Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Lucjan napisał(a):Z tego, co wiem nowej generacji akumulatory mogą stać nie ładowane do pół roku inne do trzech miesięcy. Wiem, że w dużych firmach takie ładowanie odbywa się raz w miesiącu lub na trzy miesiące![]()
colin23 napisał(a):Lucjan napisał(a):Z tego, co wiem nowej generacji akumulatory mogą stać nie ładowane do pół roku inne do trzech miesięcy. Wiem, że w dużych firmach takie ładowanie odbywa się raz w miesiącu lub na trzy miesiące![]()
Chyba w tym sezonie muszę zakupić nowy aku bo coraz częściej przy rozruchu jakoś się zamula i świecą się kontrolkiPytanie o to leżakowanie: jak faktycznie sprawdzić czy aku jest dobry czy przeleżakowany. Wiadomo że ceny są najlepsze na allegro tylko jak nie kupić miny.
Tak na szybko znalazłem kilku sprzedawców którzy mają dobre ceny.
Bosch Silver 74 za 375zł - http://www.allegro.pl/item449800974_aku ... szawa.html
Centra Futura 75 za 369zł - http://www.allegro.pl/item446280732_aku ... sklep.html
co lepsze?
Lucjan napisał(a):Akumulator 74Ah/680A(+P)278x175x190 B13 BLUE dynamic 337zł
Akumulator 74Ah/680A(+P)278x175x190 SILVER S4 008 340zł
bono napisał(a):Czemu u Ciebie jest 680 A a w ogłoszeniach na allegro 760A ?
bono napisał(a):Ja raczej zdecydowałbym się na Futurę, jednak już dwóch moich znajomych musiało reklamować te akumulatory.
colin23 napisał(a):Jeszcze pytanie czy warto zastanowić się nad aku 80Ah. Wymiary 80 to 315x175. Tylko czy taki rozmiar zmieści sie do leonów i czy jest w ogóle sens brania 80 ?
colin23 napisał(a):bono napisał/a:
Ja raczej zdecydowałbym się na Futurę, jednak już dwóch moich znajomych musiało reklamować te akumulatory.
Reklamowali Centre, Varte czy Boscha bo nie do końca zrozumiałem zdanie ?
bono napisał(a):A może jakiś hurtowy zakup ? Ja też preferuję 760 A. Głupi się robię, bo również pozytywne opinie ma VARTA. Vartę polecał mi MenIB.
A może za kryterium przyjąc długość gwarancji
bono napisał(a):Lucjan napisał(a):Akumulator 74Ah/680A(+P)278x175x190 B13 BLUE dynamic 337zł
Akumulator 74Ah/680A(+P)278x175x190 SILVER S4 008 340zł
Czemu u Ciebie jest 680 A a w ogłoszeniach na allegro 760A ?
BTW założyłem ten temat 2 lata temu, i do tej pory nie wymieniałem akumulatora. Powód, tak naprawdę nie mięliśmy zimy, więc nie było potrezby wymieniać baterii. W tym roku nie chcę już ryzykować i zmieniam na 100 %.
Lucjan czemu polecasz BoschLepszy od Centry czy jak
![]()
Ja raczej zdecydowałbym się na Futurę, jednak już dwóch moich znajomych musiało reklamować te akumulatory.
colin23 napisał(a):Varta
colin23 napisał(a):Silver 577 400 078 3162 77/780
Jaaaaa napisał(a):dobra teraz ja potrzebuję akumulator, już drugi raz mi padł, pierwszy raz jak czyściłem go w środku, radyjko grało następnie chciałem odpalić i niuńka, i dziś drugi raz, zakręciło i nic, drugi raz już nie chciało, polećcie mi jakiś akumulator dobry (ten nie był wymieniany przez 7 lat) moja Czarna Strzała do Leon 1,9 tdi 2001 r. dzięki
Lucas napisał(a):Jaaaaa napisał(a):dobra teraz ja potrzebuję akumulator, już drugi raz mi padł, pierwszy raz jak czyściłem go w środku, radyjko grało następnie chciałem odpalić i niuńka, i dziś drugi raz, zakręciło i nic, drugi raz już nie chciało, polećcie mi jakiś akumulator dobry (ten nie był wymieniany przez 7 lat) moja Czarna Strzała do Leon 1,9 tdi 2001 r. dzięki
Jezeli planujesz pojezdzic autkiem jeszcze pare latek to polecam akumulator moll'a
marcin123 napisał(a): Więc co by było lepsze zabrać aku na 2-3 dni do domu czy zostawić i go codziennie przepalać na chwilę??
dokładnie. Tak robiłem, bo myślałem, że to coś da. Wczoraj przy -15 st. odpalił. Dzisiaj przy -21 bakteria podziękowała.takie codzienne odpalanie nic nie da
kalumet napisał(a):aku ładuje się na wysokich obrotach
chodzi o to, że w taką pogodę akumulator traci swoją moc do tego dodaj alarm i nie daje rady.danio2002 napisał(a):Tylko czy jest mozliwe, ze akurat teraz auto potrzebuje wiecej pradu na alarm tzn czy zwiekszone pobieranie pradu moze wiazac sie z mrozna pogoda?
kalumet napisał(a):marcin123 napisał(a): Więc co by było lepsze zabrać aku na 2-3 dni do domu czy zostawić i go codziennie przepalać na chwilę??
takie codzienne odpalanie nic nie da
aku ładuje się na wysokich obrotach podczas normalnej jazdy
przy takim odpalaniu to szybcie rozładujesz aku z tego względu, że przy odpalaniu jest pobierany duży prąd
najlepszym wyjściem będzie go zostawić i zaopatrzyć się w dobre kable gdyby nie chciał odpalić wtedy pożyczyć prąd od żony czy sąsiada
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości