Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Regulacja zderzaka-przód

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Regulacja zderzaka-przód

Postprzez cebulka » 7 lipca 2008, 11:41

No i w końcu nadszedł czas aby zwalić zderzak. Kiedyś pisałem że fachowcy tak mi go założyli, że jest opadniety. Mam zamiar do zdjąć i poprawić. Gdzie się robi regulację ?? Słyszałem że są jakieś wąsy (prowadnice) do regulowania. Może ktoś ma fotę ?
Poza tym czy reflektor ma możliwość regulacji góra/dół i do przodu/do tyłu.
dzięki
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Re: [1M] Regulacja zderzaka-przód

Postprzez sleeper » 7 lipca 2008, 18:55

Przyłącze się do pytania, bo u mnie też nie jest idealnie. Jak to ustawić, żeby wszystko w miarę dobrze do siebie pasowało?
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dudekv » 7 lipca 2008, 20:37

A z ciekawości to jaki masz zderzak TS, Cupra czy zwykły?
Zacznę od reflektora, oczywiście że ma rególację. Dwie śruby u góry i dwie na dole pod zderzakiem. Sruby wkręcane są w luźne oczka dzięki czemu zakres regulacji jest spory.

Jeśli idzie o zderzak to trzyma on się na ślizgach zamocowanych na błotnikach, na śrubach pod reflektorami (w TS sruby przykryte są okrągłymi zaślepkami a w zwykłych zderzakach listwami ochronnymi) oraz śrubami za kratkami halogenów. Trzeba wszystko dobrze spasować i dokręcić tymi właśnie srubami.
Dodatkowo w otwór wzmocnienia czołowego wchodzi odpowiednia wypustka ze zderzaka, która wszystko centruje.

Dużo zależy od ustawienia wzmocnienia czołowego. Jeśli ono nie jest spasowane dobrze zderzak też nie bedzie dobrze leżał. Ślizgów błotnika za bardzo nie da się ustawić. Otwory śrub mocujących nie są odpowiednio duże. Ja dodatkowo sprawdziłbym czy mam dobre ślizgi... nie wyłamane czy np od innej wersji zderzaka.
dudekv
Sympatyk LeonClub

Auto: Q7 V8 TDI

Postprzez cebulka » 10 lipca 2008, 09:44

Mam zwykły zderzak. U mnie wyglada to tak, że zderzak jest opadniety ( z przodu mam doś dużą szparę pomiędzy zderzakiem i maską). Dodatkowo jest szpara z boku pomiedzy błotnikiem a zderzakiem. Robi sie ona coraz wieksza w kierunku przodu auta. Według mnie, to powinno to się jakoś dać podnieść. Trochę mnie zmartwiła ta wypustka wchodzaca w wzmocnienie. Gdzie jest ten otwór we wzmocnieniu ??
achcior, czy ten pas przedni ma jakąś regulację góra/dół ??
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Postprzez sleeper » 10 lipca 2008, 10:33

cebulka napisał(a):Trochę mnie zmartwiła ta wypustka wchodzaca w wzmocnienie. Gdzie jest ten otwór we wzmocnieniu

Centralnie po środku wzmocnienia
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez cebulka » 11 lipca 2008, 07:24

Najprawdopodobniej zajmę się tym jutro. Jak zrobię, to napiszę co z tego wyszło.

[ Dodano: Pon 14 Lip, 2008 ]
No więc tak:
Otwór centrujący zderzaka jest w belce i bardzo dużo od ustawienia belki zależy. Tak jak pisałem zderzak mam opuszczony. Lekarstwem na to okazało się maksymalne podniesienie belki. Trzyma sie ona na kilku śrubach. Odkręciłem, dociągnąłem na max belkę do góry i przykręciłem. To wystarczyło aby zderzak podszedł do góry :). Okazało się też że mam lekko przegiety uchwyt od reflektora. Jak założyłem sam zderzak bylo OK, ale gdyjuż złożyłem z lampami jedna strona dalej była opuszczona (reflektor parł na zderzak). Sam reflektor trzyma sie na 4 śrubach (dwie u góry, dwie na dole). Wszystko zrobiło się dobrze, gdy dogiąłem dolny uchwyt i na max pchnąłem reflektor do góry. ufff.... to na tyle
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne