Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzypiący drążek skrzyni biegów.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Skrzypiący drążek skrzyni biegów.

Postprzez Tomasz » 13 lipca 2009, 20:39

Witam!
Od pewnego czasu podczas wrzucania jedynki i dwójki słyszę skrzypienie (nie zgrzytanie) z okolic drążka skrzyni biegów. Biegi wchodzą idealnie, bez żadnych problemów, ale to skrzypienie jest bardzo denerwujące (tymbardziej, że Leon jest z 2005 r.). Ostatnio zdjąłem mieszek i psiknąłem WD40, ale nie bardzo pomogło, zresztą nie bardzo znam się na mechanice samochodowej i pewnie nie psiknąłem tego w odpowiednie miejsce:). Wczoraj pewien taksówkarz zasugerował mi, że WD40 się do tego nie nadaje i powinienem użyć jakiejś wazeliny przemysłowej. Macie jakieś sugestię? Myślałem, żeby zrobić to przy okazji przeglądu corocznego w ASO ale tam pewnie skasują mi za to odpowiednią sumkę.

Jeszcze jedno pytanie, Waszym zdaniem jest sens omijać serwis ASO na rzecz jakiegoś warsztatu nieautoryzowanego przy robieniu przeglądu corocznego? Mogą mi coś spartolić (to w sumie świerze autko, 46tys km)? Jeżeli tak to znacie jakieś sprawdzone adresy? PS żeby ustrzec się częstej reakcji na tym forum, użyłem funkcji "SZUKAJ", wpisałem "poznań and warsztat" :) i wyskoczyły 3 tematy sprzed 3 lat, w których nie było zbyt dużo sugestii:), stąd odświerzam temat.

Dzięuję z góry.
Tomasz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Skrzypiący drążek skrzyni biegów.

Postprzez roosman » 13 lipca 2009, 20:52

tak jak Ci kolega rutek podpowiadał - podbij w temacie spotów poznańskich, lub podjedź na spota i pogadaj z ludźmi z tamtych stron - pewnie najwięcej się dowiesz..

Jeżeli chcesz coś smarować to może zapytaj kogoś bardziej mechanikowatego (był tu już taki jeden co smarował olejem sprzęgło) bo taki psikanie bez pojęcia może Ci dużo szkód narobić.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Re: Skrzypiący drążek skrzyni biegów.

Postprzez rutek-wat » 13 lipca 2009, 20:59

roosman, :ok:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max