Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

alternator?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

alternator?

Postprzez mschmidt » 22 listopada 2005, 07:43

Witam,

Mam taki drobny problem. Od jakiegos czasu przy odpalaniu leonka przygasaly mi kontrolki. Wymienilem akumulator na nowy jakies 5 miesiecy temu. Problem znikl na jakis czas. teraz jednak jest to samo, odpalam - przygasaja kontrolki. Wczoraj pojechalem do NORAUTO zeby sprawdzili akumulator. Wszystko z nim niby ok. Tylko napiecie przy ladowaniu cos niskie, dopiero przy wyzszych obrotach bylo takie jak powinno byc. Jednym slowem stwierdzono ze cos slabo laduje, chyba cos nie tak z alternatorem...

Spotkal sie moze ktos z podobnym problemem? Jakies sugestie?
mschmidt

Reklama

Re: alternator?

Postprzez AdamTower » 22 listopada 2005, 09:16

Mam podobnie, właśnie zacząłem się zastanawiać nad tym, że coś jest nie tak. Mam jeszcze jeden objaw, mianowicie jak np. opuszczam szybę na chwilę lekko przygasa oświetlenie wnętrza itp. co jest nie tak ?
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pilpi » 22 listopada 2005, 21:32

Propnuj podładować akumulartor. Jak ktoś jezdzi na krótkich tarsach, wszystko ma powłączane to trochę trzeba tego prądu wyprodukować i pojawia sięproblem z upodładowaniem akumulatora.
mschmidt, może nie cały alternator do roboty tylko regulator napięcia.
adamtower, akumulator masz od nowości czy juz wymieniałeś. Pytam bo przebieg mam podobny i juz tej zimy mój powie napewno dowidzenia.
pozdro
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez AdamTower » 22 listopada 2005, 22:03

Mam od nowości :roll: 2000r przebieg 130kkm
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mschmidt » 24 listopada 2005, 18:08

pilpi napisał(a):Propnuj podładować akumulartor. Jak ktoś jezdzi na krótkich tarsach, wszystko ma powłączane to trochę trzeba tego prądu wyprodukować i pojawia sięproblem z upodładowaniem akumulatora.

Caly czas go laduje. Inaczej by pewnie juz nie dzialal. Pare godzin dziennie go przy zyciu trzyma ;-)

pilpi napisał(a):mschmidt, może nie cały alternator do roboty tylko regulator napięcia.

Mam taka nadzieje. W sobote umowilem sie do elektryka. Ale jak uslyszal ze to Leon to powiedzial, ze tu raczej nic nie da sie zalatwic i pewnie odesle mnie do serwisu. Chyba ze ktos moze polecic jakiegos dobrego elektryka w okolicach Poznania?
mschmidt

Postprzez pilpi » 24 listopada 2005, 21:13

mschmidt, a może aku się sypie ponownie (np ma jakieś zwarcie wewnetrzne na jednej z cel). Może to tylko zbieg okoliczności :-|
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez mschmidt » 24 listopada 2005, 21:49

pilpi napisał(a):mschmidt, a może aku się sypie ponownie (np ma jakieś zwarcie wewnetrzne na jednej z cel). Może to tylko zbieg okoliczności :-|

Tez tak myslalem, dlatego pojechalem sprawdzi aku. twierdza ze aku oki, tylko prad ladowania słaby. Ciekawe co w sobote powie elektryk.
mschmidt

Postprzez oczkolek » 24 listopada 2005, 22:00

A nie walnęły diody w regulatorze napiecia i słabo ładuje
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez mschmidt » 26 listopada 2005, 12:34

No wiec bylem u elektryka. Wszystko niby git. Akumulator sie laduje - cirka 14Volt trzyma ladowanie, nic go nie rozladowuje, sprawdzil.... Wiec co to moze byc? Moze rozrusznik...?
mschmidt

Postprzez pilpi » 26 listopada 2005, 16:57

mschmidt, a przewód masowy jest dobrze przykręcony do nadwozia?
Miałem kiedyś taki problem w golfie. Nieraz brakowało mu prądu i problem tkwił w przegnitym przewodzie między alternatorem a akumulatorem.
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez pawel_ns » 20 grudnia 2008, 10:18

panowie odkopalem ten temacik bo nie chcialem zakladac nowego... mam taki problem jak AdamTower tzn ze jak np nacisne na opuszczanie szyb to przygasaja mi zegary czy wyswietlacz klimatronika... czasami mam tak ze jak nacisne na ta szybe to sie nawet radio na chwile wylaczy po czym odrazu wraca do normalnosci... podczas jazdy zegary lekka migotaja... dzieje mi sie tak od jakis 2 tyg i stalo sie to juz denerwujace, a teraz podczas tego deszczu tak jakby to dzialo mi sie czesciej... czy rzeczywiscie chodzi o ta mase co napisal wyzej pilpi ? a jak tak to ktory to dokladnie jest przewod
MÓJ POJAZD
Leon ==>> Signo 1.9 TDI+... H&R-40 ... TS look
pawel_ns
Sport
Sport

Auto: Leonard

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne