Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez slawo80 » 12 czerwca 2012, 12:46

Panowie mam takie ogólne pytanie, wcześniej tego jakoś nie zauważyłem, czy rurka klimatyzacji (ta o większej średnicy) która znajduje się w komorze silnika przy grodzi i wychodzi z zaworu rozprężnego ma być zawsze mocno zroszona? Rozmiem że powinna być ona lodowata a przy silniku jest gorąco i tak też jest, ale przy ostatnich temp. (ok. 20'C) przy załączonej klimie nakapało z tej rurki tak że pod tym zaworem mam mokre i zawilgocone wygłuszenie grodzi. Ta druga rurka, cieńsza wychodzaca z tego zaworu ma być gorąca czy tylko ciepła? Pytam aby sie upewnić, pozdro.
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Reklama

Postprzez Artmic77 » 20 czerwca 2012, 12:56

Podepne sie pod temat przeczytałem już chyba wszystko ale nie widze dpowiedzi na moje pytania
Otóż podpinając vagiem nie ma komunikacji z klima a z silnikiem jest jaka jest przyczyna ?
co do klimy załączając AC obroty ida do góry tak jak powinny a chłodzenia nie ma dodam ze klima jest prawie pełna sprawdzane.
Wszystkie bezpieczniki sprawdzone help ???
Artmic77
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Problem z klimą

Postprzez smoczo » 21 lipca 2012, 17:48

Witam. Mam problem z klimatyzacja w leosiu 1.9 tdi arl. a mianowicie w tym sezonie już napełniałem układ chyba 3 razy. Byłem u znajomego który za pierwszym razem uzupełnił mi czynnik, sprawdził szczelność, na wszelki wypadek dodał kontrastu, no i wszystko grało, ładnie chłodziło wszystko hulało jak powinno. Szkoda ze tylko z tydzień. Więc powrót do znajomego. Ultrafiolet okulary i oglądamy wszystko szczelne a czynnika nie ma, aż zauważyliśmy wielki rozprysk pod sprężarką, najprawdopodobniej z zaworu bezpieczeństwa, więc doszliśmy do wniosku ze to czujnik ciśnienia nie działa i nie załącza 2 biegu wentylatora i wybija czynnik. Zakupiłem oryginalny czujnik, założyliśmy i dobiliśmy czynnik. Znowu ładnie chłodzi wszystko gra, słyszałem ze wentylator się włącza. W piekielne upału obskoczyłem ze znajomymi fajna dłuższą traskę ładnie chłodziło. Po powrocie autko do garażu. Postało z tydzień, wyjazd na miasto a tu znowu z nawiewu ciepło już nie mam sił i kasy na uzupełnianie czynnika. Na kompie żądnych błędów. Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o podpowiedź . Pozdrawiam
smoczo
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez bartekmk » 24 lipca 2012, 15:55

mam prawdopodobnie uszkodzony kompresor, wszystko działa, chłodzi dobrze ale stuka po włączeniu. i tu moje pytanie, czy w przypadku nagłego zatarcia sprezarki jesli mi ją zablokuje może zerwać sie pasek (domyślam sie, że tak) czy zerwie sie sprzęgło? jade na urlop i bez klimy może być ciężko ale nie chce ryzykować zerwania paska na trasie.
bartekmk
Signo
Signo

Auto: Diesel
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez smoczo » 26 lipca 2012, 22:18

czy ktoś zna jakiś dobry serwis klimy w Rzeszowie?? Oczywiście w przystępnych pieniążkach :))
smoczo
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez Tracer2 » 27 lipca 2012, 20:29

bartekmk napisał(a):mam prawdopodobnie uszkodzony kompresor, wszystko działa, chłodzi dobrze ale stuka po włączeniu. i tu moje pytanie, czy w przypadku nagłego zatarcia sprezarki jesli mi ją zablokuje może zerwać sie pasek (domyślam sie, że tak) czy zerwie sie sprzęgło? jade na urlop i bez klimy może być ciężko ale nie chce ryzykować zerwania paska na trasie.

Jak kompresor stanie to pasek nie zruwa się tylko przeciera na stojacym kole.
Nie włączaj klimy to nie bedzie ryzyka.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez hanys » 7 sierpnia 2012, 20:03

podepnę się do tematu - mój problem jest taki że sprężarka stanęła i tu moje pytanie czy istnieje taki sposób uszkodzenia sprężarki który powoduje zanieczyszczenie całego układu? Rozmawiałem dziś z mechanikiem i tak właśnie mi powiedział że opiłki ze sprężarki mogły dostać się do układu i w najgorszym przypadku będzie trzeba wymienić parownik i chłodnicę i wyczyścić cały układ i wszystkie rurki czy wystarczy po prostu wymienić kompresor nabić klimę i wszystko wróci do normy? Dodam że mam leosia 1.9 TDI 110 KM ASV a może jakiś namiar do dobrego i niedrogiego magika mechanika zajmującego się takimi problemami z moich okolic? ja jestem z Dąbrowy Górniczej ? z góry dzięki za odpowiedź
hanys
Stella
Stella

Silnik: ASV 1.9

Re: klimatyzacja / climatronic - różne zagadnienia itp.

Postprzez darq12 » 4 września 2012, 21:18

Witam
Koledzy mam pytanko, posiadam climatronic w swoim leonie i nie wiem czy mam czujnik pod podsufitką ponieważ oglądałem dzisiaj golfa IV i ma w lampce w podsufitce takie dziurki oryginalne za pewne za nimi znajduje sie czujnik u mnie tego nie ma, czy leony nie maja tego??? czy ktoś u mnie mógł zmienić lampkę???
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Klimatyzacja działa przy niskich temperaturach

Postprzez sławek » 17 listopada 2012, 15:38

Witam.
Climatronikiem mogę włączyć klimatyzację przy temperaturze zewnętrznej 2 stopni-na wyświetlaczu zapala się śnieżka i słychać załączenie sprężarki- przecież przy takich temperaturach klima nie powinna działać.
Sprawdzałem czujnik temperatury zewnętrznej i pokazuje prawidłowe wartości - i na desce i w Vagu w "instruments"- vag nie pokazuje błędu (a z klimatronikiem nie mogłem się połączyć).
Jedynie w "engine" jest dziwnie wysoka temperatura zasysanego powietrza (27 stopni).
Miał ktoś podobny przypadek?
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Re: Klimatyzacja działa przy niskich temperaturach

Postprzez colin23 » 17 listopada 2012, 16:28

nie sugeruj się temperaturą na wyświetlaczu. Pamiętam że czasami śnieżynka się dała włączyć przy 1,5stopnia a czasami było 4,5 i nie można było nic zrobić. Myślę że oprócz temperatury jakiś czujnik bada coś dodatkowego (np. wilgotność) i pozwala na załączenie klimy.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez sławek » 17 listopada 2012, 16:59

Gdybym miał tak wcześniej- nie szukałbym problemu, ale taka sytuacja ma miejsce od kilku dni. :?
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+

Postprzez colin23 » 17 listopada 2012, 17:09

wyjedź wieczorem jak będzie 0 stopni.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Sebool2006 » 18 listopada 2012, 19:16

Apropo klimatyzacji to gdzie najlepiej w Wawie odgrzybić i nabić klimę i też by cena nie była wysoka.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez futrzak » 22 listopada 2012, 23:22

cześć,
dziś zgasnął mi climatronik i poszedł z niego dym ;/
czyli całkowicie będzie on wypalony i cała wymiana wyświetlacza?
dodam że wczoraj mi montowali webasto, czy może to być przyczyna tego spalenia?
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Sebool2006 » 25 listopada 2012, 19:17

Ponawiam swoje pytanie gdzie w Wawie najlepiej dobrze i tanio nabić oraz odgrzybić klimę oraz podać Leona próbie ozonowania
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez clip2 » 14 grudnia 2012, 13:21

Co prawda nie mam Leona tylko Toledo ale to bliźniacza konstrukcja. Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem klimatronika. Tak jak zawsze narzekałem na słabe ogrzewanie to w tej chwili problem jest zupełnie odwrotny. Nie mam możliwości ustawienia zimnego nawiewu oraz brak regulacji nawiewami na szybę, nogi czy kratki. Cały czas dmucha ciepłe powietrze niezależnie od ustawionej temperatury na klimatroniku. Nawiewy nie reagują na regulację na panelu. Macie może pomysł co mogło się uszkodzić. Jest jakaś możliwość diagnozy VAGiem takiej usterki. Jeżeli tak to w co wejść bo aż tak dobrze VAGa jeszcze nie poznałem. Zupełnie nie wiem od czego zacząć i co sprawdzać.

Mam takie błędy:
00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)
41-00 - Blocked or No Voltage
01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70)
01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68)
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)

teraz trzeba je rozwiązać. Stało się to z dnia na dzień więc raczej niemożliwe żeby padły wszystkie silniczki na raz.

Szukam również schematu panelu climatronika o symbolu 1M0 820 043 D albo chociaż opisu wyjść
clip2
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo

Postprzez emilo » 8 lutego 2013, 21:50

Panowie mam problem z Panelem klimatyzacji w moim leonie 1P z 2006r. Kupiłem niedawno samochód ale nie działa podświetlenie nawiewów, klima oraz ogrzewanie tylnej szyby. Rozebrałem środkowy panel i okazało się że został on wymieniony (pisze na nim "leon 2007") Na badaniu VAG pokazało że nie może się połączyć ze sterownikiem klimatyzacji? Jak to ugryźć, bo nie wiem od czego zacząć?
emilo
Stella
Stella

Auto: Leon II

Postprzez Misiek » 8 lutego 2013, 23:11

emilo, jeśli został tylko podmieniony na taki sam to powinno działać, jeśli masz auto z końca 2006 panel może być 2007... Jest możliwość że sam panel nie działa skoro nie ma połączenia z VAG. Jak wygląda instalacja/kable. Są jeszcze jakieś błędy innych sterowników??
Sprawdź jeszcze czy w sterowniku 19: CAN Gateway masz zakodowany Bajt3, Bit2 - [08] Climate Control

-- 8 lut 2013, o 22:35 --

clip2, na 1M bardzo się nie znam, ale sprawdził bym VAGiem wszystkie sterowniki. Często błąd danego sterownika jest ściśle powiązany z innym. Może czujnik temp. padł dlatego zablokowane masz wszystkie "klapy"
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez emilo » 9 lutego 2013, 14:00

A gdzie dokładnie znajduje się sterownik od klimatyzacji?
emilo
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 9 lutego 2013, 14:34

sterownik klimatyzacji to ten panel z przyciskami. U Ciebie jak piszesz nie ma z nim komunikacji czyli, albo jest uszkodzona instalacja CAN, albo w komputerze a dokładniej w sterowniku "19: CAN Gateway" nie jest zakodowane że masz climatronik, albo sam panel uszkodzony.

-- 9 lut 2013, o 14:34 --

Jeszcze tak mnie naszło. Piszesz że auto kupiłeś nie dawno czyli już od początku nie działa ?? Takie kupiłeś ?? Znasz historię auta ?? To pierwsze co to pytaj sprzedawcę co jest grane... Możesz podjechać do ASO (albo odszukać bo jest taki temat na naszym forum) i po vin sprawdzą Ci wyposażenie bo całkiem możliwe że sprzedawca by podnieść atrakcyjność/wartość auta wsadził panel klimatronik a de-fakto auto może klimy nie mieć :mrgreen: Za nie duże stosunkowo pieniądze sprawdzą Ci stan auta. Może panel klimy to najmniejszy problem :roll: Nie wiem dokładnie ile, ale jest jakiś czas że można odstąpić od umowy...
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Jak sprawdzić poprawność klimatronik ?

Postprzez Richter » 20 lutego 2013, 07:28

Witam, posiadam Seata Leon 1.6 16V BCB. Kupiłem na jesień auto. Komputer pokazuje brak błędów, przy wyższych temp. włącza się i czuć zimno z nawiewu. Kolega ma znajomego, który pracuje przy większych klimatyzacjach i stwierdził, że jeżeli klima działa nie ma sensu jej nabijać od nowa. Prawda to ? Powinienem ją odgrzybić na wiosnę i nabić? Nie mam informacji kiedy było z klimatyzacją coś robione (auto przywiezione z zagranicy). I tak z ciekawości ciekawe, że ma klimatronic a nie ma filtru kabinowego ani pod schowkiem ani pod podszybiem... możliwe ? Jeden mechanik powiedział mi, że może być dalej przy wentylatorze nadmuchu.
Richter
Sport
Sport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez seb_jag ARL » 20 lutego 2013, 10:28

proponowałbym jednak odgrzybić i nabić - przeczyścisz układ, dodadzą nowy czynnik z nowym olejem itp. nie czekałbym do momentu, aż przestanie działać... :) jeśli czynnika masz sporo, i tak Ci go wyssają i oddadzą z powrotem, zatem najwyżej dobiją niewielką ilość. co do filtra - niestety nie wiem, ja mam w podszybiu po stronie pasażera i z tego co się orientuję, tam zazwyczaj są :)
182 KM & 396 Nm powered by Bartpol/Kingsoft
seb_jag ARL
Sport
Sport

Auto: 1M FRRRRRRR

Postprzez LoozaQ » 20 lutego 2013, 11:31

Wersje budżetowe w okolicach końca produkcji M1 tj. 2006 rok były bez filtra w podszybiu tylko z taką kratką....
W tym temacie zdjęcia Filtr przeciwpyłkowy w Leonie 1M - brak?
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV

Klimatyzacja tryb econ - gorąco jak w piecu

Postprzez m4niac » 22 lutego 2013, 23:29

Mam klime automatyczna wlączony tryb econ ustawienia na 22 stopnie dla dwoch stref nawiew na 3 kreski. Przez jakis czas jest oki a potem robi sie gorąco że jest ze 40 stopni. Jak ustawiam na 22 to powinno chyba nagrzac do tej temperatury a potem juz nie. Może coś robie źle i jeszcze coś trzeba ustawić ?
m4niac
Signo
Signo

Silnik: BSE 1.6

Re: Klimatyzacja tryb econ - gorąco jak w piecu

Postprzez Misiek » 22 lutego 2013, 23:36

a w trybie "auto" masz tak samo ?? może czujnik temp padł. Ja zawsze mam na "auto" i nie zauważyłem podobnych zjawisk jak u Ciebie

-- 22 lut 2013, o 23:36 --

pasowało by temat przenieść bo jest już podobny viewtopic.php?f=14&t=4125&start=400
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez m4niac » 22 lutego 2013, 23:51

No dobra jak ustawie na auto to on mi ustawia nawiew na srodek a ja bym chcial tyci tyci tego nawiewu to wtedy on wchodzi w tryb manual chyba jak ja reguluje nawiewem. Vas nie pokazuje żadnych blędów więc chyba czujnik jest oki
m4niac
Signo
Signo

Postprzez Misiek » 23 lutego 2013, 00:23

nie wiem kolego, ja zawsze mam na "auto" i reguluje tylko temp. Jeśli za słabo Ci wieje podnieś temp. o parę stopni, ale zostaw na auto. Jak Ci będzie zbyt ciepło zmniejszasz temp. Ja tak przynajmniej robię. Na zimnym aucie ok 25, jak się zagrzeje 19-20 zawsze na "auto" i jest OK
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez peter85 » 23 lutego 2013, 13:53

Mam klime automatyczna wlączony tryb econ ustawienia na 22 stopnie dla dwoch stref nawiew na 3 kreski. Przez jakis czas jest oki a potem robi sie gorąco że jest ze 40 stopni. Jak ustawiam na 22 to powinno chyba nagrzac do tej temperatury a potem juz nie. Może coś robie źle i jeszcze coś trzeba ustawić ?

Spróbuj zmniejszyć temperaturę o 1-2 stopnie, ja przy obecnych temperaturach na zewnątrz mam ustawione 20-21 stopni i jest ok wcześniej miałem 22 i jak dla mnie było za gorąco.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez saddam » 23 lutego 2013, 14:26

Ja, przy obecnych temperaturach mam ustawioną klimę na 16-17°C.
Też tak macie, że chwilę po odpaleniu silnika i włączeniu klimy czuć ciepło z nawiewów a po kilkunastu minutach ono ustaje i powietrze jest jakby chłodniejsze?
Jak podwyższę wtedy temperaturę o 1-2°C to leci cieplejsze powietrze po czym, po około kilkunastu minutach, znowu chłodniejsze.
Nie wiem czy coś jest nie tak ze mną czy z klimatyzacją...
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez oczkolek » 23 lutego 2013, 14:29

m4niac napisał(a):Mam klime automatyczna wlączony tryb econ ustawienia na 22 stopnie dla dwoch stref nawiew na 3 kreski. Przez jakis czas jest oki a potem robi sie gorąco że jest ze 40 stopni. Jak ustawiam na 22 to powinno chyba nagrzac do tej temperatury a potem juz nie. Może coś robie źle i jeszcze coś trzeba ustawić ?

Jeżeli w tej sytuacji nie masz włączonego trybu AUTO to klima nie działa w trybie automatycznym i nie reguluje sama temperatury, tylko dmucha tak jak ustawisz i tak długo jak będzie to ustawione. Moim zdaniem wszystko działa jak należy.
Poszukaj instrukcję obsługi auta i tam będziesz miał wszystko wyjaśnione.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez oczkolek » 23 lutego 2013, 14:31

saddam napisał(a):Ja, przy obecnych temperaturach mam ustawioną klimę na 16-17°C.

A tak mało da się ustawić. Zawsze było, że najniższa temperatura jaka da się ustawić na klimatronicu to +18 st.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez saddam » 23 lutego 2013, 14:33

Hmm, u mnie najniższa jaką się da ustawić to pozycja "LOW", kolejna to +16°C i skok co 0,5°C aż do dwudziestu-iluś (nie pamiętam dokładnie, bo już dawno tak wysokiej temperatury nie ustawiałem :roll: ).
saddam
Sport
Sport

Postprzez m4niac » 23 lutego 2013, 14:59

wezme termometr i zobacze jak ustawie na climatroniku temperature 20 C jak to sie ma do rzeczywistosci
m4niac
Signo
Signo

Postprzez Misiek » 23 lutego 2013, 15:10

saddam napisał(a):Jak podwyższę wtedy temperaturę o 1-2°C to leci cieplejsze powietrze po czym, po około kilkunastu minutach, znowu chłodniejsze.
Nie wiem czy coś jest nie tak ze mną czy z klimatyzacją...

to normalne. Zwiększasz temp. zadaną więc cieplejsze powietrze leci do chwili jej osiągnięcia, później leci chłodniejsze.

m4niac napisał(a):wezme termometr i zobacze jak ustawie na climatroniku temperature 20 C jak to sie ma do rzeczywistosci

ale, zostaw na "auto" nie na "econ"

oczkolek napisał(a):A tak mało da się ustawić. Zawsze było, że najniższa temperatura jaka da się ustawić na klimatronicu to +18 st.

Jeśli chodzi o leona 1P to tak jak pisze saddam, "LOW", kolejna to +16°C w poliftowym najniższa jest również LOW później +18°C max. 26°C później "HI"
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez m4niac » 2 marca 2013, 13:25

Ustawilem temp na 20 stopni i bylo oki ale zauwazylem inny niepokojacy objaw nie zwiazany z tamtym. Zapłon włączony silnik off klima off radio off i gdzies spod deski rozdzielczej na wysokosci schowka odgłosy pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund i znowu. Na vasie nie pokazuje żadnych błedów. Co to za pyrkanie ?
m4niac
Signo
Signo

Postprzez Misiek » 2 marca 2013, 15:55

pyr pyr pyr pyr, czy pyr... pyr... pyr... pyr... :hahaha: sory :D, ale pyrkanie, pyrkaniowi nie równe. U mnie również a zresztą nie tylko u mnie bo wiem że innych posiadaczy leona/altei też czasem coś pyka z tamtych okolic.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez saddam » 2 marca 2013, 23:02

M4niac, to pewnie jakaś bomba i starałbym się ją jak najszybciej rozbroić :wink:
A tak na poważnie, u mnie to samo się dzieje. Nie mam pojęcia co to jest. Jeżdżę z tym od roku i już zdążyłem się przyzwyczaić.
saddam
Sport
Sport

Postprzez darq12 » 26 marca 2013, 08:22

Mam takie pytanko. Widzę ze w niektórych leonach są takie lampki: http://allegro.pl/lampka-vw-golf-bora-t ... 83093.html a w niektórych takie: http://allegro.pl/seat-leon-i-toledo-ii ... 93674.html. Ja mam klimatronik i mam tą drugą bez tej krateczki na czujnik w podsufitce, o co chodzi że nie które mają czujnik a nie które nie mają tego czujnika??
darq12
Sport
Sport

Postprzez gruca » 26 marca 2013, 08:38

m4niac napisał(a):Ustawilem temp na 20 stopni i bylo oki ale zauwazylem inny niepokojacy objaw nie zwiazany z tamtym. Zapłon włączony silnik off klima off radio off i gdzies spod deski rozdzielczej na wysokosci schowka odgłosy pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund i znowu. Na vasie nie pokazuje żadnych błedów. Co to za pyrkanie ?

No właśnie, pytanie wręcz egzystencjonalne, co to za pyrkanie? Takie nawet pstrykanie. Albo pykanie:) Dość to irytujące bo jest to objaw u mnie przynajmniej okresowy. Czyli jeśli podjeżdżam gdziś na serwis akurat nic nie pstryka, oczywiście.
gruca
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez darq12 » 26 marca 2013, 08:46

gruca napisał(a):
m4niac napisał(a):Ustawilem temp na 20 stopni i bylo oki ale zauwazylem inny niepokojacy objaw nie zwiazany z tamtym. Zapłon włączony silnik off klima off radio off i gdzies spod deski rozdzielczej na wysokosci schowka odgłosy pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund i znowu. Na vasie nie pokazuje żadnych błedów. Co to za pyrkanie ?

No właśnie, pytanie wręcz egzystencjonalne, co to za pyrkanie? Takie nawet pstrykanie. Albo pykanie:) Dość to irytujące bo jest to objaw u mnie przynajmniej okresowy. Czyli jeśli podjeżdżam gdziś na serwis akurat nic nie pstryka, oczywiście.

Poczytaj to jeśli jeszcze nie przerabiałeś tematu viewtopic.php?f=45&t=23081&p=435046&hilit=obieg+otwarty+zamkni%C4%99ty#p435046. A zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?? Dwa posty wyżej.
darq12
Sport
Sport

Postprzez AROW » 26 marca 2013, 08:52

darq12, ja oto samo pytałem ostatnio na forum :D Z tego co mi odpowiedzieli to jest czujnik ruchu od alarmu czy coś takiego :D
Seat Leon 1M 1,9 TDi 110KM :]
Obrazek
AROW
Sport
Sport

Postprzez gruca » 26 marca 2013, 09:08

Kiedy u mnie pstryka niezależnie czy klimka jest on czy off. Ale dzięki, pokażę to mechanikowi, może jemu ta chińszczyzna coś powie:)
gruca
Stella +
Stella +

Postprzez caligator » 26 marca 2013, 09:09

czy u was zawsze po włączeniu klimy jest charakterystyczne "cyknięcie" (chyba kompresor) i zwiększenie obrotów silnika? nawet w taką pogodę? w poprzednim aucie tak miałem a w leonie nie.... zastanawiam się czy to czasem nie jest jakaś grubsza sprawa ale wciąż jest za zimno chyba żeby jakieś wnioski wyciągać... wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia przez który ulatywał czynnik, ale po załączeniu klimy dosłownie nic się nie dzieje... dodam że problem dotyczy Leona 2 2008...
BYŁ: Cupra MY08 360HP/450Nm
JEST: Skoda Octavia RS MY17 230HP/350Nm
caligator
Sport
Sport

Auto: BWJ 2.0
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Norbertoo » 26 marca 2013, 09:15

U mnie jest to samo. Tak chyba musi być :)
Norbertoo
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez darq12 » 26 marca 2013, 10:32

gruca napisał(a):Kiedy u mnie pstryka niezależnie czy klimka jest on czy off. Ale dzięki, pokażę to mechanikowi, może jemu ta chińszczyzna coś powie:)

Bo to jest klapka obiegu powietrza otwartego/zamkniętego nie musi mieć nic wspólnego to z klimą, sterownik co jakiś czas sprawdza położenie tej klapy jeśli jest błąd to próbuje korygować i ustawić ją w odpowiednim położeniu. Jak się nie mylę to jak załączamy klimę to też klapka się zamyka i obieg jest zamknięty aby nie schładzać ciągle powietrza ciepłego z zewnątrz.

-- 26 mar 2013, o 11:30 --

gruca napisał(a):czy u was zawsze po włączeniu klimy jest charakterystyczne "cyknięcie" (chyba kompresor) i zwiększenie obrotów silnika? nawet w taką pogodę? w poprzednim aucie tak miałem a w leonie nie.... zastanawiam się czy to czasem nie jest jakaś grubsza sprawa ale wciąż jest za zimno chyba żeby jakieś wnioski wyciągać... wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia przez który ulatywał czynnik, ale po załączeniu klimy dosłownie nic się nie dzieje... dodam że problem dotyczy Leona 2 2008...

W leonie 1M nie włączysz klimy poniżej chyba -5 stopni dokładnie nie powiem ile tych stopni na minusie ma być, nie jest tak czasem też w leonie 1P??
darq12
Sport
Sport

Postprzez peter85 » 26 marca 2013, 10:50

czy u was zawsze po włączeniu klimy jest charakterystyczne "cyknięcie" (chyba kompresor) i zwiększenie obrotów silnika? nawet w taką pogodę?

U mnie w Leonie (też z 2008 roku) przy włączeniu auto cyknięcie jest zawsze nawet w mrozy ale obroty nie skaczą, wydaje mi się że latem faktycznie włącza się kompresor od klimy a zimą załącza się nagrzewnica wnętrza ale ja mam diesla.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez darq12 » 26 marca 2013, 11:05

AROW napisał(a):darq12, ja oto samo pytałem ostatnio na forum :D Z tego co mi odpowiedzieli to jest czujnik ruchu od alarmu czy coś takiego :D

Wrzuć linka to twojego pytania.
darq12
Sport
Sport

Postprzez gruca » 27 marca 2013, 08:42

U mnie to pstrykanie ewidentnie ma związek z cyrkulacją, po przełączeniu nawiewu na obieg zamknięty wszytko ustaje jak ręką odjał. Po włączeniu w tryb normalny wszystko zaczyna się od nowa.
gruca
Stella +
Stella +

Postprzez AROW » 27 marca 2013, 08:44

darq12, ja oto chyba pytałem na shoutbox'ie tutaj :D chyba....
Seat Leon 1M 1,9 TDi 110KM :]
Obrazek
AROW
Sport
Sport

Re: Odp: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez cinek2004 » 31 marca 2013, 01:37

To jest miejsce na mikrofon do zestawu HF.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
cinek2004
Signo
Signo

Auto: VW Golf IV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne