Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bartekmk napisał(a):mam prawdopodobnie uszkodzony kompresor, wszystko działa, chłodzi dobrze ale stuka po włączeniu. i tu moje pytanie, czy w przypadku nagłego zatarcia sprezarki jesli mi ją zablokuje może zerwać sie pasek (domyślam sie, że tak) czy zerwie sie sprzęgło? jade na urlop i bez klimy może być ciężko ale nie chce ryzykować zerwania paska na trasie.
Mam klime automatyczna wlączony tryb econ ustawienia na 22 stopnie dla dwoch stref nawiew na 3 kreski. Przez jakis czas jest oki a potem robi sie gorąco że jest ze 40 stopni. Jak ustawiam na 22 to powinno chyba nagrzac do tej temperatury a potem juz nie. Może coś robie źle i jeszcze coś trzeba ustawić ?
m4niac napisał(a):Mam klime automatyczna wlączony tryb econ ustawienia na 22 stopnie dla dwoch stref nawiew na 3 kreski. Przez jakis czas jest oki a potem robi sie gorąco że jest ze 40 stopni. Jak ustawiam na 22 to powinno chyba nagrzac do tej temperatury a potem juz nie. Może coś robie źle i jeszcze coś trzeba ustawić ?
saddam napisał(a):Ja, przy obecnych temperaturach mam ustawioną klimę na 16-17°C.
saddam napisał(a):Jak podwyższę wtedy temperaturę o 1-2°C to leci cieplejsze powietrze po czym, po około kilkunastu minutach, znowu chłodniejsze.
Nie wiem czy coś jest nie tak ze mną czy z klimatyzacją...
m4niac napisał(a):wezme termometr i zobacze jak ustawie na climatroniku temperature 20 C jak to sie ma do rzeczywistosci
oczkolek napisał(a):A tak mało da się ustawić. Zawsze było, że najniższa temperatura jaka da się ustawić na klimatronicu to +18 st.
m4niac napisał(a):Ustawilem temp na 20 stopni i bylo oki ale zauwazylem inny niepokojacy objaw nie zwiazany z tamtym. Zapłon włączony silnik off klima off radio off i gdzies spod deski rozdzielczej na wysokosci schowka odgłosy pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund i znowu. Na vasie nie pokazuje żadnych błedów. Co to za pyrkanie ?
gruca napisał(a):m4niac napisał(a):Ustawilem temp na 20 stopni i bylo oki ale zauwazylem inny niepokojacy objaw nie zwiazany z tamtym. Zapłon włączony silnik off klima off radio off i gdzies spod deski rozdzielczej na wysokosci schowka odgłosy pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund pyr pyr pyr pyr przerwa 10-15 sekund i znowu. Na vasie nie pokazuje żadnych błedów. Co to za pyrkanie ?
No właśnie, pytanie wręcz egzystencjonalne, co to za pyrkanie? Takie nawet pstrykanie. Albo pykanie:) Dość to irytujące bo jest to objaw u mnie przynajmniej okresowy. Czyli jeśli podjeżdżam gdziś na serwis akurat nic nie pstryka, oczywiście.
gruca napisał(a):Kiedy u mnie pstryka niezależnie czy klimka jest on czy off. Ale dzięki, pokażę to mechanikowi, może jemu ta chińszczyzna coś powie:)
gruca napisał(a):czy u was zawsze po włączeniu klimy jest charakterystyczne "cyknięcie" (chyba kompresor) i zwiększenie obrotów silnika? nawet w taką pogodę? w poprzednim aucie tak miałem a w leonie nie.... zastanawiam się czy to czasem nie jest jakaś grubsza sprawa ale wciąż jest za zimno chyba żeby jakieś wnioski wyciągać... wymieniłem czujnik wysokiego ciśnienia przez który ulatywał czynnik, ale po załączeniu klimy dosłownie nic się nie dzieje... dodam że problem dotyczy Leona 2 2008...
czy u was zawsze po włączeniu klimy jest charakterystyczne "cyknięcie" (chyba kompresor) i zwiększenie obrotów silnika? nawet w taką pogodę?
AROW napisał(a):darq12, ja oto samo pytałem ostatnio na forumZ tego co mi odpowiedzieli to jest czujnik ruchu od alarmu czy coś takiego
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości