Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
arconada napisał(a):Lucjan napisał(a):arconada napisał(a):Lucjan napisał(a):Podaj te numery które masz wypalone na akumulatorze to Ci powiem który rok miesiąć i dzien:)
Numery są na górze akumulatora czyli jesli masz klemy z przodu akumulatora na monowieczku. Jest to numer z literami i cyframi cos około 12 znaków.
Numery wypalone mam takie: H5B961252 0497
Akumulatort masz z marca 1999 roku a raczej datę produkcji monowieczka
Czyli wszystko się zgadza - akumulator z tego samego roku co samochod, nie był wymieniany od nowości, a więc musze kupić nowy.
Marcin_TDI napisał(a):wlasnie o to samo chcialem zapytac
tam jest w tygodnich podane tak jak opony czy jak inaczej
Marcin_TDI napisał(a):to moze jak "pachnie od Ciebie" specjalistato co wybrac stosunek cena/jakosc/wytrzymalosc/bezproblemowosc/niezawodnosc wiadomo jak najlepsza
chodzi mi o TDI ale do benzynki tez mozesz podac... czy Centra jest dobrym akumulatorem
Grisza'Men napisał(a):Lucjan, co to za tajemnice![]()
![]()
Jeżeli masz wiedzę, podziel się z tym
Czytający to forum inni, również by chcieli wiedzieć w co się nie pchać a czym się
zainteresować
właśnie jestem na kupnie i właśnie mam dylemat (oczywiście nie szukam okazji
typu "WWZ" z Real'a czytaj.: Wielka Wyprzedaż Zimowa) troszkę się
zapatruje na Bosch'a ale do końca nie wiem i twa wiedza moża nakreśliła by mój pogląd
także Lucjan, jeżeli Ci to nie przeszkadza podziel się ogółowi
Galad napisał(a):Panowie, ten temat to chyba do działu Ogólnego trafić powinien
ciapus4 napisał(a):Witam , z ogólnego mnie wywalili i temat do kosza, a data gdzie jest wypalona czy te cyferki na naklejce 0 182 454 064 ,ile powinien mieć aku w stanie spoczynku voltów. ?
pozdro
Toledziak napisał(a):Zobaczyłem,że akumulator ma 340A prąd rozruchowy. Czy to dobra wartość??
Toledziak napisał(a):Przepraszam za zaśmiecanie.Nie chciałem. Dokładne wartości na mojej baterii to 340 A i 70 Ah 12V. Czyli mówisz Bono,że musze aku wymienić?? Bosko,bo niedawno kupiłem jeszcze 4 gumy na zime :/ po prostu fantazja. Podejrzewam, że poprzedni właściciel kupił ten akumulator tak po prostu (do dieselka). Poprzednim właścicielem był Belg,nie kumaty w sprawach motoryzacyjnych,gadałem z nim. W takim razie jaki byłby najlepszy akumulatorek do mnie?? Konkretny,dobry model (co bym płacił za jakość,a nie za firme).Chciałbym sie dowiedzieć jeszcze, czy na podstawie ciągu liczb na górze baterii można odnaleźć date,ewentualnie rok produkcji??
Toledziak napisał(a):Miałem w normie DIN, teraz mam 760A w EN, no i wziąłem 75 Ah. Jak mi gość skontrolował cele w starym akumulatorze to było czarno że hoho.
leon2002 napisał(a):Witam. UWAGA NA HIPERMARKETY, odradzam duże sklepy, a szczególnie odradzam promocyjne ceny akumulatorów!!! Tam bardzo często leżą po kilka m-cy na półkach a jak wiadomo akumulator jeśli nie pracuje zasiarcza się i skraca sie mu żywotność jak i wydajność,sklepy o tym więdzą więc później sprzedają w promocji aby się tylko pozbyć, bo nie mają sprzętu ani czasu na doładowywanie wszystkich. Taki a kumulator często działa dobrze jedną zimę a czasem nawet są kłopoty i ludzie się dziwą że nowy a już są kłopoty- to jest właśnie ten efekt. Poza tym 2 sprawa to musimy oddać stary i w przypadku reklamacji-oddajemy i nie mamy zastępczego- 2 tyg murowane.Też zaczynam się rozglądać ponieważ czasem rano tak ledwo pali , w sumie ma już 5 latek i chyba jego żywotność sie wypaliła, stawiam na CENTRE już raz kupiłem taki i bardzo sie sprawdził tylko kupiłem w firmie gdzie mają ciągły obrót i nie zalęgają im na półkach oraz wrazie defektu dają zastępczy od razu. PS jeśli sięktoś faktycznie uprze kupić tani akumulator w HIPERMARKECIE to radzę sprawdzić datę przyjęcia na sklep. Jeśli dobrze pamiętam to do 30 dni jeśli stoi nie ładowany to jeszcze proces zasiarczania płytek nie występuje, poprawcie mnie jeśli sie mylę
Orzeł napisał(a):Marcin_TDI, to jest akumulator bezobsługowy
po ktorej stronie wzmacniacza mial 11.9 V ?
Marcin_TDI napisał(a):Orzeł, bezobslugowe nie znaczy ze sie nie dolewa, uwierz mi i wcale nie musi byc wycieku...
oczkolek napisał(a):Orzeł, moim zdaniem masz walniętą w Aku co najmniej jedną celę a to dyskwalifikuje go z dalszego użytkowania.
Lucjan napisał(a):oczkolek napisał(a):Orzeł, moim zdaniem masz walniętą w Aku co najmniej jedną celę a to dyskwalifikuje go z dalszego użytkowania.
Jeśli by miał zwarcie na celi to napięcie byłoby coś około 10V
Orzeł napisał(a):na wejściu do wzmacniacza na kablu który idzie bezpośrednio (poza bezpiecznikiem) od aku do wzmacniacza
sebux napisał(a):natomiast w jednej celi płyn jest mętny podchodzący pod kolor brązowy a w pozostałych krystalicznie czysty.
I co w tym dziwnego, ja mam tak samo i nie placze do poki kreci to bede jezdzilAle teraz najlepsze akumulatro jest z tego samego roku co mój Leonik i tu wielkie zaskoczenie moje i elektryka!!!!!! Rok produkcji mojego Leona 2000.
Akumulator ma 7 lat pomimo tego wszystkie pomiary są dobre.
sebux napisał(a):Niewiem czy to prawda bo się nie znam. Jeden gość w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi, że taki stary akumulator pomimo tego, że niby wszystkie parametry są ok może już powoli się rozładowywać, jeżeli postoi kilka dni bez jazdy.
no i mecze ja do tej pory....poki nie ma mrozow i mamy ciepla zime to pomecze jeszcze stara baterie.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości