Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klimatyzacja śmierdzący problem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Klimatyzacja śmierdzący problem

Postprzez macieluk » 14 kwietnia 2015, 09:54

Hej,

Tak jak pisałem, u mnie zwykłe odgrzybianie i wymiana filtra dały efekt na bardzo krótko.

TeddyBB napisał(a):Odgrzybcie sobie sami to będziecie mieć pewność że jest dobrze zrobione (i o wiele taniej).
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 25#p501027
Żaden inny sposób odgrzybiania nie dał tak dobrego efektu na tak długo. Dodatkowo spryskajcie też wewnątrz kratek nawiewu. Polecam też wozić w aucie pochłaniacz wilgoci.

Przy okazji przeglądu ASO użyło specyfiku o nazwie Contra Sept (coś podobnego do tego o czym piszesz) i wydaje się, że jest dobrze :)

Pzdr

-- 14 kwietnia 2015, 10:54 --

szczeslaw napisał(a):U mnie klimatyzacja "wyje". Wydaje z siebie dziwne dźwięki skorelowane z obrotami silnika - najprawdopodobniej jest po prostu za mało czynnika.

Czy udało Ci się coś z tym zrobić? Czy u Ciebie to też było problem z kompresorem?

Maro napisał(a):Jeśli chodzi o klimę to w moim Leonie ST po jakiś 12000 km pojawił się dziwny dźwięk przy dużym obciążeniu klimatyzacji. Jestem już po 4-ch wizytach w ASO i konsultacji u importera. Po ostatniej diagnozie stwierdzono nieszczelność jakiejś uszczelki w kompresorze więc zamawiają cały kompresor i będzie wymiana

Udało się rozwiązać problem?
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez szczeslaw » 24 kwietnia 2015, 10:34

macieluk, nie, nie udało się. Klimatyzację dobili mi w ramach gwarancji, bo było za mało czynnika fabrycznie, ale dalej "wyje".
Problem smrodu dopadł i mnie po zimie. Masakra - to jest ewidentnie jakaś wada konstrukcyjna. Jeździłem różnymi samochodami, ale do tej pory w żadnym problem smrodu nie pojawił się wcześniej niż 2-3 lata od nowości. Nawet w poprzedniej Lagunie, która miała lat 10 jak ją kupiłem, smrodek (mniejszy niż w Leonie) pojawił się dopiero po 2,5 roku od zakupu.
A tutaj nowy samochód i po niecałym roku odgrzybianie? To jest jakieś nieporozumienie.
Oczywiście usługa płatna - w Seat Centrum Wrocław 233zł za dezynfekcję i wymianę filtra kabinowego (oryginał, węglowy). Jedyne co, to sprawdzili że odpływ skroplin jest drożny.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez TT89 » 24 kwietnia 2015, 12:32

Teraz jest promocja w serwisach SEATA na odgrzybianie klimatyzacji "wiosenne odświeżenie" cena 49zł brutto. Po tej usłudze u mnie śmierdzi jeszcze bardziej...

http://www.seat-auto.pl/content/pl/bran ... iosna.html
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON III FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez macieluk » 24 kwietnia 2015, 12:42

szczeslaw napisał(a):Klimatyzację dobili mi w ramach gwarancji, bo było za mało czynnika fabrycznie, ale dalej "wyje".

Dzisiaj dostałem informację, że gwarant uznał moją usterkę (miałem odpowiednią ilość czynnika) i będą wymieniać sprężarkę (jak dojdzie). W tym temacie polecam Auto Kometę, a zdecydowanie odradzam Auto Maran (trzy razy to zgłaszałem). Generalnie Auto Maran był dobry przy pierwszej wizycie (zdobycie klienta) a potem zaczynają strasznie zlewać. Przy wymianie szyby przedniej nie "dobili" uszczelki, a słupek boczny odpadł na pierwszej dziurze...

szczeslaw napisał(a):Problem smrodu dopadł i mnie po zimie.

U mnie udało się rozwiązać ten problem specyfikiem Contra Sept. Samochód odebrałem z przeglądu 10 kwietnia i od tamtej pory ani razu nie zaśmierdziało.

szczeslaw napisał(a):A tutaj nowy samochód i po niecałym roku odgrzybianie? To jest jakieś nieporozumienie.

Podobno producent zaleca odgrzybianie co roku.

Swoją drogą pytanie ile % aut ma ten defekt. Nie jest jakoś dużo postów w tym temacie.
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez TT89 » 24 kwietnia 2015, 13:17

TT89 napisał(a):Teraz jest promocja w serwisach SEATA na odgrzybianie klimatyzacji "wiosenne odświeżenie" cena 49zł brutto. Po tej usłudze u mnie śmierdzi jeszcze bardziej...

Dzwoniłem właśnie do serwisu z reklamacją tej usługi. Pani powiedział, że jak po odgrzybieniu nadal śmierdzi to trzeba zastosować skuteczniejszą metodę - zaproponowała czyszczenie klimy ultradźwiękami w cenie 150zł. Nigdy nie słyszałem o takiej metodzie? Ma to sens czy raczej nie pomoże?
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Postprzez macieluk » 24 kwietnia 2015, 13:33

Porpoś o Contra Sept, albo inny środek, którym działasz bezpośrednio na parownik...
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 24 kwietnia 2015, 13:36

Zgłaszam się i ja - po zimie jest masakra - co ciekawe nie śmierdzi jak chyba zwykle taką stęchlizną, ale takim 'kwaśnym' smrodkiem :)
Zastanawiam się właśnie co począć - no ale pewnie skończy się na odgrzybianiu i filtrze kabinowym.

Co do ultradźwięków - ja mam świetne doświadczenia. Do tej pory robiłem to w Corolli i nigdy nie miałem zastrzeżeń i smród nie wracał.
Nie wiem tylko na ile jest to zależne od maszynki, której uzywa serwis i specyfiku
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez leonwiki » 24 kwietnia 2015, 17:41

Kolegi macieluk długo walczyłeś z auto kometą? Mi od 2 tyg strasznie wyje sprężarka i też chyba do nich podjadę ale najpierw spróbuje w autoblak :evil:
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence

Postprzez EmJot » 24 kwietnia 2015, 19:55

szczeslaw napisał(a):[b]macieluk[/b Problem smrodu dopadł i mnie po zimie. Masakra - to jest ewidentnie jakaś wada konstrukcyjna. Jeździłem różnymi samochodami, ale do tej pory w żadnym problem smrodu nie pojawił się wcześniej niż 2-3 lata od nowości. Nawet w poprzedniej Lagunie, która miała lat 10 jak ją kupiłem, smrodek (mniejszy niż w Leonie) pojawił się dopiero po 2,5 roku od zakupu.
A tutaj nowy samochód i po niecałym roku odgrzybianie? To jest jakieś nieporozumienie.

W Golfie VII po 1,5 roku też pojawił się lekki smordek (po tym jak wyłączy się włączoną wcześniej klimę). Wymiana filtra przy 30 kkm oczywiście nic nie zmieniła...
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Zix » 25 kwietnia 2015, 08:20

szczeslaw napisał(a):Problem smrodu dopadł i mnie po zimie. Masakra - to jest ewidentnie jakaś wada konstrukcyjna. Jeździłem różnymi samochodami, ale do tej pory w żadnym problem smrodu nie pojawił się wcześniej niż 2-3 lata od nowości.

W A4 3-letnim miałem to samo. Brat w Skodzie rocznej to samo. VAG...
Leon ST FR TDI 184 DSG viewtopic.php?f=91&t=45699
Obrazek
Zix
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 184
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez macieluk » 27 kwietnia 2015, 09:44

leonwiki napisał(a):Kolegi macieluk długo walczyłeś z auto kometą? Mi od 2 tyg strasznie wyje sprężarka i też chyba do nich podjadę ale najpierw spróbuje w autoblak :evil:

W Maranie zgłaszałem temat chyba 3 razy. Za pierwszym razem sprawdzili czynnik i tyle - temat olali. Tego ASO nie polecam (mimo pozytywnych opinii). Wygląda mi na to, że robią tylko to co jest proste i przyjemne a wszystkie tematy gdzie trzeba coś udowodnić importerowi / gwarantowi olewają, mówiąc że ten typ tak ma.

Z Autokometą nie musiałem walczyć. Zgłosiłem to razem z pękniętymi tylnymi lampami (Maran stwierdził, że to uszkodzenie mechaniczne wynikłe podczas montowania czujników parkowania przez Kometę). Nagrali dźwięk, sprawdzili wszystko inne (mocowania, paski, czynnik) i wysłali prośbę o wymianę gwarancyjną - decyzja była podjęta w ciągu dwóch dni. Teraz tylko czekam na komplet części.

Pzdr
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez leonwiki » 27 kwietnia 2015, 11:28

Ok dzięki wielkie.A teraz do czytających.Czy wszystkim tak wyje kompresor ? Czy tylko w paru przypadkach?
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence

Postprzez KAI » 27 kwietnia 2015, 11:41

A to na pewno kompresor? A nie na przykład wentylator chłodnicy?
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez macieluk » 27 kwietnia 2015, 12:39

Według serwisu kompresor.
To jest dźwięk skorelowany z obrotami silnika występujący (przy najmniej u mnie) tylko podczas temperatury większej niż 15 stopni i jeździe w korku (mała prędkość, wolna szarpana jazda na 1 i 2).

Pzdr
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez KAI » 27 kwietnia 2015, 13:05

Nie mam pojęcia jak wyje kompresor - nigdy nie miałem takiego problemu w żadnym aucie.
Jak dla mnie - kompresor wyje to jest do wymiany pewnie. Dlaczego nie wymienili w ASO?

Tylko nie mów, że stwierdzili, że tak ma być...

Acha - i jeszcze sprawdź czy tego nie ma przy jeździe bez klimy. Żeby mieć pewność, że to kompresor.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez macieluk » 26 maja 2015, 09:13

No przecież to pierwsze co sprawdziłem :) Wyje tylko przy włączonej klimie i tylko przy dużym jej obciążeniu.

Autokometa podeszła profesjonalnie i będzie wymieniony. Swoją drogą czekanie na części przy wymianach gwarancyjnych strasznie długo trwa...
Automaran sprawdził, stwierdził że sprężarka kompresor i że... ten typ tak ma :) Nic więcej z tym nie zrobili (w sumie trzy zgłoszenia). Pewnie za dużo papierów do wypełnienia i przepychanki z VW więc się chłopakom nie chciało... łatwiej przecież nastawić się na wymianę oleju i filtrów :)

-- 26 maja 2015, 10:13 --

Kompresor wymieniony - na razie cisza i spokój :)
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez Maro » 26 maja 2015, 15:59

Temat kompresora przechodziłem rok temu. Wymienili mi chyba po 5 wizytach i trzech konsultacjach VGP. Jak widać po ilości przypadków prawdopodobnie jest jakaś wada fabryczna kompresora - podobno to nieszczelność jego układu. Szkoda tylko że ASO znając problem reaguje z taką opieszałością. Życzę powodzenia, te wyjące kompresory muszą wymienić.
Maro
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez bmelon » 1 czerwca 2015, 13:44

Takie pytanko zaczęły się upały jechałem z klimą i okazuje się aby nie dostać przeziębionego gardła muszę ustawić temp. 25℃. Czy u Was też jest podobnie? Wtedy powietrze z nawiewu jest tekko chłodne.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez B3N » 1 czerwca 2015, 14:08

Znaczy, że co? Za mocno chłodzi? Czy jak?

-- 1 czerwca 2015, 15:08 --

Znaczy, że co? Za mocno chłodzi? Czy jak?
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez TT89 » 1 czerwca 2015, 14:08

bmelon napisał(a):Takie pytanko zaczęły się upały jechałem z klimą i okazuje się aby nie dostać przeziębionego gardła muszę ustawić temp. 25℃. Czy u Was też jest podobnie? Wtedy powietrze z nawiewu jest tekko chłodne.

Chyba wiem o czym mówisz. Jakimi samochodami jeździłeś do tej pory? Ja zauważyłem, że w porównaniu do np. Citroen i Ford w moim Leonie ustawiam ok. 2 st.C. więcej.
Jeśli masz skłonności do przeziębiania przy klimie to warto też ustawić sobie profil klimy na eko.
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Postprzez B3N » 1 czerwca 2015, 14:16

bmelon napisał(a):Takie pytanko zaczęły się upały jechałem z klimą i okazuje się aby nie dostać przeziębionego gardła muszę ustawić temp. 25℃. Czy u Was też jest podobnie? Wtedy powietrze z nawiewu jest tekko chłodne.

No i jak ustawisz na AUTO to chyba klima schładza jak najszybciej do zadanej temperatury i wtedy nawala zimnem jak powalona. Jak różnica temperatury jest zbyt duża między zadaną wartością a rzeczywistą to chłodzi mocniej. Takie mam obserwacje.
Dlatego używam ręcznej kontroli siły nawiewu. np. 1 stopień lub 2 siły nawiewu.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez Oracle » 1 czerwca 2015, 14:57

bmelon napisał(a):aby nie dostać przeziębionego gardła muszę ustawić temp. 25℃. Czy u Was też jest podobnie? Wtedy powietrze z nawiewu jest tekko chłodne

TT89 napisał(a):Jeśli masz skłonności do przeziębiania przy klimie to warto też ustawić sobie profil klimy na eko.

B3N napisał(a):na AUTO to chyba klima schładza jak najszybciej do zadanej temperatury i wtedy nawala zimnem jak powalona.

Panowie, bez obrazy, ale czasami piszecie takie rzeczy, że człowiek może się zastanawiać, czy aby na pewno jeździcie Leonem i czy ktoś w ogóle zadał sobie trud, by otworzyć instrukcję obsługi... :roll:

No więc po kolei:

O ile się orientuję, to w Leonie nie ma przycisku "Eco" na panelu sterowania klimatyzacją (w każdym razie - nie pamiętam, bym widział go u mnie... :-P ). Jest za to przycisk "Setup", za pomocą którego można ustawić profile działania klimatyzacji: Łagodny, Średni i Intensywny. W zależności od wybranego profilu sprężarka działa bardziej, lub mniej wydajnie, czyli albo powietrze wylatujące z kratek nawiewów jest cieplejsze, albo zimniejsze. W praktyce oznacza to, że w zimie można włączyć profil Łagodny, a w lecie profil Intensywny. Ustawienie profilu łagodnego przy wysokich temperaturach powietrza (czyt. - w lecie) implikuje ustawienie wysokich obrotów dmuchawy w trybie "Auto" ponieważ przy słabym chłodzeniu klimatyzacja próbuje uzyskać zadaną temperaturę poprzez zwiększenie obrotów dmuchawy. Jeżeli więc jest bardzo gorąco, warto wtedy zmienić profil na "Intensywny" - wtedy dmuchawa nie będzie pracowała na wysokich obrotach i nadąży ze schładzaniem wnętrza. Jeżeli jednak temperatury otoczenia są umiarkowanie wysokie - wtedy należy rozważyć wybranie mniej "agresywnego" profilu działania klimatyzacji, ale takiego, który nie wymusi niepotrzebnie zbyt wysokich obrotów dmuchawy. Ja w zimie jeździłem na profilu łagodnym, od początku maja na normalnym, a dopiero w lipcu zastanowię się, czy włączyć tryb intensywny.

Jeżeli chodzi o tryb Auto, to nie ma on tutaj nic wspólnego z temperaturą chłodzącego powietrza (w sensie - z trybami), a jedynie steruje on obrotami dmuchawy i regulacją stosunku ciepłe/zimne powietrze. Zaletą jazdy w trybie Auto jest chociażby uruchomienie wentylatora dopiero kiedy silnik jest wystarczająco rozgrzany (po pierwsze - nie dmucha niepotrzebnie zimnym powietrzem, a po drugie - nie wychładza niepotrzebnie nierozgrzanego silnika). W przypadku bardzo rozgrzanego wnętrza normalnym zjawiskiem jest automatyczne ustawienie wysokich obrotów dmuchawy w celu jak najszybszego schłodzenia kabiny (które można dodatkowo przyspieszyć używając przycisku ACmax) - wtedy jak najbardziej warto manualnie (aczkolwiek nie "na zawsze" tylko do czasu, kiedy temperatura w samochodzie zbliżyła się do ustawionej temperatury) zmniejszyć te obroty środkowym pokrętłem.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez rafko1 » 1 czerwca 2015, 21:45

Kolego a propos klimy zimą to nie działa w tym samochodzie dopiero powyżej 6st. Auto klima działa na maksa gdy wnętrze auto jest bardzo rozgrzane po przejechaniu kilku kilometrów dmuchawa traci na swojej mocy i jest wszystko ok. Nawet zaobserwowałem, że przy upałach 30st podczas jazdy w korkach obroty mają wyższą wartość ok 900.
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Misiek3city » 1 czerwca 2015, 23:10

Rafko masz rację - kompresor klimatyzacji się nie załączy - natomiast osuszacz (zwany odwadniaczem) działa niezależnie co pozwala na szybsze pozbycie się wilgoci z szyb.
Misiek3city
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez Tracer2 » 2 czerwca 2015, 04:54

Osuszacz jest w obwodzie ciśnieniowym klimy i nie ma nic wspólnego z wilgocią na szybach :-P Służy do wyłapywania wilgoci z obwodu klimy , bo woda niszczy sprężarkę.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Bart2001 » 2 czerwca 2015, 06:59

tryb eco można ustawić w profilach. I faktycznie gdy jeżdżęna ustawieniu klimatyzacji na panelu na auto to nie schładza tak gwałtownie jak w trybie normal.
Bart2001
Signo
Signo

Postprzez kamatosek » 2 czerwca 2015, 08:05

W moim leonie po 1.5 roku od zakupu ten sam problem niesamowicie przykry zapach,

Odpuscilem czyszczenie sprajem za 50 pln,

Pełne odgrzybianie klimatyzacji + płukanie parowanika i wymiana filtra kabinowego koszt 250pln.

Problem ustapił,

Podejżewam, że moze to mieć związem z częstym jeżdżeniem w trybie ecco ( żona )

zobaczymy jak po nastepnej zimie będzie
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez bmelon » 2 czerwca 2015, 12:15

Ja miałem na myśli sytuacje kiedy autem przejechałem już około 20 km - czyli samochód już dawno był schłodzony - poza tym start rano z zimnego garażu. Profil mam na średni.
bmelon
Sport
Sport

Postprzez Element 115 » 3 czerwca 2015, 19:42

Trochę z innej beczki. Czy wam moi drodzy buczy klimatyzacja w trakcie użytkowania? U mnie zaczyna buczeć po kilku minutach i jak dodaje gazu to buczenie staje się głośniejsze. Też tak macie ?
Element 115
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 140 km

Postprzez rafko1 » 3 czerwca 2015, 21:42

Ja zawsze przed zakończeniem jazdy wyłączam klimę i nic potem nie śmierdzi. Kolego Element 115 u mnie słychać na zewnątrz kompresor klimy takie buczenie to chyba jest normalne?
rafko1
Sport
Sport

Postprzez AKa » 4 czerwca 2015, 22:44

No, i problem "kociego moczu" z kratek nawiewu wystąpił i u mnie- 35kkm, prawie 2 lata. W przyszłym tygodniu do tego siądę i wymienię przynajmniej ten filtr. Do fachmana od klimy skoczę około 29 czerwca, bo wczesniej nie mam jak- poza tym jeżeli chciał bym zrobić w ASO to mam do wyboru- Toruń, Białystok, Warszawa lub Trójmiasto.
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic

Postprzez macieluk » 5 czerwca 2015, 07:31

Element 115 napisał(a):Trochę z innej beczki. Czy wam moi drodzy buczy klimatyzacja w trakcie użytkowania? U mnie zaczyna buczeć po kilku minutach i jak dodaje gazu to buczenie staje się głośniejsze. Też tak macie ?

Tak, poczytaj wyżej...
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez Haszeer » 19 lipca 2015, 11:15

bylem w ASO Dynamica, za kompletny serwis klimy tzn: odgrzybianie, wymiana plynu,oleju, filtra(zamiennika) itp. wyszlo 299zl. z oryginalnym filtrem ponad 300. (taka informacja w razie W) :)
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez EmJot » 14 września 2015, 19:21

leonwiki napisał(a):Koledzy mam taki problem.Leon ST odebrany w czerwcu przebieg 10 tyś klimatyzacja działa non stop. Od pewnego czasu z kratek niestety wydobywa się dziwny zapach z klimy jak by miała min 5 lat.Czy spotkaliście się z tym problemem w swoich autach ?Dodam że dzwoniłem dzisiaj do aso i pan powiedział żeby podjechać to sie sprawdzi w ramach gwarancji ale jak spytałem kto zaplaci za tzw przegląd klimatyzacji to powiedział że musi zadać pytanie importerowi

No niestety ja to potwierdzam. U mnie przy przebiegu 12 kkm i rocznym samochodzie problem "smordku kotka" objawił się w pełnej krasie :-/ Wyjąłem filtr przeciwpyłkowy i okazało się, że jest tragicznie zasyfiony. Odgrzybiłem układ (bez filtra) sprayem (dobrym), włożyłem odkurzony filtr (dosłownie musiałem odkurzaczem z niego wybierać ;-) i dużo pomogło (ale coś tam jeszcze czuć czasem). Czekam na nowy filtr i zobaczymy czy ustąpi całkowicie...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 15 września 2015, 16:49

Kup porzadny filtr. Przy moim przebiegu(10.5k km) poltora roku od kupna stanie pod chmurka uzywanie klimy nic nie smierdzialo, filtr to Valeo byl oryginalny. Teraz kupilem Mann weglowy zobaczymy.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez EmJot » 15 września 2015, 18:47

No mój też jest oryginalny... a mimo to słabo oceniam czas po jakim zaczęło śmierdzieć. IMHO to nie sprawa filtra ile ilości syfu jaki się do niego dostaje (widocznie wlot powietrza jest tak skonstruowany, że łatwo lecą tam liście, itp.) - w żadnym samochodzie, nawet po 25 kkm nie miałem takiego brudnego filtra. A jak już są liście itp. to wszystko to zaczyna gnić i śmierdzieć.
A czy Twoje stanie pod chmurką działa na minus? Pewnie jesienią tak, ale latem i zimą to chyba wprost przeciwnie...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 15 września 2015, 18:52

Ale na pomorzu jest duza wilgoc akurat i to tez nie sprzyja na stan filtra. Stanie pod chmurka dziala dosc mocno wg mnie na minus bo i nizsza temperatura wahania temperatur wilgoc
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez EmJot » 15 września 2015, 19:16

Vampire1984 napisał(a): Stanie pod chmurka dziala dosc mocno wg mnie na minus bo i nizsza temperatura wahania temperatur wilgoc

No ale mróz zabija Ci w zimie wszystkie grzybki, a latem po prostu wysychają na wiór... ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez bmelon » 15 września 2015, 19:30

EmJot napisał(a):
Vampire1984 napisał(a): Stanie pod chmurka dziala dosc mocno wg mnie na minus bo i nizsza temperatura wahania temperatur wilgoc

No ale mróz zabija Ci w zimie wszystkie grzybki, a latem po prostu wysychają na wiór... ;-)

Latem zapach suszonych grzybów żaden odświeżacz nie da ci tego.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 15 września 2015, 19:56

bmelon napisał(a): Latem zapach suszonych grzybów żaden odświeżacz nie da ci tego.

W sumie racja... ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez rafko1 » 16 września 2015, 18:59

Koledzy w moim leonie śmierdzi z nawiewu gdy wyłączę AC zapach starej wilgotnej szmaty . Myślicie że to filtr do wymiany ,a może lepiej czymś popsikać do kratek?
rafko1
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 16 września 2015, 19:27

Odgrzybianie (polecam ultradźwiekowo) i nowy filtr - powinno pomóc.
Sam filtr to może być za mało.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez Wojtaz666 » 16 września 2015, 19:44

Pany, ja u siebie nie mam problemu z zapaszkami, auto ma już 37 tys. i nigdy nic mi nie śmierdziało. Dlatego dziwię się że jest tyle osób z tym problemem. Autko garażowane oczywiście.
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Rychu » 16 września 2015, 19:51

Mi się wydaje, że to normalne, że jak się jeździło bez klimy jakiś czas, to po włączeniu klimy przez 10-20 sekund czuć wilgotny średnio przyjemny zapach. To jest mój trzeci samochód z klimą i w każdym było tak samo. I to już od nowości teraz w Leonie (2kkm). Tak samo wydaje mi się to normalne że jak się jechało na klimie i nagle w połowie drogi się ją wyłączy, to że nam wilgotne powietrze poleci i szyby zaparują. Taka specyfika klimy i już.
No gorzej jak ten zapach nie ustaje po krótkiej chwili. To wtedy faktycznie może coś być na rzeczy.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez macieluk » 17 listopada 2015, 09:48

Wczoraj kolejny raz musiałem odgrzybiać klimatyzację. Problem powraca na wiosnę i jesień (zwiększona wilgoć i zalegające liście?). Dodatkowo czyścili podszybie.
macieluk
Stella +
Stella +

Postprzez bmelon » 13 listopada 2018, 10:40

W którym miejscu jest zamontowana parownica w Leonie 5F?

Gdzie należy spryskać środkiem do odgrzybiania?

Ozonowanie nie pomogło, albo pomogło ma krótko, nadal jak złącze klimę to wydostaje się smród.

Filtr został wymieniony.

Dzięki za info.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
bmelon
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne