Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Zapowietrzone sprzęgło

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Zapowietrzone sprzęgło

Postprzez adrianko » 3 lipca 2008, 22:30

Ostatnio miałem problem z wrzucaniem biegów. 1 i 5 wchodziły ciężko, wsteczny aż "chrupał" z charakterystycznym "zzzzzrrrzzzzyyttt". Myslałem ze skrzynia padła ale okazało sie ze nie wysprzeglało sprzęgło z powodu zapowietrzenia. Całość naprawy (odpowietrzenia) trwała 10 minut i kosztowała grosze. Ale mam pytanie w jaki sposób sprzęgło mogło sie zapowietrzyć?????
adrianko
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Reklama

Re: [1M] Zapowietrzone sprzęgło

Postprzez bono » 4 lipca 2008, 06:03

adrianko napisał(a):Ale mam pytanie w jaki sposób sprzęgło mogło sie zapowietrzyć?????

Układ sprzęgła jest połączony razem z układem hamulcowym. Prawdopodobnie poziom płynu hamulcowego się zmniejszył i stąd zapowietrzył się układ sprzęgła. Może masz nieszczelność na którymś z tłoczków hamulcowych ? Może miałeś odpowietrzane hamulce i nie uzupełniłeś płynu hamulcowego ? A może masz nieszczelność na serwie ?? Można gdybać. Zobacz sobie jak idą wężyki z płynem hamulcowym od zbiorniczka płynu hamulcowego. Wyżej jest podłączony wężyk od sprzęgłą. Układ hamulcowy jest dzięki temu w jakiś sposób nazwijmy to monitorowany. Dostajesz info, że w układzie hamulcowym jest coś nie halo. Sprawdzałeś hamulce , czy nie są zapowietrzone ??
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: [1M] Zapowietrzone sprzęgło

Postprzez adrianko » 4 lipca 2008, 20:59

Płynu hamulcowego nie ubywa z pojemniczka. Nie stwierdziłem żadnych wycieków. Ale fakt faktem nie pamietam jaki był poziom płynu po kupieniu auta. Teraz jest na poziomie max i wszystko działa.
adrianko
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne