kurex napisał(a):Skarplacz to nie to samo co parownik ? (w schowku u pasażera)
Skraplacz to ta chłodnica w pasie przednim
Parownik to ta obudowie nawiewu pod schowkiem
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kurex napisał(a):Skarplacz to nie to samo co parownik ? (w schowku u pasażera)
karo1151 napisał(a):Wiam,
mam problem z moją klima (manualną) w Leosiu 1.9 tdi.
. Czasem nastąpiło to po kilku minutach czasem natychmiast po wciśnięciu przycisku, a czasem wcale. W tym roku, jak temperatura skoczyła powyżej 16 chciałem włączy klimę i zaczęła chodzić po 6 próbie włączenia przyciskiem AC. Niestety to było jedyny raz jak się załączyła. teraz nic kompletnie nie działa. Jak wciskam przycisk AC wentylatory również się nie załączają. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektrykę takze nie wiem jak sprawdzić na krótko czy wentylatory i sprężarka się chodzi. Jak myślicie co może być przyczyną nie działającej klimy?
)
Daniel84 napisał(a):Witam
Mam problem ze swoim climatronikiem. Kupiłem niedawno Leona i sprzedający mówił mi że klima nie jest nabita. Więc postanowiłem ją napełnić. Po napełnieniu niestety nie chłodzi. Z wydruku z napełniania wynika że nie było oleju i było parę ml czynnika. Czy jest możliwe że sprężarka jest zatarta ? Można to jakoś samemu jednoznacznie zdiagnozować ? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam
kurex napisał(a):Okej, ale kto to może wiedzieć czy kupię sprawną. ?
Tak samo moją mogę wystawić za 300zł i czekać bo używana...
karo1151 napisał(a):Wiam,
mam problem z moją klima (manualną) w Leosiu 1.9 tdi.
. Czasem nastąpiło to po kilku minutach czasem natychmiast po wciśnięciu przycisku, a czasem wcale. W tym roku, jak temperatura skoczyła powyżej 16 chciałem włączy klimę i zaczęła chodzić po 6 próbie włączenia przyciskiem AC. Niestety to było jedyny raz jak się załączyła. teraz nic kompletnie nie działa. Jak wciskam przycisk AC wentylatory również się nie załączają. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektrykę takze nie wiem jak sprawdzić na krótko czy wentylatory i sprężarka się chodzi. Jak myślicie co może być przyczyną nie działającej klimy?
)
Tracer2 napisał(a):Sprawdz bezpieczniki na akumulatorze. tam jest taka skrzyneczka i bezpiecznik 15A lubi się upalć w gniezdzie.
Tracer2 napisał(a):Może też być uszkodzenie elektryczne. powinny się załączać wentylatory
Daniel84 napisał(a):Wentylatory czyli nawiew ? Jeśli tak to gdy włączam klime przyciskiem ECON to dmuchawa też się załącza.
Daniel84 napisał(a):Tracer2 napisał(a):Może też być uszkodzenie elektryczne. powinny się załączać wentylatory
Wentylatory czyli nawiew ? Jeśli tak to gdy włączam klime przyciskiem ECON to dmuchawa też się załącza.
Niestety wentylator(mam tylko jeden) po załączeniu klimy nie załącza się nie ma też żadnej śnieżynki. A poza tym koło pasowe na sprężarce kręci się cały czas jak dobrze widziałem to razem ze sprzęgłem :/markus312 napisał(a):Wentylatory pod maską w pasie przednim za chłodnicami, po uruchomieniu klimy (jak zapali się śnieżynka) to powinny obydwa ruszyć.
Daniel84 napisał(a):Niestety wentylator(mam tylko jeden) po załączeniu klimy nie załącza się nie ma też żadnej śnieżynki.
karo1151 napisał(a):Gość coś sprawdził i powiedział że do sprężarki dochodzi prąd 5V a powinno 12V.
karo1151 napisał(a):Jakieś propozycje co może być nie tak ?
karo1151 napisał(a):bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są całe. jutro wezmę się za ten moduł sterowania. tylko nawet jak go znajdę i zobaczę to jak stwierdzić ze jest zły? może ktoś napisać jak na króto sprawdzić sprężarkę bądz wiatraki? tylko opiszcie to w jak najprostszym języku. Pozdro
arrival napisał(a):Też mam problem z klimą. Rok temu była nabijana i chłodziła. Teraz włączając ją, nic nie schładza powietrza, ale np. odczuć można obciążenie silnika, słychać tez jak jakieś klapki się przestawiają i inaczej wieje powietrze.
arrival napisał(a):Na szybko bylem u mechanika, żeby zerknął. Podłączył maszynę by zobaczyć czy jest ciśnienie - i ciśnienie było. Żeby sprawdzić ile jest czynnika to trzeba by było zrobić pełen serwis, ale na razie nie ma sensu. Bo skoro jest ciśnienie, to czynnik też jest, to powietrze choć odrobinę powinno być schłodzone.
arrival napisał(a):Skąd powinno dochodzić? Z okolic kompresora czy sterownika klimy pod akumulatorem?
arrival napisał(a):Bo skoro jest ciśnienie, to czynnik też jest, to powietrze choć odrobinę powinno być schłodzone.
arrival napisał(a):Wniosek: Chłodek leci, nie taki jak powinien, ale jest. Być może jeszcze sprężarka się rozrusza, a jak nie, to albo pozostaje zadowolić się tym co jest, albo wymienić sprężarkę na inną.
to akurat normalne.kurex napisał(a):im jest cieplej, im auto się bardziej nagrzeje na słoneczku to z klimą jest gorzej...
arrival napisał(a):W prawdzie według mechanika, powietrze powinno być bardziej zimne, ale już jakiś efekt był. Na manometrach też się wskazania poprawiły, ale powinno to lepiej wyglądać.
transit_master napisał(a):to akurat normalne.
darq12 napisał(a):Ale nie może też być że będzie koło 0 bo to też śle.
arrival napisał(a):Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości Pozostaje jeszcze pytanie czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki?
arrival napisał(a):Pozostaje jeszcze pytanie czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki?
MattDiver napisał(a):Myślałem, że po prostu sprężarka jest do wyrzucenia, ale to w takim wypadku dlaczego po jakim czasie jazdy zaczyna działać w miare dobrze ?
kornat napisał(a):MattDiver napisał(a):Myślałem, że po prostu sprężarka jest do wyrzucenia, ale to w takim wypadku dlaczego po jakim czasie jazdy zaczyna działać w miare dobrze ?
Bo na początku klima musi bardziej ładować aby zbić temp. niż jak już po schłodzeniu.
przebor napisał(a):MattDiver,Ten problem występuje również w Octavii II i jest szeroko omawiany na forum OCP. Przeczytaj, może znajdziesz rozwiązanie.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=49555
kurex napisał(a):
To ile masz tych stopni przy wylocie z kratki ? skoro mówisz że nie tyle ile powinno. ?
Bo widzę że doszukujesz się zbędnych rzeczy.
max1100 napisał(a):00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)tłumaczenie--Potencjometr w V71-G113
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości