Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odstraszacz gryzoni

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Kuna albo inny futrzak

Postprzez misior » 7 września 2012, 07:59

kot jest słaby. jedynie co to może siedzieć na masce jak kuna jest pod. poza tym dobra kuna kota się nie boi
misior
Sport
Sport

Auto: VB GSI+GTI+E30 325

Reklama

Postprzez pkonrad » 15 września 2012, 06:27

Dzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka, rano jak wychodziłem po bułki na śniadanie to koło wycieraczki znalazłem martwego szczura którego zostawił mi na prezent któryś z moich kotów :) Mam nadzieje, że to był od bułek z pod maski mojego Leona :P Zobaczymy teraz czy problem ustanie :)
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
pkonrad
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez ExtasyGirl » 20 grudnia 2014, 14:55

Hop :) odświeżam temat

Dzis w bagażniku znalazłam nadgryzioną parasolkę i wygryzioną dziurę w wykładzinie bagażnika wielkości 5x5cm...
Brakujące elementy układanki znalazłam przy kole zapasowym...

Jednym słowem mysz albo szczur w aucie...

Innych śladów "zbrodni" nie znalazłam.

W bagażniku przy kole rozsypałam trutkę, a drugą porcję zostawiłam na plastikowym talerzyku na tylnej wycieraczce w aucie...

Ktoś, coś w temacie?
Jakieś inne sprawdzone sposoby na takie gady?
Boję się, żeby menda futerkowa nie uszkodziła instalacji elektrycznej...
Seat Leon II Stylance 2.0 TDI
ExtasyGirl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BKD 2.0

Odstraszacz gryzoni

Postprzez Kubeusz » 25 stycznia 2016, 12:58

Zauważyłem, że mogę mieć gości hotelowych z pobliskiego lasu, którym cieplej w komorze silnika. Auto jest na gwarancji i stąd moje pytanie. Co kupić i gdzie się wpiąć odstraszaczem gryzoni? Ćwiczył ktoś?
Jak kupowałem auto to sprzedawca mi opowiadał o przypadku klienta, który wrócił po paru dniach zgłaszając usterkę. Skończyło się na wymianie jakiegoś przewodu na jego koszt- amatorzy kablowej izolacji sie stołowali pod maską. Sam kiedyś usmażyłem mysz na głowicy w innym dieslu. Szukam rozwiązania, które nie naruszy gwarancji.
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Re: Odstraszacz gryzoni

Postprzez facet03 » 25 stycznia 2016, 13:00

Pewnie będziecie się śmiać z tego co napisze, ale usłyszałem od kilku osób które mają problem z gryzoniami i podobno to działa. Włóż po maskę kostkę WC - podobno te zwierzaki nie lubią tego zapachu "świeżości" - nic to nie kosztuje - a spróbować nie zaszkodzi :)
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez piorun » 25 stycznia 2016, 13:06

Od kilku sezonów używam LIQUI MOLY MARDER SCHUTZ SPRAY (nr katalogowy: 1515). Problemy z gryzoniami się skończyły, więc chyba działa
piorun
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 5F

Postprzez B3N » 25 stycznia 2016, 13:10

Gryzonie są niebezpieczne... chodzi mi o koszty. Znajomemu kuna przegryzla wiązke kabli . Silnik w trybie awaryjnym i koszt 800 zl :/
Także zabezpieczaj sie, bo może sie to drogo zakończyć.
Kolega kupił zwykły odstaszacz w formie jakby zapachowej i niby działa. Taką zawieszke
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Kubeusz » 25 stycznia 2016, 13:11

Żona właśnie wyraziła obawę, że może zaciągać tę chemiczną atmosferę w komorze przez filtr powietrza i że będziemy wdychać. Trudno mi nie przyznać jej choć odrobiny racji...
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez facet03 » 25 stycznia 2016, 13:17

Mam kostkę od wc pod maską - nic nie zaciąga do środka - też się tego obawiałem, a jest ok. Koszt 2 zł - spróbuj.
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez ramzei » 25 stycznia 2016, 13:19

http://allegro.pl/samochodowy-odstrasza ... 34929.html

Mój sąsiad ma coś takiego... Przez kilka miesięcy zastanawiałem co tak u niego piszczy?
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kubeusz » 25 stycznia 2016, 13:32

michu napisał(a):Mam kostkę od wc pod maską - nic nie zaciąga do środka - też się tego obawiałem, a jest ok. Koszt 2 zł - spróbuj.

Gdzie i jak powiediłeś? Kapie coś od wilgoci z kostki?
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez facet03 » 25 stycznia 2016, 13:55

Ja mam Leona 1P - znalazłem miejsce pod maską gdzie mogłem po prostu włożyć kostkę i się trzyma - na razie nie zauważyłem nic złego.
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez Kubeusz » 25 stycznia 2016, 14:12

ramzei napisał(a):http://allegro.pl/samochodowy-odstraszacz-gryzoni-kun-szczurow-myszy-i5089834929.html

Mój sąsiad ma coś takiego... Przez kilka miesięcy zastanawiałem co tak u niego piszczy?

50mA, czyli 24h stania bez ładowania zjada 1.2Ah z akumulatora. Dwa tygodnie to prawie 17 Ah. Sporo....a to tylko brzęczek...
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez Ocelot » 25 stycznia 2016, 19:26

Kubeusz napisał(a):
michu napisał(a):Mam kostkę od wc pod maską - nic nie zaciąga do środka - też się tego obawiałem, a jest ok. Koszt 2 zł - spróbuj.

Gdzie i jak powiediłeś? Kapie coś od wilgoci z kostki?

U siebie powiesiłem przy wlewie płynu do spryskiwaczy.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez michal99 » 25 stycznia 2016, 19:38

Właśnie ostatnio myślałem aby założyć taki wątek... również mam problem z gryzoniami. Mam w komorze silnika ślady że coś tam musiało łazić. Pół biedy jeśli to np kot... Ale obstawiam, że to coś gorszego jakaś kuna albo szczur. Przegryzie jakiś kabel i problem gotowy. Powiesiłem kostki WC - nic to nie dało. Kupiłem ostatnio jakiś preparat z K2 przeciwko gryzoniom. Popsikałem nim wszystko wg instrukcji z opakowania i zobaczymy...

EDIT:

http://k2.com.pl/component/ssproducts/p ... l/search,1

takie coś kupiłem, zobaczymy co to da :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 25 stycznia 2016, 20:00

Kubeusz napisał(a):Zauważyłem, że mogę mieć gości hotelowych z pobliskiego lasu, którym cieplej w komorze silnika. Auto jest na gwarancji i stąd moje pytanie. Co kupić i gdzie się wpiąć odstraszaczem gryzoni? Ćwiczył ktoś?

http://megane.com.pl/topic/65727-gryzon ... e-silnika/
Widziałem ten odcinek i potwierdzam, co napisali koledzy z FM... kuna chciała zjeść _uruchomiony_ odstraszacz ultra ;-) To może jednak ta sierść? ;-) Dostępna w psich salonach gratis ;-D W tym samym odcinku (chyba nr 9) gość pokazywał coś, co było skuteczne, ale totalnie nie pamiętam co to było...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez sajcom » 26 stycznia 2016, 11:45

Witam

Też miałem problemy z kunami, przegryzły mi przewody sondy lambda i całe wygłuszenie maski. Żadne gwizdki, odstraszacze, sierść psa nie pomogło i tak wracały. Widać było po śladach łap jakie zostawiały na obudowie filtra i zdobycz którą zostawiały na komorze silnika Od czasu jak zawiesiłem 2 kostki domestosa o zapachu cytryny /koszt 4 zł/po dwóch stronach -jedna po stronie aku druga zbiorniczka wyrównawczego i zakupie w castoramie płynu do odstraszania kun /mała buteleczka z rysunkiem kuny koszt około 20zł - wystarczy na rok smarowania/ posmarować nią wszystkie przewody.O dziwo w aucie nie śmierdzi kiblem :-D .Odpukać od ponad roku cisza. Należy pamiętać że zabieg wymiany kostki powtarzać raz w miesiącu a smarowanie przewodów raz na 2 miechy.
Kuny potrafią przegryźć prawie wszystko i zrobić takie spustoszenie pod maską że kasa idzie w tysiącach zł a jak już raz wejdą i zostawią swój zapach to wrócą. Reasumując najtańsze sposoby są najbardziej skuteczne.

pzdr.
Była
vectra b 2,0 16v 136KM zielony
jest
seat leon III FR 1,4 122KM grafit
sajcom
Stella +
Stella +

Auto: Leon III FR

Postprzez Ocelot » 26 stycznia 2016, 12:04

Ostatnio miałem okazję zaobserwować późnym wieczorem kunę biegającą pod samochodami w centrum (!) Poznania.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez michal99 » 26 stycznia 2016, 12:20

Ja mam problem z kunami w centrum Krakowa... na wsi kolo Kielc nic mi nie gryzie auta, a w centrum Krakowa juz tak :-D
michal99
Sport
Sport

Postprzez blader666 » 26 stycznia 2016, 14:10

Kubeusz napisał(a):Żona właśnie wyraziła obawę, że może zaciągać tę chemiczną atmosferę w komorze przez filtr powietrza i że będziemy wdychać. Trudno mi nie przyznać jej choć odrobiny racji...

Nic ci z pod maski nie zaciągnie, bo ujęcie powierza jest z podszybia a nie z pod maski.
Przecież gdybyś miał zaciąganie powierza z pod maski to byłoby to zwyczajnie niebezpieczne. Wyobraź sobie, że rozszczelnił cię wydech. Zatrułbyś się spalinami z własnego samochodu. Poza tym klima musiałaby studzić gorące powietrze ogrzane przez silnik Itp.
blader666
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST 280

Postprzez sdss » 26 stycznia 2016, 14:52

Kostki WC nie działają, w poprzednim aucie ulubionym posiłkiem były kable WN. Obecnie producent na kable zakłada plastikowy peszel, a ja wykorzystałem srebrną tąśmę :mrgreen: W 1.4 110KW lubią coś gryść?
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez komonoA3 » 26 stycznia 2016, 16:29

Sprawdzony sposób od kolegów z zachodu. Pod autem rozłóżcie luźno siatkę, taką z jakiej kiedyś płoty się stawiało. Gryzonie będę omijać szeleszczącą, ruszającą się siatkę.
komonoA3
Stella
Stella

Auto: A3 8V
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez szczepan » 27 stycznia 2016, 19:10

sdss napisał(a):Kostki WC nie działają, w poprzednim aucie ulubionym posiłkiem były kable WN. Obecnie producent na kable zakłada plastikowy peszel, a ja wykorzystałem srebrną tąśmę :mrgreen: W 1.4 110KW lubią coś gryść?
A u mnie kostka działa. Jednak nie za 2 zł. ale za 3,69
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez michal99 » 27 stycznia 2016, 19:57

Jaki zapodałeś dla nich zapach? ja miałem leśny ale dalej właziły. Teraz mam ocean i zobaczymy :-D
michal99
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 28 stycznia 2016, 12:26

W Etce Audi ma ori odstraszacze na gryzonie
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Kubeusz » 9 lutego 2016, 21:12

Kupiłem na Alledrogo odstraszacz i chciałem dziś zamontować, ale pojawił się pierwszy problem - czy mi się wydaje, czy klema "+" ma naprawdę śrubę z lewym gwintem? Jak na złość w domu brak nakrętki M6 lewej (na klucz nasadowy/płaski 10). Odkręcać klemy nie chcę, myślałem żeby się dokręcić następną nakrętką. BTW klema "-" na normalną śrubę prawą.

Drugi problem - gdzie to to przykręcić, żeby było najmniej narażone na "warunki atmosferyczne" w komorze silnika?

-- 9 lutego 2016, 20:57 --

Kontynuacja z wątku:
viewtopic.php?f=87&t=54860

Śruba i nakrętka na klemie PLUS aku są PRAWE, ale śruba ma zagniot na końcu i dlatego mi się wydawało że jest LEWA (bo nakrętka nie wchodziła).

Zrobiłem jak sugerował daniel28. Przyciąłem oczko, odkręciłem lekko nakrętkę, tak żeby klema miała cały czas styk z czopem akumulatora i zakręciłem. Cały czas mam problem z wyborem miejsca na odstraszacz gryzoni, ale wstępnie na 2 trytytkach powiesiłem po lewej stronie akumulatora, tam pod wtyczkami powieszonymi na ścianie grodziowej, właściwie to nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego. Czy zadziała zobaczę jutro rano - wyczyściłem wyściółki klapy i akumulatora z rudych włosów i zobaczę przed wyjazdem do pracy czy Rudy nocował w komorze czy nie.

Jak zadziała to mam plan skrócić przewody, wpuścić w peszel 7mm lub owinąć samochodową taśmą szmacianą no i założyć dodatkowy bezpiecznik zaraz obok mocowania na klemie. Te odstraszacze mają zwykle swój bezpiecznik, ale on ma się spalić gdyby siadła i zwierała elektronika odstraszacza a nic nie chroni przed zwarciem w czasie kolizji i zgniecenia przewodu plusowego urządzenia np. z karoserią. Dlatego zakupiłem takie gumowane i zamykane gniazdo na bezpiecznik samochodowy i zmodyfikuję zasilanie odstraszacza tak, że z klemy wyjdzie widelczykiem parę cm przewodu, dalej ten bezpiecznik samochodowy i dalej normalnie dłuższy kabel do odstraszacza. Nawet gdyby ten przewód plusowy kiedyś w czasie kolizji się zwarł z czymś lub gdyby ktoś przez przypadek go pociągnął zdzierając izolację i dozwierając to nie stopi się przewód a spali się bezpiecznik parę cm obok klemy.

Generalnie to uważam, ze zamocowanie na stałe do aku przewodów, które lecą potem kawałek po komorze bez zabezpieczenia może być dosyć niebezpieczne.
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 9 lutego 2016, 22:52

A jaki kupiłeś ten odstraszacz?
Widziałem gdzieś na necie odstraszacz zasilany bateryjnie... nie wiem czy jest on dobry czy zły - po prostu mniej kombinacji z podłączaniem.
Ciekaw jestem czy Tobie coś pomoże to urządzonko. Ja poszedłem w preparat K2. Opryskałem zgodnie z instrukcją plastiki i przewody. Kiedyś (po zastosowaniu K2) widziałem jakiś ślad łapy na plastiku (chyba kuny) ale ślad był pojedynczy a włosów już nie było więc może wlazła i zaraz sobie poszła...
michal99
Sport
Sport

Postprzez Kubeusz » 10 lutego 2016, 08:36

Wygląda na to, że Rude coś dziś już nie nocowało w komorze silnika - nie znalazłem ani włosa. Będę obserwował przez następne dni.

Kupiłem ten niebieski na Allegro, kosztował coś koło 55-60 PLN. On generuje dźwięki od 10kHz do 70kHz (wg załączonego papierka). To dolne 10kHz na ucho moge potwierdzić, bo słychać jak jedzie piłowatą charakterystyką w górę. Po zamknięciu w komorze silnika na zewnątrz tego nie słychać.
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez daniel28 » 10 lutego 2016, 14:25

Ciekawe czy to działa. Kupiłem kiedyś coś podobnego na komary :) dosłownie siadały na tym urządzeniu nie wzruszone :) Powiedzmy ,że komar nie ma świadomości :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez michal99 » 16 lutego 2016, 09:15

A co myślicie o czymś takim?

http://www.conrad.pl/Odstraszacz-zwierz ... 70_0811050

plus taki, że zasilane bateryjnie...
michal99
Sport
Sport

Postprzez Marcinxxx » 18 lutego 2016, 20:04

Na Tvn Turbo w jakims programie gośc takie urzadzenie pod akku podłączyl i po silniku chodziła norka niewzruszona na to urządzenie :-D
Woreczek zawieszony na silniku z sierscia psa a najlepiej lisa i wszystkie gryzonie uciekaja :D Przetestowane już 3 rok a p[arkuje w sumie w lesie :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Pik » 18 lutego 2016, 20:07

Woreczek zawieszony na silniku z sierscia psa a najlepiej lisa i wszystkie gryzonie uciekaja :D
Może jeszcze królicza łapka na szczęście i czosnek dla odstraszenia większych gryzoni??? :D
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez rafi2808 » 18 lutego 2016, 20:17

sczerze nie polecam moim zdaniem to kasa wyrzucona w błoto kolega marcinxxx dobrze pisze
rafi2808
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON
Silnik: ARL 1.9

Postprzez michal99 » 18 lutego 2016, 21:00

Tylko skąd wziąć sierść lisa :-D
michal99
Sport
Sport

Postprzez ramzei » 19 lutego 2016, 12:16

michal99 napisał(a):Tylko skąd wziąć sierść lisa :-D

Poszukaj u Babci w szafie :P
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Postprzez Marcinxxx » 19 lutego 2016, 18:27

Pik napisał(a):
Woreczek zawieszony na silniku z sierscia psa a najlepiej lisa i wszystkie gryzonie uciekaja :D
Może jeszcze królicza łapka na szczęście i czosnek dla odstraszenia większych gryzoni??? :D

Przestaje być smieszne jak w ciagu 4 miesiecy 3 razy lutujesz kabelki :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez czapel » 24 lutego 2016, 10:28

Jak coś to mój dobry znajomy zajmuje się takimi rzeczami jak likwidacja kun itp. Ja u siebie teraz też mam specyfiki w samochodzie bo plaga kun na południu jest masakryczna.

http://olx.pl/i2/oferta/dezynfekcja-dez ... dPln9.html
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez michal99 » 24 lutego 2016, 10:52

Jakie masz te specyfiki?
michal99
Sport
Sport

Postprzez czapel » 24 lutego 2016, 10:58

Jak się nazywają to nie wiem ogólnie założone jakieś kulki itp popryskane poszycie maski itp.
czapel
Sport
Sport

Auto: Leon Fr 5F

Postprzez Cristobal » 24 lutego 2016, 11:18

Ja po kolejnej wymianie przewodów WN zawiesiłem za namową koleżanki w komorze silnika kostki do WC. Ona korzysta z tego rozwiązania dłuższy czas i mówi że wizyty kun się uspokoiły. Zatem poczekamy zobaczymy.
SEAT LEON '11 1.2 TSI COPA BLACK PHANTOM
Cristobal
Sport
Sport

Auto: SEAT Leon 1P
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez dopel7 » 26 lutego 2016, 20:40

i tu kolego strzał w 10 ja mam takie kostki rok juz zawieszone i działa kupuje najbardziej smierdzace w biedronie za 3 zł bodajze 2 kostki i tylko co 2 miesiace wymieniam w tym koszyku jak wczesniej miałem cały czas chlebek na kielichu amortyzatora tak teraz mam swiety spoków a i koła mam jakos mniej olane przez osiedlowe psy :) nie wiem pewnie pomaga skoro spokój mam pod maską
dopel7
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: AKL 1.6

Postprzez Cristobal » 27 lutego 2016, 07:48

Trochę się obawiałem czy aby nie będzie walić kiblem w kabinie. Ale na szczęście nic takiego nie ma miejsca. Zatem ten sposób na gryzonie można polecać jako skuteczny.
SEAT LEON '11 1.2 TSI COPA BLACK PHANTOM
Cristobal
Sport
Sport

Auto: SEAT Leon 1P
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bzykofm » 27 maja 2016, 17:30

Trochę odgrzane, ale kumpel spotkał coś takiego u jakiegoś człowieka w aucie(ma warsztat) Autentyk :mrgreen: :

Obrazek

Przypuszczam, że działa :D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Poprzednia strona