Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie żarówki wybrać ????

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie żarówki wybrać ????

Postprzez lec » 21 czerwca 2015, 13:20

jak zwykle = zwykle to troszke lepiej będzie
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Reklama

Postprzez pawlo_rzym » 9 lipca 2015, 09:58

Kudlaty, Xenon Look jak dla mnie jest bialutki i na barwie najbardziej mi zależało. Jeśli chodzi o przesiadkę z tungsram na XL to ja nie odczułem żadnej różnicy w widoczności w nocy i w deszczu.
Śmiało mogę polecić obie żarówki ale jeśli zależy Ci na białej barwie to Xenon Look jest nie do pobicia.
Był ASV+
Potem ARL+
Teraz V6
pawlo_rzym
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BDE 2.8

Postprzez Dawid2 » 6 sierpnia 2015, 21:30

A jakie postojówki polecacie do X-Xenon Look H7? LED/SMD (chodzi głównie, aby nie żarzyły się po wyłączeniu)? Leon 1M.
Dawid2
Signo
Signo

Auto: Leon CupraR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez lec » 7 sierpnia 2015, 10:31

lec
MotoHID.pl

Postprzez SpoON » 17 sierpnia 2015, 12:18

Witam.

lec pytanie do Ciebie...

Auto to Leon 1P 2007r. Pełny fis. Przednie światło to bixenon skrętny z AFS

Potrzebuje postojówek przód aby odcień się zgrał z oryginalnym xenonem oraz podświetlenia tablicy na tył.
Chciałbym światło w miarę białe nie jakieś błękity czy fiolety i też nie za mocne! Nie chcę oświetlać asfaltu za autem tylko samą tablicę ;)

Kupowałem już z 3 zestawy na alledrogo i z postojówkami ciągle błąd przepalonej prawej żarówki. 1-2 przekręcenia zapłonu i było ok - bez błędu. Po miesiącu ledy zaczęły migać i stopniowo wyłączało kolejne diody z 6 dostępnych :(

Obędzie się bez kasowników?
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez lec » 17 sierpnia 2015, 12:39

tak na 100% idealnie to ciezko w ciemno gdyz kolor xenonu zalezy od firmy palnika oraz stopnia jego zużycia...

najczesciej w tej opcji tam ida:

2x http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-LED-6x ... 00k-NC/991
2x http://sklep.motohid.pl/pl/p/Filtr-CAN- ... mi-v3c/984

jesli chcesz miec spokoj na dluzej to kasowniki jw, bez kasownikow zarowka Ci bedzie szybko padac jak te ktore brale z allegro (jakies lepesze to ok 6 miesiecy jazdy u Ciebie a opcja z kasownikami to srednio 1.5 roku i potem juz kupujesz same zarowki)

rejestracja do Ciebie:

2x http://sklep.motohid.pl/pl/p/C5W-C10W-1 ... -5000k/637
lec
MotoHID.pl

Postprzez mrowa93 » 23 sierpnia 2015, 15:21

Koledzy co polecacie do Leonka 1M na mijania ?

Zależy mi aby światło w dzień oraz w nocy dawało barwe całkowicie białą bez żadnych żółtych odcieni oraz aby w nocy było dobrze wszystko oświetlone (pobocze/znaki/drzewa/linie białe na drodze etc)zasięg też chce aby był dosyć długi ale nie chce też ekstremalnie każdego z naprzeciwka/przede mną oślepiac

Myśle nad OSRAM Cool Blue Hyper pare stron wstrzecz kolega piotrassenior zrobił doskonałą fotorelację i te żaróweczki dają rzeczywiście idealnie białe światło tylko ten problem z ich homologacją a jak jest z barwą X-xenonów w dzień w Leonie 1M po przejrzałem cały temat i natrfiłem tylko na dwa zdjęcia średniej jakości i na nich ich barwa w dzień wpadała w taki lekko żółtawy oraz może ktoś kto posiadał oba komplety żarówek mógłby je w jakiś sposób porównać pod względem widocznej barwy w dzień/noc oraz pod kątem innych aspektów typu oślepianie/ilosc swiatła w nocy na drodze etc?
mrowa93
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez piotrassenior » 23 sierpnia 2015, 20:50

mrowa93, odwieczny problem wałkowany milion razy :P
Osram Cool Blue Hyper są super wizualnie, dają super barwę, nie aż tak przesadzoną żeby niebiescy mieli jakieś mega wizje jak przelecisz koło nich :) ale niestety tak jak już w tym temacie pisałem (oraz inni pisali) w deszczu bądź w nocy są dość słabe - światła jest po prostu mało.
Co do X-Look'ów barwa jest biała, nie ma poświaty niebieskiej jaka występuję w Hyperach, ale w deszczu bądź szczególnie w nocy światło jest takie jak powinno i ja osobiście jestem z tego bardzo zadowolony. Jak dla mnie najlepszy kompromis. Nie chce żółtego światła, chce białe, ale też ma świecić jak naginam w ciemnościach bo to przecież nasze bezpieczeństwo :-)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez mrowa93 » 23 sierpnia 2015, 21:44

piotrassenior czyli ty teraz smigasz na X-lookach w mijania ??? jeśli tak to czy byłbyś tak łaskaw/życzliwy i zarzucił jakimiś fotkami jak to było w przypadku osramów hyper pare stronek wcześniej w jaki sposób to wygląda u ciebie w dzień i w nocy ?
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez piotrassenior » 23 sierpnia 2015, 21:53

mrowa93, tak ja latam na X Look'ach. No dobra...zobaczymy co da się zrobić :-)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez peter85 » 24 sierpnia 2015, 07:20

mrowa93, na Hyperach w nocy poza miastem widać bardzo niewiele na pewno mniej niż na zwykłych żarówkach, plusem Hyperów jest to, że fajnie wyglądają w lampie (dają niebiesko poświatę) ale jeżeli zależy Ci na ilości światła to zdecydowanie X-looki (miałem zamontowane w Peugeocie żony), dają dużo więcej światła niż Hypery (które też jeździły wcześniej w Peugeocie więc mam bezpośrednie porównanie) i ładne białe światło tyle, że bez niebieskiej poświaty.
Miałem też zamontowane Osram Cool Blue (te zwykłe z homologacją nie Hypery) i powiem tak, ilość światła na duży plus ale barwa już wpadała w żółty także moim zdaniem najlepsze są X-Looki bo są pomiędzy zwykłymi Cool Blue a Hyperami.

Podsumowując dla mnie Hypery nadają się tylko do jazdy po mieście (i najlepiej w dzień :wink: ) X-looki świecą zdecydowanie lepiej (ich barwa jest biała nie niebieska).
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez dymek5551 » 24 sierpnia 2015, 08:38

Ja mam blue hyper i fakt ze swiatla w deszcz czy tez w nocy troszke brakuje ale po za miastem doswietlam dlugimi takze problemu nie ma ^-^
dymek5551
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lec » 24 sierpnia 2015, 10:53

1. hyper: 70% wygląd 30% światła
2. x-look: 50% wygląd 50% światła
3. cool blue: 30% wygląd 70% światła
lec
MotoHID.pl

Postprzez Moder11 » 24 sierpnia 2015, 16:10

Zamierzam zmienić całe oświetlenie Leonka 1P 2007. H1 i H7 wezmę X-Looki, bo zależy mi na białym świetle i w miarę dobrym oświetleniu w nocy. Natomiast nie wiem które postojówki wziąć żeby pasowały. Czy bez zmniejszenia napięcia się obejdzie? Szybko padną? Byłbym wdzięczny również za wskazanie ledów do oświetlenia tablicy i do wnętrza + bagażnik (lampki z tyłu nie posiadam). Całość zamierzam nabyć z motohid.pl więc linki będą mile widziane :)
Moder11
Stella +
Stella +

Silnik: BXE 1.9

Postprzez lec » 24 sierpnia 2015, 16:23

lec
MotoHID.pl

Postprzez Moder11 » 24 sierpnia 2015, 16:37

lec, ale w tym zestawie są również żarówki na tył, a ja nie mam z tyłu oświetlenia ;) Czy zamontowanie powyższego oświetlenia gwarantuje prawidłową pracę/brak błędów?
Moder11
Stella +
Stella +

Postprzez mrowa93 » 24 sierpnia 2015, 20:53

peter85 napisał(a):mrowa93, na Hyperach w nocy poza miastem widać bardzo niewiele na pewno mniej niż na zwykłych żarówkach, plusem Hyperów jest to, że fajnie wyglądają w lampie (dają niebiesko poświatę) ale jeżeli zależy Ci na ilości światła to zdecydowanie X-looki (miałem zamontowane w Peugeocie żony), dają dużo więcej światła niż Hypery (które też jeździły wcześniej w Peugeocie więc mam bezpośrednie porównanie) i ładne białe światło tyle, że bez niebieskiej poświaty.
Miałem też zamontowane Osram Cool Blue (te zwykłe z homologacją nie Hypery) i powiem tak, ilość światła na duży plus ale barwa już wpadała w żółty także moim zdaniem najlepsze są X-Looki bo są pomiędzy zwykłymi Cool Blue a Hyperami.

Podsumowując dla mnie Hypery nadają się tylko do jazdy po mieście (i najlepiej w dzień :wink: ) X-looki świecą zdecydowanie lepiej (ich barwa jest biała nie niebieska).

czyli xlooki dają białeś światło a nie takie niebieskie bo na tym mi najbardziej zależy że nie chce być mega niebieski tylko wole czyste śnieżnobiałe światło a moge jeszcze wiedzieć w jakim Pugu miales montowane te żarówki oraz jakie postoje stosowałeś do xlooka/hypera???
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 25 sierpnia 2015, 09:07

Moder11 napisał(a):lec, ale w tym zestawie są również żarówki na tył, a ja nie mam z tyłu oświetlenia ;) Czy zamontowanie powyższego oświetlenia gwarantuje prawidłową pracę/brak błędów?

nie masz tyłu? to co to za wersja.... ? w takim razie:

przód:
2x http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-LE ... -6000k/319
1x http://sklep.motohid.pl/pl/p/C5W-C10W-3 ... -6000k/139

bagaznik:
1x http://sklep.motohid.pl/pl/p/D-Lumina-C ... k-BOX/1304

wszystko bedzie dzialac prawidlowo ,zadnych bledów, sciemniacz wnętrza będzie działał prawidłowo
lec
MotoHID.pl

Postprzez peter85 » 25 sierpnia 2015, 10:18

czyli xlooki dają białeś światło a nie takie niebieskie bo na tym mi najbardziej zależy że nie chce być mega niebieski tylko wole czyste śnieżnobiałe światło

Dokładnie tak, dają ładne białe światło bez niebieskiej poświaty (delikatną poświatę było widać jak spojrzałeś na wprost w samą lampę) :-)

moge jeszcze wiedzieć w jakim Pugu miales montowane te żarówki

Do 206 po lifcie, co do postojówek to miałem te:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-12xSMD-biala-5000k/343

one dobrze komponowały się z cool blue hyper, do x-looka było w miarę ok ale jednak trochę odbiegały, chyba lepsze byłyby te:
http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-12xSMD-biala-4300k/241

Nie pamiętam czy do Leona 1M będzie potrzebny filtr czy nie zależy czy masz Cana ale chyba nie :-)
peter85
Sport
Sport

Postprzez lec » 25 sierpnia 2015, 11:18

do 1M nie potrzeba filtrów
lec
MotoHID.pl

Postprzez Moder11 » 25 sierpnia 2015, 12:16

lec, 2007r Reference. Widać nie wszystkie miały lampkę z tyłu... :(
Moder11
Stella +
Stella +

Postprzez mrowa93 » 25 sierpnia 2015, 18:00

peter85 napisał(a):
czyli xlooki dają białeś światło a nie takie niebieskie bo na tym mi najbardziej zależy że nie chce być mega niebieski tylko wole czyste śnieżnobiałe światło

Dokładnie tak, dają ładne białe światło bez niebieskiej poświaty (delikatną poświatę było widać jak spojrzałeś na wprost w samą lampę) :-)

moge jeszcze wiedzieć w jakim Pugu miales montowane te żarówki

Do 206 po lifcie, co do postojówek to miałem te:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-12xSMD-biala-5000k/343

one dobrze komponowały się z cool blue hyper, do x-looka było w miarę ok ale jednak trochę odbiegały, chyba lepsze byłyby te:
http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-T10-12xSMD-biala-4300k/241

Nie pamiętam czy do Leona 1M będzie potrzebny filtr czy nie zależy czy masz Cana ale chyba nie :-)

A czy możesz jakiś foto z dnia/nocy zarzucić jak ci te Xlooki dają ? może być i z 206 i z 1m
też mam w domu 206 poliftowe i mam wrażenie jakby tam lepszej jakości były te reflektory(tzn nie chodzi mi o fizyczne zużycie reflektora pod wpływem czasu ale reflektor w 206 jest lepiej zaprojektowany niż w 1M i wiecej światła z niego pada)
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez peter85 » 26 sierpnia 2015, 07:55

A czy możesz jakiś foto z dnia/nocy zarzucić jak ci te Xlooki dają ? może być i z 206 i z 1m

Nie mogę bo 206 sprzedałem kilka miesięcy temu a 1M nigdy nie miałem :-P Mam 1P ale tam mam włożone jeszcze inne żarówki (Philips Diamond Vision), jak dla mnie super żarówki, dają niebieską poświatę jak xenony ale ilość światła nie jest tak mizerna jak w Hyperach, niestety jeżeli chodzi o Philipsy to ciężko o oryginał ( ja kupowałem u miejscowego sprzedawcy, który jest przedstawicielem Phipilsa i sprowadza te żarówki z Holandii) u nas oryginały są oficjalnie niedostępne (pewnie dlatego, że tak jak Hypery z powodu zbyt niebieskiej barwy nie posiadają homologacji drogowej na Europę.
peter85
Sport
Sport

Postprzez miastowy » 26 sierpnia 2015, 10:50

A używał ktoś tungsram blueish +50%? Warto, czy lepiej coś innego kupić
miastowy
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Kudlaty » 26 sierpnia 2015, 12:24

Dobrze, że ktoś ma takie rozterki z kupnem żarówek jak ja miałem :D Zależało mi na białym (nie żółtym) świetle oraz dużej ilości światła a nie tak jak ma to miejsce w hyper. Wcześniej jeździłem na tungram 90% i jeździło mi się na prawdę fajnie z tym że światło delikatnie wpadało w biały. Kupiłem i wczoraj założyłem x xenon look po przeczytaniu całego wątku i jakość światła jest genialna. Barwa dokładnie jak na zdjęciach z motohid biała z delikatną poświatą, nie miałem okazji jeszcze z nimi podróżować w nocy, ale w piątek poiwnienem coś w tym temacie więcej napisać. Na długie wleciały Tungsram Megalight 120% i postojówki z racji błędów blue vision czy coś takiego. Na prawdę bardo fajnie to świeci i wygląda (na razie w garażu, a myślę że potwierdzi się to co pisali koledy, że w trasie też światła nie brakuje).
Kudlaty
Stella
Stella

Postprzez mrowa93 » 26 sierpnia 2015, 15:15

Kudlaty napisał(a):Dobrze, że ktoś ma takie rozterki z kupnem żarówek jak ja miałem :D Zależało mi na białym (nie żółtym) świetle oraz dużej ilości światła a nie tak jak ma to miejsce w hyper. Wcześniej jeździłem na tungram 90% i jeździło mi się na prawdę fajnie z tym że światło delikatnie wpadało w biały. Kupiłem i wczoraj założyłem x xenon look po przeczytaniu całego wątku i jakość światła jest genialna. Barwa dokładnie jak na zdjęciach z motohid biała z delikatną poświatą, nie miałem okazji jeszcze z nimi podróżować w nocy, ale w piątek poiwnienem coś w tym temacie więcej napisać. Na długie wleciały Tungsram Megalight 120% i postojówki z racji błędów blue vision czy coś takiego. Na prawdę bardo fajnie to świeci i wygląda (na razie w garażu, a myślę że potwierdzi się to co pisali koledy, że w trasie też światła nie brakuje).

a wrzucisz jakieś foto z dnia/nocy etc ? oraz znasz dokładny model lub barwe świetlną tych postojówek?
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez Kudlaty » 26 sierpnia 2015, 19:39

Postojówki to Philips w5w bluevision ultra. Co do postojówek bardziej pasowały by Ledy o temp. 4300K ale nie chciałem bawić się w kasownii a mój Leon wyrzuca błedy przy jakimkolwiek led. Przy tych h7 postojówka wypada trochę zółto, natomiast porownojac ja do zwyklej w5w jest zdecydowanie bielsza :) Zdjęcie wrzucę w piątek. Ale na prawdę efekt jest super i zdecydowanie polecam :)
Kudlaty
Stella
Stella

Postprzez mrowa93 » 29 sierpnia 2015, 07:59

hmm no i gdzie te obiecane fotki ? :)

Tak btw. zastanawiam sie jeszcze nad Narvą na mijania oglądałem troche fotek/czytałem troche opinii na innych forach i dają mega białe światło i teraz nie wiem czy brać Narve Range Power White czy X-Xenon Looki(Xe.Ray)
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez Sony » 29 sierpnia 2015, 08:58

mrowa93, przeżywasz te zdjęcia jak mrówka okres. Bierz w ciemno Xenon Looki i gwarantuję Ci, że będziesz zadowolony. Zdjęcia i tak nie oddadzą Ci w pełni efektu, więc nie ma się co nimi sugerować.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez mrowa93 » 29 sierpnia 2015, 15:01

Sony czyli mówisz żeby brać te Xlooki i bede z barwy zadowolony no w sumie co racja to racja na fotkach często są przekłamania w odwzorowaniu barwy świecenia
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez Sebool2006 » 29 sierpnia 2015, 15:20

Będziesz zadowolony. Sam używałem w Leonie XL i byłem zadowolony z efektu. W deszczu trochę mniej,ale byłem tego świadomy
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez nitro1989 » 29 sierpnia 2015, 15:43

ja mam u siebie xenon looki i jak dla mnie daja rade;d :-D
CODZIENNIE TRZEBA STARAĆ SIĘ WYKRACZAĆ POZA SWOJE MOŻLIWOŚCI...
2008-2011 Renault Megane coupe 1.6 było...
2011-??? Seat leon 1M 1.9tdi jest....
2014-??? Seat leon 1P 1.9 tdi po chipie jest...
nitro1989
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON 2
Silnik: BKC 1.9

Postprzez mrowa93 » 29 sierpnia 2015, 18:18

czyli barwa jest fajna biała zero jajecznicy/żółtka w dzień i w nocy tylko biały coś na kształt xenonu no i ważne że ma homologacje a z widocznością też ponoć jest całkiem spoko jedynie troche w deszczu gorzej ale i na pewno lepiej niż inne pseudu imitujące/udające xenon żarówki???
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 30 sierpnia 2015, 10:46

piotrassenior napisał(a):dodam coś od siebie...

Żarówki testowane w Ibiza II FL, Ibiza III Cupra, VW Polo 6N2 oraz Leon 1P Top Sport.

Jak chodzi o H1 to polecam Osram Night Braker Plus :) Hypery coś słabo dawają jako długie...Brakery robią robote.

W swoim Leo mam zestaw: Osram Diadem + Osram Cool Blue Hyper + Osram Night Braker Plus i jestem szczerze bardzo zadowolony.

To tylko moje zdania, nie żadne namawianie kogoś czy reklama. Mam nadzieję że pomogłem trochę w wyborze bo sam zastanawiałem się i nie wiedziałem wielokrotnie co wybrać :)

Dalej jezdzisz na tym zestawie?

wysłane z serwerów FBI
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez piotrassenior » 30 sierpnia 2015, 14:04

mlynek, zmieniłem Hyper'y na X-Look'i, reszta bez zmian - czyli na długich Osram NB Plus :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez mrowa93 » 30 sierpnia 2015, 14:59

piotrassenior i duża różnica jest w barwie miedzy xlookami a hyperami?
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 30 sierpnia 2015, 19:30

piotrassenior, a co masz na postojach? Bo myslałem, że Osram Diadem, ale teraz dopatrzyłem się, że to są zarówki do kierunków :-D
I jeszcze jedno, czy poświata Osram NB jest podobna do X-Look'ów ? Pasują do siebie?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Postprzez mrowa93 » 31 sierpnia 2015, 09:46

NB lekko wpada w żółty ale przy białych mijania i postojach tego aż tak mocno nie widać
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez piotrassenior » 31 sierpnia 2015, 21:30

mrowa93, różnica jest zauważalna od razu. Hypery walą poświatą niebieskawą, a X Look walą porządnie na biało - nie na żółto czego oczywiście nie chcemy :) chcesz efekt xenony i odróżniania się od innych to wkładaj Hypery, chcesz białe normalne światło, ale nie chcesz jak we Wołdze żółte - kładź X Looka. Co do widoczności w nocy i po deszczu na plus X Look. Światła jest więcej.

mlynek, tak Osram Diadem to kierunki. Na postoju do Hyperów idealnie pasują najzwyklejsze ledy - o takie :P :arrow: http://allegro.pl/zarowka-led-postojowki-w5w-t10-extra-xenon-kolorya-i4975923948.html oczywiście barwa biała!
Do X Looków one nie pasują, barwa jest inna i już to nie gra ze sobą. Ekspert w tym temacie lec podawał wcześniej co zarzucić pod X-Looki także sam muszę się cofnąć w temacie i zakupić proponowane przez niego w5w aby grały z X-Look'ami.
Co do X-Look oraz Osram NB+ to barwa jest git. Nie przeszkadza.
Co do Hyper oraz Osram NB+ już w nocy widać po zapaleniu że barwy się mocno różnią (Hyper podniebieskawy, NB+ biały) - od razu podpowiem że stosując z Hyperami (mijania) + Hypery na drogowych - światła będzie bardzo mało i używanie długich stanie się zbyteczne :P przerabiałem także wiem. Hypery na drogowych roboty nie robią. Światło drogowe ma świecić porządnie! Po to właśnie jest, także nie wpadajcie w mylną stronę że najlepiej Hyper H7 i Hyper H1 :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez mlynek » 31 sierpnia 2015, 23:17

Dzięki za wytłumaczenie piotrassenior, teraz już jest przejrzyście. Nie wiem, czy dobrze to by wyszło, ale ja chciałbym mijania (H7) z niebieską poświatą, bo zawsze mi się to podobało i żeby z tym współgrały postoje. Natomiast na drogowe (H1) może barwa się różnić, oby dobrze świeciły w nocy, bo często mnie trafia taka podróż jak wracam od rodziców Borami Tucholskimi :) Poza tym i tak nie świeci się jednocześnie światłami mijania i drogowymi prosto w oczy, wiec nikt nie widziałby, że światła barwą są różne.
Czyli reasumując:
Niebieska poświata(dzień/noc) - mijania H7 - Hypery, ## postój - zwykły LED, ## drogowe H1 - Hypery - co wychodzi nie za dobrze na noc?.
Niebieska poświata (dzień), mocne światło (noc) - mijania H7 - Hypery, ## postój - zwykły LED, ## drogowe H1- Osram NB - różnica w barwie, ale nocą, to i tak nikt nie widzi :mrgreen: // moja opcja
Białe światło (dzień), mocne światło (noc) - mijania H7 - X-Look, ## postój - trzeba poszukać u lec'a, ## drogowe H1- Osram NB - światła mamy takie mocne, że TIRami zjeżdżają do rowów :twisted:
Co do tych postojówek LED z alegro, miałem takie, ale to jest porażka. Nie świecą całym kloszem, tylko punktowo i wyglądało to strasznie. Chyba powinny być takie LEDy dookólne wydaje mi się, żeby odbijały światło po całym kloszu.

Jeśli zrobiłem błąd to poprawcie mnie. Dzięki piotrassenior
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez lec » 1 września 2015, 08:40

lec
MotoHID.pl

Postprzez mrowa93 » 1 września 2015, 15:13

Czyli dla mnie najlepsza opcja będzie taka:
mijania(H7) X-looki(I <3 białe światło coś w deseń xenonu) + postoje jakieś 4300K na SMD (być może te od Lec'a(myślałem nad czymś takim http://archiwum.allegro.pl/oferta/zarow ... 16693.html LED 12V W5W 6x5630SMD postojówka) oraz na drogowe(H1) Osram NB Unlimited (Mam nadzieje że barwowo to jakoś będzie ze sobą współgrało )
lub opcja nr.2:
mijania(H7) Narva Range Power White(też daje białym światłem z lekkim[ale minimalnym niebieskawym]ale w deszczu podobno jest troche gorzej niż na X-looku-u) + postoje Philips 4000K LED 501s(nwm.testował ktoś te postojówki od philips-a?) oraz na drogowe(H1) Osram NB Unlimited (Mam nadzieje że barwowo to jakoś będzie ze sobą współgrało )
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 1 września 2015, 16:03

