Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana elementów gumowych zawieszenia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana elementów gumowych zawieszenia

Postprzez DWitek » 3 sierpnia 2006, 07:12

Ponieważ w moim Leoniw uległy "wybiciu" co najmniej dwa elementy gumowo-metalowe zawieszenia, mam w związku z tym kilka pytań:

- po pierwsze uszkodzone są: 1J0407181 - element gumowo-metalowy przedniego wachacza - strona prawa oraz 1J0501541C - element gumowo-metalowy tylnej belki również strona prawa. Pytanie czy wymienia się tylko te uszkodzone, czy też już obie strony prawą i lewą ?
- druga sprawa, czy przy okazji tej wymiany, nie wymienić pozostałe elementy gumowe ?
- czy ktoś może już zmieniał to, ile czasu to zajmuje, czy wiążę się z demontażem całego zawieszenia, wymaga późneij ustawiania zbieżności itd. ?
- w mojej okolicy mam do dostania oryginały w serwisie ASO za 100% ceny, elementy firmy TRW za ok. 50% cen ASO oraz FEBI za ok. 25% tego co w ASO. Co wybrać, aby było jak najtrwalsze ?

Pozdrowienia
Darek
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Reklama

Re: Wymiana elementów gumowych zawieszenia

Postprzez mm.max » 3 sierpnia 2006, 07:37

Ja nie dawno pozbyłem się wszystkich nie dobrych gum w zawieszeniu i co polecam to dokładne sprawdzenie i wymiane wszystkich elementów w zawieszeniu przednim nie są drogie ale za to masz pewność ze za chwilkę nic ci nie poleci dalej.
Zbieżności nie musisz ustawiać jeżeli nie wymieniasz sworzni wahaczy oraz końcówek drążków kierowniczych.
Co do demontażu to sam tego nie robiłem ale z tego co widziałem przebiega to sprawnie i w dość szybko masz wahacz na stole tu musisz mieć chyba prasę zeby wycisnąć stary i wcisnąć nowy element.
Co do firm polecam ori lub Lemförder jakościowo najbardziej zbliżone do ori części.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Re: Wymiana elementów gumowych zawieszenia

Postprzez Dano » 3 sierpnia 2006, 20:15

Co do firm polecam ori lub Lemförder jakościowo najbardziej zbliżone do ori części.

też polecam tą firmę, to pierwszy montaż w BMW.Ma taki charkterystyczny znaczek: głowa sowy w trójkącie na niebieskim tle .Z takich dobrych zamienników tuleji wahacza to polecam jeszcze SWAG-a, FEBI.