Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czas oczekiwania na nowego Leona

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czas oczekiwania na nowego Leona

Postprzez wazon83 » 18 marca 2018, 10:39

KubaaBia napisał(a):
herbi37 napisał(a):Jeśli wszystko dobrze pójdzie to w tym tygodniu będę składał zamówienie na ST FR 1.8.
Mam informację od sprzedawcy, że czas oczekiwania może być długi (do 4-5 miesięcy) z uwagi na, że na rynku zachodnim (głównie Niemcy) nastąpił całkowity odwrót od diesli. Wszyscy kupują benzyny i stąd te kolejki.

Natomiast po Waszych postach uświadomiłem sobie, że w tym aucie może pojawić się już GPF/DPF :x

Czyli tak jak spekulowali wszyscy, ze jak Sad podtrzyma stronę Miast ze mogą całkowicie zakazać wjazdu do miast diesli i ludzie przerzucą się na benzyny.

Chyba wkradło się tutaj nieporozumienie. Miasta chcą zakazywać wjazdu aut z silnikami Diesla o normach euro 1 -5. Mając euro 6, spokojnie możesz wjechać. Problem więc nie dotyczy nowych aut, tylko aut wyprodukowanych najpóźniej w 2014.

Wbrew przewidywaniom nie spodziewałbym się odwrotu od silników Diesla. Korporacje, w których robi się duże przebiegi, wciąż będą kupować diesle, bo nic innego nie ma ekonomicznego uzasadnienia.
wazon83
Signo
Signo

Auto: Cupra ST300 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez KubaaBia » 18 marca 2018, 11:09

wazon83 napisał(a):
KubaaBia napisał(a):
herbi37 napisał(a):Jeśli wszystko dobrze pójdzie to w tym tygodniu będę składał zamówienie na ST FR 1.8.
Mam informację od sprzedawcy, że czas oczekiwania może być długi (do 4-5 miesięcy) z uwagi na, że na rynku zachodnim (głównie Niemcy) nastąpił całkowity odwrót od diesli. Wszyscy kupują benzyny i stąd te kolejki.

Natomiast po Waszych postach uświadomiłem sobie, że w tym aucie może pojawić się już GPF/DPF :x

Czyli tak jak spekulowali wszyscy, ze jak Sad podtrzyma stronę Miast ze mogą całkowicie zakazać wjazdu do miast diesli i ludzie przerzucą się na benzyny.

Chyba wkradło się tutaj nieporozumienie. Miasta chcą zakazywać wjazdu aut z silnikami Diesla o normach euro 1 -5. Mając euro 6, spokojnie możesz wjechać. Problem więc nie dotyczy nowych aut, tylko aut wyprodukowanych najpóźniej w 2014.

Wbrew przewidywaniom nie spodziewałbym się odwrotu od silników Diesla. Korporacje, w których robi się duże przebiegi, wciąż będą kupować diesle, bo nic innego nie ma ekonomicznego uzasadnienia.

AA to sorry, nie widzialem tej wzmianki o normach euro..

Zgadzam sie z toba, mój szwagier rocznie robic 30-40k km i ma Jeep Grand Cheeroke to kiedy z ciekawosci policzylismy ile by go wychodzilo placenie za benzyne w porownaniu do aktualnego spalania 9-10l ropy.

Okolo 18,000zł teraz
Benzyna 14-15litrów min :) około 26 000 - 28 000 zł wiec róznica w 10 tys w skali roku to sporo :)
KubaaBia
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Leon ST
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez arek2k » 18 marca 2018, 15:29

KubaaBia napisał(a):
arek2k napisał(a):Cześć,
Dzisiaj troche się załamałem, samochód zamówiłem 15 lutego a dzisiaj dostałem informacje, że zjedzie z fabryki 25 lipca, czyli do odbioru najszybciej w sierpniu. Hiszpanie to jednak są lenie, kurde do fabryki na produkcje trafia dopipero po 4 miesiącach.
Ktoś czekał tak długo?

Ciekawe czemu tak długo czekac.. Albo wybrałes cos specyficznego ze nie maja na stanie i czekaja na dostawy albo cos innego. Ja bym prosil dilera aby dowiedział sie czemu tak dlugo..

Raczej nic takiego specjalnego nie brałem, co prawda troche dodatków wziąłem. Zapytałem dilera dlaczego tak długo to mi odpisał, że teraz mają bardzo dużo zamówień na wszystkie modele i stąd tak długi termin i że może jeszcze się zmienić, a na inne modele seata ludzie czekają po 6-8msc.

KubaaBia napisał(a):A nie dało sie znalesc takiego gotowego konfigu z placu ?

Na placu mieli dwie sztuki ale nie miały kilku dodatków na których mi zależało, a i cena wcale nie taka super, bo na takie powyprzedażowe nie dają takich rabatów i koniec końców zamówiłem dużo lepiej wyposażoną cupre pod siebie z nowego rocznika, 5 lat gwarancji i przeglądy na 4 lata za 500zl. Wyszło drożej o około 10tyś, musiał bym sprawdzić dokładnie w kalkulacjach. W roczniku z wyprzedaży nie można było wziąść przeglądów w promocji, a normalnie kosztują około 3tyś.

Dooman napisał(a):Ja zamówiłem 6 lutego i w drugim tygodniu marca został wyprodukowany :-P Ale to podobno jakiś wyjątek, bo przy zamawianiu mnie informowali o 4-5 miesiącach.

Mnie informowali o 3 miesiącach, a teraz wychodzi 6. Ale to może jeszcze się zmienić, mam tylko nadzieje, że nie na gorsze. Ja w sumie zacząłem rozmowy jakoś pod koniec stycznia, ale walka o rabaty itd i wyszło 15 lutego. Ale dzięki temu załapałem się na gwarancje 5 letnią a nawet o tym nie wiedziałem :)
arek2k
Stella
Stella

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez KubaaBia » 18 marca 2018, 17:40

arek2k napisał(a):KubaaBia napisał(a):
A nie dało sie znalesc takiego gotowego konfigu z placu ?

Na placu mieli dwie sztuki ale nie miały kilku dodatków na których mi zależało, a i cena wcale nie taka super, bo na takie powyprzedażowe nie dają takich rabatów i koniec końców zamówiłem dużo lepiej wyposażoną cupre pod siebie z nowego rocznika, 5 lat gwarancji i przeglądy na 4 lata za 500zl. Wyszło drożej o około 10tyś, musiał bym sprawdzić dokładnie w kalkulacjach. W roczniku z wyprzedaży nie można było wziąść przeglądów w promocji, a normalnie kosztują około 3tyś.

Ciekawe bo mi w salonie oferowali wlasnie za 500zł przeglady serwisowe do 60km czyli 2 przeglady przy 30 i 60k km.

Dostalem to i jeszcze 50% taniej ubezpieczenie.
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez arek2k » 18 marca 2018, 18:11

KubaaBia napisał(a):
arek2k napisał(a):KubaaBia napisał(a):
Ciekawe bo mi w salonie oferowali wlasnie za 500zł przeglady serwisowe do 60km czyli 2 przeglady przy 30 i 60k km.

Dostalem to i jeszcze 50% taniej ubezpieczenie.

Na rocznik wyprzedażowy dostałeś taką ofertę? Mi sprzedawca powiedział, że przeglądy dotyczą tylko aktualnego rocznika, co do ubezpiecznenia to nie wiem, może coś by się udało wynegocjować, ale może trafiłeś na jakąś promocje, bo podobno w zeszłym roku była taka czyli 1.9% zamiast 3.8%. Zresztą ubezpieczenie i tak będzie liczone według cennika w momencie obioru samochodu, obecnie jest 3.8-3.9%.
arek2k
Stella
Stella

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Seat Leon Cupra ST

Postprzez KubaaBia » 18 marca 2018, 20:24

Tak,

dostałem 500zł netto na pakiet przeglądów serwisowych + 50% rabatu na ubezpieczenie ( około 1,4zł ubezpieczenie zamiast 3k )
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez Dooman » 21 marca 2018, 20:55

wazon83 napisał(a):
KubaaBia napisał(a):

No nie wiem, bo w korporacjach z tego, co ostatnio widzę u siebie i w firmówkach kolegów rządzą aktualnie niskolitrażowe turbobenzyny. I to w Polsce. Tutaj już moja dywagacja - ale wydaje mi się, że i takie silniki dojeżdzą te 3lata/200-300k przebiegu przy podobnym spalaniu i niższej cenie zakupu.
Dooman
Stella
Stella

Auto: FR 5D
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wazon83 » 23 marca 2018, 08:46

Obecnie w Europie udział diesla w rynku flotowym to 41,5%, udział benzyn - 51,5% i hybryd - 5,5%. W ciągu roku udział diesla spadł o 9 punktów procentowych, ale wyciągałbym z tych danych wniosku, że trend spadkowy w przypadku diesla utrzyma się. Wprowadzenie GPF skomplikuje konstrukcję benzyn z bezpośrednim wtryskiem, podniesie koszty ich eksploatacji i finalnie okaże się, że diesel wychodzi taniej, szczególnie przy przebiegach rzędu 70 - 100k km rocznie.

Luka cenowa między dieslem a turbobenzyną nie jest już tak duża, jeśli do porównania weźmiesz auta o podobnych osiągach.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez tomek4985 » 30 marca 2018, 11:16

Mam pytanie, mam decyzje kredytową pozytywną w volkswagen banku na okres 3 miesięcy. Sprzedawca poinformował mnie, że w tym czasie spokojnie wyprodukują mi nowego Leona (nie mam w specyfikacji elementów restrykcyjnych - xcellence ST 125 koni, felga standard, czerwony, navi + kamera lub wirtualne zaegary). Jak myślicie czy jest to realne?
tomek4985
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez komoornik » 30 marca 2018, 11:22

Jak już Ci dali decyzję pozytywną, jej przedłużenie to formalność.

Chyba że Ci się zdolność zmieni w międzyczasie.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez tomek4985 » 30 marca 2018, 11:24

Jest takie ryzyko stąd moje pytanie czy zrobią mi Leona w 3 miesiące
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez wazon83 » 30 marca 2018, 11:26

tomek4985 napisał(a):Mam pytanie, mam decyzje kredytową pozytywną w volkswagen banku na okres 3 miesięcy. Sprzedawca poinformował mnie, że w tym czasie spokojnie wyprodukują mi nowego Leona (nie mam w specyfikacji elementów restrykcyjnych - xcellence ST 125 koni, felga standard, czerwony, navi + kamera lub wirtualne zaegary). Jak myślicie czy jest to realne?

Moim zdaniem jak najbardziej realne. Mój Leon produkował się trochę ponad miesiąc, co prawda była to Cupra, ale to chyba bez większej różnicy. Auto zamówiłem w drugiej połowie stycznia, a na samochód pojawił się na placu już na początku marca.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez KubaaBia » 30 marca 2018, 13:11

A wymagaja zaliczki na poczet produkcji ?
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez tomek4985 » 30 marca 2018, 14:01

Tak, 5000 zł ale oddadzą ją jeżeli z autem się nie wyrobią oraz nie dostanę kredytu ponownie
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez wazon83 » 30 marca 2018, 14:27

KubaaBia napisał(a):A wymagaja zaliczki na poczet produkcji ?

Różnie. U mnie nikt nie wymagał zaliczki.
wazon83
Signo
Signo

Postprzez KubaaBia » 30 marca 2018, 14:45

To tak naprawde jak zamawiasz auto do produkcji i nie wymagaj zaliczki i nie wyrobia sie w 3 miesiace a pozniej Bank nie da ci kredytu/leasingu to nic nie tracisz.
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez tomek4985 » 30 marca 2018, 15:16

Tracę bo po 3 miesiącach okaże się że nici z auta :)
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez KubaaBia » 30 marca 2018, 15:43

tomek4985 napisał(a):Tracę bo po 3 miesiącach okaże się że nici z auta :)

No to tracisz samą rezerwacje na auto , ale nie tracisz kasy co moze byc gorsze :)
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez tomek4985 » 30 marca 2018, 15:51

Gorsze jest czekanie na wymarzone auto tygodnie/miesiące by na końcu dowiedzieć się, że nic z tego :)
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez KubaaBia » 30 marca 2018, 15:55

tomek4985 napisał(a):Gorsze jest czekanie na wymarzone auto tygodnie/miesiące by na końcu dowiedzieć się, że nic z tego :)

Zawsze można wziąść z Placu w tym lub innym salonie w Polsce :)
A jakbyś wpłacił zadatek/zaliczkę 1-5k PLN jako wkładu własnego a później by ci go nie oddali z racji tego ze nie dostałeś leasingu to nie wiem co by było gorsze :D
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 5 kwietnia 2018, 22:51

KubaaBia napisał(a):jakbyś wpłacił zadatek/zaliczkę 1-5k PLN jako wkładu własnego a później by ci go nie oddali

To zadatek czy zaliczkę?
Różnica ogromna - zadatku nie muszą, a zaliczkę owszem - jeśli nie dojdzie do transakcji po Twojej stronie.
Jeśli wina będzie po ich stronie zadatek oddadzą i dorzucą promocyjnie drugie tyle.
Tak w skrócie bo są tam oczywiście różne ALE.

No i nie wiem czy nieotrzymanie leasingu należy do zbioru "wina po Twojej stronie" - może to być czynnik zewnętrzny, na który nie miałeś wpływu (chyba że nie badałeś wstępnie wcześniej zdolności i dopiero w chili załatwiania formalności się o tym dowiedziałeś (zdolność i tak jest badana tuż przed wydaniem wiążącej decyzji, nawet jeśli np. miesiąc wcześniej badanie zdolności zakończyło się pozytywnie).
No ale salony chyba nie wołają o zadatek, zadowalają się zaliczką.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez Krzyzak » 6 kwietnia 2018, 20:26

Ja zamówiłem 18 sierpnia 2017 a odebrałem 21 stycznia 2018. Pierwotny termin był na 18 listopad 2017, ale się nie wyrobili - dostałem zastępczne Toledo na ten okres.
Ale to też dlatego, że zamówiłem kilka dodatków i najdroższy lakier - ten poprzedni czerwony był wg mnie brzydki a ten nowy desire red robi robotę ;)
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez tomek4985 » 8 kwietnia 2018, 19:30

Dealer złożył zamówienie 5 kwietnia, kiedy powinienem dostać od niego info na temat tygodnia produkcji?
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez klw » 9 kwietnia 2018, 07:01

tomek4985 napisał(a):Dealer złożył zamówienie 5 kwietnia, kiedy powinienem dostać od niego info na temat tygodnia produkcji?

Około 3-4 tygodni.
Wczoraj rozmawiałem z dealerem. Czas produkcji wydłużył się do około 5 miesięcy, cena benzyny +2000 zł.
klw
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon ST FR

Postprzez KubaaBia » 9 kwietnia 2018, 08:50

klw napisał(a):
tomek4985 napisał(a):Dealer złożył zamówienie 5 kwietnia, kiedy powinienem dostać od niego info na temat tygodnia produkcji?

Około 3-4 tygodni.
Wczoraj rozmawiałem z dealerem. Czas produkcji wydłużył się do około 5 miesięcy, cena benzyny +2000 zł.

A czemu + 2000zl ?
KubaaBia
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 9 kwietnia 2018, 08:54

Musi dopłacić za GPFA :-D
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR

Postprzez tomek4985 » 9 kwietnia 2018, 09:16

Słyszałem, że dla 1.8 i 2.0 TSI są restrykcje, więc może 1.4 125 kunia zrobią migiem. O +2000 nie słyszałem, w cenniku nic nie ma, umowe podpisałem na standardową cenę więc ma nadziej, że mi nic dealer nie dołoży :)
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez Sturnn » 9 kwietnia 2018, 09:32

Tam chyba jest jakiś podpunkt, że cena może uleć zmianie :P

Po za tym 1.4 TSI są najczesciej zamawianym silnikiem w całym VAG'u więc ma dluższe leadtime'y niż inne silniki. Może 1.5 odciażył trochę VW i Skode więc teraz terminy mogą być krótsze. Ja swojego zamówiłem z końcem Marca a odebrałem w Czerwcu.
Sturnn
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez tomek4985 » 9 kwietnia 2018, 09:48

Dealer nie miał 1.4 w restrykcjach więc może tak źle z nim nie jest :)
tomek4985
Stella
Stella

Postprzez Adrian Polak Carsed » 9 kwietnia 2018, 11:03

Dużo zmian w marce SEAT - nowe silniki, GPF, podwyżki (często wynikające ze zmian standardu). Wchodzi to z nowym rokiem modelowym (od sierpnia 2018).
Adrian Polak Carsed
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez wazon83 » 9 kwietnia 2018, 11:52

Adrian Polak Carsed napisał(a):Dużo zmian w marce SEAT - nowe silniki, GPF, podwyżki (często wynikające ze zmian standardu). Wchodzi to z nowym rokiem modelowym (od sierpnia 2018).

Czy GPF trafi do wszystkich benzyn z bezpośrednim wtryskiem, czy tylko do nowszych konstrukcji 1.5 TSi i 1.0 TSi?
wazon83
Signo
Signo

Postprzez komoornik » 9 kwietnia 2018, 12:32

Trafi do nowszych benzyn, a starsze zapewne wycofają.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Adrian Polak Carsed » 9 kwietnia 2018, 16:07

W MY2019 zostaną z benzyn: 1.0 TSI, 1.5 TSI (130 KM i 150 KM), 2.0 TSI (190 KM). Jeśli dobrze pamiętam, to wszystkie z GPF.
Jeśli ktoś chce uniknąć GPF-u, to zapraszam po auta z MY2018.
Adrian Polak Carsed
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez palusik » 2 maja 2018, 14:32

Adrian Polak Carsed napisał(a):W MY2019 zostaną z benzyn: 1.0 TSI, 1.5 TSI (130 KM i 150 KM), 2.0 TSI (190 KM). Jeśli dobrze pamiętam, to wszystkie z GPF.
Jeśli ktoś chce uniknąć GPF-u, to zapraszam po auta z MY2018.

Panie Adrianie, to 2.0 TSI od kiedy będzie można zamawiać? PS. pozdrawiam Pan Łukasza Lipińskiego, chyba najlepszy serwis jaki widziałem w życiu.
palusik
Stella
Stella

Auto: Toyota Avensis
Silnik: diesel inny

Postprzez kaCuCh » 2 maja 2018, 19:08

Zamówić już można, tylko produkcja najwcześniej we wrześniu.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez kamil944 » 6 maja 2018, 14:38

Może nie chodzi mi o Leona tylko bardziej Ibizę, ale orientujecie się panowie ile mniej więcej rabatu można urwać od ceny katalogowej? Ile udało wam się przy Leonie % urwać? Bo zastanawiam się nad lepiej wyposażoną Ibizą FR i Leonikiem Style. Bo żeby zdążyć przed GPF to pewnie już trzeba zamawiać :p
kamil944
Stella +
Stella +

Auto: AR147+Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez oliverasek » 6 maja 2018, 16:16

viewtopic.php?f=1&t=41255&p=723374&hilit=rabat+%25#p723374
Tu masz wątek temu poświęcony.

Myślę, że na produkcję to spokojnie 5-10%, 2 posty wyżej Pan Adrian się wypowiadał to możesz do niego bezpośrednio uderzać :-D
oliverasek
Stella +
Stella +

Auto: CUPRA 280

Postprzez palusik » 7 maja 2018, 08:36

Też interesuje mnie cennik 2.0, jaka będzie różnica w porównaniu z 1.8, a będzie na pewno.
palusik
Stella
Stella

Auto: Toyota Avensis
Silnik: diesel inny

Postprzez szadubaba » 14 maja 2018, 15:49

Golfa R tez nie da sie poki co zamowic, bedzie mozna od wrzesnia.

Wraca z silnikiem o mocy 300KM, GPF...
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez Kusza » 14 maja 2018, 17:25

szadubaba napisał(a):Golfa R tez nie da sie poki co zamowic, bedzie mozna od wrzesnia.

Wraca z silnikiem o mocy 300KM, GPF...

To teraz nie ma co przepłacać z R jeżeli silnik ten sam co w Cupra
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez Pik » 14 maja 2018, 18:46

Cupra 5F od zawsze miała ten sam silnik co Golf R (CJX).
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez szadubaba » 14 maja 2018, 22:01

Jesli ktos patrzy tylko i wylacznie pod pryzmatem silnika to nie warto :D Ale jesli zalezy mu na 4motion, lepszym wnetrzu, lepszych swiatlach i skrzyni DSG 7 to warto :P
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez kaCuCh » 15 maja 2018, 08:16

DSG7 od MY19 będzie w Cuprze.
Toledo 1M 1.8 AGN
Cupra R 1M 1.8T BAM
Cupra R 1P 2.0TSI CDLA@360
Altea XL 5P 1.8TSI CDAA@197 DSG7 MY11
Cupra 300 ST 4drive DSG6 MY18
Jest Cupra Ateca MY21
W drodze MB GLB35 AMG
kaCuCh
Sport
Sport

Auto: C300 ST 4drive

Postprzez Kusza » 15 maja 2018, 09:28

kaCuCh napisał(a):DSG7 od MY19 będzie w Cuprze.[/quot
szadubaba napisał(a):Jesli ktos patrzy tylko i wylacznie pod pryzmatem silnika to nie warto :D Ale jesli zalezy mu na 4motion, lepszym wnetrzu, lepszych swiatlach i skrzyni DSG 7 to warto :P

przecież w Cupra ST masz 4 drive, od 2019 DSG7, a te niby lepsze światła i wykończenie nie przemawia do mnie, żeby przepłacać za R, ale niektórzy kupują R tylko dlatego, że to VW i niby lepszy od Seata...
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez KriSSo » 15 maja 2018, 13:40

Chyba masz rację, to samo z Audi - lepsze wykończenie i światła też do mnie nie przemawiają, a niektórzy kupują S3 tylko dlatego, że to Audi i niby lepsze od VW. Dlatego najlepiej pozostać przy Cuprze.
Obrazek
KriSSo
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Golf variant

Postprzez czapel » 15 maja 2018, 13:50

bez przesady akurat do do s3 czy rs3 to ani seat ani vw nie ma podejscia....jak lepsze wykonczenie nie przemawia to nie mam pytan...
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez KriSSo » 15 maja 2018, 14:07

czapel napisał(a):bez przesady akurat do do s3 czy rs3 to ani seat ani vw nie ma podejscia....jak lepsze wykonczenie nie przemawia to nie mam pytan...

Toż przecież moja wypowiedź miała nieco ironiczny charakter :). Masz absolutną rację. Ktoś wybierze R, bo mu się podoba, bo jest lepiej wyciszone, bo ma lepsze światła, DSG 7 (i teraz a nie tam za rok, razem z GPF), bo ma zaprzyjaźniony serwis VW od 10 lat, któremu ufa, bo ma inne zegary, bo cokolwiek. Ktoś może sobie z tego samego powodu wybrać S3. Dlatego kupujmy to, co nam się bardziej podoba, na co nas stać, cieszmy się tym i nie dorabiajmy zbędnej ideologii :).
Obrazek
KriSSo
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Golf variant

Postprzez fakir151 » 15 maja 2018, 16:48

palusik napisał(a):Też interesuje mnie cennik 2.0, jaka będzie różnica w porównaniu z 1.8, a będzie na pewno.

Zamawiałem ponad 2 tygodnie temu Leona XPerience 1.8TSI 4drive, widziałem dane które dealer otrzymał do seata, w przypadku XPerience dopłata do 2.0TSI 190KM od sierpnia będzie 7000zł porównując do 1.8TSI, na pewno 2.0 TSI będzie miał większy moment niż w 1.8TSI, który w XP ma 280Nm ale niestety będzie tam nieszczęsny GPF :-| Wg mnie w Leonie FR będzie podobna dopłata, pewnie trochę mniejsza niż 7000zł.
fakir151
Stella +
Stella +

Auto: VW Golf Alltrack DSG

Postprzez Krzyzak » 15 maja 2018, 19:42

Miałem okazję jeździć właśnie XP 1.8 z 4x4 i DSG6 - strasznie mnie wkurzało to szarpanie przy niewielkich prędkościach, jak już się zatrzymywałem. Nie wiem czy to taka niedoróbka, wada tej skrzyni, czy tego egzemplarza. Ale pierwszy raz spotkałem się z takim kiczem w automatycznej skrzyni. To był powód dla którego wziąłem DSG7, ale ta niestety jest oferowana tylko do max. 1.4 150KM...
A w kwestii marki to mieszkam na Kaszubach i tu Seat ma zabarwienie neutralne, bo audi to kojarzy się z totalnym debilstwem na drodze... bardzo pejoratwnie. Jak widzę audi to mam niemal pewność, że kierownik zaraz odwali coś głupiego... w stylu "to nic, że skręcam za 100 metrów, ale muszę wyprzedzić - najlepiej z narażeniem życia i bez kierunkowskazów".
Także dla mnie ta marka jest skreślona w sensie zaszufladkowania właścicieli do kategorii półgłówków - jak dawniej golf czy bmw. O jakości ciężko się wypowiadać, bo teraz większość aut, nawet tych pozornie luksusowych nie ma podejścia do tych sprzed 20 lat. Owszem mają więcej bajerów, elektroniki itd. ale środek często twardy, plastiki trzeszczą a skóry to jakieś ekologiczne gówno, które po 5 latach wygląda gorzej niż stare, cielęce i pachnące z lat 80 czy 90.
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez fakir151 » 15 maja 2018, 20:09

Krzyzak napisał(a):Miałem okazję jeździć właśnie XP 1.8 z 4x4 i DSG6 - strasznie mnie wkurzało to szarpanie przy niewielkich prędkościach, jak już się zatrzymywałem. Nie wiem czy to taka niedoróbka, wada tej skrzyni, czy tego egzemplarza. Ale pierwszy raz spotkałem się z takim kiczem w automatycznej skrzyni. To był powód dla którego wziąłem DSG7, ale ta niestety jest oferowana tylko do max. 1.4 150KM...
A w kwestii marki to mieszkam na Kaszubach i tu Seat ma zabarwienie neutralne, bo audi to kojarzy się z totalnym debilstwem na drodze... bardzo pejoratwnie. Jak widzę audi to mam niemal pewność, że kierownik zaraz odwali coś głupiego... w stylu "to nic, że skręcam za 100 metrów, ale muszę wyprzedzić - najlepiej z narażeniem życia i bez kierunkowskazów".
Także dla mnie ta marka jest skreślona w sensie zaszufladkowania właścicieli do kategorii półgłówków - jak dawniej golf czy bmw. O jakości ciężko się wypowiadać, bo teraz większość aut, nawet tych pozornie luksusowych nie ma podejścia do tych sprzed 20 lat. Owszem mają więcej bajerów, elektroniki itd. ale środek często twardy, plastiki trzeszczą a skóry to jakieś ekologiczne gówno, które po 5 latach wygląda gorzej niż stare, cielęce i pachnące z lat 80 czy 90.

Ja jeździłem leonem Cuprą 4x4 i Xperience również z 4x4 ze szkrzynią DSG 6, która chyba jest ta sama w obu i nie zauważyłem żadnego szarpania. Swoją drogą to nawet jestem zadowolony że będę miał DSG 6, która jest na mokrym sprzęgle i cieszy się lepszą żywotnością, wytrzymuje większy moment obrotowy dlatego ma lepszą podatność na chip tuning w 1.8 TSI.
fakir151
Stella +
Stella +

Auto: VW Golf Alltrack DSG

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne