Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
No i wszystko jasne. "Dłuższy" bieg, to wolniejsze przyśpieszanie, ale większa prędkość.z tego co wiem skrzynia HES z a4 ma dlusze biegi niz FZQ z leona.
Drozda napisał(a):leon 1.8t auq po chipie 215km
audi 1.8t bex po chipie 204 km na lpg
Drozda napisał(a):a z tego co wiem skrzynia HES z a4 ma dlusze biegi niz FZQ z leona
Pik napisał(a):Widać, że nie rozpędzałeś swojej bryczki do maksymalnej prędkości.Jak kiedyś to zrobisz, np na niemieckiej autostradzie, to zerknij jakie masz obroty.
No, to faktycznie może być trudne.Ale jak już auto skończy przyspieszać to skąd mogę wiedzieć czy silnik nie ma siły czy włączyla się blokada o której pisałeś?
Axee napisał(a):Drozda napisał(a):leon 1.8t auq po chipie 215km
audi 1.8t bex po chipie 204 km na lpgDrozda napisał(a):a z tego co wiem skrzynia HES z a4 ma dlusze biegi niz FZQ z leona
nie do konca ...
Dla skrzyni FZQ gear ratio:
final drive* 1-4 71 : 18 = 3,944
final drive* 5,6,R 71 : 23 = 3,086
6th gear 39 : 40 = 0,975
total ratio in top gear = 3,009
* skrzynia ma inne final ratio dla biegow 1-4, oraz 5,6,R
Dla skrzyni HES:
final drive 31 : 8 = 3.875
6th gear 29 : 35 = 0.829
total ratio in top gear 3.211
Im mniejsze ratio tym auto osiaga wieksza Vmax, ale za to mniejsze przyspieszenie.
Zatem wynika z tego, ze Leon ma skrzynie lepsza do osiagniecia wyzszego Vmax.
Pik napisał(a):Można by było ewentualnie pozwolić ciągnąć na V biegu do maksymalnych obrotów tego silnika (ok 6800 obr), to prędkość max wyniosłaby wtedy ok 240km/h.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości