Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
warcol napisał(a):Witam
Przymierzam sie do wymiany amorów z przodu czy ktoś wie jaki tam jest klucz imbusowy do odkręcenia śruby na dole
Ewentualnie jakis manual.
Mam nalatane 170 tyś i zaczęło mi coś stukac z prawej strony po wizycie u mechanika stwierdził że amor stuka
warcol napisał(a):to ta śruba która trzyma na dole amortyzator jest tylko jedna,z jednej strony nakrętka z drugiej torx dość duży,a łącznik już wymieniłem i dalej sobie popukuje ale zauważyłem że jak dojeżdżam do krawężnika na parkingu i koła zatrzymują sie na krawężniku to też słyszę z prawej strony puknięcie z lewej jest ok,czyli musi być gdzieś luz który nie wychodzi na szarpakach tylko zastanawiam sie nad wymiana amorów trochę szkoda kasy a sprawność amorów mam jeszcze 76 %,czy jest sens wymieniać, może coś innego puka tylko nie mam pojęcia co.
Sinerblock wahacza przedniego ten tylny ok sworzeń też ok
Wymienie jeszcze chyba poduszkę z łożyskiem amora
warcol napisał(a):łącznik wymieniłem na oryginał z ASO natomiast kupiłem poduszkę SACHS i łożysko SKF w czwartek będę zmieniał u mechanika to dam znać czy przestało stukać,chciałem sam wymienić bo w innych autach bawiłem się w to ale nie posiadam takiego torxa do odkręcenia na dole kolumny amora,i podobno trzeba odkręcić wahacz bo nie można wysunąć do końca amora w dolnym mocowaniu żeby wyjąć cały amortyzator ze sprężyną
warcol napisał(a):Ok dzięki, jeszcze kupię sworzeń wahacza na wszelki wypadek a czy po wyjęciu amortyzatora muszę ustawiac zbierzność czy nie
Jaki wybrać sworzeń w aso chcą 180zł na allegro TRW oraz LEMFORDER w granicach 100 zł
warcol napisał(a):No i niestety k....ć po wymianie amorów i poduszek z łożyskami dalej sobie coś stuka opadaja mi ręce.Czy w naszych autach można wymienić same gumy drążka stabilizującego bo powiedzieli mi w serwisie że cały drążek z gumami trzeba kupować.Jeżeli można same gumy to proszę o namiary gdzie można je kupić i jak wymienić
-arti- napisał(a):Etka pokazuje cztery numery stabilizatora a w tym dwie jego średnice.
-arti- napisał(a):Za to z tyłu nie ma żadnego problemu. Normalne w swojej normalności rozwiązanie. Na jakiego ch....... tak z przodu zrobili i tyczy się to /chyba/ całej grupy VAG z tą płytą podłogową i rozwiązaniami technicznymi przedniego zawieszenia.
warcol napisał(a):Temat można zamknąć,powodem stukania była wyrobiona tuleja gumowa wahacza prawego tylna.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości