Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez darq12 » 20 marca 2014, 18:21

Wymienić ten silniczek, że słychać to nie znaczy że wszystko z nim oki. Pewnie jakieś cięgno pękło od niego.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Postprzez KondzioR » 20 marca 2014, 18:29

Tylko jak go szukać na allegro? i czy pasuje od czegoś innego? i jak on sie fachowo nazywa?
KondzioR
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kornat » 20 marca 2014, 18:37

Rusza się ale całkowicie otwiera czy tylko trochę?
kornat
FR
FR

Auto: 1M

Postprzez KondzioR » 20 marca 2014, 19:22

A tego nie wiem, nie umiem tego tak ocenić, słychać że chodzi ..
KondzioR
Signo
Signo

Auto: LEON

Postprzez grg474 » 21 marca 2014, 06:53

KondzioR, silniczek regulujący klapę temperatury jest pod nagrzewnicą - mniej więcej nad tunelem tj nad sterownikiem airbag tylko bliżej lewarka skrzyni biegów. Jeśli go słuchać to trzeb aby zdjąć osłonę tunelu i zobaczyć czy przesuwa dźwignię - jeśli jej nie przesuwa to oberwało ośkę silniczka. zerknij na link druga fotka kolor fiolet
grg474
Stella
Stella

Auto: golf4 + a3
Silnik: BLS 1.9

Postprzez darq12 » 21 marca 2014, 11:22

Panowie jest możliwość ustawienia aby przy włączaniu obiegu wewnętrznego nie załączała mi się klimatyzacja automatycznie?? Posiadam klimatronik
darq12
Sport
Sport

Postprzez PaVLo » 21 marca 2014, 19:51

Sytuacja z zawsze gorącym powietrzem podobna do mojej, więc pozwolę sobie zacytować moją wypowiedź.
PaVLo napisał(a):1. viewtopic.php?f=14&t=36296&p=481754&hilit=klimatyzacja#p481754

2. Sytuacja może być podobna jak u mnie czyli uszkodzone sprzęgiełko lub silniczek od klapki regulującej przepływ zimnego i ciepłego powietrza, silniczek ma numer 1J1 907 511 C i nazywa się dokładnie "silnik nastawczy klapy regulacji temperatury". Dostęp jest trudny i jak mechanik doopa to będzie ci całą deskę targał, mój magik dostał się jakoś za schowkiem.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez k1icoR » 22 marca 2014, 13:37

No dobra a co w przypadku gdy dmuchawa słabo dmucha...klima się załącza chłodzi i grzeje ale bardzo mała wydajność niezależnie od ustawień siły nawiewu...Po wyjęciu filtra sytuacja się trochę poprawia ale nieznacznie...dodatkowo obieg zamknięty przestał działać...
k1icoR
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez kornat » 22 marca 2014, 18:45

k1icoR, a klapka obiegu zamkniętego nie jest cały czas zamknięta?
kornat
FR
FR

Postprzez powe88 » 23 marca 2014, 14:28

k1icoR napisał(a):No dobra a co w przypadku gdy dmuchawa słabo dmucha...klima się załącza chłodzi i grzeje ale bardzo mała wydajność niezależnie od ustawień siły nawiewu...Po wyjęciu filtra sytuacja się trochę poprawia ale nieznacznie...dodatkowo obieg zamknięty przestał działać...

Musisz wentylator wyciągnąć i go przesmarować bo jest łożysko z tworzyw sztucznych . Z obiegiem ->wyciągasz silniczek i kleisz na sztywno zębatkę do osi bo okręca się na niej.
powe88
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1M 1.6 akl
Silnik: AKL 1.6

Postprzez mat_282 » 24 marca 2014, 23:04

Witam. chciałem odpalić klimę i lipa. Po naciśnięciu gwiazdki niby się zapala obroty na chwile skocza i załączają się wentylatory na wolny bieg. słychać ze zamyka się klapaka ale nie leci zimne powietrze. układ nabijany w 2013r. po podpięciu pod komp pokazały się następujące błędy od klimatyzacji ale niestety nie znalazłem nic na ich temat:

2055 Nie znany kod błedu
przekroczona wartość kontrolna

2055 Nie znany kod błedu

86 Nie znany kod błędu

64767 Nie znany kod błędu

Pomoże ktos?:)
mat_282
Stella +
Stella +

Auto: Toledo

Postprzez Zakrzak3 » 26 marca 2014, 12:04

U mnie jest taki problem że w climatronicu dwustefowym prawa strona normalnie reaguje na regulacje temperatury na panelu, a strona kierowcy jakby dawała non stop jednakową temp. powietrza czy to ustawie na LO czy HI. I teraz moje pytanie jest takie. Czy tam są oddzielne dwa silniczki do sterowania stref i jeśli tak to jakie? Proszę o jakieś oznaczenie, model itp. Czy trudny jest do nich dostęp bo wyczytałem ze trzeba ściągać tapicerkę?

-- 26 marca 2014, 13:04 --

Uszkodzony silniczek V158 (to ten od strony kierowcy). Może mi ktoś podać jakiś numer katalogowy tej części bo chciałbym go kupić sobie przed wymianą a nie wiem dokładnie jaki wybrać.
Zakrzak3
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BKC 1.9

Postprzez darq12 » 29 marca 2014, 17:23

Mam pytanie. Jak załączam klimatyzację to automatycznie załącza mi się obieg wewnętrzny chodź na wyświetlaczu nie ma symbolu samochodu ze strzałką tylko jak rękę wkładam pod schowek to czuje jak klapka mi się otwiera a na wyświetlaczu nic nie pokazuje. Jak klimatyzację wyłączam to klapka się zamyka z powrotem na obieg zewnętrzny. Jak ręcznie włączam obieg to jest symbol i klapka też się otwiera czyli tak jak powinno być. Jak na klimie próbuje wcisnąć przycisk to na wyświetlaczu auto się zapala to niby nić się nie dzieje bo klapka automatycznie się już otworzyła. Jak włączyłem klimatyzację, wyłączę obieg autko gaśnie to klapka nadal jest ustawiona na obieg wewnętrzny.
darq12
Sport
Sport

Postprzez marmarmar719 » 6 kwietnia 2014, 21:04

w sobotę wykonywałem operację wymiany czynnika w klimatyzacji w warsztacie, wszystko było szczelne. po powrocie do domu okazało się, że prawdopodobnie na skutek tej operacji klima uległa rozszczelnieniu. Górą nad osuszaczem w okolicy uszczelki pojawiły się bąbelki wydostającego się gazu, cały Osuszacz był pokryty zieloną substancja ... może to być zabarwienie od czynnika, którym ta część klimy była pryskana w celu lokalizacji wycieków i teraz gdy wyciek nastąpił czynnik i ta substancja weszły w reakcję ukazując wyciek ... zastanawiam się jak to rozegrać w warsztacie, rozszczelnienia nie było przed napełnianiem , a pojawiło się po ... z drugiej strony instalacja ma też swoje lata
marmarmar719
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez MattDiver » 6 kwietnia 2014, 21:21

marmarmar719 napisał(a):w sobotę wykonywałem operację wymiany czynnika w klimatyzacji w warsztacie, wszystko było szczelne. po powrocie do domu okazało się, że prawdopodobnie na skutek tej operacji klima uległa rozszczelnieniu. Górą nad osuszaczem w okolicy uszczelki pojawiły się bąbelki wydostającego się gazu, cały Osuszacz był pokryty zieloną substancja ... może to być zabarwienie od czynnika, którym ta część klimy była pryskana w celu lokalizacji wycieków i teraz gdy wyciek nastąpił czynnik i ta substancja weszły w reakcję ukazując wyciek ... zastanawiam się jak to rozegrać w warsztacie, rozszczelnienia nie było przed napełnianiem , a pojawiło się po ... z drugiej strony instalacja ma też swoje lata

Ta zielona substancja, to na 99% barwnik UV, który jest wtłaczany podczas całego serwisu klimatyzacji, w celu zlokalizowania ewentualnych wycieków. A co do rozszczelnienia to ciężko powiedzieć, cała procedura jest wykonywana automatycznie przez aparaturę, więc raczej nie ma tu miejsca na błąd człowieka (no chyba, że załadowali za dużo czynnika).
MattDiver
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P1
Silnik: BMM 2.0

Postprzez marmarmar719 » 6 kwietnia 2014, 21:38

A jakiego koloru jest czynnik klimatyzacji ? Rozszczelnienie nastąpiło w okolicy osuszacza i uszczelki, więc myślę, aby przy okazji operacji przywrócenia szczelności klimatyzacji, wymienić ten element (osuszacz) .
marmarmar719
Stella
Stella

Postprzez kornat » 6 kwietnia 2014, 21:57

marmarmar719 napisał(a):A jakiego koloru jest czynnik klimatyzacji ?

Bezbarwnego, dlatego dodaje się barwniki UV.
marmarmar719 napisał(a):Rozszczelnienie nastąpiło w okolicy osuszacza i uszczelki, więc myślę, aby przy okazji operacji przywrócenia szczelności klimatyzacji, wymienić ten element (osuszacz) .

Tak się powinno robić.
kornat
FR
FR

Postprzez darq12 » 6 kwietnia 2014, 22:45

Zielony jest olej dodawany do czynnika. Jak wczesniej nie miales przez pare lat nabitej klimy to miala prawo puscic uszczelka. Automat robi pruznie a ogulnie jest cisnienie wiec to jest kiepski sposob na sprawdzenie szczelnosci. Teraz pozostaje odlac to co tam zostalo a moze akurat bedzie pare setek nastepnie uszczelnic i wlac z powrotem i doplacic tylko za to co brakowalo.
darq12
Sport
Sport

Postprzez k1icoR » 7 kwietnia 2014, 10:48

Panowie czy może ktoś w końcu polecić jakiś dobry warsztat zajmujący się naprawą klimy we Wro...?
k1icoR
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez marmarmar719 » 8 kwietnia 2014, 11:11

kornat napisał(a):
marmarmar719 napisał(a):A jakiego koloru jest czynnik klimatyzacji ?

Bezbarwnego, dlatego dodaje się barwniki UV.
marmarmar719 napisał(a):Rozszczelnienie nastąpiło w okolicy osuszacza i uszczelki, więc myślę, aby przy okazji operacji przywrócenia szczelności klimatyzacji, wymienić ten element (osuszacz) .

Tak się powinno robić.

panowie w warsztacie sprawdzili szczelność i powiedzieli, że jest OK . nie zaproponowali wymiany filtra - osuszacza

-- 8 kwietnia 2014, 12:11 --

może to zabrzmi dziwnie, ale nie padła nazwa modelu osuszacza lub producenta, tylko informacja, że będzie to cześć pasująca, a cena to 100-150 zł. Wiec tak naprawdę nie wiem czego mam się spodziewać, w sumie to niedroga cześć więc, aż tak dokładnie nie mam co się dopytywać.
marmarmar719
Stella
Stella

Postprzez kornat » 8 kwietnia 2014, 11:13

To trzeba pytać jaka firma, bo rozumiem że majster podał ceny w jakich są osuszacze do tego modelu auta.
kornat
FR
FR

Postprzez marmarmar719 » 8 kwietnia 2014, 11:17

tak majster podał ceny części, pytał się o to telefonicznie więc takich szczegółów jak producent nie ustalono.
marmarmar719
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 8 kwietnia 2014, 11:41

A ile czasu sprawdzali tą szczelność????? Bierz średni cenowo osuszacz i starczy ci na długie lata. Inni w ogóle go nie wymieniają i też jeżdżą. Ja dałem coś koło 80zł i mam rok i nic się z nim nie dzieje. A miałem jeszcze nie wymieniany od nowości bo na starym jest logo VW. Osuszacz wyłapuje wilgoć z czynnika. Jak jest mała nieszczelność to przez parę godzin tego nie zdiagnozują albo nie chce im się szukać nieszczelności.
darq12
Sport
Sport

Postprzez marmarmar719 » 8 kwietnia 2014, 12:24

Widać było że między osuszaczem a uszczelką był wyciek czynnika uv, zabarwionego na jasno zielono.
marmarmar719
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 8 kwietnia 2014, 15:13

Widzieli ten wyciek i powiedzieli że jest wszystko oki???

-- 8 kwi 2014, o 16:13 --

Ja mam inne pytanie co należy zrobić aby silniczek od klapki obiegu zewnętrznego/wewnętrznego przestał się włączać tzn włączam obieg np. zewnętrzny i klapki pięknie się otwierają jak już się otworzą to silnik staje i co jakiś czas próbuje się uruchomić nadal. Ślizgi ustawiłem dobrze na zębatce, poruszają się dobrze od skrajnego położenia do drugiego skrajnego położenia. Czy adaptacja coś pomoże??? Raz kleiłem już tryb bo był pęknięty porządnym klejem i po pół roku znowu mi przeskakuje na sworzniu podejrzewam że to właśnie przez ten załączające się się silniczek co jakiś czas. Czy adaptacja cokolwiek pomoże????
darq12
Sport
Sport

Postprzez kornat » 8 kwietnia 2014, 15:23

darq12, ja ustawiłem klapkę obiegu zamkniętego w pozycji otwartej i odpiąłem wtyczkę dzięki temu skończyły mi się problemy z tą nieszczęsną klapką :)
kornat
FR
FR

Postprzez darq12 » 8 kwietnia 2014, 15:31

Też tak wcześniej miałem ale jeżdżę często przez wieś gdzie jest hodowla drobiu :-x więc jest mi potrzebny ten obieg :wink:
darq12
Sport
Sport

Postprzez kornat » 8 kwietnia 2014, 15:44

Aha, chyba że tak :P jak już kiedyś pisałem moim zdaniem za wyrobienia wieloklina w kółeczku odpowiada ten zderzak na obudowie. Bo w jedną stronę po dojściu do końcowego położenia zatrzymywał się mm przed zderzakiem, w drugą stronę już tak nie było, tylko dochodził do zderzaka a silniczek jeszcze dociągał.
kornat
FR
FR

Postprzez darq12 » 8 kwietnia 2014, 15:55

Już trochę przyskrobałem ten odbojnik za pierwszym razem tak jak pisałeś :wink: Nie wiem czy adaptacja czy kodowanie "nauczy" silniczek swojego nowego, końcowego i początkowego położenia aby nie przeciągał dalej.
darq12
Sport
Sport

Postprzez kornat » 8 kwietnia 2014, 16:16

Mi adaptacje nic nie dały.
kornat
FR
FR

Postprzez marmarmar719 » 8 kwietnia 2014, 20:28

[quote="darq12"]Widzieli ten wyciek i powiedzieli że jest wszystko oki???

-- 8 kwi 2014, o 16:13 --

wyciek pojawił się później, po odjechaniu
marmarmar719
Stella
Stella

Postprzez twix1992 » 11 kwietnia 2014, 12:28

Witam
Mój problem wygląda następująco : ponad miesiac temu kupiłem leona, nie sprawdzłem klimy. Teraz zaczałem sprawdzac i dzieje sie tak: Po załączeniu przyciska klimy (mam climatronic) włączają się obydwa wiatraki, spręzarka nie słysze żeby się załączała (znaczy nie ma takiego pryk) ale po obrotach słychac ze sie lekko zmieniaja przy wciśnieciu przycisku. A w srodku nie ma różnicy czy jest włączona klima czy nie,dmucha tak samo. Jestem zielony w tych sprawach od czego zacząć? Z góry dzięki.
twix1992
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez kurex » 11 kwietnia 2014, 13:32

Ludzie odnośnie mojego problemu - nabiłem przed zimą klimę wszystko fajnie działało jeździło chłodziło.... zima była, zima minęła i razem z tym klimatyzacja uciekła... uznałem że musi być wyciek!. (już pisałem o tym problemie wcześniej tutaj.)
Dzisiaj oddałem Leona na sprawdzenie szczelności - to po pewnym czasie zadzwonili mi że klima nabita (koszt 100zł.), stwierdził że było mało czynnika po czym dodatkowo stwierdzając że klima nie chłodzi tak zimno jak powinna.

Czy to znaczy że sprężarka już nie wyrabia. ? - Nie potrzebuję mieć jak na Syberii co fakt to fakt, ale coś tu nie gra.

Poza tym nie twierdzili żadnej nieszczelności co wg mnie jest abstrakcją skoro ten czynnik sprzed zimy wyparował..

Co sądzicie o tym. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 11 kwietnia 2014, 13:40

Ile ubyło?
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 11 kwietnia 2014, 13:46

Pojadę odebrać samochód za niedługo to się dowiem.
O coś jeszcze zapytać. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez darq12 » 11 kwietnia 2014, 14:40

Spytaj się o co chodzi z tym że klima nie działa jak trzeba. Tzn jaka jest temperatura powietrza z kratek ustaw na low włącz klimę termometrem sprawdź nie powinna być większa niż 7 stopni. Troszkę czynnika może ubyć ale nie tak aby po sezonie nie działała klima. twix1992, Musisz sprawdzić czy masz czynnik i czy nie ma przecieku jak nie będzie i nabić ją.
darq12
Sport
Sport

Postprzez kurex » 11 kwietnia 2014, 16:51

Wszystkiego się dowiedziałem. Coś jest nie tak.

Informacje dla kornat

Odzyskany czynnik : 131g (dodam że napełniałem w tamtym roku, jakieś 2 miesiące objeździłem przed zimą - po zimie było brak chłodzenia.)
Napełniony czynnik : 750g
Stary olej : 0ml
Nowy olej : 0ml
Próbnia : 00:20:00
Kontrola ciśnienia : 16mbar
Kontrast UV : 7ml

W chwili obecnej nic nie zauważyli żadnych wycieków, mam podjechać za tydzień lub dwa i sprawdzimy ile ubyło...

Co do Ciebie darq12 to temperatura z kratek na low jest w okolicach 10stopni (tak stwierdził mierząc), chodz powinna być w okolicach 6,7 stopni.

Więc tu też jest jakiś feler...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 11 kwietnia 2014, 16:54

kurex, To niemalże wszystko poszło w atmosferę. Jeszcze coś tu nie gra bo odzyskano 0ml oleju i go nie uzupełniono?
Jeżeli pojedziesz na sprawdzenie to niech ściągnie schowek i odkręci wentylator nawiewu sprawdzając parownik. Temp. z kratek powinna wynosić ok. 5-7*C w zależności od temp. zewnętrznej. Obstawiam, że takie słabe chłodzenie jest przyczyną nieszczelności.
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 11 kwietnia 2014, 17:06

kornat napisał(a):Jeżeli pojedziesz na sprawdzenie to niech ściągnie schowek i odkręci wentylator nawiewu sprawdzając parownik.

Kiedyś sam ściągałem schowek w celu wyczyszczenia i nasmarowania wentylatora nawiewu ponieważ mi chrobotał.
Więc może ja sprawdzę ten cały parownik. ?! - Tylko co jak i gdzie. ?
Bo pewnie za takie sprawdzanie to już mnie będą kasować nie wiadomo ile.

Ale to którędy kurde ucieka skoro nic nie widać ehh..
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 11 kwietnia 2014, 18:16

To ściągnij im schowek i wentylator a oni przynajmniej niech zobaczą lampką albo przez okularki UV
kornat
FR
FR

Postprzez twix1992 » 14 kwietnia 2014, 13:30

twix1992 napisał(a):Witam
Mój problem wygląda następująco : ponad miesiac temu kupiłem leona, nie sprawdzłem klimy. Teraz zaczałem sprawdzac i dzieje sie tak: Po załączeniu przyciska klimy (mam climatronic) włączają się obydwa wiatraki, spręzarka nie słysze żeby się załączała (znaczy nie ma takiego pryk) ale po obrotach słychac ze sie lekko zmieniaja przy wciśnieciu przycisku. A w srodku nie ma różnicy czy jest włączona klima czy nie,dmucha tak samo. Jestem zielony w tych sprawach od czego zacząć? Z góry dzięki.

Chciałbym ponowić problem bo nie otrzymałem odpowiedzi..
twix1992
Stella
Stella

Postprzez kornat » 14 kwietnia 2014, 13:44

Prawdopodobnie sprzęgiełko elektromagnetyczne, to że lekko się zmieniają mogą być spowodowane załączeniem dwóch wentylatorów.
kornat
FR
FR

Postprzez twix1992 » 14 kwietnia 2014, 13:59

kornat napisał(a): sprzęgiełko elektromagnetyczne

YY jak to sprawdzić i gdzie takie cos dostac? Wpisałem na allegro ale brak wyników wyszukiwania :)
twix1992
Stella
Stella

Postprzez kornat » 14 kwietnia 2014, 14:58

Jest to jedna część z kołem pasowym sprężarki klimatyzacji. Trzeba sprawdzić czy w kostce od kompresora jest +12V oraz masa, jeżeli jest i nie słychać załączanie się kompresora to na 90% sprzęgło elektromagnetyczne. Można spróbować podać napięcie wraz masą do kostki od sprzęgiełka.

P.S. Na allegro może być podane "sprzęgło kompresora", "sprzęgło klimatyzacji" itp.
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 17 kwietnia 2014, 10:43

kornat napisał(a):To ściągnij im schowek i wentylator a oni przynajmniej niech zobaczą lampką albo przez okularki UV

W przyszłym tygodniu to rozbiorę i podjadę.
Jest jeszcze jakaś inna możliwość. ? Gdzieś w końcu musi być coś widać.

I co ja bez oleju w układzie jeżdżę. ? chyba aż na tyle by nie byli by niemądrzy żeby mnie tak puścić chyba...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 17 kwietnia 2014, 11:02

Na paragoniku z maszyny powinno być podane ile spuszczono i ile uzupełniono a to 0ml więc wygląda jakbyś nie miał oleju i go nie dobili, ale tego na 100% nie powiem. Jeżeli faktycznie nie ma oleju to kompresor ma nieciekawie.
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 17 kwietnia 2014, 11:18

To zostawię nie jeżdżę lepiej na klimie, pojadę to się dopytam co do tego oleju.
Bo skoro czynnik ucieka to przy włączonej czy przy wyłączonej i tak i tak będzie ubywać.

Jeżeli spod maski nic nie będzie widać, to parownik uszkodzony. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 17 kwietnia 2014, 12:04

Tak, jeżeli będą sprawdzone wszystkie węże układu, skraplacz, złącza oraz zaworki którymi się nabija klimę.
kornat
FR
FR

Postprzez motyka8 » 20 kwietnia 2014, 20:05

Dzis po wlaczeniu klimatyzacji pojawil sie problem ogromnego pisku z pod maski, wylaczenie klimy nic nie dalo a bylo gozej jakby cos mialo z tamtad wyskoczyc. Dopiero po wylaczeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko ucichlo i dalej da sie jechac.Silnika klima nie obciazala nigdy i dalej mimo pisku nie obciaza wiec chyba sie nie zaciera. Na wlaczonym silniku widac jakby sprzeglo chcialo samo ruszac bez wlaczania klimy. Kluczem od spodu tez da sie sprezarke lekko krecic. Mysle ze to sprzeglo bo tarcza sprzegla lata troche luzno na wszystkie strony. Chcialem sie zapytac czy wymiane takiego sprzegla da rade zrobic bez wyciagania sprezarki (szkoda czynnika bo chlodzi caly czas dobrze)

-- 20 kwi 2014, o 21:03 --

Czy takie moze byc czy polecacie jakies inne http://allegro.pl/sprzeglo-elektromagne ... 44313.html
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez kurex » 21 kwietnia 2014, 09:31

kornat napisał(a):skraplacz

Skarplacz to nie to samo co parownik ? (w schowku u pasażera)
kurex
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne