Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

stuk przy hamowaniu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

stuk przy hamowaniu

Postprzez Kozak » 17 maja 2006, 22:55

Ostatnio sporo pisze o usterkach w moim samochodzie ale chyba go szlag trafia a przy okazii mnie . Co może być przyczyną że przy hamowaniu ,kiedy już puszczę pedał hamulca to jest stuknięcie ( przy każdym hamowaniu ), głośne i wyrażne wewnątrz samochodu . Byłem zprawdzić zawieszenie i wszysykie gumy na wachaczach są dobre , na stabilizatorze również , nowe amortyzatory , tarcze , klocki jedyne co to znależli że na jednym swożniu wachacza jest minimalny luz - TO ??????

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: stuk przy hamowaniu

Postprzez Grześ » 17 maja 2006, 23:17

To moze byc odskakujacy tłoczek w pompie od hamowania poprostu odbija z opuznieniem , czy wymnieniales ostatnio plyn hamulcowy ? bo jesli zostal wypuszczony do konca i nalany nowy to w pompie moze byc powietrze i ciezko sie go pozby
W leonie jest chyba wspomaganie na pedaly i moze pompa od wspomagania juz nie wyrabia moze to ta sama pompa co w ukladzie wspomagania

W kazdym badz razie mam to samo i musze sie tym zajac jak cos wymodze to napisze
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Kozak » 17 maja 2006, 23:21

płyn hamulcowy był niedawwno wymieniany ( razem ze wszystkimi klockami i tarczami ) , ale tak że nie ma możliwośći aby było tam powietrze .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grześ » 17 maja 2006, 23:34

ale tam lubi dostawac sie powietrze i nie bardzo chce z niego wyjsc :-| dobrym sposobem jest odkrecenie korka wlewu przejscie do tylnego prawego kola poluzowanie odpowitrznika i wpompowanie plynu przez odpowietrznik tak aby troszke ula sie ze zbiorniczka wiem ze to skutkuje , chyba ze mechanik wlewajac nowy poodkrecal odpowietrzniki i wylal stary płyn jednoczesnie nalewajac nowy tak aby powiwtrze sie nie dostałoło
wtedy trzeba gdzie indziej sukas przyczyny, moze ta druga opcja ktora opisalem??
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Kozak » 17 maja 2006, 23:44

Grześ napisał(a):wylal stary płyn jednoczesnie nalewajac nowy

dokładnie tak

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez pilpi » 19 maja 2006, 19:37

michał kozak, problemem może być zacisk hamulcowy, ktory po zdjęciu nogi z pedała hamulaca nie odpuszcza tylko nadal trzyma "przyklejony" klocek do tarczy. Jak ruszasz to następuje zerwanie. Podobnie nieraz sięzdarza jak zaciagniesz ham. pomocniczy na noc to rano mozesz cooś takiego zaobserwować zwłaszcza jak jest w nocy wilgotno.
Drugim prpblemem może byść wyrobione jażmo zacisku i wtedy cały zacisk się rusza powodując ten stuk.
Trzecim powodem może być klocek ham ktory jest np mniejszy niż rozstaw prowadnic zacisku i on rusza sie w swoim prowadzeniu powodując stuknięcia.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez Grisza » 19 maja 2006, 19:48

pilpi napisał(a):michał kozak,
Trzecim powodem może być klocek ham ktory jest np mniejszy niż rozstaw prowadnic zacisku i on rusza sie w swoim prowadzeniu powodując stuknięcia.

dokładnie, właśnie miałem tak, otóż po wymianie klocków, zaczęły się dosyć wkurzające stuki na nierównościach (okropne) jak zużyty amortyzator, itp. i okazało się jak poruszałem klockiem w jarzmie, tylko tyle, że były naruszone metalowe obejmy klocka (nie wiem dlaczego) i latał klocek jak ta lala :-) i po wymianie, ucichło.
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Postprzez PAWELM » 24 maja 2006, 19:25

W tym temacie : po wymianie opon na letnie nagle zacząłem słyszeć jakby tarcie na przednim zawieszenie ( jakby klocek o tarczę albo co ? ) ,oponiarz to obejrzał i stwierdził że opony w porządku , byłem w aso i też niczego nie znaleźli . klocki i tarcze sa nowe ,płyn hamulcowy wymieniony. Nie wiem co jest grane i ten szum mnie wkurza. A :-( uto ma 90 tkm
PAWELM
Stella
Stella

Auto: ALTEA 1.9 TDI

Postprzez Kozak » 24 maja 2006, 21:59

a umnie się jednak wyjaśniło , powodem stukania okazał się własnie luz na swożniu zawieszenia , profilaktycznie wymieniłem kpl. i już nic nie stuka :-D

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez Grisza » 25 maja 2006, 08:18

PAWELM napisał(a):W tym temacie : po wymianie opon na letnie nagle zacząłem słyszeć jakby tarcie na przednim zawieszenie ( jakby klocek o tarczę albo co ? ) ,oponiarz to obejrzał i stwierdził że opony w porządku , byłem w aso i też niczego nie znaleźli . klocki i tarcze sa nowe ,płyn hamulcowy wymieniony. Nie wiem co jest grane i ten szum mnie wkurza. A :-( uto ma 90 tkm

najprościej i najszybciej i na poczekaniu :-) , zrób tak
podnieś przód autko na podnośniku i daj na luz i po prostu przekręć parę razy dłońmi kółko
i wtedy usłyszysz dokładnie czy klocek o tarcze (np założyłeś nowe klocki do obecnych tarcz
i po prostu się wyrabiają klocki do tarczy, może też być zwichrowana już tarcza)
po prostu sam zaobserwujesz :-)

a jak Ty wymieniłeś tarcze i klocki , po prostu, najnormalniej w świecie się dopasowują do siebie i parę dni i przestanie ocierać :-)
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne