Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Akumulator

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Akumulator

Postprzez kornat » 29 listopada 2012, 20:15

Sprawdź napięcie na aku być może długo leżał na magazynie i jest niedoładowany. Ewentualnie zaśniedziałe klemy lub rozrusznik pobiera dużo prądu.
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Postprzez LoozaQ » 30 listopada 2012, 08:00

Oczyść klemy papierem ściernym i dobrze dokręć....
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez michal3m » 1 grudnia 2012, 13:07

klemy wyglądają ok i dokręconew ale nie od samego dołu nbo aku jest nizszy od oryginało z 2 cm a był dobierany katalogowo!!! kurde nie wiem o co biega z ta kontrolką
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Tracer2 » 1 grudnia 2012, 15:05

michal3m napisał(a):kupiłem centre future 72 710 czy tam 720 nie pamietam, i mam pytanie gdy przekręcam kluczyk zgasną kontrolki i świece żarowe kręce rozrusznikiem odrazu odpala ale na czas zakręcenia włancza sie kontrolka abs co to może myć? Panowie?

Takie objawy wskazują na niedoładowanie , lub zamałą pojemność akumulatora.

-- 1 gru 2012, o 16:05 --

michal3m napisał(a):klemy wyglądają ok i dokręconew ale nie od samego dołu nbo aku jest nizszy od oryginało z 2 cm a był dobierany katalogowo!!! kurde nie wiem o co biega z ta kontrolką

Jak niższy to moze być na granicy pojemności wymaganej i systemy wariują .
Trzeba by podmienić na drugi taki sam i zobzczyć czy ten typ tak ma, czy to wina tej sztuki.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez michal3m » 1 grudnia 2012, 17:05

Tracer2 napisał(a):
michal3m napisał(a):kupiłem centre future 72 710 czy tam 720 nie pamietam, i mam pytanie gdy przekręcam kluczyk zgasną kontrolki i świece żarowe kręce rozrusznikiem odrazu odpala ale na czas zakręcenia włancza sie kontrolka abs co to może myć? Panowie?

Takie objawy wskazują na niedoładowanie , lub zamałą pojemność akumulatora.

-- 1 gru 2012, o 16:05 --

michal3m napisał(a):klemy wyglądają ok i dokręconew ale nie od samego dołu nbo aku jest nizszy od oryginało z 2 cm a był dobierany katalogowo!!! kurde nie wiem o co biega z ta kontrolką

Jak niższy to moze być na granicy pojemności wymaganej i systemy wariują .
Trzeba by podmienić na drugi taki sam i zobzczyć czy ten typ tak ma, czy to wina tej sztuki.

podałem parametry 72ah 710a to chyba nie za mała pojemnsoc a nie mam mozliwosci sprawdzić na drugim bo juz kupiłem
michal3m
Sport
Sport

Re: Odp: Akumulator

Postprzez kendo » 1 grudnia 2012, 17:09

Siema tez mam future, o takich samych parametrach, na zimnym silniku przy zapalaniu zapala sie kontrolka od abs na cieplym silniku juz nie takze tez mam taki problem

Wysłane z mojego MB860
kendo
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez Tracer2 » 1 grudnia 2012, 17:48

Przy rozruchu zimnego silnika są większe opory, to i zapotrzebowanie na prąd większe.
Widać wydajność tego typu w tym wypadku jest nieco za mała i ten typ tak ma .
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez michal3m » 1 grudnia 2012, 19:12

kendo napisał(a):Siema tez mam future, o takich samych parametrach, na zimnym silniku przy zapalaniu zapala sie kontrolka od abs na cieplym silniku juz nie takze tez mam taki problem

Wysłane z mojego MB860

hehe czyli norma:) u mnie też przy ciepłym sie nie zapala abs przy kręceniu.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 3 grudnia 2012, 12:13

Czyli macie zbyt duzy spadek napięcia podczas rozruchu na zimnym silniku. Przyczyna może tkwic np w rozruszniku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Odp: Akumulator

Postprzez kendo » 3 grudnia 2012, 13:15

Oj tragedii nie ma odpala bez problemu a ze sie zapali kontrolka to niech sie pali :P

Wysłane z mojego MB860
kendo
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez leonlover » 7 grudnia 2012, 14:33

mi też się paliła , z czystego rozumowania można było wywnioskować że spada napięcie bo i podświetlenie kokpitu bladło
więc wymieniłem akumulator na nową Vartę ( dodam iż jeszcze miałem oryginalny akumulator :) )
teraz kontrolka zapala mi się tylko na chwilkę jak auto stoi parę dni na mrozie, ale odpala bez problemów
podpis usunięty - niezgodny regulaminem. Colin23.
leonlover
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez tolo » 10 grudnia 2012, 18:47

jak kupowac aku to tylko firmy MOLL pewne forum nie bede zdradzal jakie :) to tyko takie aku pleca tak jak nasze i wiele innych poleca olej MOTUL tak dla porownania
tolo
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez Lesoto » 10 grudnia 2012, 18:54

tolo napisał(a):jak kupowac aku to tylko firmy MOLL pewne forum nie bede zdradzal jakie :) to tyko takie aku pleca tak jak nasze i wiele innych poleca olej MOTUL tak dla porownania

A możesz tak bardziej zrozumiale? Tak wiesz... z przecinkami i innymi kropkami. Co by się nie domyślać co autor miał na myśli :-D Peace!
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez kiera » 10 grudnia 2012, 19:33

U mnie też włącza się kontrolka i spytałem się o to będąc na przeglądzie. Powiedziano mi, że to normalne i jest to związane z tym że przy odpalaniu sprawdzany jest układ elektryczny czy jakoś tak. Ale z racji tego że tak było od nowości, a na elektryce się nie znam i auto odpala na mrozie to nie pogłębiałem tematu. Pozdrawiam
kiera
Stella
Stella

Auto: Leon II 2010

Postprzez Barton » 10 grudnia 2012, 21:24

Lesoto napisał(a):
tolo napisał(a):jak kupowac aku to tylko firmy MOLL pewne forum nie bede zdradzal jakie :) to tyko takie aku pleca tak jak nasze i wiele innych poleca olej MOTUL tak dla porownania

A możesz tak bardziej zrozumiale? Tak wiesz... z przecinkami i innymi kropkami. Co by się nie domyślać co autor miał na myśli :-D Peace!

Czego nie rozumiesz? Nigdy nie słyszałeś o akumulatorach Moll-a? Są to zdecydowanie najlepsze aku na rynku. Bosch, Centra czy też Varta to niższa półka w porównaniu z nimi :wink: Sam mam taki u siebie w Leonie i złego słowa nie powiem. Leon pali od strzału nawet w największe mrozy. Niedawno przy okazji wizyty u znajomego, akumulator został poddany specjalistycznej diagnozie, tak profilaktycznie przed zimą. Parametry znamionowe ma bodajże 72ah / 680A a w teście wyszło ponad 800A prądu rozruchowego ;) Znajomy był w szoku hehe. Odwrotna sytuacja do tej jaka ma miejsce w przypadku Boscha czy Centry gdzie producent deklaruje duże prądy rozruchowe, a w rzeczywistości są one o 20% mniejsze, jak nie więcej :-|
Pierwszy lepszy test znaleziony w sieci
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Technika/Akumulatory_ktore_nie_zawioda_zima,a,178923.html
Barton
Sport
Sport

Silnik: ARL 1.9

Postprzez transit_master » 11 grudnia 2012, 11:44

Barton, nie chodzi o aku. Przeczytaj swojego posta tak jak go napisałeś.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Artmic77 » 11 grudnia 2012, 13:23

Barton jak czytam twojego posta to nie wiem czy śmiać się czy płakać te testy to okant d..y
Ja mam aku bosch silver juz trzeci rok i pali od pierwszego strzała jak to ujołeś w mrozy -20/-30
Jedni beda pisac ten dobry tej jeszcze lepszy to jak z paliwem jedni leja 95 inni 98 lub ON

Akumulator to wielka loteria kupisz najlepszy jaki tylko jest i padnie po pół roku :wink:
Artmic77
Signo
Signo

Postprzez marcin7x5 » 11 grudnia 2012, 14:39

Artmic77 napisał(a):Akumulator to wielka loteria kupisz najlepszy jaki tylko jest i padnie po pół roku

niestety ale tak jest. Coraz więcej robionych współczenie rzeczy to poprostu buble, które mają wytrzymac tylko okres gwarancji. Ja juz sparzyłem się i na boschu i na moll-u jaki i na centrze. Zobaczymy jak w tą zimę poradzi sobie varta.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 11 grudnia 2012, 14:43

ja od wielu lat jeżdżę na Sznajder i tylko raz reklamowałem bo pojemność była inna niż na naklejce a tak to ani razu nie miałem z nim problemu. W Scenic Firmowym już 3 rok leci, w Moim Leonie 1,5 roku.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Barton » 11 grudnia 2012, 15:43

transit_master napisał(a):Barton, nie chodzi o aku. Przeczytaj swojego posta tak jak go napisałeś.

Masz rację :wink: Nie o to chodziło użytkownikowi Lesoto :oops:

Artmic77 napisał(a):Barton jak czytam twojego posta to nie wiem czy śmiać się czy płakać te testy to okant d..y
Ja mam aku bosch silver juz trzeci rok i pali od pierwszego strzała jak to ujołeś w mrozy -20/-30
Jedni beda pisac ten dobry tej jeszcze lepszy to jak z paliwem jedni leja 95 inni 98 lub ON

Akumulator to wielka loteria kupisz najlepszy jaki tylko jest i padnie po pół roku :wink:

A co w nim takiego śmiesznego? :| Fakt, że kupując akumulator sugerowałem się testem, a nie opinią np. osób z forum? To, że jednej osobie padnie Bosch po 2 latach, a innej Varta po roku, a jeszcze innej Centra ciągnie 10 lat może równie dobrze wynikać, ze złego użytkowania (krótkie trasy, nie kontrolowanie stanu naładowania aku itp) jak i z winy producenta. Ja tam przy zakupach tego typu wolę sugerować się testami, a ADAC moim zdaniem przeprowadza takie, które są wiarygodne :wink: Opinia znajomych, czy użytkowników forum jest również ważna, aczkolwiek jak wspominałem nigdy nie wiem jak dana osoba użytkuje samochód.
Jeżeli mój post w jakimś stopniu dał wam do zrozumienia, że Bosch czy Centra to złe akumulatory to przepraszam, ale nie miałem tego na myśli :wink: Sam byłem bliski zakupu aku Bosch-a :wink: Gdyby nie trafił się Moll w dobrej kasie, pewnie teraz w Leonie siedziałaby S5-ka boschowska. Są to dobre akumulatory, aczkolwiek moim zdaniem Moll jest w jakimś stopniu lepszy,za co niestety trzeba zapłacić nieco więcej :?

Mam nadzieję, że rozwieje tym postem wszelkie wątpliwości :wink:
Barton
Sport
Sport

Postprzez Artmic77 » 11 grudnia 2012, 17:13

Wiesz co jak znajde to wkleje ci te twoje test ADAC aku jak odbiegaja od norm i to wszystkie jakie sa robione od A do Z ADAC to jest dobre dla opon samochodowych ale nie aku pocztyaj dokładnie testy i sam bedziesz widział.
Dla przykładu ci wkleje AKU MOLL MPlus pojemnośc rzeczywista jest mniejsza o 15% niż na naklejce to jest z testów ADAC. Jak bedziesz chciał to dam ci takich wiecej.
Aku trzeba trafić nie ważne czy to Moll, Bosch, Varta ,Centra itp.
Aku Moll ExidePremium BoschSliver Varta Centra to dobre aku tu sie zgadzam ale tak jak pisze trzeba trafić to loteria.
Artmic77
Signo
Signo

Postprzez ciagus » 11 grudnia 2012, 21:56

marcin7x5 napisał(a):niestety ale tak jest. Coraz więcej robionych współczenie rzeczy to poprostu buble, które mają wytrzymac tylko okres gwarancji. Ja juz sparzyłem się i na boschu i na moll-u jaki i na centrze. Zobaczymy jak w tą zimę poradzi sobie varta.

Zgadzam się z tym stwierdzeniem.W poprzednim aucie wymieniłem aku na Centrę Plus i po upłynięciu gwarancji zaczęła szwankować.Miesiąc temu w Leonie musiałem zmienić baterię bo już ledwo co odpalał i wątpię czy Varta którą zakupiłem wytrzyma tyle co Tudor z którym auto opuściło fabrykę.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez joker66 » 22 grudnia 2012, 15:12

A ja mam takie pytanko.
Od kupna leonka 4 lata nie zaglądałem do aku bo nie było potrzeby,lecz dzisiaj ledwo co odpalił i myślę ze to są ostatnie jego dni.
Wszyscy piszą ze mają aku 70,72 lub 74.
U mnie siedzi 80 EXIDE,czy to nie za dużo, alternator mógł go nie doładowywać???
Jezeli bym kupował nowy to brać mniejszy czy nie???
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez oczkolek » 22 grudnia 2012, 17:15

joker66 napisał(a):A ja mam takie pytanko.
Od kupna leonka 4 lata nie zaglądałem do aku bo nie było potrzeby,lecz dzisiaj ledwo co odpalił i myślę ze to są ostatnie jego dni.
U mnie siedzi 80 EXIDE,czy to nie za dużo, alternator mógł go nie doładowywać???

A nie lepiej na początek go naładować.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez joker66 » 22 grudnia 2012, 18:40

Ładowałem.
Na początku ładowania zegarek pokazuje rozładowany w 70%,a po kilku minutach jest już naładowany :-D
Są to objawy tak m i się wydaje pożegnania :-D :-D :-D
Ale spróbuje jutro w cieple,wymienię też elektrolit, moze tą zimę jeszcze polata.
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 22 grudnia 2012, 20:00

joker66 napisał(a):Ładowałem.
Na początku ładowania zegarek pokazuje rozładowany w 70%,a po kilku minutach jest już naładowany :-D
Są to objawy tak m i się wydaje pożegnania :-D :-D :-D

W rzeczy samej. Szkoda zachodu.
Polatałby jak by zima i mrozy sie skonczyły.
Tracer2
FR
FR

Postprzez Szymko » 22 grudnia 2012, 21:22

Próbowałeś ładować tradycyjnym prostownikiem czy elektronicznym?
Przy elektronicznym najlepiej najpierw doprowadzić akumulator do temperatury pokojowej.
Szymko
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Postprzez joker66 » 22 grudnia 2012, 22:39

Jutro będe miał kawałek ciepłego garażu ,to sprawdzę jak sie zachowa na prostowniku.

A jeżeli nie nada to kupować taki jak jest 80Ah czy mniejszy np:74?
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 23 grudnia 2012, 00:44

Bierz 80.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Tracer2 » 23 grudnia 2012, 06:46

joker66 napisał(a):A ja mam takie pytanko.

Jaki maz alternatora ? Bo jak 90A to lepiej o mniejszej pojemności, jesli jeżdzisz na krótkich dystansach, zeby go doładowywał.
Tracer2
FR
FR

Postprzez oczkolek » 23 grudnia 2012, 09:17

joker66 napisał(a):Na początku ładowania zegarek pokazuje rozładowany w 70%,a po kilku minutach jest już naładowany

Sprawdź poziom elektrolitu w aku.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez joker66 » 23 grudnia 2012, 22:54

Elektrolit jest ok. Wartość MAX.
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Jaki akumulator 1.8t Auq, altek 120a pod car audio

Postprzez anty1234 » 11 lutego 2013, 17:59

Witam. Niestety będę zmuszony zmienić mój akumulator który pewnie pada przez to że sprzedawca włożył go tylko do opchnięcia i ma on 44 albo 45ah (nie pamiętam dokładnie). Alternator 120A... nie powinien być 90A ? Auto miało modyfikacje car audio, jest instalacja pociągnięta cała więc może ktoś w Włoszech zmienił alternator na większy. Czy może takie alternatory były seryjnie montowane ?.

Pytanie jaki akumulator kupić ? Na pewno nie długo podłącze wzmacniacz Sony xm4045 pod zestaw przedni, a planuje też kupić 2 wzmacniacz i subwoofer do około 300-500w rms.

Czytałem że do tego modelu należy kupić 60ah bądź 63 w zależności od wyposażenia. Mój chyba nie jest bardzo ubogo wyposażony tj. podgrzewane skórzane siedzenia, elektryka szyb, lusterek, climatronic. Więc wychodzi że 63ah, ale czy to jest pod altek 90 czy 120a ?? Może pod moje wymagania lepiej było by kupić coś koło 74ah ??

Co powiecie o serii s4/s5 Bosch ?
anty1234
Signo
Signo

Postprzez Maras2003 » 11 lutego 2013, 23:22

120A było seryjnie, ja mam też 120A i jest to nawet na wlepce :)
Jaki masz silnik ? W tdi są od 72Ah w górę... masz benzyniaka czy diesla ?
Ja chciałem kupić Moll Camina 74Ah, koszt ok. 350zł, ale stary do następnej zimy jeszcze podziała chyba :)
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez dreadlook » 12 lutego 2013, 07:18

Jaki altek powinien być w AHF'ie 110KM? ..bo mam 56ah i wydaje mi się, że jest zdecydowanie przy mały :D
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 12 lutego 2013, 08:15

Chyba akumulator....bo altek nie ma Ah.....około 12V ok 70 Ah
Wazny tez jest prad rozruchowy ok 300A
Masz aku z benzyny.moze dawać radę ale jesli ma mniejszy prąd rozruchowy niz wymagany ,
to jest ze rozrusznik go uwali pobieraniem pradu ponad normę i padną połączenia w nim. Loteria.
Tracer2
FR
FR

Postprzez anty1234 » 12 lutego 2013, 11:09

Dzisiaj sie pytalem znajomego i radzil mi zebym kupil 63ah do mojego leona 1.8t bo wiekszego za bardzo nie ma sensu. Doradzal mi firme Banner power bull serie professional co sadzicie ??
anty1234
Signo
Signo

Postprzez marcin7x5 » 12 lutego 2013, 11:45

Ja się nadziałem na minę z tym Banerem więc ich nie polecam. Obecnie mam Boscha S5 i 2 zimy jest ok
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez anty1234 » 12 lutego 2013, 13:48

Znajomy mowil znowu ze Bosch jest przereklamowany teraz, a tam gdzie on kupuje te akumulatory nie zdazylo sie jeszcze zeby byl zwrot bannera jakiegos na gwarancje, wazne jest tez zeby akumulatory nie staly na polce przez rok czy wiecej, a mowil mi ze najwiecej idzie bannerow
anty1234
Signo
Signo

Postprzez dreadlook » 12 lutego 2013, 14:22

Tracer2 napisał(a):Chyba akumulator....bo altek nie ma Ah.....około 12V ok 70 Ah
Wazny tez jest prad rozruchowy ok 300A
Masz aku z benzyny.moze dawać radę ale jesli ma mniejszy prąd rozruchowy niz wymagany ,
to jest ze rozrusznik go uwali pobieraniem pradu ponad normę i padną połączenia w nim. Loteria.

Oczywiście, że aku :aniol:
Prąd rozruchowy ma 480A? :shock:
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 12 lutego 2013, 14:39

Moze z tym prądem cos pomyliłem bo nie pamietam ile maja moje. Jak tak to moze wytrzyma, ale na duzych mrozach jego pojemność moze byc zbyt mała i mogą wystapic problemy z odpaleniem, bo przy -20* aku moze miec jedynie 20% pojemności tej mieżonej przy +20*.
Tracer2
FR
FR

Postprzez rafaello0016 » 13 lutego 2013, 09:52

A mam pytanie jaki powinien byc odpowiedni akumulator do mojego leona 1.9 TDI 90 KM bo ten juz jest slaby i przymierzam sie do wymiany tylko nie wiem jaki bo sporo tych marek jest teraz
rafaello0016
Sport
Sport

Silnik: ALH 1.9

Postprzez tolo » 13 lutego 2013, 10:41

ja kupilem Moll 75Ah 680A M3 plus i polecam :)
tolo
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez czarny_ » 12 marca 2013, 20:54

Panowie jaki aku do 2.0TFSI? Obecnie mam varte 570A, 70Ah. Czy alternator pociągnie pod 680a/74ah?
czarny_
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Maras2003 » 12 marca 2013, 23:24

To 5% więcej pojemności, nie powinno być z tym problemów. Do Leona 1M, zamiast standardowego również polecają 74Ah.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez pl_DK » 20 marca 2013, 13:14

jakie akumulator jest seryjnie w 1M ARL?
Leon TS 2003 150KM
pl_DK
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ARL

Jaki powinien być akumulator w 1.6 8V ?

Postprzez respect_ » 2 października 2013, 05:43

Witam. Przed zimą zainteresowałem się swoim akumulatorem ( to już jego 6 zima się zbliża ) i ze zdziwieniem zobaczyłem że mam wprawdzie oryginalny akumulator Varty, ale wydaje mi się że ma za niskie parametry 44Ah,220A i prąd rozruchu 360A. Auto mam od nowości i akumulator też, ale to chyba nie od tego auta jest ... :( Albo podmienili w ASO albo w fabryce coś pomieszali.

Jaki macie akumulator w 1.6 8V 2008 rok produkcji ?
respect_
Signo
Signo

Auto: Leon II 1.6

Re: Jaki powinien być akumulator w 1.6 8V ?

Postprzez Richter » 2 października 2013, 07:14

Za mały, z tego co widzę po forum ludzi montują Centre Future 60Ah 600A . Najlepiej podjedź pod SEATA i zapytaj jaki jest w oryginale, albo tam gdzie można je wymienić fachowcy dobiorą odpowiedni. 44 Ah wydaje się zbyt mały, z tego co pamiętam kolega w seicento 0.9 miał taki :-D
Richter
Sport
Sport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez Adi6K » 2 października 2013, 08:57

respect_, Nic Ci w fabryce nie pomieszali, takie akumulatory montuje producent samochodu oszczedzajac krotko mowiac :P po 2007 roku do diesli 1.9 i 2.0 potrafili wpakowac 61 Ah :shock: a ja z uwagi ze zawodowo zajmuje sie sprzedaza akumulatorow to pod twoje auto proponowalbym Centre Plus CB 620 (62 ah 540 A) badz Centre Future CA 640 (64 Ah 640 A) ewentualnie chcac troche obnizyc koszta Centre Standard CC 550 ( 55 Ah 460 A)
Adi6K
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR Monza BLT+
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Szymko » 2 października 2013, 09:17

Na stronach producentów akumulatorów sprawdzisz jaki akumulator jest zalecany dla Twojego samochodu.
A najlepiej w ogóle będzie jak sprawdzisz stan akumulatora. Z reguły te fabrycznie montowane trzymają najdłużej i może bezproblemowo przejeździsz jeszcze tą zimę.
Szymko
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne