Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie klocki hamulcowe wybrać?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: jakie klocki wybrać?

Postprzez mayst » 29 stycznia 2011, 09:13

to jakoś idzie za pyleniem?? chyba ze jest jakis fajny zestaw który tak nie bedzie szkodził alusom.
mayst
Stella
Stella

Auto: Seat LeOn
Silnik: ASV 1.9

Reklama

ścięte klocki?

Postprzez pablo73 » 2 lutego 2011, 15:43

w ASO musiano mi wymienić nowe, przednie klocki (3 miesięczne) ponieważ w innym warsztacie źle je zamontowano i po jednej stronie praktycznie się rozsypały...

ale po wymianie zdziwiłem się, że założone w ASO seata klocki są jakby ścięte? sprawdziłem w nowym passacie to samo... hm czy VW stosuje jakieś inne klocki na przód... a może to kwestia innego montażu?

ktoś wie coś na ten temat?

i jeszcze jedno.... raczej nie jest normalne, że z nowymi klockami słyszę gwizd (tarcie, czasami jak odgłos mew ;) na ogół po hamowaniu jak samochód jedzie a nawet toczy się (np. na wolnym biegu)... mam wrażenie, że tym razem w ASO coś źle zamontowali i klocki nie odchodzą od tarczy....
ktoś miał taki problem?
pablo73
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Re: Klocki hamulcowe

Postprzez bubolak » 2 lutego 2011, 16:06

pablo73, klocki tak są skonstruowane, że są tak jakby ścięte.
Po wymienię klocków dotarłeś je? Klocki muszą się ułożyć (500km)
Odgłos, który słyszysz to tak zwane piszczenie. Znane szczególnie z aut takich jak Polonez, Fiat 125 :D Jak się ułożą to powinno się uspokoić.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pablo73 » 2 lutego 2011, 16:21

@bubolak
dzięki za info co do ściętych klocków

natomiast piszczenie słyszę (nie cały czas, ale jednak występuje) gdy nie hamuję, nawet przy jeździe z górki, gdy samochód się toczy
przy wcześniej założonych klockach (te które uległy zniszczeniu) a także w tych co miałem od zakupu docieranie słyszałem przy hamowaniu (normalnym), teraz jest inaczej... a, że raz źle założyli mi klocki ( w warsztacie feu vert... z pośpiechu musiałem skorzystać z ich usług i nigdy wiecej) to i do ASO podchodzę z rezerwą (np. kiedyś zapomnieli podłączyć poduszki, drobiazg taki ;)
pablo73
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Postprzez Misiek » 2 lutego 2011, 17:50

najważniejsze żeby podczas docierania klocków ostro nie hamować i starać się nie trzymać nogi na hamulcu podczas postoju (używać wtedy ręcznego). Jak się już dotrze powinno być ok :) . Co do złego założenia klocków to trochę dziwne. Jak można źle założyć :hmmm: Trzeba wszystko dokładnie oczyścić przed założeniem i już. Ja robiłem sam, nic trudnego :)
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bubolak » 2 lutego 2011, 21:51

misiek_t, dobrze, że zrobiłeś sam, bo nawet nie wiesz co mogą fachowcy zrobić. W punciaku przy zmianie klocków/tarcz założyli zacisk hamulcowy obrócony o 360st, czyli zacisk był na swoim miejscu, ale za to przewód był zawinięty i obcierał o tarcze/felgę/coś innego i po ~200km przetarł się i cały płyn uciekł przy hamowaniu przed światłami. Na szczęście był tam pusty pasek do skrętu w lewo i udało mi się uciec i dohamować ręcznym...
Także jak chodzi o fachowców, to nic mnie nie zdziwi.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra

Postprzez Misiek » 2 lutego 2011, 22:07

bubolak no to rzeczywiście ... brak słów. I staraj się tu o odszkodowanie w razie gdybyś nie wyhamował. Fachowcy :killer:
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Tygrysek » 20 lutego 2011, 19:47

panowie, zapytam tutaj, bo nie znalazłem konkretnego tematu, albo przeoczyłem.
wymieniam klocki z przodu i klocki + tarcze z tyłu. na liczniku 200 tys i pytanie moje: czy wymienić płyn? ile płytnu? jeśli tak, to musze spuścić cały płyn i zalać nowym, czy systematycznie dolewać i popuszczać na kołach? jeśli ktoś może to jakiś mały szybki instruktarz zapoda.
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez transit_master » 20 lutego 2011, 20:24

Płyn zawsze możesz wymienić. Nie zaszkodzi. Nie jest to duży koszt. Jak spuścisz cały płyn to może się zapowietrzyć pompa ABS'u. Ewentualnie możesz dolewać i upuszczać. Dolewając to możesz się zaopatrzyć w 1litr. Starczy na bank i jeszcze zostanie
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez lisciofcb » 23 lutego 2011, 14:44

Witam.
Ja rowniez szykuje sie do wymiany kompletu tarcz z klockami zarowno z przodu jak i z tylu. Jako iz czeka mnie tez wymiana rozrzadu i pare innych kwestii, nie chce na te zestawy hamowania wydac nie wiadomo ile. Co mozecie polecic? Jesli chodzi o tyl, to czytalem ze klocki i tarcze z gornej polki byc nie musza i warto kupic nieco tansze, co nie znaczy ze jakies gorsze. A jak z przodem? Wiele osob poleca ATE, dobre opinie mechanik ktory bedzie mi je wymienial ma o TRW Lukas bodajze sie nazywaja.

Autko Seat Leon 1,6 benzyna 105 km.

Jakiej wielosci tarcz powinienem szukac? No i tak jak wczesniej, w produkt ktorej firmy zainwestowac?
lisciofcb
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez MisiekASV » 23 lutego 2011, 21:44

lisciofcb w tym temacie, ilu kierowników, tyle zdań co do firm. Ja dla siebie kupiłem zestaw ATE --> http://allegro.pl/ate-tarcze-klocki-tyl ... 50195.html
Cena jest moim zdaniem dobra, zależy ile chcesz wydać. Tańszą alternatywą będą tarcze Zimmerman - też są jakościowo dobre. Wymiary tarcz w Twoim Leonie: P - 256, T- 232
MisiekASV
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez lisciofcb » 23 lutego 2011, 21:50

No masz pewnie racje, firm coraz wiecej to i opinie podzielone.
Tez mi polecano te ATE, aczkolwiek na oś tylnią moze jednak znalazlaby sie tansza opcja, bo z tego co sie dowiedzialem wazniejsze sa dobre klocki z przodu (co nie znaczy ze z tyłu mogą byc lipne, ale moga byc tansze a wcale nie duzo gorsze np od ATE). Zastanawiam sie czy jednak nie wymienie samych klockow, bez tarcz, musze sie dowiedziec w jakim sa stanie tarcze, bo mechanior bodajze w hurtowni samochodowej GORDON znalazl podejrzewam TRW Lucas ale dosc drogo bo tarcze na przod 130 zl sztuka, na tyl 78 szt a klocki 130 i 95 wiec nie wiem czy nie szukac taniej
lisciofcb
Sport
Sport

Postprzez leem » 23 lutego 2011, 21:53

lisciofcb, z takim silnikiem nie ma raczej sensu szukać czegoś z wysokiej półki. Polecał bym gładkie ATE, zimmermana lub coś tego typy
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Zawieszenia EIBACH, KW, H&R, WEITEC, KYB, AP, BILSTEIN.
Opony nowe Continental, Dunlop, Pirelli itd..
Obrazek
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez lisciofcb » 23 lutego 2011, 21:55

Hmm, czyli ATE jest rozpatrywane w dolnej polce? Myslalem, ze jeszcze cos tam na ten tył tanszego wyhacze :)
lisciofcb
Sport
Sport

Postprzez leem » 23 lutego 2011, 22:02

Tańsze od ATE to coś typu TRW, LUK

lisciofcb napisał(a):ATE jest rozpatrywane w dolnej polce

Biorąc pod uwagę sportowe tarcze nacinane/nawiercane to jest dolna półka
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
MOTUL filtry MANNa sportowe tarcze, klocki hamulcowe i wszystkie inne części samochodowe
Obrazek
leem
FR
FR

Postprzez lisciofcb » 25 lutego 2011, 10:07

A co mozecie powiedziec o takim zestawie:

Przód: TRW Lucas

http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki-tr ... 17013.html

Tył: Ferrodo

http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki-fe ... 16970.html

Oba komplety od jednego użytkownika, wiec jeden koszt wysylki i zawsze to chyba prosciej, poza tym widac ze sporo tego sprzedaje.
lisciofcb
Sport
Sport

Postprzez rydzudzik » 25 lutego 2011, 11:13

W sobotę zakładałem z kolegą do jego golfiny mk4 tarcze i klocki TRW na przód, i po przejechaniu jakis 300km oczywiście dotarły się i jest bardzo dobrze, jak za tą ceną uważam że zastaw jest naprawdę godny polecenia, w inter carsie płaciliśmy(po znizkach)289zł za wszystko (tarcza-100zł) z tym że tarcze 280mm ty masz 256 mm a wiec będą tańsze tarcze o jakie 10zł sztuka. Nie masz co pakować kasy w zestawy drogie, to w sumie tylko 1.6. Ja też mam taki silnik i jeżdzę na klockach TRW tarcze zmieniam na wiosnę też TRW, ale jak kolega dobrze zauważył ile firm tyle opinii.
rydzudzik
rydzudzik
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez lisciofcb » 27 lutego 2011, 21:01

Czytalem ostatnio tez sporo wpisow na temat polaczenia tarcz Brembo i klockow Ferodo. Juz sytuacja dla mnie jak przy rozrzadzie, za duzo producentow i tylko sie metlik w glowie robi. Sam juz nie wiem co na przod, co na tył, czy skorzystac z powyzszego zestawu ktory tu wkleilem? Tylko ze ludzie pisza czesto o klockach Ferodo Premier, a na tej aukcji chyba to jest jakis inny model i nie bardzo wiem jak sie on sprawuje.

Prosilbym o jakas solidna pomoc o dobor tych zestawow na przod i tyl zeby zamknac sie w kwocie 500 zł.
lisciofcb
Sport
Sport

Postprzez michal_duda6 » 27 lutego 2011, 21:13

lisciofcb, Witaj, ja do poprzedniego Leonka Top Sporta na przód wsadziłem Brembo + Ferodo i się wszystko ładnie spisywało. Co do tyłu to nie wiem bo nie miałem okazji wymieniać.
michal_duda6
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez shurikan » 28 lutego 2011, 11:28

jak wyzej, brembo plus ferodo, choc ja bym polecal zestaw ATE z tarcza power disc lub jak masz wiecej kasy poszukaj EBC
shurikan
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez lisciofcb » 28 lutego 2011, 11:40

Wlasnie chodzi o to, ze wyczynowo nie jezdze dlatego tez nie chce wydawac nie wiadomo ile pieniedzy, zwazywszy tez na to, ze czeka mnie pare innych wydatkow. Dlatego napisalem ze za wszystko chcialbym zaplacic do 500 zl cos jak w tych linkach, ktore pare postow wczesniej wstawilem. Nie wiem tylko czy te konkretne modele sa dobre, bo wiadomo ktos mi napisze Brembo czy Ferodo, ale czesci tych firm jest kilka modeli i tak np. patrzylem na ceny tych zestawow ktore wkleilem w Intercars i Czesci Ferodo nie pamietam albo klocki albo tarcze to byly najtansze sposrod dostepnych tak wiec wiadomo, model modelowi nierowny, to tak jak ktos chcialby kupic TV i doradzimy mu "Weż Sony". Tych modeli na rynku jest zbyt wiele i potrzebuje konkretnej sugestii.
lisciofcb
Sport
Sport

Postprzez quasimodo » 19 marca 2011, 10:49

Witam,
zrobił mi się mały mętlik w głowie... :kreci:
Polecacie na tył (leon asv 2001) klocki FDB1083 a wg katalogu Ferodo pasują FDB1788. Intercars też podaje, że FDB1788. Które powinienem kupić?

pozdr.
Obrazek
quasimodo
Stella +
Stella +

Auto: turbognojek

Postprzez slawo80 » 20 marca 2011, 16:06

ATE tył: tarcze - 24.0109.0123.1, klocki 13.0460.2820.2. W zupełności wystarczą, bardzo dobra jakość do ceny, nie ma co kombinować.
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez berthold_ns » 29 marca 2011, 22:30

Witam
Podobno kto pyta nie błądzi a czytając wszystkie posty zrobił mi się lekki mętlik a i tak nie znalazłem odpoewiedzi na wszystkie moje wątpliwości
Otóż dopadło i mnie że muszę wymienić wszystkie tarcze i klocki w moimo Leonie 1.9 tdi ARL 150KM 4X4 2003r VIN VSSZZZ1MZ3R116929
Byłem w sklepie i pytałem jaka jest cena za wszystko i uzyskałem odpowiedź że Brembo około 900 zł ,Lukas 1200 ,Bosch 1200,Gerling 1100
W sklepie jak zapytałem o ATE czy Ferodo to gość zrobił wielkie oczy i powiedział że nie słyszał o takiej firmie a dodatkowo poinformował mnie że w moim samochodzie są 3 rodzaje klocków oraz 2 rodzaje tarcz więc najlepiej jak będą zdemontowane to trzeba przynieść a on coś dobierze

Mam zatem do Was klika pytań
Czy faktycznie do mojego auta jest kilka rodzajów klocków i tarcz?? (gołym okiem widać że tarcze tylne są dużo mniejsze od przednich i że wszystkie są wentylowane)
Jakiej wielkości są tarcze z przodu a jakie z tyłu??
Którego producenta wybrać (skłaniam się do boscha)??
Podobno do 4x4 trzeba mieć klocki z tyłu max 19mm grubości.Czy to prawda??

Nie jestem kierowcą rajdowym więc nie potrzebuję wyczynowych tarcz i klocków

Jestem też laikiem w tym temacie dlatego proszę o pomoc pomimo że pewnie dla wielu z Was moje pytania okażą się tendencyjne

Być może któryś z kolegów ma do sprzedania towar którego ja potrzebuję lub chociaż podpowiedzcie mi proszę czego mam szukać (jakieś numery katalogowe lub coś w tym rodzaju)

Z góry dziękuję za pomoc
berthold_ns
Stella +
Stella +

Auto: LEON TS ARL 4X4 2003

Postprzez transit_master » 29 marca 2011, 23:08

berthold_ns, napisz do kolegi leem Skompletuje i wyceni Ci cały zestawik bez problemu ;)
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Adi » 30 marca 2011, 08:06

Mirczas napisał(a):berthold_ns, napisz do kolegi leem Skompletuje i wyceni Ci cały zestawik bez problemu ;)

Albo do kolegi Elemenateur też pomoże w temacie tarcz i klocków
LEON FR MONZA 202KM/414NM
Adi
Sport
Sport

Auto: Leon FR MONZA
Silnik: ARL 1.9

Postprzez slawo80 » 30 marca 2011, 09:19

berthold_ns napisał(a):Witam
Podobno kto pyta nie błądzi a czytając wszystkie posty zrobił mi się lekki mętlik a i tak nie znalazłem odpoewiedzi na wszystkie moje wątpliwości
Otóż dopadło i mnie że muszę wymienić wszystkie tarcze i klocki w moimo Leonie 1.9 tdi ARL 150KM 4X4 2003r VIN VSSZZZ1MZ3R116929
Byłem w sklepie i pytałem jaka jest cena za wszystko i uzyskałem odpowiedź że Brembo około 900 zł ,Lukas 1200 ,Bosch 1200,Gerling 1100
W sklepie jak zapytałem o ATE czy Ferodo to gość zrobił wielkie oczy i powiedział że nie słyszał o takiej firmie a dodatkowo poinformował mnie że w moim samochodzie są 3 rodzaje klocków oraz 2 rodzaje tarcz więc najlepiej jak będą zdemontowane to trzeba przynieść a on coś dobierze

Mam zatem do Was klika pytań
Czy faktycznie do mojego auta jest kilka rodzajów klocków i tarcz?? (gołym okiem widać że tarcze tylne są dużo mniejsze od przednich i że wszystkie są wentylowane)
Jakiej wielkości są tarcze z przodu a jakie z tyłu??
Którego producenta wybrać (skłaniam się do boscha)??
Podobno do 4x4 trzeba mieć klocki z tyłu max 19mm grubości.Czy to prawda??

Nie jestem kierowcą rajdowym więc nie potrzebuję wyczynowych tarcz i klocków

Jestem też laikiem w tym temacie dlatego proszę o pomoc pomimo że pewnie dla wielu z Was moje pytania okażą się tendencyjne

Być może któryś z kolegów ma do sprzedania towar którego ja potrzebuję lub chociaż podpowiedzcie mi proszę czego mam szukać (jakieś numery katalogowe lub coś w tym rodzaju)

Z góry dziękuję za pomoc

Zgodnie z tym co znalazłem na tym forum w 1.9 TDI ARL 4x4: na przód tarcze wentylowane 288x25, na tył tarcze wentylowane 256x22.
Ja do ASV brałem komplet na przód u elemenateur-a, wyszło z przesyłką prawie stówę taniej niż u mnie w sklepach. Jeśli miałbym wybierać to ATE albo Ferodo.
slawo80
Signo
Signo

Postprzez dezeus » 6 kwietnia 2011, 22:58

Odgrzewam kotleta :)

Potrzebuje klocki a może i tarcze jak kupiłem samochod 2 lata temu trzokę drżało mi podczas hamowania po roku było dobrze mam ASV 2002 z tego co znalazłem :katalog ATE
tarcze niby jeszcze oki mały próg , ale nie wiem jaki był problem tego drżenia może szlifowane ??, bo 0 progu w czasie kupna leona ,a tarcze raczej nie nowe ,dziwne ?
numer klocków na przód
13.0460-7117.2

natomiast mam pytanie skąd takie rozbieżności cenowe :

http://moto.allegro.pl/ate-klocki-ham-p ... 88923.html

http://moto.allegro.pl/klocki-ate-a2-a3 ... 65253.html

http://moto.allegro.pl/klocki-ate-na-pr ... 74422.html

PS.

slawo80 jaki miałeś numer i jakiego leosia tez 2002 ASV [/u]
TDI 1.9 ASZ 130 , jest obecnie kupiony i użytkowany w UK
TDI 1.9 ASV 110 jest w PL, nieużywany ewentualnie na sprzedaż, szkoda się pozbywać
dezeus
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDi ASV

Postprzez blackfly » 6 kwietnia 2011, 23:17

dezeus, moze koles chce sie dorobic? ale podobno z ate jest ostatnio sporo podrobek

ja mam TG + redy i jestem super zadowolony. wczesniej mialem greeny ale szybko sie skonczyly. niebawem kupie na tyl tg + redy albo greeny jeszcze sie zastanawiam nad tym co wybrac.
blackfly
Stella
Stella

Auto: seat leon 1P

Postprzez slawo80 » 7 kwietnia 2011, 09:52

dezeus napisał(a):Odgrzewam kotleta :)

natomiast mam pytanie skąd takie rozbieżności cenowe :

http://moto.allegro.pl/ate-klocki-ham-p ... 88923.html

http://moto.allegro.pl/klocki-ate-a2-a3 ... 65253.html

http://moto.allegro.pl/klocki-ate-na-pr ... 74422.html

PS.

slawo80 jaki miałeś numer i jakiego leosia tez 2002 ASV [/u]

Jedne klocki z czujnikiem inne bez czujnika zużycia, poza tym wiadomo, różna marża.

dezeus Ja do swojego ASV 2003r. brałem przód ATE : tarcza 24.0122.0150.1 i klocki ATE z czujnikiem 13.0460.7117.2- za komplet 410 złotych, śmigam i jestem zadowolony..
slawo80
Signo
Signo

Postprzez DAMiANO » 20 kwietnia 2011, 16:25

Witam, zauważyłem że klocki po stronie kierowcy są dużo bardziej zużyte niż po stronie pasażera zarówno z przodu jak i z tyłu. Czym to może być spowodowane?
Ibiza Sport TDI ASV
DAMiANO
Stella +
Stella +

Auto: Ibiza TDI ASV

Postprzez wilqruler » 26 kwietnia 2011, 13:44

witam
jestem przed wymiana klockow przod/tyl do seata leona 1.6 2001, wiec stad moje pytanie: co polecacie i w jakich to cenach oscyluje, co dodatkowo przy wymiane klockow moze byc do zrobienia tak przy okazji, na co warto zwrocic uwage i gdzie ewentualnie mozna cos fajnego w rozsadnej cenie zakupic
pozdrawiam
wilqruler
wilqruler
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez PaVLo » 26 kwietnia 2011, 15:16

Na forum jest kilka osób handlujących częściami, ja kupowałem tarcze i klocki ATE od elemenateur. Wszystko już się dotarło i chwyta jak żyleta, jedynie klocki trochę pylą, ale to chyba norma przy docieraniu.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez leem » 26 kwietnia 2011, 18:00

PaVLo napisał(a):jedynie klocki trochę pylą, ale to chyba norma przy docieraniu.

Nie to nie od docierania się :P

A tak dla zainteresowanych ;)
Ate wypuścił nowe klocki z domieszką ceramiki, które znacznie mniej pylą od standardowych :P

wilqruler napisał(a):w jakich to cenach oscyluje

zależy co chcesz, tanie czy dobre...

wilqruler napisał(a):przy wymiane klockow moze byc do zrobienia tak przy okazji

Można wymienić płyn hamulcowy, lecz nie jest to konieczne
Był Leon 210PS/410NM
Było BMW 287PS/572NM
Jest 310PS/630NM
Obrazek
leem
FR
FR

Postprzez pembuk » 26 kwietnia 2011, 19:19

Jeżeli chodzi o tył to z całą pewnością odradzam tarcze Mikoda GT. Wiem, że to nie jest znany producent (polski), ale naprawdę kuszą ceną. Niestety jakościowo wypadają słabo, na pewno z klockami TRW.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Auto: SIGNUM 3.0

Postprzez Sebool2006 » 26 kwietnia 2011, 19:29

A jak ma się zestaw na tył:
Tarcze ATE i klocki ATE ??
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez Evo » 26 kwietnia 2011, 20:15

pembuk, a co konkretnie z nimi nie tak ? Rozumiem że to te nacinane/nawiercane ? Szukam właśnie czegoś na przód,rozważałą tą Mikode, opinie jak zwykle podzielone.
Evo
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F

Postprzez Murdock574 » 26 kwietnia 2011, 21:06

Ja polecam tarcze ATE (przód PD) a do tego klocki Ferrodo Premier, zestaw hamujący bardzo dobrze, a na dodatek praktycznie nie pylą ;] Nie wiem jak teraz, ale jak ja kupowałem to Ferrodo było droższe od ATE.
Murdock574
Signo
Signo

Auto: TS TDI

Postprzez berthold_ns » 26 kwietnia 2011, 21:38

Ja polecam tarcze i klocki ATE
Otatnio wymieniałem całość przód i tył
Miałem w rękach Boscha,Brembo itp ale wydaje mi sie że samo wykonanie ATE to klasa wyżej
Wszystko brałem od użytkownika agin i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony
Przód 312 wentyle z czujnikami tyl 256 też wentyle a cena rewelacyjna i szybki czas dostawy.
Praktycznie nie ma zadnego pylenia.na początku bylo troche syfu ale dlatego że warstwa ochronna sie ścierała
Ważne żeby ich nie przegrzać na początku i zrobic min 100 km delikatnie hamując

Podobno ATE idą na pierwszy montaz ale jeśli sie myle to niech mnie fachowcy poprawią
berthold_ns
Stella +
Stella +

Auto: LEON TS ARL 4X4 2003

Postprzez pembuk » 26 kwietnia 2011, 21:47

evotuning,

Tak dokładnie to te nacinane i nawiercane. Są bardzo słabe z klockami TRW. Chodzi oczywiście o skuteczność hamowania. Byłem zawiedziony po zmianie w stosunku do tych, które były wcześniej na aucie. Z tego powody regenerowałem m.in. zaciski i wymieniałem płyn hamulcowy (bez rezultatu). Natomiast nie widać tendencji do wyginania więc to akurat ok. Ta wersja GT to chyba raczej taki chwyt marketingowy, nawiercone otwory i wycięcia szybko wypełniają się pyłem z klocków więc większej roli w chłodzeniu tarczy ten system nie odgrywa ( oczywiście tylne tarcze są pojedyncze). Pewnie lepiej już kupić coś sprawdzonego. Co do ATE PD + klocki ATE to mam je w e46 i jest ok, chociaż trochę zajęło aż się dotarły.
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Auto: SIGNUM 3.0

Postprzez tomzi » 27 kwietnia 2011, 06:53

A powiedzcie mi jaka jest graniczna grubość tarczy wentylowanej w naszych leonkach przy której tarcze idą do wymiany?
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Postprzez marcin7x5 » 27 kwietnia 2011, 11:54

19mm dla przodu i chyba 9 mm dla tyłu. Masz to "napisane" na tarczach hamulcowych
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez blachy » 27 kwietnia 2011, 20:24

Klocki ferodo premier jak najbardziej, ale tarcz brembo max nie polecam. W moim byłym golfie po pół roku były już tak pogięte, że nadawały się tylko do wymiany. Kolega w Golfie MK4 też narzeka na to samo... A tyle pieniędzy kosztowały.
blachy
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TS

Postprzez Zielony » 29 kwietnia 2011, 11:17

ja od siebie mogę polecić klocki firmy TRW, mam takie klocki hamulcowe zamontowane w samochodzie i jestem bardzo zadowolony. TRW to dawny Lucas tak btw, solidna firma:)
Zielony
Stella
Stella

Auto: SEAT León

Postprzez AntY » 9 maja 2011, 12:24

Mi własnie za klocki do FR 1P przod w ASO krzykneli 310zl :o Możecie polecic cos innego?
AntY
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Misiek » 9 maja 2011, 19:40

Ja mam ferodo premier + tarcze zimmermann sport 312mm. Zestaw daje radę ;]
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez noktoto » 9 maja 2011, 20:00

Na ile ferodo premier starczają w 1P?
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez Tygrysek » 9 maja 2011, 20:08

DAMiANO napisał(a):Witam, zauważyłem że klocki po stronie kierowcy są dużo bardziej zużyte niż po stronie pasażera zarówno z przodu jak i z tyłu. Czym to może być spowodowane?

yyyyy może masa kierowcy jest stosunkowo większa od pasażera z prawej ?? :P

taki żarcik :peace: rozbierz, przeczyść, złóż, może to coś pomoże ;]

[ Dodano: 9 Maj 2011, 21:10 ]
podjedź jeszcze do jakiegoś diagnostyka, wjedź na ścieżke, czy równo zabiera
długo na nich jeździsz? może ktoś przed tobą wymienił na chybcika tylko jedną strone
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Misiek » 9 maja 2011, 20:27

noktoto napisał(a):Na ile ferodo premier starczają w 1P?

ja na nich zrobiłem na razie ok 13 tyś/km. Ostatnio zaglądałem do nich jakiś miesiąc temu razem z Axee przy okazji wymiany płynu i wyglądały jak nowe. Zestaw hamuje również bardzo dobrze. Przy hamowaniu nic nie piszczy nie świszczy, itp. Szczerzę mogę polecić.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez rockerss » 21 maja 2011, 15:45

Ostatnio wymieniłem cały komplet z przodu (kwiecień 2011:

FDB1094 Klocki hamulcowe FERODO x2
580 09,7012.10 tarcze hamulcowe BREMBO x2
FERODO DOT 4 w pakiecie.
Łącznie za przód z robocizną wyszło w Norauto 506zł

Po wymianie jest ok, nie piszczą, hamują jak poprzednio, jedyna różnica to felgi mniej się brudzą. Docierałem przez jakieś 700km ze stopniowym zwiększaniem siły hamowania.

Pozdrawiam
rockerss
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 2002

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne