Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tatian napisał(a):To jeszcze zależy jaki motor jeżeli chodzi o benzynę.
Bo jeżeli prównać 1.6 benzyna 100 KM i np. 1.9 TDI 110 KM to zdecydowanie lepszy diesel. Benzyna pewnie średnio spali Ci ok.9-10 l, diesel pewnie ok. 6. Poza tym z tego co niektórzy się tutaj wypowiadają to Leon z tym silnikiem nie jeździ
Musisz sobie odpowiedzieć na pytania typu: ile km rocznie będziesz jeździł, czy interesują Ciebie osiągi auta i szybka jazda, itp. Jeżeli przeloty rocznie 15 tys. km, prędkości 9-110 km/h i bez wyścigów to proponuje benzynę.
kaCuCh napisał(a):1.6 jak się uskutecznia tzw. ekojazdę to spokojnie powinien się w 8-9l zamknąć po mieście, ja swoim dużossącym 1.8 potrafię się zmieścić w 10l na mieście i spokojnie zejdę poniżej 7 na trasie... co do diesla myślę, że w 6l w mieście się nie zamknie (realnie myśę 7-8), ojciec ma co prawda tdci 1.8 w mondeo mk4 no i w mieście to mu pali 8 w górę na trasie 5,5-7. Między dieslem a benzyną nie ma rozbieżności rzędu 50-60% w spalaniu...(6l + 0,66 x 6 = 10 więc wychodzi nawet 66%)
kaCuCh napisał(a):przy jeździe dieslem zaoszczędzi się może 2l paliwa na 100km czyli jakieś 10zl
mr napisał(a):Witam,
tematu podobnego nie widzę więc myślę że może być(jeśli jest to usunąć).
Kajtus napisał(a):Posiadam Nowiutkiego Leonika 1.9 TDI 105 KM ... w trasie na odcinku 70 km 6,5 l . Jak śmigam po mieście tylko około 10 km dziennie to poniżej 8l
MaGnezz napisał(a):radekm, to zes sie obudzil, widziales date
taktiken napisał(a):mi - raz w zyciu - udalo sie zejsc do 5,8l/100 4x4 ARL Bora kombi (wg.komputera) wracajac Lodz-Wroclaw. Jazda 100-120, spokojnie, bez szalenstw. Kapcie zimowki, 16'' w stali.
paolo napisał(a):średnio 5,8l/100km z włączonym climatronikiem non stop na trasie prędkości duże 170,190,nawet 200
Kozak napisał(a): przy prędkościach ~ 240 KM/H wyszło mi 6,3 L/100 KM , gdzie moje BKD nie ma seryjnych 140 lecz 180 KM
Kozak napisał(a):wg niemieckich i austriackich autostrad na odcinku prawie 3000 km z pedałem w podłodze jeżeli tylko było możliwe i prędkościach ~ 240 KM/H wyszło mi 6,3 L/100 KM
sebik napisał(a):wyjatkowo mało pali
sat666 napisał(a):Zakladam ze "gdzie sie da" oznacza ze raczej sie da i stala jest >200, bo jak sie nieda i jedziemy 100 to moze i bedzie podobnie .
Co do miasta, to ja niestety startuje w centrum i jade jakies 12km mijajac w korku ze 20 swiatel, spalanie od 8 do 12, zalezy jakie korki i w ktora strone.
pozdrawiam,
s
logimen napisał(a):podczas jazdy na codzien z predkoscia 80-120km/h wskazuje miedzy 7-8 litrow
cóż - moja poprzednia padlina BKD 183KM spalala 7,3l/100 przy jezdzie glownie w trasach: http://www.spritmonitor.de/en/detail/192396.htmlKozak napisał(a):co ciekawe Golf przy identycznym setupie palił wyraźnie więcej
DOC napisał(a):A tak serio nie szkoda Ci siana na magnetyzer?
fido70 napisał(a): Chodzi mi o założenie magnetyzera na przewód paliwowy za filtrem
fido70 napisał(a):Nie szkoda, bo to spadek po poprzednim sam.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość