Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czas oczekiwania na nowego Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czas oczekiwania na nowego Leona

Postprzez ZibiW » 24 października 2017, 07:46

Zawsze można zrezygnować z zamówienia i skomponować nowe. Czy nie?
ZibiW
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR 1.8
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez trixtin » 24 października 2017, 08:09

Owszem można:) nawet dostałem możliwość, że jeżeli zmienię zdanie, to mogę zadzwonić i zmienią zamówienie. Ostatecznie zostanę przy aktualnym wyborze. 86,5k za 150KM z kamerą cofania, fulllinkiem i autoalarmem (bez zniżek na odkup czy lojalność) uważam, za dobrą opcję;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
trixtin
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez snlk » 24 października 2017, 09:16

@trixtin ST czy 5D?
snlk
Stella +
Stella +

Auto: Leon Xcellence 125
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez trixtin » 24 października 2017, 09:49

snlk napisał(a):@trixtin ST czy 5D?
ST w kolorze Nevada White dla uściślenia

trixtin
Signo
Signo

Postprzez ZibiW » 24 października 2017, 11:07

Właśnie załatwiłem z moim handlowcem zmianę zamówienia i za dopłatę 1600 zł będzie to:
ST FR 1.8 2018 na 5 gwarancji do odbioru marzec 2018
Wydaje mi się że rewelacja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ZibiW
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 24 października 2017, 12:06

ZibiW napisał(a):Właśnie załatwiłem z moim handlowcem zmianę zamówienia i za dopłatę 1600 zł będzie to:

Dopłaciłeś za to, że będziesz miał później samochód? :-P
trezor
Sport
Sport

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Katalonczyk » 24 października 2017, 12:11

trezor napisał(a):
ZibiW napisał(a):Właśnie załatwiłem z moim handlowcem zmianę zamówienia i za dopłatę 1600 zł będzie to:

Pewnie za to, że będzie produkcja 2018 + dodatkowy rok gwarancji. Sam się nad tym zastanawiałem, ale 1800 zł (comfort+ za 1k + 800 zł droższy FR) za extra 12m gwarancji chyba mi się nie kalkuluje :)
Katalonczyk
Signo
Signo

Auto: Leon ST

Postprzez karlos » 24 października 2017, 12:13

trezor napisał(a):

Przecież będzie miał 5ty rok gwarancji, której i tak VAG nie uznaje na wszystkie znane problemy (przynajmniej z tego co widzę na forum), a wszystko inne to zużycie eksploatacyjne lub TTTM :mrgreen:
karlos
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 1.4 TSI

Postprzez trezor » 24 października 2017, 12:19

Właśnie to mam na myśli. Gwarancja to w wielu przypadkach iluzja, dlatego jestem zdziwiony. A rok produkcji... zawsze można czekać na kolejny...
trezor
Sport
Sport

Postprzez ZibiW » 24 października 2017, 12:29

Mi to się wręcz bardzo kalkuluje :-)
Rok różnicy w roczniku ($) plus 1 rok gwarancji (jaka jest ale jest).
Najważniejsze aby każdy był zadowolony z własnego wyboru.
Pozdrawiam.
ZibiW
Stella +
Stella +

Postprzez maciek89 » 24 października 2017, 13:35

trezor napisał(a):Dopłaciłeś za to, że będziesz miał później samochód? :-P

:mrgreen:

Jak odbiór dopiero w marcu to może by jeszcze zmienić umowę i odbiór na koniec kwietnia żeby już mieć MY2019 :) Pewnie będą jakieś nowe dodatki, a może kolory.

Natomiast teraz dla klienta używanego auta to nie ma znaczenia, czy auto jest wyprodukowane w grudniu, czy w styczniu następnego rynku- chyba nie te czasy ;) Zdecydowanie inne rzeczy wpływają na cenę jak przebieg, stan i serwis. W przypadku Leona właśnie może wpływać rok modelowy- auto z marca 2015 nie ma podłokietnika z tyłu i nowego media system z full-link, który jest tak pożądany (bo to super sprawa), a auto wyprodukowane w kwietniu już ma.

Dodatkowy rok gwarancji zawsze na plus i to już może mieć znaczenie przy odsprzedaży jak np. za 4 lata auto będzie mieć jeszcze rok gwarancji i będzie szło na sprzedaż. Ja byłem póki co tylko z jednym TTM w ASO tj. ubywanie płynu chłodzącego, zgłoszone przy przeglądzie i od razu stwierdzono wymianę obudowy termostatu w ramach gwarancji i jest spokój. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez Evo » 24 października 2017, 13:52

Takie gadanie z tą gwarancją. Mi wymienili silnik na gwarancji, koszt naprawy to połowa wartości auta. Nawet jak mi odrzucą wszystkie inne roszczenia w kolejnych latach w stylu wytartego fotela, parujących lamp etc., to chyba i tak źle nie wyszedłem ;)
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Postprzez ZibiW » 24 października 2017, 14:51

Evo napisał(a):Takie gadanie z tą gwarancją. Mi wymienili silnik na gwarancji, koszt naprawy to połowa wartości auta. Nawet jak mi odrzucą wszystkie inne roszczenia w kolejnych latach w stylu wytartego fotela, parujących lamp etc., to chyba i tak źle nie wyszedłem ;)

i wszystko w temacie ;)
ZibiW
Stella +
Stella +

Postprzez trezor » 24 października 2017, 15:50

ZibiW napisał(a):
Evo napisał(a):Takie gadanie z tą gwarancją. Mi wymienili silnik na gwarancji, koszt naprawy to połowa wartości auta. Nawet jak mi odrzucą wszystkie inne roszczenia w kolejnych latach w stylu wytartego fotela, parujących lamp etc., to chyba i tak źle nie wyszedłem ;)

i wszystko w temacie ;)

Raczej głos w dyskusji. :wink:
BTW. Ciekawe ilu byłoby chętnych zapłacić 18.000 PLN za dodatkowe 10 lat gwarancji. :wink:

I żeby nie było, to nie podważam Twojej decyzji. Każdy ma swoje powody i przemyślenia.
Ja wolałbym zapłacić mniej o 1800 i mieć rok gwarancji mniej. A najlepiej 3600zł za 2 lata mniej. Akurat byłoby na program i usprawnienie zawieszenia. :-) Po których i tak gwarancji brak.
trezor
Sport
Sport

Postprzez sgl11 » 26 października 2017, 10:52

Od którego tygodnia bieżącego roku, samochody oznaczone są już rokiem produkcji 2018r? Zamawiałem kiedawno Leona ST 2.0 TDI, handlowiec zapewnił mnie, że będzie to rok produkcji 2018, odbiór koniec stycznia.
sgl11
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: LEON ST 2018 2.0 TDI
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pablo83 » 26 października 2017, 11:02

sgl11 napisał(a):Od którego tygodnia bieżącego roku, samochody oznaczone są już rokiem produkcji 2018r? Zamawiałem kiedawno Leona ST 2.0 TDI, handlowiec zapewnił mnie, że będzie to rok produkcji 2018, odbiór koniec stycznia.

Chyba chodzi o rok modelowy a nie rok produkcj.Rok modelowy 2018 jest od 22 tygodnia tego roku, czyli końcówka maja, akurat załapałem się na pierwszy tydzień produkcji MY2018
pablo83
Stella +
Stella +

Postprzez sgl11 » 26 października 2017, 11:11

pablo83 napisał(a):
sgl11 napisał(a):Od którego tygodnia bieżącego roku, samochody oznaczone są już rokiem produkcji 2018r? Zamawiałem kiedawno Leona ST 2.0 TDI, handlowiec zapewnił mnie, że będzie to rok produkcji 2018, odbiór koniec stycznia.

Chyba chodzi o rok modelowy a nie rok produkcj.Rok modelowy 2018 jest od 22 tygodnia tego roku, czyli końcówka maja, akurat załapałem się na pierwszy tydzień produkcji MY2018

Chodzi mi o rok produkcji. Czyli mój samochód będzie wyprodukowany w styczniu i zdąża go dostarczyć do Polski do końca stycznia?
sgl11
Stella
Stella

Auto: LEON ST 2018 2.0 TDI

Postprzez Katalonczyk » 26 października 2017, 12:13

sgl11 napisał(a):Chodzi mi o rok produkcji. Czyli mój samochód będzie wyprodukowany w styczniu i zdąża go dostarczyć do Polski do końca stycznia?

Handlowiec "widzi" jak schodzą kolejne zamówienie i może Twoje zamówienie puścić do realizacji dopiero, gdy będzie miał pewność, że produkcja nastąpi w styczniu. Ja właśnie jestem w takiej sytuacji. Zamówienie złożone na początku października, czeka na przesłanie do realizacji. Z tego co wiem obecnie wysyłane zamówienia to produkcja 3-4 tydzień grudnia, więc jeszcze 2017.
Co do samego dostarczenia, to z pewnością zdążą :)
Katalonczyk
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 26 października 2017, 12:57

Ja w zeszłym tygodniu zamawiając samochod otrzymałem informacje, że wszystko co zostanie zamówione od 16 października to już produkcja 2018.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez gzes » 26 października 2017, 16:29

Witam, ponownie. Jak już pisałem wcześniej złożyłem zamówienie na leona w połowie lipca (FR 1.4, 150km 5d manual, desire red) Miesiąc temu
dealer dzwonił że wszystko idzie zgodnie z planem i że najpóźniej w połowie listopada auto będzie do odbioru. Dzisiaj dostaje telefon że są straszne restrykcje na silniki 1.4 150 (co to kur.a znaczy?) i mój leon będzie w lutym przyszłego roku ale to też nie jest pewne. Zapaliłem się, dealer uspokaja że znalazł niemal identyczny model gdzieś w poznaniu i czy go biorę? Panowie pomóżcie. o co kaman jak z nim gadać? Brać ten co oferuje? Wiadomo ile on stoi na placu. Z drugiej strony na umowie mają termin 30.11 co będzie jeśli się z niego nie wywiążą? Proszę o rady jutro jadę do niego.
gzes
Stella +
Stella +

Auto: leon 5F

Postprzez Mike Poznan » 26 października 2017, 16:45

Jak się nie wywiążą możesz zabrać zaliczkę i tyle :)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Mike Poznan
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez KrecikTurbo » 26 października 2017, 16:56

gzes, zależy co tam stoi, jak stoi pół roku to chyba lepiej poczekać albo zabierać zaliczkę po terminie. ;-)
KrecikTurbo
Signo
Signo

Auto: Cupra 300 SC

Postprzez potter » 26 października 2017, 17:18

gzes napisał(a):Witam, ponownie. Jak już pisałem wcześniej złożyłem zamówienie na leona w połowie lipca (FR 1.4, 150km 5d manual, desire red) Miesiąc temu
dealer dzwonił że wszystko idzie zgodnie z planem i że najpóźniej w połowie listopada auto będzie do odbioru. Dzisiaj dostaje telefon że są straszne restrykcje na silniki 1.4 150 (co to kur.a znaczy?) i mój leon będzie w lutym przyszłego roku ale to też nie jest pewne. Zapaliłem się, dealer uspokaja że znalazł niemal identyczny model gdzieś w poznaniu i czy go biorę? Panowie pomóżcie. o co kaman jak z nim gadać? Brać ten co oferuje? Wiadomo ile on stoi na placu. Z drugiej strony na umowie mają termin 30.11 co będzie jeśli się z niego nie wywiążą? Proszę o rady jutro jadę do niego.

Generalnie to że 1.4 150KM ma restrykcje było wiadome od jakiegoś czasu ale mając na uwadze że zamawiałeś auto w lipcu spodziewałbym się że do listopada będzie gotowe. Generalnie ta jednostka jest bardzo popularna i nie nadążają z dostawami.

Ja zamawiałem pod koniec września i na umowie miałem zapisany ostateczny termin 22 lutego.

Coś mi nie pasuje w wersji dealera bo chyba ostatnio coś w temacie 1.4 się odblokowało. Mój sprzedawca mówił że pod koniec października (czyli teraz) auto powinno zjechać z taśmy. Inni na forum pisali ostatnio podobne rzeczy jeśli chodzi o ich zamówienia więc przeciągniecie u Ciebie jest dziwne żeby nie powiedzieć podejrzane.

Zobacz czy na umowie masz zaliczkę czy zadatek. Jeśli zadatek to dealer w przypadku niewywiązania musi zwrócić dwukrotność tej kwoty. Możesz dzięki temu albo trochę zarobić albo zyskać dobrą kartę przetargową. Jak masz zaliczkę to też możesz próbować coś ugrać.

Daj znać jak sprawy się potoczą a ja wybadam temat u swojego dealera
potter
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez gzes » 27 października 2017, 19:45

KrecikTurbo napisał(a):gzes, zależy co tam stoi, jak stoi pół roku to chyba lepiej poczekać albo zabierać zaliczkę po terminie. ;-)

Wydaje mi się że dealer sam dobrze nie wie co tam stoi. Przekonywał że jedyna różnica to alarm zamiast diodiwego oświetlenia wnętrza

-- 26 października 2017, 18:23 --

potter napisał(a):
gzes napisał(a):Witam, ponownie. Jak już pisałem wcześniej złożyłem zamówienie na leona w połowie lipca (

Generalnie to że 1.4 150KM ma restrykcje było wiadome od jakiegoś czasu ale mając na uwadze że zamawiałeś auto w lipcu spodziewałbym się że do listopada będzie gotowe. Generalnie ta jednostka jest bardzo popularna i nie nadążają z dostawami.

Ja zamawiałem pod koniec września i na umowie miałem zapisany ostateczny termin 22 lutego.

Coś mi nie pasuje w wersji dealera bo chyba ostatnio coś w temacie 1.4 się odblokowało. Mój sprzedawca mówił że pod koniec października (czyli teraz) auto powinno zjechać z taśmy. Inni na forum pisali ostatnio podobne rzeczy jeśli chodzi o ich zamówienia więc przeciągniecie u Ciebie jest dziwne żeby nie powiedzieć podejrzane.

Zobacz czy na umowie masz zaliczkę czy zadatek. Jeśli zadatek to dealer w przypadku niewywiązania musi zwrócić dwukrotność tej kwoty. Możesz dzięki temu albo trochę zarobić albo zyskać dobrą kartę przetargową. Jak masz zaliczkę to też możesz próbować coś ugrać.

Zaliczka, dzięki za opinię jutro będę u niego to może diwiem się coś więcej.

-- 27 października 2017, 20:45 --

Po wizycie u daelera dowiedziałem się trochę konkretów. Przewidywalny termin produkcji zamówionego auta to 6 tydzień 2018r. z możliwością kolejnego przesunięcia. :roll: więc ta opcja raczej nie wchodzi w grę. Propozycja jaka padła to ściągnięcie takiego samego modelu z 1 różnicą: alarm zamiast diodiwego oświetlenia wnetrza. Zdziwiło mnie to że sprzedawca nie był mi w stanie powiedzieć gdzie aktualnie to auto sie znajduje :-| podobno samochód został wyprodukowany w lipcu a od sierpnia znajduje sie na terenie Polski. Cena z zamówienia to 82.200 jak myślicie czy w związku z zaistniałą sytuacją jest szansa jeszcze coś ugrać?
Pozdrawiam
gzes
gzes
Stella +
Stella +

Auto: leon 5F

Postprzez trzepol » 28 października 2017, 10:36

Katalonczyk napisał(a):
trixtin napisał(a):Mi udało się zamówić w zeszły piątek Xcellence'a ST (1.4 150KM) z produkcją przewidzianą na 2 tydzień grudnia tego roku (planowany odbiór przed sylwestrem podobno ma być).

A nie chciałeś już poczekać na rocznik 2018? Ja swojego zamówiłem na początku października, lecz zamówienie cały czas czeka na wysłanie do realizacji, aby produkcja była już w styczniu.

Daj znac jak cos bedziesz wiecej wiedziec. Ja zrobilem podobnie na koniec wrzesnia. Z tego co mi przekazano to na identyczne 1.4 150km wytawiono zamowienie tego samego dni i za miesiac mial byc odbior. Moje zamowienie jeszcze czeka na liscie do produkcji u importera. Mam nadzieje ze nikt nic nie zawali i na poczatku roku sie wyprodukuje....

-- 28 paź 2017, o 11:36 --

trixtin napisał(a):Owszem można:) nawet dostałem możliwość, że jeżeli zmienię zdanie, to mogę zadzwonić i zmienią zamówienie. Ostatecznie zostanę przy aktualnym wyborze. 86,5k za 150KM z kamerą cofania, fulllinkiem i autoalarmem (bez zniżek na odkup czy lojalność) uważam, za dobrą opcję;)

Mozesz wiecej szczegolow wrzucic co do wersji FR czy jaka i co dodatkowo dobrałes bo cena dobra?
trzepol
Sport
Sport

Auto: Leon FR ST 2018
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez komoornik » 28 października 2017, 10:49

gzes napisał(a):
KrecikTurbo napisał(a):gzes, zależy co tam stoi, jak stoi pół roku to chyba lepiej poczekać albo zabierać zaliczkę po terminie. ;-)

Wydaje mi się że dealer sam dobrze nie wie co tam stoi. Przekonywał że jedyna różnica to alarm zamiast diodiwego oświetlenia wnętrza

-- 26 października 2017, 18:23 --

potter napisał(a):
gzes napisał(a):Witam, ponownie. Jak już pisałem wcześniej złożyłem zamówienie na leona w połowie lipca (

Zaliczka, dzięki za opinię jutro będę u niego to może diwiem się coś więcej.

-- 27 października 2017, 20:45 --

Po wizycie u daelera dowiedziałem się trochę konkretów. Przewidywalny termin produkcji zamówionego auta to 6 tydzień 2018r. z możliwością kolejnego przesunięcia. :roll: więc ta opcja raczej nie wchodzi w grę. Propozycja jaka padła to ściągnięcie takiego samego modelu z 1 różnicą: alarm zamiast diodiwego oświetlenia wnetrza. Zdziwiło mnie to że sprzedawca nie był mi w stanie powiedzieć gdzie aktualnie to auto sie znajduje :-| podobno samochód został wyprodukowany w lipcu a od sierpnia znajduje sie na terenie Polski. Cena z zamówienia to 82.200 jak myślicie czy w związku z zaistniałą sytuacją jest szansa jeszcze coś ugrać?
Pozdrawiam
gzes

Wszystko się da. Dealer proponuje Ci w zamian za auto do produkcji coś co stoi na placu i ma inną specyfikację? Bez żadnej innej rekompensaty?

Przytoczę przykład negocjacji - wyprodukowany Golf Sportsvan przyjechał z niewiadomych przyczyn bez podgrzewanej kierownicy która była zamówiona (opcja w konfiguratorze okolice 500-600pln). Dealer ze swojego budżetu finalnie dorzucił pakiet przeglądów 4 lata / 120k km, ori matę do bagażnika i ochronną folię na zderzak tylny (łączna wartość koło 3k pln).
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez trixtin » 28 października 2017, 11:20

trzepol napisał(a):
Katalonczyk napisał(a):
trixtin napisał(a):Mi udało się zamówić w zeszły piątek Xcellence'a ST (1.4 150KM) z produkcją przewidzianą na 2 tydzień grudnia tego roku (planowany odbiór przed sylwestrem podobno ma być).

A nie chciałeś już poczekać na rocznik 2018? Ja swojego zamówiłem na początku października, lecz zamówienie cały czas czeka na wysłanie do realizacji, aby produkcja była już w styczniu.

Daj znac jak cos bedziesz wiecej wiedziec. Ja zrobilem podobnie na koniec wrzesnia. Z tego co mi przekazano to na identyczne 1.4 150km wytawiono zamowienie tego samego dni i za miesiac mial byc odbior. Moje zamowienie jeszcze czeka na liscie do produkcji u importera. Mam nadzieje ze nikt nic nie zawali i na poczatku roku sie wyprodukuje....

-- 28 paź 2017, o 11:36 --

trixtin napisał(a):Owszem można:) nawet dostałem możliwość, że jeżeli zmienię zdanie, to mogę zadzwonić i zmienią zamówienie. Ostatecznie zostanę przy aktualnym wyborze. 86,5k za 150KM z kamerą cofania, fulllinkiem i autoalarmem (bez zniżek na odkup czy lojalność) uważam, za dobrą opcję;)

Mozesz wiecej szczegolow wrzucic co do wersji FR czy jaka i co dodatkowo dobrałes bo cena dobra?

Akurat zamówiłem wersję ST Xcellence, a do niej dobrałem pakiet comfort+, kamerę cofania, full link i autoalarm. Dealer, u którego złożyłem zamówienie akurat miał białego (nevada white) z silnikiem 150KM zamówionego do salonu z przewidzianą produkcją na grudzień z comfort+ i kamerą cofania. Dogadałem się z nim, że full link i autoalarm dołoży mi już na miejscu tak, żeby całe zamówienie było takie jak chce.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez szczepan » 28 października 2017, 11:34

trixtin napisał(a):86,5k za 150KM z kamerą cofania, fulllinkiem i autoalarmem (bez zniżek na odkup czy lojalność) uważam, za dobrą opcję;)
Kupujesz jak mój kolega zawsze za niewiarygodną cenę i to bez zniżek. Mnie się nigdy nie udaje
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez trixtin » 28 października 2017, 12:06

szczepan napisał(a):
trixtin napisał(a):86,5k za 150KM z kamerą cofania, fulllinkiem i autoalarmem (bez zniżek na odkup czy lojalność) uważam, za dobrą opcję;)
Kupujesz jak mój kolega zawsze za niewiarygodną cenę i to bez zniżek. Mnie się nigdy nie udaje
Nie mówię, że bez rabatów tylko, że bez odkupu i lojalności (zmieniam 16-letnie renault) udało się taką cenę osiągnąć. Na powyższa cenę wpływa np. rabat za grupę zawodową. Coś dało się też ugrać z powodu płatności gotówką i jeszcze kilka składowych się zebrało. Cały proces negocjacji ceny to ponad miesiąc rozmów i podchodów:)

trixtin
Signo
Signo

Postprzez marekwar » 28 października 2017, 13:05

Domyślam się, że bez DSG7 bo gdyby z, to cena byłaby super extra
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez trixtin » 28 października 2017, 13:36

Tak, bez DSG:)

trixtin
Signo
Signo

Postprzez potter » 30 października 2017, 19:09

Rozmawiałem dziś z dealerem i mój Leon zjechał już z taśmy. Jak dobrze pójdzie to za ok dwa tygodnie powinien już być.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
potter
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Humcyk » 3 listopada 2017, 19:14

Dowiedziałem się, że w przyszłym tygodniu rusza produkcja mojej Cupry i będzie trwać około 3-4 tygodni. Przybliżony czas na odbiór przy zakupie był styczeń, ciekawe czy uda im się szybciej... a tak ogólnie znacie jakieś większe wady 300-tki? co warto poprawić?
Humcyk
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Cupra ST 300

Postprzez komoornik » 3 listopada 2017, 21:08

FWD
komoornik
Sport
Sport

Postprzez trezor » 3 listopada 2017, 21:52

komoornik napisał(a):FWD

I wada, i zaleta.
Dzięki temu jest bardziej ostra od Golfa Rki, czy S3. A wadę wszyscy znamy.
trezor
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 3 listopada 2017, 22:35

@trezor, daj spokój... ;) Najzabawniejsze jest to, że FWD w Cuprze przeszkadza tym, którzy Cupry nie mają :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Polska :) Za to 4Drive to bylejaki haldex i ogólnie to trzeba być frajerem żeby tyle kasy płacić za hiszpańską skodę, a te 300 kunia z dwóch literków to 60tys nie wytrzyma, no i gdzie tym jeździć...

Obrazek

-- 3 listopada 2017, 23:29 --

Humcyk napisał(a): a tak ogólnie znacie jakieś większe wady 300-tki? co warto poprawić?

Poskrzypujące uszczelki i pseudoskóra ocierająca się o bok fotela. Jedno i drugie trzeba, co 2-3 miesiące przesmarować. Szczerze to więcej grzechów nie pamiętam.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez davidnth » 4 listopada 2017, 09:29

Humcyk napisał(a):Dowiedziałem się, że w przyszłym tygodniu rusza produkcja mojej Cupry i będzie trwać około 3-4 tygodni. Przybliżony czas na odbiór przy zakupie był styczeń, ciekawe czy uda im się szybciej... a tak ogólnie znacie jakieś większe wady 300-tki? co warto poprawić?

Możesz przypomnieć kiedy składałeś zamówienie?
davidnth
Signo
Signo

Auto: Leon III

Postprzez bigmazi » 4 listopada 2017, 11:46

Humcyk, Sama produkcja ma trwać 3-4 tygodnie? Czy produkcja plus transport?
bigmazi
Signo
Signo

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez trixtin » 7 listopada 2017, 20:53

Może ciut nie na temat ale tak z ciekawości zapytam tutaj: na jakich gumach przyjechały wasze Leony?
Głównie pytanie kieruję do posiadaczy Leona z tego roku.

trixtin
Signo
Signo

Postprzez gdx » 7 listopada 2017, 20:58

Proszę zero. C300 awd
gdx
Stella +
Stella +

Auto: mercedes

Postprzez davidnth » 7 listopada 2017, 21:39

Ja już również się doczekałem informacji w przyszłym tygodniu ma się wyprodukować moja dość długo wyczekiwana Cupra i odbiór podobno jest szansa jeszcze w listopadzie :twisted:
davidnth
Signo
Signo

Postprzez szadubaba » 7 listopada 2017, 21:43

Ja mialem Pirelli P Zero na 5d

Z lawety zjechala tez ST AWD i miala Conti.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez Hyperloop » 7 listopada 2017, 21:58

Cupra 5d zamówiona 20 lipca dzisiaj odebrana, opony pirelli p zero
Hyperloop
Stella
Stella

Postprzez davidnth » 7 listopada 2017, 22:29

Około 1,5 miesiąca po mnie zamówiłeś i około miesiąca wcześniej odebrałeś, farciarz! Niech służy i do zobaczenia na drogach!
davidnth
Signo
Signo

Postprzez trixtin » 7 listopada 2017, 23:12

Dzięki za informacje, a jak się to na do "normalnego" Leona jeżeli chodzi o opony?

trixtin
Signo
Signo

Postprzez szadubaba » 7 listopada 2017, 23:46

Leon ma Bridgestone Potenza (dramat) albo rzadziej Dunlop Sport Maxx RT2

Pirelli P Zero to norma w "usportowionych" autach, niestety coraz wiecej narzekan uzytkownikow na te ooony na forach - gdzies ucieli koszty...
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez komoornik » 7 listopada 2017, 23:57

maciek89 napisał(a):@trezor, daj spokój... ;) Najzabawniejsze jest to, że FWD w Cuprze przeszkadza tym, którzy Cupry nie mają :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Polska :) Za to 4Drive to bylejaki haldex i ogólnie to trzeba być frajerem żeby tyle kasy płacić za hiszpańską skodę, a te 300 kunia z dwóch literków to 60tys nie wytrzyma, no i gdzie tym jeździć...

Obrazek

Jeździłem wieloma autami, w tym i Cuprą. I nie kilka czy kilkanaście km.

Nikt mi nie wmówi, że w polskich warunkach klimatycznych tak mocne auto FWD i to do "zabawy" po mieście ma sens. Choćby miało XDS+, szperę i milion innych bajerów.
komoornik
Sport
Sport

Postprzez marekwar » 7 listopada 2017, 23:59

trixtin napisał(a):Dzięki za informacje, a jak się to na do "normalnego" Leona jeżeli chodzi o opony?

Ja mam Bridgestone Turanza T001. Bałem się, że będą głośne ale jest OK.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Quarien » 8 listopada 2017, 07:12

komoornik napisał(a):Nikt mi nie wmówi, że w polskich warunkach klimatycznych tak mocne auto FWD i to do "zabawy" po mieście ma sens.

Mam Cuprę, jest początek listopada i mieszkam w Warszawie.
Czego mam się spodziewać, skoro taka konfiguracja jest bez sensu?
Że z garażu nie mogę wyjechać czy co?

Oczywiście, że Haldex będzie trzymał lepiej w tych czy innych warunkach, ale już nie demonizujmy tak tego FWD.
Komplet opon zimowych jakiejś rozsądnej marki rozwiązuje większość problemów.

Dla mnie kupowanie AWD (innego niż zaspawane Subaru) do zabawy jest bez sensu. Po prostu jedzie się szybko, jak po torach, zero finezji czy czegokolwiek. No, chyba że kogoś jara depnięcie na światłach, to wtedy okej.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280

Postprzez komoornik » 8 listopada 2017, 07:56

A depnięcie na światłach, mając takiego hot hatcha który spędza swój żywot w mieście nie jest jednym z podstawowych elementów sensu takiego auta? :-D Chyba, że organizujesz sobie track day'e.

Należy się spodziewać tego, że nawet na sucho sporo potencjału potrafi iść w "gwizdek" - bo fizyki nie da się oszukać. Ciągła walka z trakcją, najbardziej to mi szkoda choćby delikatnego "butowania" mocnego auta FWD w trakcie zmiany kierunku jazdy - strach pomyśleć jakie tam obciążenia są na przeguby itd.

Fun w walce z trakcją rozumiem, ale w aucie RWD.
komoornik
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne