pięciu kolorach: czerwonym, srebrnym, beżowym, niebieskim i czarnym.

Spirit Fresh up – wersja ta wyróżnia się głównie pseudoaluminiowymi wstawkami w kolorze na desce rozdzielczej. Podobnie jak w poprzedniej wersji również i tu spotkamy skórzaną kierownicę i mieszek zmiany biegów. Dodatkowo, centralny zamek, elektrycznie sterowany szyby z przodu, radioodtwarzacz z CD, klimatyzację, światła przeciwmgielne, aluminiowe felgi oraz oczywiście “sportowe” fotele. Dostępne silniki: 1.6 16V, 1.9 TDI 90 KM oraz 110 KM.

Signo – ten pakiet wyposażenia zawitał do salonów w 2003 roku. Gama silników była całkiem spora. Benzynowe: 1.6 16V, 1.8 20V (125 KM), diesle 1.9 TDI 110 KM i 130 KM. Dodatkowo w tej wersji spotkać możemy: elektrycznie sterowane szyby przednie i tylne, elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka. Bardzo ciekawą sprawą jest komputer pokładowy oraz termometr zewnętrzny.
Gramer
Stella
Stella

Auto: Seat Leon TDI 110KM

Reklama

Re: wersje Seata Leona

Postprzez sleeper » 22 marca 2008, 11:27

Gramer, zajrzyj na wlepkę w bagażniku i zacznij od tego
viewtopic.php?t=8569
wiele Ci może wyjaśnić!
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tonny S » 22 marca 2008, 12:28

Gramer napisał(a):Signo – ten pakiet wyposażenia zawitał do salonów w 2003 roku.
Skąd ty masz te dane ?? to są błedne dane - Signo było od samego początku tak jak Stella, Stella + i Sport.

Gramer napisał(a):Stella – podstawowa wersja, dostępne silniki: 1.4 16V, 1.6 16V, 1.9 TDI 90 KM.Felgi stalowe 15”. Bezpieczeństwa pilnowały 4 poduszki oraz ABS. Ta wersja posiada również pakiet elektryczny (sterowane elektrycznie przednie szyby oraz centralny zamek). Na stanie jest również filtr przeciwpyłkowy oraz wskaźnik temperatury zewnętrznej.
Stella, Signo i Sport miał seryjnie 2 poduszki reszta za dopłatą.

Gramer napisał(a):Cos o aucie: rok prod. 2000
wyposazenie: pelna elektryka (szyby przednie i tylne, chowane i przyciemniane lusterka boczne, klimatronik, skorzana kierownica i gaka zmiany biegow, kubelkowe fotele, silnik TDI 110KM, 4 poduszki.
Wersja Sport - tylko ona miała kubełki w 2000 r.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Gramer » 22 marca 2008, 13:11

hmmm to juz sam nie wiem...dane pochodza ze strony:
http://www.auto-uzywane.pl/do_5/leon/leon.html

wg tej strony wersja sport:

Sport/Top Sport – wersja sport: diesel 1.9 TDI 130 KM, wersja Top Sport: benzynowe – 1.8 20T (180 KM) również z napędem 4x4 , wersję TOP SPORT można było nabyć także z silnikiem 1.9 TDI 150 KM. Z zewnątrz tą wersję można poznać po lakierowanych w kolorze nadwozia listwach bocznych, atrapa swoim wyglądem przypomina plaster miodu oraz chromowana końcówka wydechu. We wnętrzu również poczujemy jakby inną atmosferę niż w poprzednio omawianych wersjach: lewarek zmiany biegów jest wykończony skórą oraz aluminium do tego białe tarcze zegarów.

a moje auto ma 110KM, listy nie sa malowane pod kolor, atrapa standardowa, bialych zegarow tez nie mam...

gdzie znajde prawidlowe opisy wersji Leona?
Gramer
Stella
Stella

Postprzez AdamTower » 22 marca 2008, 13:17

Gramer, po opisie wygląda na to, że masz SPORT - wklej zdjęcia wnętrza będzie wszystko wiadomo oraz wlepki z bagażnika.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Gramer » 22 marca 2008, 13:31

zdjecia dodam pozniej jak tylko zgram je z telefonu(sic!)

ponizej rozkodowana wlepka z bagaznika:

1AH = electronic differential lock (EDL)
1G2 = steel spare wheel with original equipment tires
1NL = covers for alloy wheels
2B3 = additional exterior noise suppression (hood, capsule and dash panel)
2PX = leather trimmed sports steering wheel
5J5 = body-colored rear spoiler (version 2)
5RU = outer right rear view mirror: convex (large viewing field)
6SC = tufted trunk floor covering
8BB = halogen headlight for left-hand drive
8GL = alternator 120A
8L3 = roof antenna
8RM = eight loudspeakers (passive)
8TF = rear fog lights, left and right
8WD = integrated front fog light
8YE = radio for comfort-class vehicle
B0X = component parts set, complying with vehicle type for Germany, various parts
C3X = alloy wheels 6J x 15
G0C = 5-speed manual transmission
H6S = tires 195/65 R 15 V
J0L = battery 340 A (70 Ah)
MN0 = 4-cylinder turbo diesel engine 1.9 L/81 kW TDIEU 3, base engine is T8U
Q4H = comfort sports seats, front
S5L = basic vehicle for bodywork manufacturer
X0A = national sales program Germany
Gramer
Stella
Stella

Postprzez Tonny S » 22 marca 2008, 13:55

Gramer napisał(a):Sport/Top Sport – wersja sport: diesel 1.9 TDI 130 KM
1.8 T, 1.8 20v, 1.9 TDI 110 i 150 KM - te silniki wystepowaly w wersji Sport . TDi 130 dopiero od 2003/4 bo wtedy tez i wprowadzono ten silnik do sprzedazy ;-) Top Sport jest rozwinieciem Sporta od 2002 r i z gamy Sporta zniknely 2 silniki 1.8T i 1.9 tdi 150 KM by w 2003/4 została sama 130 TDI w wersji Sport. Wersja Sport wizualnie nie różni sie praktycznie niczym od kazdej innej wersji dla 180 i 150 KM standartem były fele 16' takie szprychy.

Gramer napisał(a):a moje auto ma 110KM, listy nie sa malowane pod kolor, atrapa standardowa, bialych zegarow tez nie mam...
No i tak ma byc.

Gramer, wlepki nie trzeba rozkodowywać by poznać wersje ;-) wklej ją i będzie jasność w temacie.

gdzie znajde prawidlowe opisy wersji Leona?
Jak dobrze poszukasz to na tym forum.

Gramer napisał(a):Signo – ten pakiet wyposażenia zawitał do salonów w 2003 roku.
A ja pierwszego Leona kupiłem (nowy) w ASO w 2001 r. 1.9 TDi 110 KM właśnie w wersji Signo hahah dobre ;]
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Gramer » 22 marca 2008, 14:49

w sumie to nie zauwazylem, ale na wlepce jest opisane ze to sport hehe

dla pewnosci jeszcze wklejam zdjecia( jakosc srednia bo to z telefonu):

EDIT: cos sie zdjecia nie pokazywaly to zostawilem tylko linki do zdjec

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613 ... e66bc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/225 ... e9001.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aab ... d1c2f.html