Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
artospaj napisał(a):Ja miałem termin produkcji na 3 tydzień, a od piątku 26 stycznia samochód jest w Polsce. Wychodzi że na magazynie importera pojawia się po około tygodniu.
Kolejny tydzień lub dwa musisz liczyć na przygotowanie samochodu, przesłanie dokumentacji, wpłaty z banku jeśli to leasing itp.
W moim przypadku sprzedawca szacował odbiór na połowę lutego, a udało się prawie 2 tyg szybciej.
mesrs123 napisał(a):Ja mimo ze mialem termin na 9 tydzien produkcji czyli odbiór na marzec to dzis wlasnie dzwonil do mnie dealer ze szczesliwie sie przesuneło wszystko i auto bedzie w polowie lutego
Niewiem jak to sie stało ze nagle miesiac wczesniej bedzie auto chyba ze ktos zrezygnował czy cos
trzepol napisał(a):Ja dzis doostalem kolejne info ze rezerwuja seriws na 09.02 na mycie i przeglad zerowy a wydani na 12.02. Wydaje mi sie to bardzo optymistyczne skoro auto mialo byc w tygodniu 5 produkowane wiec pare dni temu...
Przeglad zerowy jest po 1000kmpewnie mysla o przygotowaniu auta na sprzedaz czyli mycie,koła,zdjecie foli itp.
Forrest napisał(a):mesrs123 napisał(a):Ja mimo ze mialem termin na 9 tydzien produkcji czyli odbiór na marzec to dzis wlasnie dzwonil do mnie dealer ze szczesliwie sie przesuneło wszystko i auto bedzie w polowie lutego
Niewiem jak to sie stało ze nagle miesiac wczesniej bedzie auto chyba ze ktos zrezygnował czy cos
U Pana Michała zamawiałeś?
bigmazi napisał(a):Przeglad zerowy jest po 1000kmpewnie mysla o przygotowaniu auta na sprzedaz czyli mycie,koła,zdjecie foli itp.
Teraz nie ma żadnego przeglądu po 1000 km. Chyba, że sam chcesz zlecić i zapłacić.
mesrs123 napisał(a):Forrest napisał(a):mesrs123 napisał(a):Ja mimo ze mialem termin na 9 tydzien produkcji czyli odbiór na marzec to dzis wlasnie dzwonil do mnie dealer ze szczesliwie sie przesuneło wszystko i auto bedzie w polowie lutego
U Pana Michała zamawiałeś?
Niestety nie, a czemu pytasz?
bigmazi napisał(a):Przy odbiorze auta po prostu poinformowano mnie, że pierwszy przegląd jest zgodnie ze wskazaniem komputera.
Festexx napisał(a):Jaki przegląd zerowy ? Przegląd zerowy to jest przy przygotowaniu auta do wydania dla Klienta.
Nie ma czegoś takiego jak przegląd przy 1000 km. Możesz sobie go sam zrobić i wymienić olej, ale żaden serwis tego nie wymaga - twoja kasa twoja sprawa.
Kolega bigmazi ma rację, pierwszy przegląd jest wg wskazań komputera.
KubaaBia napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak przegląd przy 1000 km. Możesz sobie go sam zrobić i wymienić olej, ale żaden serwis tego nie wymaga - twoja kasa twoja sprawa.
czapel napisał(a):sory panowie ale musze to takie Polskie....nie moje w d...mam. A potem ktos kupi takie auto co co 30 km mialo olej zmieniany,
mesrs123 napisał(a):czapel napisał(a):sory panowie ale musze to takie Polskie....nie moje w d...mam. A potem ktos kupi takie auto co co 30 km mialo olej zmieniany,
@czapel niestety ale w Polsce tylko sobie każdy wymyslil te wymiany co 10-15k/km moim zdaniem producent ma racje i nalezy sie stosować do zalecen producenta a nie tego co sobie pan mirek z warsztatu wymyslil.
czapel napisał(a):sory panowie ale musze to takie Polskie....nie moje w d...mam. A potem ktos kupi takie auto co co 30 km mialo olej zmieniany,
bigmazi napisał(a):czapel napisał(a):sory panowie ale musze to takie Polskie....nie moje w d...mam. A potem ktos kupi takie auto co co 30 km mialo olej zmieniany,
A kupujesz auto dla siebie, czy dla następnego właściciela? Niektórzy od razu pokrowce zakładają na siedzenia, żeby następny właściciel był zadowolony. A na zimę zdejmują alufelgi i zakładają stalowe - koniecznie bez kołpaków.
Biorę auto dla siebie na dłużej (własność, leasing z niskim wykupem) - zmieniam olej częściej (max 15kkm).
Auto na wynajem długoterminowy - trzymam się wytycznych producenta i właściciela (wynajmującego). W wielu planach wynajmu nawet musisz mieć zgodę firmy leasingowej na każdą czynność serwisową.
artospaj napisał(a):Nówki mają 5 km przebiegu, więc innej opcji niż laweta nie widzę..
Festexx napisał(a):Jaki przegląd zerowy ? Przegląd zerowy to jest przy przygotowaniu auta do wydania dla Klienta.
Nie ma czegoś takiego jak przegląd przy 1000 km. Możesz sobie go sam zrobić i wymienić olej, ale żaden serwis tego nie wymaga - twoja kasa twoja sprawa.
Kolega bigmazi ma rację, pierwszy przegląd jest wg wskazań komputera.
wazon83 napisał(a):@czapel
Wybacz, ale nie widzę ekonomicznego celu w wymienianiu oleju co 15 000 km. Samochodem zamierzam przejechać 120 000 km, co daje 4 wymiany oleju po ok. 750 zł każda, w sumie 3 000 zł. Skracając interwały o połowę, muszę zainwestować w utrzymanie auta dodatkowe 3 000 zł, których nikt mi nigdy nie zwróci. Zapewne silnik będzie w lepszej kondycji, tylko wciąż z mojego punktu widzenia to wyrzucenie 3 000 zł w błoto, bo stan silnika w wynajmowanym aucie po 120 000 km nie jest moim zmartwieniem.
piszesz o typowo polskiej postawie, gdy tymczasem tylko w Polsce ktoś rozczula się nad skracaniem interwałów wymian oleju. Na Zachodzie samochód to przedmiot użytkowy, w 90% obsługiwany zgodnie ze wskazaniami komputera.
Może to w wybranych salonach ale w Biacomex w Białymstoku nazywają to przeglądem zerowy czyli po 1000-1500km przyjezdzasz do nich, na 1h oddaje im auto.
Oni sobie wszystko sprawdzają, komputer podpinaj itp. bez wymiany oleju. Może w innych salonach nie jest o standardem.
Pewnie nie jest to obowiązkowe ale jeżeli takie cos oferują to czemu nie skorzystać jak za darmo ?
Przy okazji włączyli welcome mode
KubaaBia napisał(a):Również zalezy od stylu jażdy, jak ktos kupuje Cupre to wiadomo że nie bedzie nią ciagle jezdzic 90-120km/htylko wiekszość czasu będzie leciał pełnym piecem i jakbym miał kupić CUpre to sam bym co 7-10k km wymieniał olej
bigmazi napisał(a):Może to w wybranych salonach ale w Biacomex w Białymstoku nazywają to przeglądem zerowy czyli po 1000-1500km przyjezdzasz do nich, na 1h oddaje im auto.
Oni sobie wszystko sprawdzają, komputer podpinaj itp. bez wymiany oleju. Może w innych salonach nie jest o standardem.
Pewnie nie jest to obowiązkowe ale jeżeli takie cos oferują to czemu nie skorzystać jak za darmo ?
KubaaBia to dziwne. Też mam z Biacomexu i o żadnym przeglądzie zerowym nie było mowy.
AleX napisał(a):KubaaBia napisał(a):Również zalezy od stylu jażdy, jak ktos kupuje Cupre to wiadomo że nie bedzie nią ciagle jezdzic 90-120km/htylko wiekszość czasu będzie leciał pełnym piecem i jakbym miał kupić CUpre to sam bym co 7-10k km wymieniał olej
Serio tak uważasz? :>
bigmazi napisał(a):Może to w wybranych salonach ale w Biacomex w Białymstoku nazywają to przeglądem zerowy czyli po 1000-1500km przyjezdzasz do nich, na 1h oddaje im auto.
KubaaBia to dziwne. Też mam z Biacomexu i o żadnym przeglądzie zerowym nie było mowy.
Dam789 napisał(a):bigmazi napisał(a):Może to w wybranych salonach ale w Biacomex w Białymstoku nazywają to przeglądem zerowy czyli po 1000-1500km przyjezdzasz do nich, na 1h oddaje im auto.
Potwierdzam co pisał @KubaaBia. Również Biacomex i miałem przegląd po 1500 km bo trochę przespałem 1000 km.
Katalonczyk napisał(a):Odchodząc od tematu przeglądów zastanawiam się co oni robią z tymi autami, że z Hiszpanii do Polski jadą 2 tygodnie... Dwa tygodnie temu dostałem informację, że auto jest w drodze, a dopiero dzisiaj dotarło do importera... Swoją drogą myślałem, że to salon rejestruje auto (kupowane na osobę prywatną), a nie ja osobiście.
Katalonczyk napisał(a):Swoją drogą myślałem, że to salon rejestruje auto (kupowane na osobę prywatną), a nie ja osobiście.
AleX napisał(a):Katalonczyk napisał(a):Swoją drogą myślałem, że to salon rejestruje auto (kupowane na osobę prywatną), a nie ja osobiście.
Ale jak by to miało wyglądać? Przecież trzeba się fizycznie stawić we właściwym urzędzie komunikacji.
KubaaBia napisał(a):AleX napisał(a):Katalonczyk napisał(a):Swoją drogą myślałem, że to salon rejestruje auto (kupowane na osobę prywatną), a nie ja osobiście.
Ale jak by to miało wyglądać? Przecież trzeba się fizycznie stawić we właściwym urzędzie komunikacji.
A nie jest tak ze jak nawet auto kupuje sie prywatnie to diler rejestruje ? Na leasing normalnie samemu rejestruja
AleX napisał(a):Ale jak by to miało wyglądać? Przecież trzeba się fizycznie stawić we właściwym urzędzie komunikacji.
Marcolorz napisał(a):To i ja dorzucę coś od siebie, samochód wyprodukowany w 5 tygodniu, oczekuje właśnie na transport od importera (Poznań) do salonu.
KubaaBia napisał(a):AleX napisał(a):Katalonczyk napisał(a):Swoją drogą myślałem, że to salon rejestruje auto (kupowane na osobę prywatną), a nie ja osobiście.
A nie jest tak ze jak nawet auto kupuje sie prywatnie to diler rejestruje ? Na leasing normalnie samemu rejestruja
trixtin napisał(a):Moje auto w Polsce pojawiło się 22.12. Do dealera przyjechało 12.01, zaś odbiór nastąpił 17.01. ---> Kraków
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości