Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

problem z radiem. za glosno i wylacza sie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

problem z radiem. za glosno i wylacza sie

Postprzez Marcin_TDI » 11 października 2005, 00:02

szukalem i nie znalazlem nic na forum o tym.
mam radyjko ALPINE. ostatnio zamontowalem system w tylnych drzwiach. z przodu tez mam i subwoofer z kondensatorem. radyjko jak sie da za glosno sie poprostu wylacza. moze macie jakas rade ? wydaje mi sie ze przyczyna moze byc taka ze bezpiecznik np za slaby albo musi miec zasilanie z aku bezposrednio lub masa nie styka. lub nie wiem co - moze za slaby aku poprostu ??
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Reklama

Re: problem z radiem. za glosno i wylacza sie

Postprzez PiotrekS » 11 października 2005, 07:54

dzieje sie tak na odpalonym aucie czy na zgaszonym? wyjmij radyjko, podlacz miernik na zasilaniu i wtedy zrob glosno, bedziesz widzial czy jest to kwestia zasilania
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Marcin_TDI » 11 października 2005, 08:17

i na odpalonym i na zgaszonym. jak odpale - wkrece na obroty (3tys) to bez roznicy. moze sekunde dluzej pogra i wylacza sie po czym znowu sie wlacza i 3ba szybko sciszyc
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 11 października 2005, 13:02

Marcin - wyjmij wtyczke glosnikowa - jezeli radyjko bedzie gralo bez problemow to problem tkwi w instalacji glosnikowej.
Przy montazu glosnikow nie przyciely CI sie nigdzie kable glosnikowe ? Nie zwieraja one nigdzie do masy lub wzajemnie do siebie ?? Z tego co piszesz sadze,ze radyjko ma zabezpieczenie zwarciowe i dlatego sie wylacza - nie zauwazyles czy w momencie wylaczenia jego tylna lub boczna czesc staje sie gorraca?
Zrob jeszcze takie doswiadczenie : -pobaw sie funkcja Fader oras Balans , a mianowicie:
1.Najpierw same przednie glosniczki graja , sam prawy, sam lewy a na koniec obydwa.
Fader i ...
2. Same tylne glosniczki graja - sam prawy , sam lewy a nakoniec obydwa.

Jezeli przy sluchaniu oddzielnie pojedynczych kanalow nic sie z radyjkiem nie dzieje to zanczy ze:
-albo masz zwarcie w instalacji glosnikowej
- albo zainstalowane sa zbyt duze (nie gabarytowo lecz mocowo w stosunku do mocy radyjka) glosniki

Jezeli nic nie wykryjesz w ten sposob to nie mam zadnych innych pomyslow.

P.S.-no moze wtyknij radyjko do innego samochodu i zobacz co tam sie dzieje.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez coolibeer » 11 października 2005, 14:54

mysle ze to sprawa tego kondensatora do suba albo za duzo albo malo mocy pobiera
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez Silver » 11 października 2005, 15:05

coolibeer napisał(a):mysle ze to sprawa tego kondensatora do suba albo za duzo albo malo mocy pobiera

łoj - cus sie pokrecilo cooliberowi - od kiedy to kondensator "moc" pobiera ????
i co on biedny ma wspolnego z radiem ???

(oczywiscie jesli jest poprawnie zainstalowany)

Marcin wstrzymaj sie do piatku to potestujemy sprzeta w Radomiu...... :mrgreen: - tylko przypomnij mnie przed wyjazdem , ze mam miernik i magiczna skrzynke zabrac. :D
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez coolibeer » 11 października 2005, 22:36

silver_leon napisał(a):łoj - cus sie pokrecilo cooliberowi - od kiedy to kondensator "moc" pobiera
i co on biedny ma wspolnego z radiem ?

silwer nie oddzielilem zdania chodzilo o kondensator od suba i za malo albo duzo mocy idzie na radyjko.
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez Marcin_TDI » 11 października 2005, 22:49

dzieki chlopaki za pomoc a w szczegolnosci silver_leon, ktory mi sprawdzil to "na zywo" i doszlismy do tego ze to kwestia koncowki w radiu. za goraco jej podobno. musze kupic wzmacniacz 4kan. dzieki jeszcze raz
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 12 października 2005, 07:58

coolibeer napisał(a):silwer nie oddzielilem zdania chodzilo o kondensator od suba i za malo albo duzo mocy idzie na radyjko.

Mozes sprecyzowac o co Ci dokladnie chodzi ????
O jakiej "mocy" co idzie na radyjko piszesz?
Nie kumam - prosze o wyjasnienie !
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 12 października 2005, 23:54

kondi zapobiega przeciez gwaltownym spadkom mocy tylko i wylacznie. na krotkim odcinku ma oddac prad do koncowki mocy wiec nie moze miec wplywu na radio z ktorym nie jest nawet bezposrednio polaczony.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 13 października 2005, 08:17

marcinl00 napisał(a):kondi zapobiega przeciez gwaltownym spadkom mocy tylko i wylacznie
nie mocy !!!! tylko pradu (napiecia) !!!! (lekcja fizyki lub elektrotechniki sie klania )

marcinl00 napisał(a):na krotkim odcinku ma oddac prad do koncowki mocy wiec nie moze miec wplywu na radio z ktorym nie jest nawet bezposrednio polaczony.
- no wlasnie . Sluszne stwierdzenie - tym bardziej, że będąc u mnie Sub i kondensator mialeś wyjęty a radyjko nadal się wyłączało. :brawo:

coolibeer napisał(a):nie oddzielilem zdania chodzilo o kondensator od suba i za malo albo duzo mocy idzie na radyjko.
- Z całym szacunkiem dla Ciebie ale...... obawiam się ,że nie wiesz wogule o czym piszesz. Jeżeli nie masz pojęcia o co chodzi to po co zabierasz glos i nabijasz zbędne posty ??? :|
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 13 października 2005, 10:47

silver_leon napisał(a):marcinl00 napisał/a:
kondi zapobiega przeciez gwaltownym spadkom mocy tylko i wylacznie
nie mocy tylko pradu (napiecia) (lekcja fizyki lub elektrotechniki sie klania )

no pewno ze chodzilo mi o napiecie... a fizyki juz kilka lat nie mialem ;/
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez DWitek » 16 października 2005, 18:47

Jest dokładnie tak jak pisze silver leon.

Kondensator, montowany przy wzmacniaczach mocy, mocnych radiach, subwoofer'ach, jest swego rodzaju buforem prądowym (coś jak dodatkowym akumulatorem). Ideą jego montażu jest możliwie jak najbliższy (chodzi o jak najkrótsze i jak najgrubsze kable) montaż blisko radia (subwoofer'a). Przy mocnym uderzeniu basu, wzmacniacz pobiera silny pik prądowy, którego akumulator samochodowy wraz ze standardową instalacją elektryczną nie jest w stanie dostarczyć. Dlatego używa się kondensatorów, które w razie zapotrzebowania na silny krótki impuls prądowy, dostarczają go i są stale ładowane z akumulatora samochodowego.

Inne zastosowanie analogicznego układu to lampa błyskowa aparatu fotograficznego, która będąc zasilaną z baterii aparatu również posiada kondesator.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Marcin_TDI » 16 października 2005, 19:44

problem chyba nalezy rozwiazac w ten sposob ze dokupic 3ba piecyk a nie obciazac koncowek w rayjku bo sie przegrzewaja i dlatego sie wylacza moj ALPINE ;/
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Pancho » 16 października 2005, 21:45

Nie to zeby sie czepial ;) ale kondesator nie gromadzi pradu ani napiecia tylko ladunek
Czarna szczała niesie mie
Pancho
Stella +
Stella +

Auto: Leon ALH+

Postprzez Marcin_TDI » 17 października 2005, 12:27

a kto powiedzial wogole ze ja mam kondensator ?? :|
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez DWitek » 17 października 2005, 13:57

Pancho napisał(a):Nie to zeby sie czepial ;) ale kondesator nie gromadzi pradu ani napiecia tylko ladunek

:-D Oczywiście, że ładunek, ale jak się tak napisze to mało osób będzie wiedziało o co chodzi.
Ale skoro nie ma kondensatora, to info o nim jest w takim razie zbędnę.

Trzeba po prostu tak nie power'ować, tylko słuchać trochę ciszej :wink:
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 17 października 2005, 16:13

wlasnie doszlismy do tego ze potrzeba poprostu zakupic wzmacniacz na glosniki tyl+przod. tylko i wylacznie ;] myslalem ze poprostu cos nie tak.
temat mozna zamknac mysle - dzieki za porady
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez dave » 31 października 2005, 18:48

to teraz ja mam klopot.. przedwczoraj wracajac do domu radio samo zaczelo sie podglasniac :roll: nie szlo zrobic nic.. nie szlo sciszac nie szlo przelaczac stacji czy wlaczac plyty a wiec wyciagnolem panel. po wlozoniu go spowrotem wszystko bylo ok ale po jakis 15 min znowu ten sam scenariusz :wink: po ponownym wlozeniu panelu bylo znowu ok. dojechaem do domku wiec jak zawsze wyciagnolem panel. nastepnego dnia wkladam panel, wlaczylo sie radio i nic nie szlo juz zrobic :!: ani ciszej ani glosniej ani wlaczyc plyty, nic :!: :!: wyciagnolem wiec cale radio wypiolem kostke i po jej wpieciu radio juz wogole sie nie wlacza :!: :!: cisza :!: :roll: ma ktos jakies pomysly co tu sie stanelo :?: :roll: silver_leon, :?: DWitek, :?: mam nadzieje ze ktos pomoze :wink:
pozdro :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 31 października 2005, 19:20

dave, a co to za radio dokladnie ? nie seryjne chyba z tego co czytam. moze jakas wentylacja jest w nim i siadla i cos sie przepalilo...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez dave » 31 października 2005, 19:27

pioneer 3100 chyba... :roll: sprawdze i napisze pozniej
i jeszcze co moge podpowiedziec to jak wypiolem kostke z radia to cos tam zapikalo chyba 3 razy gdzies tam w glebi deski :roll:
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 31 października 2005, 19:36

sprawdz wszystkie przewody wg mnie to cos musialo sie zewrzec jak wypiales kostke. ale moge sie myslic . silver_leon, napisz co o tym sadzisz.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez DWitek » 31 października 2005, 20:08

Na początek, co możesz zrobić sam - sprawdź dokładnie podłączenie radia (kostki ISO) czy wszystkię dobrze łączą i nie ma luzów na złaczkach. Sprawdz złącze panelu i ewentualnie je przeczyść jakimś KONTAKTEM..

Jak to nic nie pomoże to proponuję pożyczyć od kogoś taki sam panel i sprawdzić czy to wina panelu czy samego radia.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez dave » 31 października 2005, 20:35

DWitek napisał(a):sprawdź dokładnie podłączenie radia (kostki ISO) czy wszystkię dobrze łączą i nie ma luzów na złaczkach

no i wlasnie.. dzis je wyciagnolem jeszcze raz i wyglada na to ze jeden kabel jest luzny (zolty z taka plakietka "mute") cos mowi :co: juz dzis mi sie nie chce ale jutro tam pogrzebie :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 31 października 2005, 20:39

mute znaczy wiciszenie ?? dobrze mowie ? bys mial problem z glowy
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez DWitek » 31 października 2005, 21:17

marcinl00 napisał(a):mute znaczy wiciszenie ?? dobrze mowie ? bys mial problem z glowy

Dobrze mówi. Dać mu .... :-D

Tylko, że podanie na ten przewód sygnału powoduje wyciszenie radia (np. od komórki), a nie samoczynne podgłaszanie :roll:
Chyba, że Ci się radio wycisza i powraca do poprzedniej głośności, to może to być to.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez dave » 31 października 2005, 22:12

nie nie.. radio sie podglasnialo i nic nie szlo zrobic. mozna bylo tylko wyjac panel bo zaden przycisk nie dzialal. a teraz to nie dziala wogole. zero. nic. trup :roll:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 31 października 2005, 22:17

dave, ja tak mialem z seryjna aura... ze zaden przycisk nie dzialal. ale u mnie to byla taka sprawa ze radio mialo za cieplo. dawalem je pod zimny nawiew i bylo ok po 20 sekundach. teraz jak zimno moze ogrzewania dajesz i jemu jest za cieplo.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez dave » 31 października 2005, 22:28

marcinl00 napisał(a):dave, ja tak mialem z seryjna aura... ze zaden przycisk nie dzialal. ale u mnie to byla taka sprawa ze radio mialo za cieplo. dawalem je pod zimny nawiew i bylo ok po 20 sekundach. teraz jak zimno moze ogrzewania dajesz i jemu jest za cieplo.

a wiesz ze ci powiem ze moze cos w tym jest.. pamietam ze wtedy grzalem jak nigdy bo mrozilo jak hu.. :!: no tak ale to by nam moze wyjasnilo dlaczemu robilo sie samo glosno. ale patamu teraz nie dzielajet :?: :co: :roll:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 31 października 2005, 22:31

pokombinuj jutro z ta kostka. moze zbieg okolicznosci akurat. popatrz tam dobrz i napisz
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 8 listopada 2005, 15:25

Ups - sorki ,ze tak pozno ale w pracy mam przerywany stosunek (dostep) do netu (tzn: moj wspolnik ma przerywany stosunek do netu - net do zlo tak jak o-gejjjm :mrgreen: !!!)

Nie mam pojecia co sie moglo wysrac , ale :
1-sprawdz kostke zasilajaca oraz glosnikowa , wszystkie piny a w szczegolnosci kabelek "MUTE"- nie moze do niczego zwierac - izalacja na nim musi byc wszedzie idealna
2-jezeli ten Pionek ma "alarm w panelu" to tak wlasnie musi byc,ze jesli nie zdejmiesz panelu a wylaczysz zasilanie (wyjmiesz kostki) to cos piszczy (czyba 3 razy)
3-znajdz takie samo radyjko u kolegi/kolezanki i zamien panel - jezeli jest to samo radyjko na serwis.
4-jezeli po zabiegu zamiany panelu jest OK, to prawdopodobnie masz uszkodzony mikrostyk przycisku + czyli zwiekszania glosnosci, lub ...... procesorek panela (jezeli w tym modelu wystepuje, bo juz dawno wypadlem z obiegu Pionka)

Na szybko tyle do glowy mi przyszlo ...... przespie sie z tematem i jak cos wymysle dam znac.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 9 listopada 2005, 22:01

silver_leon, mam nowy problem teraz ale to juz moze przy okazji tych zegarow... subwoofer szaleje mi - raz gra raz nie. chyba na dolach duzych cos mu sie pierdaczy. kurna ale juz nie wiem co to czy ta moja nieszczesna kieszen masy nie lapie czy to wzmacniacz albo kondensator...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 10 listopada 2005, 08:23

marcinl00 napisał(a):silver_leon, mam nowy problem teraz ale to juz moze przy okazji tych zegarow... subwoofer szaleje mi - raz gra raz nie. chyba na dolach duzych cos mu sie pierdaczy. kurna ale juz nie wiem co to czy ta moja nieszczesna kieszen masy nie lapie czy to wzmacniacz albo kondensator...

Marcinie - ja nie Kaszpirowski :nauka: i biopradami ne dam rady tego sprzeta usprawnic ...... jak przyjedziesz na zegarki to organo-leptycznie moze cos poradzimy..... :olaboga:

Teraz tym bardziej zapraszam na mikro-pizza-spot do Ostrowca !!! :mrgreen:
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 10 listopada 2005, 16:10

silver_leon, dawno nie jadlem takze niedlugo mam nadzieje ze sie zobaczym ;] ale naprawde dziwna sprawa...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne