przez 4przemo77 » 31 grudnia 2017, 16:36
Witam
Na wstepie przepraszam jezeli nie ten dzial ale nie widze bardziej odpowiedniego.
Zaczne moze od tego czym obecnie jezdze i co mam w planach.
Moje obecne autko to Renault Clio IV 1.2 16V 75 Km z 2016 roku. Po koniec 2016 roku w wieku 39 lat (nigdy nie jest za pozno) zrobilem prawko i kupilem to autko. Bylo to autko na ktorym mialem "naprawde" douczyc sie jezdzic. Niestety patrzac z perspektywy czasu ten zakup byl błędem. Pomimo swietnego wygladu, w ktorym do dzis jestem zakochany, silnik jest za słaby, jego kultura pracy pozostawia wiele do zyczenia, a poza tyum spodziewamy sie z zona nowego czlonka rodziny i potrzebne jest bardziej rodzinne autko.
Szukam rodzinnego auta z mocnym (ale bez przesady) silnikiem benzynowym, powiedzmy cos około 1.8 do 2.5 pojemnosci, mocy ok 200 Km i momencie ok 250 Nm oraz skrzynia automatyczna . Auto musi byc bardzo dobrze wyposazone, dlatego wole cos z segmentu C w kombi ale w bogatej wersji wyposazenia, niz podstawowy model segmentu D. Nastepna rzecz jakiej szukam w aucie to dobre audio. Nie jestem jakims audiofilem, ale chce cos porzadnego, przy czym taki skodowy canton czy mazdowskie bose w zupelnosci mi starczy. Nastepna rzecz jakiej wymagam to przednie i tylnie czujniki parkowania i kamera cofania. Chce takze na pokladzie takie rzeczy jak asystent pasa ruchu, czy aktywny tempomat. Tapicerka ma byc materialowa, przy malych dziecku skora jest dla mnie nie do zaakceptowania. Do wydania jest 140 tys PLN.
Rozwazalem nastepujace auta:
- Nissan Qashqai 1.6 DiG-T
- Jeep Compass
- Mazda CX-5
- Mazda 6 2.5 Sky Passion automat
- Honda Civic 5d
- Opel Astra 1.6 200 Km
- Alfa Romeo Gulia
- Kia Optima
- Kia Sportage
- Hyundai i30
- Hyundai i40
- Skoda Octavia Kombi 1.8 TSi DSG
- Seat Ateca
- Seat Leon ST FR 1.8 Tsi DSG
- Skoda Karoq
- Fod Focus kombi 1.5 182 Km
Wszystkimi tymi autami mialem okazje odbyc jazdy probne. Przy niektorych modelach nie podaje wersji silnikowej, ale byly to mocne benzyny, najmocniejsze jakie oferuje producent w normalnych wersjach.
I tak w drodze eliminacji odpadły:
- Jeep Compass - kiepska jakos spasowania w srodku, trzeszczace plastiki, maly bagaznik
- Mazda CX-5 - nie odpowiada mi dynamika silnika 2.0 oraz miekkosc zawieszenia i podatnosc na boczny wiatr
- Honda Civic 5d - bardz slaba jakosc plastikow w srodku, Moge Wam rzec ze podczas ogladania przypadkiem urwalem uchwyt od obalania tylnych foteli z bagaznika.
- Opel Astra - niby nic nie mam do zarzucenia, ale nie moja bajka. Nie podoba mi sie srebrna ozdobna listwa z boku auta na gorze. Auto przez to wyglada jak karawan
- Kia Optima i Sportage - strasznie plastikowe w srodku. Po prostu masakra za te pieniadze.
- Hyundai i 30 i i40 - nie wiem ale jakos nie czuje tej marki
- Seat Ateca i Skoda Karoq - za maly, wrecz dramatyczny bagaznik, nie odpowiada mi siedzenie jak na krzesle i pozycja za kierownica
- Ford Focus - stary model, trzeba by poczekac na nowy do przyszlego roku. Obecny zbyt odstaje mozliwosciami od Leona czy Octavii
- Nissan Quashqai - jedyny z suvow, ktory mi sie spodobal , jednakze za maly bagaznik i zbyt przestarzaly system multimedialny
W castingu zwyciezyly trzy modele
- Mazda 6 2.5
- Skoda Octavia 1.8 DSG
- Seat Leon 1.8 DSG
I teraz mam problem co kupic ? Wszystkie auta kosztuja ok 140 tys PLN, wiec bardzo podobnie.
- Mazda 6 2.5 - auto idealne w ktorym zakochalem sie bez pamieci, swietny silnik, w ktorym moc idzie z pojemnosci a nie z turbiny, długowieczny, swietne materialy w srodku, idealne prowadzenie, super dynamika, swietna pojemnosc bagaznika zarowno w sedanie jak i w kombi. Czas oczekiwania za nowym autem to maks 2 miesiace. Na minus: koszty utrzymania, ceny czesci, podatnosc na kradzieze. Dosc powiedziec ze przy moich 10% znizkach pakiet ubezpieczen za mazde 6 to ok 7 do 8 tys PLN. Jezeli chodzi o ewentualna kradziez wiem ze bede mial AC, ale jednak codzienna nerwówka czy auto jeszcze stoi i pozniejsza ewentualna batalia z ubezpieczycielem to nie to o co mi chodzi. Jednym slowem Mazda to moje marzenie, ale minusy sa dwa ale bardzo powazne.
- Skoda Octavia 1.8 DSG- duze mozliwosci konfiguracji, swietny silnik, fajna dynamika, duza pojemnosc bagaznika, koszty utrzymania do zaakceptowania. Minusy: nieco nudna, jezdzi tego bardzo duzo, troszke bez tzw: "duszy", ktorej rowniez w aucie szukam
- Seat Leon ST FR 1.8 - troszke mniejsze mozliwosci konfiguracji niz w Skodzie, ale wystarczajace, swietny silnik z rewelacyjna dynamika, wystarczajacy bagaznik, choc mniejszy niz w Skodzie czy Mazdzie, koszty utrzymania na zadowalajacym poziomie podobne jak w Skodzie, swietna stylistyka nadwozia. W przypadku tego auta jak wyczytalem na tym forum ktos napisal ze dostaje sie rowniez "czynnik mini coopera", i to sie IMHO zgadza, ja bym jeszcze dodal ze ten model ma w sobie cos z mazdy 6. To dla mnie taka prawie mazda 6. No ale "prawie" robi wielka roznice. Minusy: duzo slabszy i brzydszy system multimedialny niz w Skodzie (Columbus), chyba najslabszy z calej trójki. Materialy w srodku wydaja mi sie slabsze niz w Skodzie
Teraz prosba o porady. Subiektywnie patrzac ktory model byscie kupili ? A moze jakiegos modelu nie wzialem pod uwage ?
-- 31 grudnia 2017, 16:36 --