Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

średnica tłoczka w zacisku Przód

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

średnica tłoczka w zacisku Przód

Postprzez adrian2307 » 30 marca 2011, 13:34

Cześć

Ostatnio mam w Leonie problem. Jeżeli hamulce się trochę nagrzeją od czasu do czasu potrafi zapiszczeć z lewej strony od koła. Początkowo myślałem że to łożyska są zużyte aż tak bardzo że lubią zapiszczeć. Więc wymieniłem z przodu obydwa no i występujące lekkie buczenie podczas zakrętów zostało wyeliminowane:)

Ale piszczenie dalej pozostało. Dzisiaj gdy pokonywałem kolejne kilometry zauważyłem że gdy piszczy i nacisnę hamulec to przestanie i za chwile znowu zapiszczy i znowu nacisnę hamulec i przestanie i po paru razach przestaje i znowu się jedzie elegancko.

Z moich ustaleń wynika że pewnie coś w zacisku się dzieje nie dobrego. Więc chciałbym wyczyścić zaciski i na allegro znalazłem taki zestaw naprawczy:

http://allegro.pl/zestaw-przedni-audi-a ... 75916.html

Przy okazji wymieniłbym i tłoczek i gumkę uszczelniającą i zalałbym świeży płyn hamulcowy.
Nie wiem czy będzie odpowiedni, bo nie wiem jaką mam średnice tłoczka, czyżby to właśnie 54mm.
Sprawdzałem na stronie Budwega i z tego co zauważyłem to tylko na tył są jakieś opcję średnic a na przód jest tylko jedna.
Chciałbym ten zestaw naprawczy już zamówić czy to na allegro czy w sklepie motoryzacyjnym a rozbierać to będę dopiero w weekend:)

Moje zaciski to system ATE silnik ARL.

Przeczesałem już forum ale pytania i odpowiedzi które znalazłem dotyczyły tylko zacisków na tylnych kołach. Dlatego nasuwają mi się pytania.

1.Czy ten zestaw który podałem w linku będzie odpowiedni?
2. Czy średnica tłoczka to 54mm i jaka jest jego długość?

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam Serdecznie
adrian2307
adrian2307
Stella
Stella

Auto: Leon

Reklama

Re: średnica tłoczka w zacisku Przód

Postprzez agin » 30 marca 2011, 15:24

adrian2307, średnica tłoczka to 54mm,

topran ma średnie zestawy naprawcze ze względu na jakość gumy, jak już to bierz sobie z autofren seinsa koszt takiego zestawu to ok 30zł.
Eibach, KYB, ATE, Sachs, Lemforder, TRW, Millers, Motul, Knecht i inne ;)
zawieszenia, ukł.kierownicze, ukł.napędowe/hamulcowe, rozrządy, sprzęgła, filtry i inne
- sprawdź ; )

po co hamować ? jak można pomrugać długimi światłami ?
Obrazek
agin
Sympatyk LeonClub

Auto: leo
Silnik: ARL 1.9

Re: średnica tłoczka w zacisku Przód

Postprzez adrian2307 » 30 marca 2011, 16:32

OK, dzięki za odpowiedź:)

To poszukam tego autofrena.
Cena 30zł to nie aż tak dużo według mnie dlatego jeżeli nie ma nic lepszego to kupie właśnie polecony przez agina zestaw.

Jeżeli są jeszcze jakieś lepsze zestawy to podajcie proszę, marki i modele(czyli pełne nazwy) poszczególnych produktów,
a jeżeli np. któryś zestaw będzie kosztował w okolicach 50-60zł a będzie wykazywał wyraźnie lepsze wartości użytkowe to na pewno z niego skorzystam:)

Pozdro
adrian2307
Stella
Stella

Auto: Leon

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne