Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

krzywe tarcze

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: krzywe tarcze

Postprzez Miras » 28 czerwca 2010, 17:58

Witam wszystkich. . . Panowie mam kakretne pytanie! Czy to jest mozliwe ze po miesiacu czasu w momecie gdy auto caly czas stalo na parkingu pod golym niebem od samego stania odksztalcily sie tarcze??? Mam taki objaw ze podczas chamowania bije mi pedalem chamulca! Po miesiacu na tarczach byla rdza od deszczu itd ale to raczej normalne. . . Dodam tylko tyle ze zanim odstawilem auto na miesiac na tych tarczach i klockach zrobilem jakies 12 tys.km. a w miedzyczasie nic sie nie dzialo a chamulec byl brzytwa! Dajcie znac jak wam cos wpadnie do glowy :) Z gory wielkie dzieki i pozdrawiam
Miras
Stella
Stella

Auto: LEON

Reklama

Postprzez cynal » 14 lutego 2011, 09:55

jaro4444, Witam, znalazłem na forum Twoje pytania nt wibrujących hamulców, czy znalazłeś rzeczywistą przyczynę pojawiania się wibracji w Leonie na nowych tarczach po małym przebiegu? Wygląda na to, że na forum LeonClub jest to temat tabu, mój post na ten temat został wyrzucony do śmietnika z uwagą że odpowiedź już jest. Niestety odpowiedzi nie znalazłem, bo, moim zdaniem, nie jest rozwiązaniem problemu wymiana na tarcze 312 mm. Przeszukując rozwiązania problemu doszedłem do jednego konstruktywnego wniosku: Rozwiązaniem problemu wibrujących tarcz w Leonie jest wymiana Leona na samochód innej, dowolnej marki (z mojego własnego doświadczenia: mam 55 lat, prawie milion km i miałem samochody wielu marek - w większości używane - problem z tarczami tylko w Seacie Leonie - a jeździłem nawet Marbellą!)
Napisz proszę, jeśli znalazłeś przyczynę bicia tarcz, jeśli nie to po prostu zignoruj ten post
Pozdrawiam
Mariusz Cynalewski
Absolwent SiMR PW
mariusz@cmmsc.pl
cynal
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez Marcin_TDI » 14 lutego 2011, 10:11

pisz do Irka na PW bo nie zagląda tu często.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Staszek20VT » 14 lutego 2011, 10:13

cynal napisał(a):Wygląda na to, że na forum LeonClub jest to temat tabu, mój post na ten temat został wyrzucony do śmietnika z uwagą że odpowiedź już jest. Niestety odpowiedzi nie znalazłem, bo, moim zdaniem, nie jest rozwiązaniem problemu wymiana na tarcze 312 mm. Przeszukując rozwiązania problemu doszedłem do jednego konstruktywnego wniosku: Rozwiązaniem problemu wibrujących tarcz w Leonie jest wymiana Leona na samochód innej, dowolnej marki (z mojego własnego doświadczenia: mam 55 lat, prawie milion km i miałem samochody wielu marek - w większości używane - problem z tarczami tylko w Seacie Leonie - a jeździłem nawet Marbellą!)

Ja zamknąłem i przesunąłem Twój temat do śmietnika, bo naprawdę temat uważam za wyczerpany. Jeśli nie chcesz zmieniać hamulców na większe, to jest dla Ciebie parę opcji:
- zmiana tarcz na nacinane i lepsze klocki (poprawa skuteczności hamowania);
- możliwe też, że nie "układasz" hamulców właściwie i je wypaczasz;
- albo przyczyne nie należy szukać w hamulcach, a w zawieszeniu.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez Amazon » 14 lutego 2011, 11:08

przyczyną mogą być tarcze słabej jakości lub wjazd w wodę z hamowaniem
Amazon
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez Marcin_TDI » 14 lutego 2011, 11:15

i trzymanie auta na wciśniętym pedale hamulca po gwałtownym hamowaniu.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez tomcior » 11 listopada 2013, 13:16

Witam,
jestem nowy, ale chciałbym dołączyć się do tematu.

Też miałem (i mam) podobny problem z biciem przy hamowaniu. Czuję wyraźne bicie na kierownicy przy hamowaniu z prędkości powyżej 50-60km/h, przy małych prędkościach jest spokój.

Poprzednie tarcze, z którymi kupiłem auto po długiej podróży z Niemiec 800km miały dziurę (nie na wylot)ok. 1cm na 0,5cm głębokości. Pewnie wjechałem w kałużę rozgrzanymi tarczami. Wymieniłem na jakieś "fabrycznie montowane" za 800zł przednia para.

Minęło trochę km i zauważyłem bicie właśnie przy hamowaniu powyżej 50-60km/h. Robiłem geometrię i co wyszło - przednie lewe koło dostało "strzała" i jest pochylone o 1* 17" :shock: Zdaniem mechanika, McPerson też jest krzywy i wszystko na tym lewym kole. Nic dziwnego, że mi się tarcze gną czy mam bicie. Koszta są spooore (3 tysie na start, a potem zobaczymy co jeszcze), ale mechanik mowi, ze to nie zagraza bezpieczenstwu. Sam juz nie wiem :|

Pozdrawiam z Wrocka
Pozdrawiam
tomcior
tomcior
Stella
Stella

Auto: Leon 1M1 110KM VP
Silnik: ASV 1.9

Poprzednia strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne