Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prawe lusterko

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prawe lusterko

Postprzez sil » 11 stycznia 2006, 13:50

Witam. Na forum Techniczne/ogólne jestem po raz pierwszy.
Jestem z rodziny TDI, mam Leosia 1,9 110 ASV..... ze sterowanymi lusterkami (regulacja, podgrzewanie, składanie) i mam problem z prawym (Leon jest z 2001, lusterka kwadratowe, prawe mniejsze) A mianowicie: nie działa regulacja i składanie - podgrzewanie działa (?). Sprawdziłem kable, wtyczki, lusterko, pulpit sterowniczy w drzwiach. Wszystko NIBY fajnie a lusterko nie działa. Czy ktoś spotkał się lub zna na czymś takim? Proszę o pomoc.
SIL
sil

Reklama

Re: Prawe lusterko

Postprzez Tonny S » 11 stycznia 2006, 14:10

sil napisał(a): mam Leosia 1,9 110 ASV..... ze sterowanymi lusterkami (regulacja, podgrzewanie, składanie) i mam problem z prawym (Leon jest z 2001, lusterka kwadratowe, prawe mniejsze)
W tym roczniku były 2 takie same lusterka w Tdi 110 KM - auto sprowadzone bite ?? jesli tak to sprawdz czy lusterka posiadaja wogole taki mechanizm.

Znasz pochodzenie auta ??
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez sil » 11 stycznia 2006, 14:39

Tonny S napisał(a):
sil napisał(a): mam Leosia 1,9 110 ASV..... ze sterowanymi lusterkami (regulacja, podgrzewanie, składanie) i mam problem z prawym (Leon jest z 2001, lusterka kwadratowe, prawe mniejsze)
W tym roczniku były 2 takie same lusterka w Tdi 110 KM - auto sprowadzone bite ?? jesli tak to sprawdz czy lusterka posiadaja wogole taki mechanizm.

Znasz pochodzenie auta ??

Auto było sprowadzone, miało przetarty prawy bok, lusterko chodzi wysterowane ręcznie (ponoć - nie ja sprawdzałem). Wydaje mi się, że moduły w drzwiach się komunikują ze sobą i w prawych drzwiach (wymienionych) jest niewłaściwy - to moje podejrzenie.
sil

Postprzez Tonny S » 11 stycznia 2006, 14:45

sil napisał(a):Wydaje mi się, że moduły w drzwiach się komunikują ze sobą i w prawych drzwiach (wymienionych) jest niewłaściwy - to moje podejrzenie.

Jedz do mechanika albo ASO i to sprawdz, napierw czy lusterka maja silniczki, bo podgrzewane sa zawsze przy elektrycznym ustawianiu.

BTW WAZNE ustawiajac lewe lusterko pamietaj ze prawe tez jest ustawiane !!!! - tak na przyszłość zebys zawału nie dostał ze cos jest nie tak ;-)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez sil » 12 stycznia 2006, 14:42

Tonny S napisał(a):BTW WAZNE ustawiajac lewe lusterko pamietaj ze prawe tez jest ustawiane !!!! - tak na przyszłość zebys zawału nie dostał ze cos jest nie tak ;-)

Dzięki. Obym doświadczył jeszcze tego jak zacznie działać :)
sil

Postprzez vortis » 24 stycznia 2006, 12:11

Jeżeli są podgrzewane to muszą byc elektryczne, a jak są elektrycznie sterowane i składane to muszą być podgrzewane ?? Do tego jest dodatkowy przycisk ?? Pewnie śmieszne pytanie ale.... :?
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez nixu » 24 stycznia 2006, 12:41

vortis napisał(a):Jeżeli są podgrzewane to muszą byc elektryczne, a jak są elektrycznie sterowane i składane to muszą być podgrzewane ?? Do tego jest dodatkowy przycisk ?? Pewnie śmieszne pytanie ale.... :?

Lusterka zaczynaja grzac dopiero po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby, a sklada sie je poprzez przekrecenie o 180 stopni tego dupsu do regulacji lusterek.

Obrazek

Lewo - lewe lustro
Srodek - nic
Prawo - prawe lustro
Dol - zlozenie luster
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Tonny S » 24 stycznia 2006, 12:48

Lewo - lewe lustro
- prawe tez ;-) :mrgreen:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez vortis » 24 stycznia 2006, 13:15

No więc właśnie i o to mi chodziło :-D Fajnie sie dowiedzieć po miesiącu czasu, że podgrzewane lusterka też mam 8) Podobnie było z fotelami. Kupiłem Leo które miało podgrzewaną skóre, jednak ktoś wymienił w niemczech na nowe ale materiałowe. ASO dawało głowe uciąć, że fotele nie grzeją. Debaty nic tu nie dały, po 2 tygodniach na pewniaka, że siedzenia nie grzeją włączam na 5 i po chwili siedze na gorących krzesłach :shock: Ciekawe co jeszcze mam a o czym nie wiem :?:
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez Pośpiech » 24 stycznia 2006, 14:46

nixu napisał(a):Lusterka zaczynaja grzac dopiero po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby, a sklada sie je poprzez przekrecenie o 180 stopni tego dupsu do regulacji lusterek.

