Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ASO Katowice

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ASO Katowice

Postprzez loozik » 10 grudnia 2006, 18:35

Miałem ostatnio ciekawą przygodę z ASO na Bogucickiej w Katowicach, a historia zaczęła się pewnego poranka, kiedy to wyjeżdżając z osiedla usłyszałem przy skręcie stukanie. Lekko się zastanowiłem - co to może być... dodam jeszcze, że poprzedniego dnia wieczorem wymieniałem olej w tymże ASO, bo samemu nie chciało mi się babrać i czasu nie miałem :) Podjechałem więc do ASO z informacją, że chyba coś mi poluzowali przy wymianie oleju. Samochodzik wylądował na podnośniku. Mechanicy poruszali kołami w każdą stronę i stwierdzili, że nic nie słyszą. Uparłem się jednak na jazdę testową, której wynikiem była diagnoza: przegub!! Pan w ASO już mi ten przegub zamawiał i prawie ustalił mi termin jego wymiany (dodam, że samochodzik nie jest na gwarancji). Pomyślałem, że może jeszcze chwilkę pośmigam leonem przed wymianą, gdyż takie cudo jak przegub najtańszym elementem nie jest, a jak troszkę go słychać, to jeszcze chwilę można na nim pojeździć. Kolejnego dnia w drodze do pracy postanowiłem podjechać jeszcze do znajomego mechanika w celu potwierdzenia diagnozy. Mechanik wsiadł do leosia, zrobił parę kułek na placu i stwierdził, że to jest niemożliwe, żeby był to przegub przy 60 tys. przebiegu!! Zostawiłem więc u niego samochodzik, by wydał swoją diagnozę. Po paru godzinkach zadzwoniłem i dostałem informację, że leon jest już ok i mogę go odebrać. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałem się, że... miałem niedokręcone koło!!!!!! I teraz nasuwa się pytanie... jak to się stało, że koło samo się poluzowało po przeglądzie seata????? dziwne ...ot takie małe niedopowiedzenie ;P
loozik
Sport
Sport

Auto: lełon 1.9 TDi ASV+

Reklama

Re: ASO Katowice

Postprzez Micz » 10 grudnia 2006, 18:51

loozik, wydaje mi się że koło się poluzowało niezależnie od Twojej wizyty w seacie. Ale wiesz troche dziwne, bo jak mi coś z przodu bądź z tyłu stuka pierwsze co robie to sprawdzam koła a dopiero potem zajmuje się łącznikami stabilizatora, przegubem itp... :)

W każdym razie dobrze, że się wszystko wyjaśniło, a z kołami jest tak, że jak nie są dobrze dokrecone to z czasem mogą się poluzować, przy wymienie oleju raczej kół Ci nie ściągali :)

[ Dodano: Nie 10 Gru, 2006 ]
No chyba, że Ci podmienili (jeśli masz stale) felgi na jakieś stare?

Ja tam byłem jakiś czas temu na badaniu i miałem pękniętą osłonę przegubu. Facet powiedział, że sprowadzą i za 2 dni do mnie zadzwoni, żebym pojdechał ją założyć... Jak by to ująć... czekam do dziś :)
Obrazek
Micz
Sport
Sport

Auto: 4x4

Postprzez vortis » 10 grudnia 2006, 18:55

Mimo, ze nawet lubie ten servis to chyba zbyt pochopna diagnioza wywołana mogła byc, czystą chęcią zysku. Dziwi mnie to, bo cokolwiek u nich robiłem, byłi aż nazbyt wporządku i wymienili tylko to co trzeba było :-) Naciągacze??
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez loozik » 10 grudnia 2006, 19:08

Micz napisał(a):loozik, wydaje mi się że koło się poluzowało niezależnie od Twojej wizyty w seacie.

Oczywiście, że mogło się samo poluzować, ale tak czy inaczej to dziwny zbieg okoliczności! a poza tym, to dziwne, że pan z seata tak ochoczo i w ogromnym tempie zaproponował mi wymianę przegubu... dodam, że mechanik kołem mi szarpał w każdą stronę...
loozik
Sport
Sport

Postprzez saszi » 11 grudnia 2006, 09:52

loozik napisał(a):Mechanik wsiadł do leosia, zrobił parę kułek na placu i stwierdził, że to jest niemożliwe, żeby był to przegub przy 60 tys. przebiegu!!

u mnie przgub byl wymieniany przy duzo mniejszym przebiegu takze jest to mozliwe... wnioski nasuwaja sie same :roll:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez loozik » 11 grudnia 2006, 12:11

saszi napisał(a):u mnie przgub byl wymieniany przy duzo mniejszym przebiegu takze jest to mozliwe... wnioski nasuwaja sie same :roll:

a moze Ciebie tez w ch.. zrobili hehe
loozik
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 11 grudnia 2006, 12:21

a moze Ciebie tez w ch.. zrobili hehe

Na gwarancji :wink:
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez saszi » 11 grudnia 2006, 15:42

Tonny S, chyba wszystko wyjasnil :wink: nie ma regoly... "Nigdy nie mow nigdy" :wink: :-D
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne