Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Szymko napisał(a):Miałeś Alteę XL 1.6?
Dziękuję za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi i czekam na dalsze opinie użytkowników pojazdów z interesującym mnie silnikiem. Jak ktoś boi się przyznać, że ma albo miał truchło, które się rozlatuje to spokojnie może pisać na PWObiecuję, że nikomu nie przekażę pozyskanych informacji.
Szczególnie interesują mnie sprawy najbardziej wrażliwe dla tych silników czyli: czy brały Wam olej i ile wytrzymywał rozrząd.
Szymko napisał(a):No to zostają TSI... Trochę poczytałem w necie i opinie są dość skrajne.
Pod uwagę biorę 1.4 125KM oraz 1.8 160KM. No bo ten 1.2 to chyba trochę za mały jest.
Rocznik 2011 i nowszy bo podobno są lepsze.
Szymko napisał(a):kaCuCh, a jak tam było z trwałością rozrządu?
bad, i jakie wrażenia z jazdy? Jedzie to jako tako?
tatian napisał(a):1.8 CDAA lubił brał olej, Ale naprawa tego już nie jest taka droga.
W mieście Leon 1P z tym silnikiem połykał 10l. Altea zapewne cięższa, więc może jeszcze więcej.
bad napisał(a):Szymko napisał(a):kaCuCh, a jak tam było z trwałością rozrządu?
bad, i jakie wrażenia z jazdy? Jedzie to jako tako?
Wiesz, zależy czego oczekujesz. U mnie przy przebiegu rocznym prawie 50tys. brałem pod uwagę głównie względy ekonomiczne. Auto z jak najprostszym silnikiem pod LPG. Demonem prędkości nie jest, ale wystarczy do sprawnego poruszania się. Zresztą za młodu wyszalałem się i nie muszę za..ć. Obecnie przy rodzinie 2+2 XL sprawdza się znakomicie.
Przy przesiadce z Leona miałem obawy jak sobie poradzi ten sam silnik z większą masą, ale nie ma tragedii.
Najlepiej jakbyś przejechał się i sam ocenił czy Ci odpowiada. Wadą na pewno jest krótka skrzynia biegów i brak szóstki.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości