przez DWitek » 1 grudnia 2005, 17:40
Temat zabezpieczeń to temat rzeka.
Zajmuję się m.in. tym od conajmniej 10-ciu lat.
Po pierwsze musisz być świadom i nie mieć później do nikogo pretensji, że nie było, nie ma i nie będzie 100%-owego zabezpieczenia. KAŻDE zabezpieczenie, czy to elektroniczne, czy to mechaniczne można wcześniej, czy później złamać.
Ja choć się tym trochę już zajmuję i mogę Ci zabezpieczyć samochód od strony elektrycznej na tyle skutecznie, że większość się podda lub po prostu Ci go wciągną na lawetę, dlatego też uważam, że najskuteczniejszym "zabezpieczeniem" jest polisa AC. Co ma niestety swoje minusy - czyli coroczne wydatki rzędu ok. 2000-3000 zł.
Natomiast jeśli chodzi o same zabezpieczenia, to tak:
- fabryczne są na tyle skuteczne, co i nieskuteczne. Gwarantują w 100%, że samochodu nie ukradną Ci gówniarze chcący się przejechać, nie ukradnie Ci go drobny pijaczek i inne osoby, które nie mają dostępu do dość drogiego sprzętu do obejścia immo. To masz 100% pewne. Nieskuteczne, są na tyle że każdy "zawodowy" złodziej radzi sobie z tym w co najwyżej kilka minut.
- dodatkowe, są skuteczne. I im mniej osób o nich wie, im bardziej są nietypowe, tym dają większą pewność. Mogę Cię zapewnić, że każde dobre, nietypowe zabepieczenie to czas rzędu kilku, kilkunastu, czasem i nawet dobrych kilkudziesięciu minut, którego on - czyli złodziej nie ma. Zabezpieczenia te w połączeniu z powiadamianiem i/lub lokalizacją pojazdu stanowią dość skuteczne zabezpieczenie. Oczywiście trzeba również zachować umiar w tym, bo żeby się nie okazało, że inwestujemy w superprofesjonalne zabezpieczenia kilka tysięcy, aby zabezpieczyć samochód wart 20 tyś - jest to bez sensu.
A najskutecznieszą grupę zabezpieczeń, których jestem gorącym zwolennikiem stanowią aktywne zabezpieczenia, pozwalające uruchomić samochód, nawet nim odjechać, ale zgłaszające ten fakt właścicielowi, i uaktywniające się albo po pewnym czasie, albo z polecenia właściciela. Ale o tym się publicznie nie mówi.
Tak więc miłego zabezpieczania, albo najlepiej braku okazji do potrzeby jego użycia.
Pamiętaj również, albo i też przede wszystkim o AC.
Darek