To jeszcze zadam lamerskie pytanie - czy włączenie ogrzewania tylnej szyby automatycznie włącza ogrzewanie lusterek, czy trzeba jeszcze coś wcisnąć/przełączyć żeby lusterka się grzały?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez nixu » 24 stycznia 2006, 14:50

Pośpiech napisał(a):
nixu napisał(a):Lusterka zaczynaja grzac dopiero po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby, a sklada sie je poprzez przekrecenie o 180 stopni tego dupsu do regulacji lusterek.

To jeszcze zadam lamerskie pytanie - czy włączenie ogrzewania tylnej szyby automatycznie włącza ogrzewanie lusterek, czy trzeba jeszcze coś wcisnąć/przełączyć żeby lusterka się grzały?

Czemu lamerski? Ja tez kiedys niewiedzialem. Odp --> Automatycznie, jezeli klikniesz ogrz. tylnej lustra tez zaczna grzac. Z tego co pamietam patent ten byl stosowany juz w Golfie III generacji.

Pozdrawiam.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Patee » 24 stycznia 2006, 16:07

w wielu autach tak jest ze szyba to i lusterka

w mojej Rav4 tak samo i w Pug 206cc
E-46 330xd Touring
E-36 328i Cabrio
Yamaha Raptor 350
Patee
Sport
Sport

Auto: bimmers

Postprzez oczkolek » 25 stycznia 2006, 12:04

Pośpiech napisał(a):To jeszcze zadam lamerskie pytanie - czy włączenie ogrzewania tylnej szyby automatycznie włącza ogrzewanie lusterek ...?

Tak
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez jaro4444 » 26 stycznia 2006, 16:36

nixu napisał(a):Z tego co pamietam patent ten byl stosowany juz w Golfie III generacji.

Miałem Golfa III Jokera 1,9 TDI AHU 1997 r. dopasionego dość dobrze (oprócz skóry i szybra miał wszystko praktycznie). I tam ogrzewanie lusterek było rozdzielone od tylnej szyby (jeden przycisk na konsoli środkowej miał symbol prostokątnej szyby a drugi symbol lusterka). Za to w Vectrze 2000 150 KM 4x4 miałem jednym przyciskiem włączane wszystko - szybę, lusterka, dysze spryskiwaczy. :mrgreen:
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez nixu » 26 stycznia 2006, 20:01

jaro4444 napisał(a):
nixu napisał(a):Z tego co pamietam patent ten byl stosowany juz w Golfie III generacji.

Miałem Golfa III Jokera 1,9 TDI AHU 1997 r. dopasionego dość dobrze (oprócz skóry i szybra miał wszystko praktycznie). I tam ogrzewanie lusterek było rozdzielone od tylnej szyby (jeden przycisk na konsoli środkowej miał symbol prostokątnej szyby a drugi symbol lusterka). Za to w Vectrze 2000 150 KM 4x4 miałem jednym przyciskiem włączane wszystko - szybę, lusterka, dysze spryskiwaczy. :mrgreen:

Wczoraj patrzylem na Golfa III wersja GL -> el. szyberdach, lustra i ogrzewanie razem z szyba ;)

Pozdrawiam.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Yagi2 » 9 lutego 2006, 18:20

sil napisał(a):Witam. Na forum Techniczne/ogólne jestem po raz pierwszy.
Jestem z rodziny TDI, mam Leosia 1,9 110 ASV..... ze sterowanymi lusterkami (regulacja, podgrzewanie, składanie) i mam problem z prawym (Leon jest z 2001, lusterka kwadratowe, prawe mniejsze) A mianowicie: nie działa regulacja i składanie - podgrzewanie działa (?). Sprawdziłem kable, wtyczki, lusterko, pulpit sterowniczy w drzwiach. Wszystko NIBY fajnie a lusterko nie działa. Czy ktoś spotkał się lub zna na czymś takim? Proszę o pomoc.
SIL

Witam,ja również mam leosia z silnikiem 110KM TDi i mam to samo z lusterkami,lewe jest składane automatycznie,prawe nie jest i jest mniejsze od lewego,więc wszystko chyba jest wporządku,prawe składa się ręcznie,a czy podgrzewanie prawego działa u mnie,to też nie wiem.Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez Tonny S » 9 lutego 2006, 19:15

Panowie w 110 TDi od 2001 roku byly montowane rozmiarowo identyczne lusterka i skladaja sie jednoczesnie elektrycznie.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez nixu » 10 lutego 2006, 00:01

Tonny S napisał(a):Panowie w 110 TDi od 2001 roku byly montowane rozmiarowo identyczne lusterka i skladaja sie jednoczesnie elektrycznie.

Dokladnie, jak jedno sie sklada to drugie tez musi.

Pomyslcie tak samo jak by na ruch kierownicy reagowalo tylko jedno kolo, mialo by to sens? NIE :!:

Tak samo jedno skladane lusterko nie ma sensu.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Yagi2 » 10 lutego 2006, 00:30

Łoj,to mnie panowie zmartwiliście :| bo mój seacik rocznik 2004 był sprowadzany z Luxemburga w momencie sprowadzania miał lekko pogiętą maske,błotnik lewy i zderzak(chłodnica i lampy nie ruszone)sam go sprowadzałem i przyjechał na własnych kółkach,prawa strona była nie ruszona,a lusterko miałem takie jak napisałem wyżej,czyli z prawej mniejsze niż te z lewej i nie składane elektrycznie,mimo ze lwej sie składa samo.Jedyne co mnie zdziwiło to fakt ze mam w drzwiach od kierowcy sterowanie 4parami szyb,a tylne sa sterowane ręcznie :shock: ,czyżby mó samochód miał drugie życie??ogładałem go od spodu,aż po dach i wygląda na nówke:)wiec nie wiem,może w Polsce te lusterka były montowane takie same:)
Yagi2
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 10 lutego 2006, 07:49

Yagi2, tos sobie składaka sprowadził :roll: w 2004 roku montowane były lusterka łezki i to w kazdym Leonie, bo w 2002 i 2003 montowane były te paletki o roznej wielkosci ale w wersjach promocyjnych np Spiryt 90 Tdi; 2003/2004 do konca produkcji montowane tylko i wyłącznie łezki.

Yagi2 napisał(a):Jedyne co mnie zdziwiło to fakt ze mam w drzwiach od kierowcy sterowanie 4parami szyb,a tylne sa sterowane ręcznie ,czyżby mó samochód miał drugie życie??
Wyglada na to ze miał i to nie lekkie - sterowanie 4 szybami elektrycznie rownowazne jest z posiadaniem 4 elektrycznie podnoszonych szyb innej opcji nie ma.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez nixu » 10 lutego 2006, 09:24

:shock: :shock: :shock:

Albo byly wymieniane tylne drzwi (lub ich bebechy), albo przednie i wlozyli sterowanie 4-ma.

Napewno cos jest nie tak... dziwna sprawa Ci powiem.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Beast » 10 lutego 2006, 12:01

sil napisał(a):Witam. Na forum Techniczne/ogólne jestem po raz pierwszy.
SIL

Ja mam z roku 2000, elektryczne lusterka,skladane i podgrzewane i wszystko dziala(prawe 2/3,czyli male).prawe sie skalda calkowicie,grzeje sie w oka mgnieniu,natomiast lewe sklada sie nie dokonca jakby,ale tak z nimi jest.
TDI ... nie dla idiotów!!:D No Smoke No Fun!!

Pozdro!!

Tommi (Beast)
Beast
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon FRrr
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Yagi2 » 10 lutego 2006, 14:31

Nie panowie,nie jest tak źle z moim leonikiem.Z datą produkcji się pomyliłem,mój jest z 2003,a pierwsze blachy dostał w 2004r.,więc prawidłowo mam kwadratowe lusterka.Jak już pisałem prawa strona nie była robiona,a najprawdopodobniej były wymieniane drzwi od kierowcy stąd dostałem sterowanie 4szyb mimo,że tylko dwie mam podnoszone elektrycznie.Z tym składaniem lusterek może być podobnie,że razem z drzwiamy lewe lustro jest składane,a prawe standardowo nie jest skladane,więc nie mam żadnego składaka :-D
Yagi2
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 10 lutego 2006, 15:04

Yagi2 napisał(a):Nie panowie,nie jest tak źle z moim leonikiem.Z datą produkcji się pomyliłem,mój jest z 2003,a pierwsze blachy dostał w 2004r.,więc prawidłowo mam kwadratowe lusterka.Jak już pisałem prawa strona nie była robiona,a najprawdopodobniej były wymieniane drzwi od kierowcy stąd dostałem sterowanie 4szyb mimo,że tylko dwie mam podnoszone elektrycznie.Z tym składaniem lusterek może być podobnie,że razem z drzwiamy lewe lustro jest składane,a prawe standardowo nie jest skladane,więc nie mam żadnego składaka
No po tym co piszesz to składak jak sie patrzy haha ;-) :mrgreen:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez elsimon » 6 sierpnia 2010, 11:43

Beast napisał(a):Ja mam z roku 2000, elektryczne lusterka,skladane i podgrzewane i wszystko dziala(prawe 2/3,czyli male).prawe sie skalda calkowicie,grzeje sie w oka mgnieniu,natomiast lewe sklada sie nie dokonca jakby,ale tak z nimi jest.

właśnie to jak to z tytmi lusterkami składanymi jest? Czy lewe musi się składać tak nie do końca ?? Prawe chowa się całkowicie. Może ta stopka od lusterek jest jakaś nie taka???
elsimon
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Postprzez oczkolek » 6 sierpnia 2010, 12:18

elsimon napisał(a):Czy lewe musi się składać tak nie do końca Prawe chowa się całkowicie

Tak powinno być. Ten typ tak ma.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne