Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czas oczekiwania na nową Ibizę

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czas oczekiwania na nową Ibizę

Postprzez hamakarol » 27 lipca 2018, 10:06

Moje auto dojechało, wersja fr 1.5. Ciekawostki, nie ma na szczęście filtra GPF, od września już będzie. Niby pseudo usportowiona wersja, mocny silnik a oni ładują badziewne opony NEXEN jeszcze jakieś eco, no czegoś takiego to nie widziałem w innych markach, cyrk.
hamakarol
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Accord
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Eleonor » 27 lipca 2018, 10:18

Gratulacje że masz bez filtra . A co do opon no to chyba tną koszta .. opona koreańska :)
Eleonor
Sport
Sport

Region: wielkopolskie
Auto: Ateca FR 2020 DSG
Silnik: DADA 1.5

Postprzez 19dawid91 » 27 lipca 2018, 10:39

Co do opon to jeśli są dobre to może być nawet nexen, skoro są wstanie sobie poradzić z Porsche Cayenne to i chyba Ibizę utrzymają na drodze ;-)
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez hamakarol » 27 lipca 2018, 14:41

19dawid91 napisał(a):Co do opon to jeśli są dobre to może być nawet nexen, skoro są wstanie sobie poradzić z Porsche Cayenne to i chyba Ibizę utrzymają na drodze ;-)

Jakoś do Arony która stała na salonie umieli wsadzić Bridgestony i to Potenzę, oponę zaliczaną do amatorsko-sportowych. NEXEN to marka budżetowa już. Ba do Dacii dają opony premium nawet.

Prośba do osób które odebrały swój samochód, możecie powiedzieć jakiej marki opony posiadacie? Na filmach testowych, widziałem Micheliny, Continentale jak na razie.
hamakarol
Stella
Stella

Auto: Accord

Postprzez brzooza » 27 lipca 2018, 22:21

ja w leonie fr 125KM wyjechałem na hankook ventus s1 evo2
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez piotrzet » 28 lipca 2018, 14:16

Ja swoją Aronę FR miałem z Pirelli cinturato p7, a Ibizy FR które widziałem na salonie miały te same opony były jeszcze z tego co pamiętam jakieś Michelin i Hankooki
piotrzet
Stella
Stella

Auto: Ibiza
Silnik: benzyna inny

Postprzez Eleonor » 1 sierpnia 2018, 12:23

Jest info że od teraz Ibiza oraz Arona będą mogły mieć wirtualny kokpit :

https://seatmedia.pl/aktualnosci/seat-a ... pitem-2089

Obrazek
Obrazek
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez endrjugablota » 1 sierpnia 2018, 21:47

Pewnie kolejne 3tysiace w konfiguratorze, a z tylnych szybach nadal korbotronik w standardzie :D
endrjugablota
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: pug 207

Postprzez RAV73 » 2 sierpnia 2018, 17:00

Niech lepiej przywrócą skórzaną deskę rozdzielczą w Ibizie ( pakiet alkantara ), a nie takie wodotryski.
RAV73
Stella
Stella

Auto: Toyota

Postprzez bzykofm » 2 sierpnia 2018, 20:00

Eleonor napisał(a):Jest info że od teraz Ibiza oraz Arona będą mogły mieć wirtualny kokpit :

Wydaje mi się zgrabniejszy niż w Leonie.

endrjugablota napisał(a): a z tylnych szybach nadal korbotronik w standardzie :D

W najnowszym Nissanie Micra elektrycznych szyb z tyłu nie ma nawet w opcji w najwyższej wersji :mrgreen:
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Aras18T » 5 sierpnia 2018, 15:00

hamakarol napisał(a):
19dawid91 napisał(a):Co do opon to jeśli są dobre to może być nawet nexen, skoro są wstanie sobie poradzić z Porsche Cayenne to i chyba Ibizę utrzymają na drodze ;-)

Jakoś do Arony która stała na salonie umieli wsadzić Bridgestony i to Potenzę, oponę zaliczaną do amatorsko-sportowych. NEXEN to marka budżetowa już. Ba do Dacii dają opony premium nawet.

Prośba do osób które odebrały swój samochód, możecie powiedzieć jakiej marki opony posiadacie? Na filmach testowych, widziałem Micheliny, Continentale jak na razie.

Też mam FR-kę i też na Nexenach. We wszystkich Ibizach jakie były u dealera były Nexeny. Nie wiem czy dokładnie ten sam model opony, ale trochę słabo żeby do najmocniejszej wersji dawać te same opony co do najsłabszej. No i w Aronie zwykłej też były Nexeny, ale już w FR były chyba Pirelli - nie pamiętam teraz dokładnie ale zwróciłem na to uwagę sprzedawcy.
Co do czasu oczekiwania: auto zamówione w połowie listopada, początkowo miało być być w połowie lutego, ostatecznie odebrane 10 kwietnia. FR 1.5+Comfort+Media System+inne dodatki. Czyli mi się udało...
Aras18T
Stella
Stella

Auto: Skoda Citigo

Postprzez kowcio » 9 sierpnia 2018, 13:22

Czy ktoś z Was jeszcze czeka za swoją nową Ibizą? Dostaliście jakieś informacje od salonów z informacją o opóźnieniu, w związku z WLTP?

Ogółem po przeanalizowaniu umowy, nie tylko z dealerem Seat, ale też i Skody, stwierdzam że umowy są sporządzone niekorzystnie dla kupującego, choćby ze względu na brak podania terminu ostatecznego odbioru auta, jest tylko przybliżony + 2 m-ce, a to tak nie powinno wyglądać. :x
kowcio
Stella
Stella

Auto: Clio

Postprzez Eleonor » 9 sierpnia 2018, 13:28

No to dziwną masz umowę .. W moim zamówieniu mam w pierwszym punkcie :
1.Samochód będzie gotowy do odbioru najpóźniej w dniu 2018.11.30
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez Pik » 9 sierpnia 2018, 13:36

Problem jest taki że umowę zawierasz z dealerem a nie z importerem czy producentem dalej idąc. Dealer nie ma wpływu na datę produkcji, także woli się zabezpieczyć w umowie.

Poza tym nawet jak data w umowie jest, to tylko informacyjnie, dla uspokojenia kupującego. Bo co się dzieje jak data nie zostanie dotrzymana?
Nic. Klient może zrezygnować. Co i bez tego może zrobić, bo ewentualna zaliczka podlega zwrotowi jeśli transakcja nie dojdzie do skutku.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Anya » 9 sierpnia 2018, 19:18

Ja czekam na Ibize od stycznia. Produkcja przesunęła się na koniec listopada. Zrezygnowałam bo szkoda czasu i nerwów. Nic nie dało że w umowie była wpisana data odbioru samochodu bo ciągle słyszałam że to wina producenta a nie salonu.
Anya
Stella
Stella

Postprzez brzooza » 9 sierpnia 2018, 19:55

lepiej weź coś z placu, albo inny model. ew. inna marka.
szkoda czasu tyle czekać, heh od stycznia do listopada, kpina
brzooza
Sport
Sport

Postprzez endrjugablota » 9 sierpnia 2018, 20:59

Ja czekam do pierwszego tygodnia września i ani dnia dłużej.
Jestem na 90% przekonany że terminu nie dotrzymaja, tymbardziej że znalazłem już parę ciekawych ofert i zastanawiam się czy już teraz nie zrezygnować z tego cyrku. :D
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez kowcio » 15 sierpnia 2018, 14:07

W pierwszym tygodniu września na pewno nie odbierzesz, bo cały sierpień mają fabrykę zamkniętą, a więc pierwsze wyprodukowane samochody po przerwie będą do odbioru pod koniec września ;)
kowcio
Stella
Stella

Postprzez endrjugablota » 15 sierpnia 2018, 23:36

Wiem, tylko pokazuje jak potrafią mydlić oczy panowie z seata :D zdaje sobie świetnie sprawę że najszybciej ten samochod mógłby się pojawić w Gdyni w listopadzie :D jako że wkrótce pojawi się mój pierwszy potomek, to nie mam czasu na takie akcje tym bardziej że zmieniły mi się przez to priorytety, szkoda zachodu i nerwów :D
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez Rekja_83 » 20 sierpnia 2018, 10:45

Witam, ja swoją Ibizę FR 1.5 TSI zamówiłem w połowie czerwca 2018. Oczywiście dealer nie był w stanie podac dokładnej daty dostarczenia auta, ale zapewniał mnie, że to będzie rok 2018:). Po postach zamieszczonych powyżej chyba przestane siłe oszukiwac, że zdażą w 2018. Niepokojące jest to, że silnik 1.5 TSI zniknąl ze wszystkich konfigiratorów na stronie Seat-a, równiez jezeli spojrzymy na inne modele to brak tego silnika do wyboru. Podejrzane.
Rekja_83
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BXE 1.9

Postprzez marcin7x5 » 20 sierpnia 2018, 10:49

Może nie przeszli testów i muszą znowu coś poprawiać po cichu. Przecież... to nowy silnik jest
marcin7x5
Cupra
Cupra

Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez endrjugablota » 20 sierpnia 2018, 10:53

Dużo rzeczy zniknęło z konfiguratora, automatyczna klima jest tylko w pakiecie spring. Podłokietnika w ogole nie ma możliwe że już w standardzie występuje. Wirtualny kokpit 1500 PLN :)
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez brzooza » 20 sierpnia 2018, 16:09

faktycznie sporo rzeczy nie ma obecnie w konfiguratorze, a także 1.5 tsi. cena najtanszej ibizki wg konfiguratora to 55k :O

może sprzedaż leona spadła? :D
różne inne opcję, nie można wybrać np odzielnie malowania zacisków, wszystko w droższych pakietach.
uf z 1.0tsi wyszło mi tyle co leon fr mój :D

kolor pirineos zniknął jest magnetic.
brzooza
Sport
Sport

Postprzez Eleonor » 21 sierpnia 2018, 11:24

Mam pytanie ...
Zamówiłem w czerwcu Ibize Xcellence , z paroma dodatkami ... wtedy Xcellence miała w standardzie np Kessy - system bezkluczykowy.
Co teraz ? czy auto przyjedzie z taką konfiguracją i ten system Kessy będzie czy nie ? Teraz w konfiguratorze i nowym cenniku każą sobie za to zapłacić i jest to jako osobny pakiet.
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez Kusza » 21 sierpnia 2018, 13:32

Rekja_83 napisał(a):Witam, ja swoją Ibizę FR 1.5 TSI zamówiłem w połowie czerwca 2018. Oczywiście dealer nie był w stanie podac dokładnej daty dostarczenia auta, ale zapewniał mnie, że to będzie rok 2018:). Po postach zamieszczonych powyżej chyba przestane siłe oszukiwac, że zdażą w 2018. Niepokojące jest to, że silnik 1.5 TSI zniknąl ze wszystkich konfigiratorów na stronie Seat-a, równiez jezeli spojrzymy na inne modele to brak tego silnika do wyboru. Podejrzane.

obstawiał bym tu kwestię nowych norm spalin jakie mają się pojawić w 2019 i w związku tym dużo silników i modeli różnych producentów znika z rynku
Kusza
Signo
Signo

Auto: Cupra ST 300 4x4

Postprzez endrjugablota » 21 sierpnia 2018, 18:39

Silników 75km też nie ma :D mam za trochę ponad2 tygodnie planowany tzw 3 ostateczny termin odbioru, co raczej będę szukał używanego auta...
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez kowcio » 23 sierpnia 2018, 14:58

Eleonor napisał(a):Mam pytanie ...
Zamówiłem w czerwcu Ibize Xcellence , z paroma dodatkami ... wtedy Xcellence miała w standardzie np Kessy - system bezkluczykowy.
Co teraz ? czy auto przyjedzie z taką konfiguracją i ten system Kessy będzie czy nie ? Teraz w konfiguratorze i nowym cenniku każą sobie za to zapłacić i jest to jako osobny pakiet.

Przeczytaj co masz w umowie, ja mam np. zapis, że dealer może pisemnie poinformować mnie o zmianie ceny na 30 dni przed datą przewidywanego odbioru. Ja też w swojej Ibizie mam kilka dodatków, za które trzeba teraz dużo więcej dopłacać, wieczorem nawet poklikam w konfiguratorze i zobaczę o ile więcej dzisiaj bym zapłacił zamawiając auto z cennika 2019. Jakby kazali sobie za coś więcej płacić, to ja dziękuję... Tak się nie robi.
kowcio
Stella
Stella

Postprzez endrjugablota » 24 sierpnia 2018, 00:15

To czy cena ulegnie zmianie to pierwsza rzecz, ciekawe czy przyjedzie w takiej konfiguracji jaka była ustalona na umowie.
Ja np wziąłem system media plus który jest tylko w pakiecie z navi, automatyczna klima to druga rzecz która wybrałem -teraz jest w pakiecie spring. Oczywiście dealer nie sam nie wiedział co dokładnie przyjedzie, a to już jest absurd :D
Jeszcze jedna rzecz która mnie ciekawi to to że od wersji full Led wg. nowego cennika podłokietnik jest w standardzie, tak że ciekawe czy go dorzuca skoro auto ma być jako rok modelowy 2019. Zostały równe dwa tygodnie do daty która dealer określil jako ostateczna, niezmienna etc.
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez Rekja_83 » 24 sierpnia 2018, 11:52

W lipcu dzwonil do mnie dealer z pytaniem czy zgadzam sie na dodanie jakiegos pakiety inaczej bedzie trzeba zrezygnowac z 18' felg. Zgodzilem sie bo to była niewielka kwota. Teraz jednak jak patrze w konfigurator nowej Ibizy to widze sporo zmian vs to co zamawialem. Dziwne ze o pozostałe rzeczy dealer nie pytal lub nie wspominal.
Rekja_83
Stella
Stella

Postprzez Eleonor » 24 sierpnia 2018, 12:51

W umowie nie mam nic o zmianie ceny ... Jest tylko w 4 tym punkcie że jeżeli w przypadku wzrostu podatku VAT lub podatku akcyzowego Sprzedający może podwyższyć cenę brutto o wartość podatku lub akcyzy.
Wynika z tego że cena auta i konfiguracja nie powinna być inna. MUszą mieć jakieś zapasy , rezerwy na wypadek przedłużenia produkcji.
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez endrjugablota » 24 sierpnia 2018, 14:57

Rekja_83 do Ciebie Chociaż się pofatygowal i sam zadzwonił :D ja musiałem się dobijac i potem czekać tydzień na odpowiedź. Jest jeszcze jedna kwestia, może ktoś się orientuje. Jeśli samochod przyjechałby w konfiguracja innej niż jest na umowie, oczywiście na moją niekorzyść, to czy podpunkt który mówi o karze jeśli bym go nie odebrał jest obowiązujący? Wkleilbym treść umowy ale coś na telefonie mi to nie trybi :)
Jest coś opisane że zaliczka w przypadku nie odebrania samochodu przechodzi na poczet kary, i mogą zarządac dodatkowych pieniędzy na pokrycie kosztów przechowywania transportu itp.
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez kowcio » 2 września 2018, 13:59

W umowie masz napisane jaki jest tryb rozwiązania umowy? I czy brane na osobę fizyczną czy na firmę. Jak na firmę to może być ciężko zrezygnować.
kowcio
Stella
Stella

Postprzez endrjugablota » 4 września 2018, 17:13

Hej, dostałem info że samochod jest wyprodukowany i do 10 września ma zjechać do importera. Brał ktoś może na współwlasciciela osobę która z grupą zawodowa celem rabatu? Kiedy trzeba załatwić te wszystkie formalności? Przy rejestracji auta czy przy umowie kredytowej?
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez Anya » 6 września 2018, 18:54

Jeśli chcesz współwłasność to najlepiej aby w salonie fakturę kupna sprzedaży wystawili Ci na 2 osoby. Jeśli faktura jest tylko na 1 osobe to w wydziale komunikacji powiedz że chcesz współwłasność i wpisza w dowód rejestracyjny bez problemu.
Anya
Stella
Stella

Postprzez endrjugablota » 19 września 2018, 09:39

Mijają kolejne tygodnie a o samochodzie dalej zero info, postanowiłem dzisiaj zadzwonić na recepcję bo pan z którym zalatwialem umowę był nieaktywny. Okazało się że ten człowiek już nie pracuje :D oczywiście zero jakichkolwiek informacji ze ktos inny przejął sprawę. Nie polecam salonu Plichta w Gdyni. Pełny profesjonalizm.
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez pampi » 19 września 2018, 10:59

endrjugablota napisał(a):Nie polecam salonu Plichta w Gdyni.

Nikt chyba nie poleca. Dłubanie w nosie to ich specjalność.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez Anya » 23 września 2018, 07:41

Mam wrażenie że trafiłam na identyczny salon tyle że w Warszawie....
Anya
Stella
Stella

Postprzez Marcin_1p » 23 września 2018, 23:54

Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez endrjugablota » 26 września 2018, 10:49

Rezygnuję z tego cyrku, teraz okazuje się że musiałbym dopłacić do samochodu gdzie w umowie jest zapisane że maksymalnie miesiąc przed wydaniem auta mogą mi złożyć propozycje o powyższeniu ceny. Zamówiłem ten system media plus za 1800pln a koleś mi proponuję dodatkowo 1600 podwyżki ceny bo jest z navi... gdzie gotowy system nawigacji kosztuje w katalogu 2500 :D jeszcze usłyszałem tekst ze ta umowa jest przedawniona bo miałem pierwszy termin na lipiec. Jakieś jaja sobie robią z ludzi.
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez Eleonor » 26 września 2018, 11:04

Jaką miałeś wersję zamówioną ? FR , Xcellence .. ?

Dla mnie śmieszne jest to ,że Ibizy stojące w salonach są totalnie biedne .. Co oni zamawiają .. a potem się dziwią że takie auto stoi u nich na placu rok lub więcej i nikt tego nie chce.
Zamówiłem fajnie wyposażoną Ibizę i teraz łaskawie czekam za informacją jakie auto przyjedzie bo np. gdy zamawiałem to w standardzie był system Kessy w wersji Xcellence a teraz trzeba zapłacić 1900 zł bo jest to w jakimś pakiecie. Nie wiem co przyjdzie , wiem co zamawiałem.

Już jednej Ibizy nie odebrałem , gdyż handlowiec zapomniał dopisać kamery ... Auto przyjechało w maju i teraz stoi na salonie niesprzedane i tak będzie stało jeszcze. Na pytanie do handlowca dlaczego się nie chce sprzedać to powiedział mi , że przez tą podwójną podłogę co zamówiłem - że klienci tego nie chcą ...
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez endrjugablota » 26 września 2018, 18:45

Wersja Full Led, skrzynia dsg, kolor czarny, czujniki przód i tył, klimatronic w pakiecie spring, system media plus 8cali(zmieniony na navi jak opisałem wyżej).
Bez zbędnych wodotryskow, w koncu to samochod miejski a nie limuzyna :)
miało wyjść 69100 PLN
endrjugablota
Stella
Stella

Postprzez Rekja_83 » 28 września 2018, 10:01

Hej, dzisiaj dealer odpisal mi ze Ibiza z 1.5 TSi bedzie produkowana od 48 tygodnia czyli przy dobry wiatrach auto było by w grudniu do odbioru. Auto zamawiałem w czerwcu!!! Podziękowąłem za współpracę. Poprosiłem o zwort zaliczki i niestety kończe przygode z Seatem. Niestety tak kończy sie niepowązne traktowanie klientów. Pozdrawiam wszystkich, życzę powodzeni i cierpliwości.
Rekja_83
Stella
Stella

Postprzez brzooza » 28 września 2018, 14:07

To ja zamowienie składałem na koniec maja. To bym miał może na święta a znając życie to raczej po, bo wiadomo sporo pracy BlaBlabla i musiałbym poczekać jeszcze heheh. Tez zrezygnowałem ale po ok 3 tyg od zamówienia jak nic ciagle nie było wiadomo, a jeszcze czytanie opinii dotyczące oczekiwania zdecydowały za mnie i wziąłem Leona ;)
brzooza
Sport
Sport

Postprzez Tom325 » 10 października 2018, 09:56

Zamówienie złożone 23 marca 2018 prawdopodobny odbiór gródzień 2018... dziękuję i pozdrawiam z salonu skody rapid też nie brzydki...
https://zapodaj.net/ee6704e9221d6.jpg.html
Tom325
Stella
Stella

Postprzez Pik » 10 października 2018, 10:03

Rapid??? To już bym wolał poczekać do grudnia... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Eleonor » 10 października 2018, 10:39

Także bym poczekał ... ja zamówiłem 5 czerwca i cisza ..
Eleonor
Sport
Sport

Postprzez Tom325 » 10 października 2018, 11:52

To czekajcie powodzenia i miłej jazdy 8)
Tom325
Stella
Stella

Poprzednia strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne