Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
PaVLo napisał(a):1. viewtopic.php?f=14&t=36296&p=481754&hilit=klimatyzacja#p481754
2. Sytuacja może być podobna jak u mnie czyli uszkodzone sprzęgiełko lub silniczek od klapki regulującej przepływ zimnego i ciepłego powietrza, silniczek ma numer 1J1 907 511 C i nazywa się dokładnie "silnik nastawczy klapy regulacji temperatury". Dostęp jest trudny i jak mechanik doopa to będzie ci całą deskę targał, mój magik dostał się jakoś za schowkiem.
k1icoR napisał(a):No dobra a co w przypadku gdy dmuchawa słabo dmucha...klima się załącza chłodzi i grzeje ale bardzo mała wydajność niezależnie od ustawień siły nawiewu...Po wyjęciu filtra sytuacja się trochę poprawia ale nieznacznie...dodatkowo obieg zamknięty przestał działać...
marmarmar719 napisał(a):w sobotę wykonywałem operację wymiany czynnika w klimatyzacji w warsztacie, wszystko było szczelne. po powrocie do domu okazało się, że prawdopodobnie na skutek tej operacji klima uległa rozszczelnieniu. Górą nad osuszaczem w okolicy uszczelki pojawiły się bąbelki wydostającego się gazu, cały Osuszacz był pokryty zieloną substancja ... może to być zabarwienie od czynnika, którym ta część klimy była pryskana w celu lokalizacji wycieków i teraz gdy wyciek nastąpił czynnik i ta substancja weszły w reakcję ukazując wyciek ... zastanawiam się jak to rozegrać w warsztacie, rozszczelnienia nie było przed napełnianiem , a pojawiło się po ... z drugiej strony instalacja ma też swoje lata
marmarmar719 napisał(a):A jakiego koloru jest czynnik klimatyzacji ?
marmarmar719 napisał(a):Rozszczelnienie nastąpiło w okolicy osuszacza i uszczelki, więc myślę, aby przy okazji operacji przywrócenia szczelności klimatyzacji, wymienić ten element (osuszacz) .
kornat napisał(a):marmarmar719 napisał(a):A jakiego koloru jest czynnik klimatyzacji ?
Bezbarwnego, dlatego dodaje się barwniki UV.marmarmar719 napisał(a):Rozszczelnienie nastąpiło w okolicy osuszacza i uszczelki, więc myślę, aby przy okazji operacji przywrócenia szczelności klimatyzacji, wymienić ten element (osuszacz) .
Tak się powinno robić.
kornat napisał(a):Jeżeli pojedziesz na sprawdzenie to niech ściągnie schowek i odkręci wentylator nawiewu sprawdzając parownik.
twix1992 napisał(a):Witam
Mój problem wygląda następująco : ponad miesiac temu kupiłem leona, nie sprawdzłem klimy. Teraz zaczałem sprawdzac i dzieje sie tak: Po załączeniu przyciska klimy (mam climatronic) włączają się obydwa wiatraki, spręzarka nie słysze żeby się załączała (znaczy nie ma takiego pryk) ale po obrotach słychac ze sie lekko zmieniaja przy wciśnieciu przycisku. A w srodku nie ma różnicy czy jest włączona klima czy nie,dmucha tak samo. Jestem zielony w tych sprawach od czego zacząć? Z góry dzięki.
kornat napisał(a): sprzęgiełko elektromagnetyczne
kornat napisał(a):To ściągnij im schowek i wentylator a oni przynajmniej niech zobaczą lampką albo przez okularki UV
kornat napisał(a):skraplacz
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości