Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Blokada składania tylnej kanapy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Blokada składania tylnej kanapy

Postprzez radOO » 1 lutego 2007, 16:01

Witam ,

Mam problem ze składaniem tylnej kanapy. Kanapa zatrzasnęła się na mocowaniu, a element odryglowujący nie spełnia swojej funkcji (powinien odblokować zatrzask i cofnąć się samoczynnie, a teraz jest luźno osadzony i po pociągnięciu w górę zostaje w tej pozycji i nie odblokowuje oparcia). Niestety nie udało mi się znaleźć sposobu na odblokowanie kanapy i nie mogę zaingerować w sam mechanizm (z zewnątrz oparcia nie znalazłem takiej możliwości).
Mam prośbę w związku z tym o pomoc, może ktoś się borykał już z tym problemem i sobie z nim poradził.
:-)
radOO
Stella
Stella

Auto: Leon 1.4

Reklama

Re: Blokada składania tylnej kanapy

Postprzez colin23 » 1 lutego 2007, 18:15

problemem będzie prawdopodobnie metalowe ucho w które wchodzi zatrzask klapy. Jest pewnie troche bardziej wygięte w którąś stronę i klapa zatrzasnęła się za mocno. Sam coś takiego u siebie zrobiłem w druga stronę. Po prostu denerwowało mnie że delikatnie trzeszczy mi oparcie więc trochę podgiąłem to ucho w górę. I teraz nie trzeszczy ale żeby złóżyć oparcie to otwieranie jest troszkę ciężkie. ALe jak dobrze ponaginasz oparcie (spróbuj docisnąć) to powinieneś odblokować. Aha jak ciągniesz za zawleczkę oparcia to ona wychodzi kawałek ale powinna wyjść mocniej. I wtedy oparcie puści. A potem dopasuj metalowe ucho.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Re: Blokada składania tylnej kanapy

Postprzez radOO » 2 lutego 2007, 13:53

Sprawa jest już prawie załatwiona, w ASO otworzyli mi zatrzask i okazało się żę uchwyt odryglowujący, wpuszczony w oparcie jest połamany. Zamówiłem i jeszcze dzisiaj odbieram nowy element (koszt ok 20 zł). A przy okazji chcę pochwalić ASO na ul. Wrocławskiej w Warszawie bo męczyli się z otwarciem ze 30 minut a za usługę nie wzięli ani grosza. W sumie zawsze jak coś robię w tym zakładzie to jestem zadowolony. :-D
radOO
Stella
Stella

Auto: Leon 1.4

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne