Cześć
Ostatnio mam w Leonie problem. Jeżeli hamulce się trochę nagrzeją od czasu do czasu potrafi zapiszczeć z lewej strony od koła. Początkowo myślałem że to łożyska są zużyte aż tak bardzo że lubią zapiszczeć. Więc wymieniłem z przodu obydwa no i występujące lekkie buczenie podczas zakrętów zostało wyeliminowane:)
Ale piszczenie dalej pozostało. Dzisiaj gdy pokonywałem kolejne kilometry zauważyłem że gdy piszczy i nacisnę hamulec to przestanie i za chwile znowu zapiszczy i znowu nacisnę hamulec i przestanie i po paru razach przestaje i znowu się jedzie elegancko.
Z moich ustaleń wynika że pewnie coś w zacisku się dzieje nie dobrego. Więc chciałbym wyczyścić zaciski i na allegro znalazłem taki zestaw naprawczy:
http://allegro.pl/zestaw-przedni-audi-a ... 75916.html
Przy okazji wymieniłbym i tłoczek i gumkę uszczelniającą i zalałbym świeży płyn hamulcowy.
Nie wiem czy będzie odpowiedni, bo nie wiem jaką mam średnice tłoczka, czyżby to właśnie 54mm.
Sprawdzałem na stronie Budwega i z tego co zauważyłem to tylko na tył są jakieś opcję średnic a na przód jest tylko jedna.
Chciałbym ten zestaw naprawczy już zamówić czy to na allegro czy w sklepie motoryzacyjnym a rozbierać to będę dopiero w weekend:)
Moje zaciski to system ATE silnik ARL.
Przeczesałem już forum ale pytania i odpowiedzi które znalazłem dotyczyły tylko zacisków na tylnych kołach. Dlatego nasuwają mi się pytania.
1.Czy ten zestaw który podałem w linku będzie odpowiedni?
2. Czy średnica tłoczka to 54mm i jaka jest jego długość?
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam Serdecznie
adrian2307