rozważania jak przy budowie domu conajmniej, moze jakiś przetarg ? :P

żarówki ktore podalem moze nie sa najpiekniejsze ale troche Ci podziałają i znosza wysokie napiecia w autach ktore na żarówki dają tyle ile im wypluje alternator. A te ktore znalales juz sobie gorzej z tym radzą.... i raczej sa wskazane w do aut gdzie ECU juz steruje pracą żarówek.
lec
MotoHID.pl

Postprzez peter85 » 2 września 2015, 07:09

mrowa93, miałem też kiedyś NARVA Range Power White i dla mnie pod względem barwy i ilości światła to praktycznie to samo co Osram Cool Blue Hyper, zresztą Narva też nie ma homologacji drogowej ze względu na zbyt mocno pokrytą na niebiesko bańkę żarówki, mówię Ci weź X-Looki i myślę że będziesz zadowolony a jak nie to przy następnej wymianie zmienisz przecież żarówki nie są wieczne :wink:
peter85
Sport
Sport

Postprzez mrowa93 » 2 września 2015, 09:57

peter85 no co racja to racja żarówki sie zmienia bo sie przepalają ale to nie powód abym brał pierwsze lepsze i po włączeniu był z czegoś nie zadowolony po ja nie zamierzam co chwile zmieniać żarówek.Narva żeczywiście nie ma homologacji ale i Xlook ma mocno niebieską barwe bańki ale jednak ma tą homologacje
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez lec » 2 września 2015, 10:05

hypery itp maja mocniejsze filtry niz X-Looki i widac to gołym okiem.... ponadto nikt Ci nie kaze brac pierwszych lepszych. Masz 35 stron wątku gdzie jest w kółko tłuczone o tym samym.... jak to Ci nie wystarczy zeby podjąc decyzje to zostają juz tylko testy organoleptyczne :P
lec
MotoHID.pl

Postprzez mrowa93 » 2 września 2015, 14:02

no i właśnie przestudiowałem już kiedyś caly ten temat i najcześciej polecane są xlooki oraz hypery i czasem narvy jeśli chodzi o najbardziej zbliżoną bartwę do białej
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez piotrassenior » 2 września 2015, 19:56

lec napisał(a):rozważania jak przy budowie domu conajmniej

:hahaha: lec :ok:

Wałkowany temat z X-Lookiem i Hyperem jest od wieków.
mrowa93, kładz X-Looka - będzie białe światło z delikatną poświatą niebieskawą (nie będzie napierdzielać na niebiesko bo to agro tjuning, ani nie będzie żółto jak we Wołdze), a do tego będziesz miał widoczność - bo po to są światła i każdy z Nas chce mieć tego światła jak najwięcej.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez mrowa93 » 2 września 2015, 22:10

piotrassenior no i chyba właśnie tak zrobie że wezme te xlooki bo nie chce mieć niebieskiego syfu rodem z Calajbry/E36/Golfa mk3 co oślepia innych a świeci jak świeczka na tocie urodzinowym a także nie chce żółtej jajecznicy rodem z Wołgi/Jelcza/Stara/Autosanu h9 wiec najlepszą opcją bedzie Xlook no i jeszcze xlook wygrywa bo ma homologacje tylko jeszcze pod to dobrać jakieś postójki i bedzie już wszystko alles git!
mrowa93
Stella +
Stella +

Postprzez gonzo27 » 2 września 2015, 22:17

mrowa93, co do postojówek to masz też przewałkowane dokładnie, a nawet kilka postów wyżej lec powtórzył po raz kolejny jakie najlepiej dać, także może oszczędzi Ci to kilkunastu kolejnych postów rozważań i tym razem wybierzesz od razu coś co ludzie radzą, jak to się z x-lookami skończyło. Sam też mam x-looki z LEDami powyższymi także mogę taką kombinację polecić.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Auto: Leon FR
Silnik: ARL 1.9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne