Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez kornat » 21 kwietnia 2014, 09:51

kurex napisał(a):Skarplacz to nie to samo co parownik ? (w schowku u pasażera)

Skraplacz to ta chłodnica w pasie przednim
Parownik to ta obudowie nawiewu pod schowkiem
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Postprzez kurex » 23 kwietnia 2014, 14:50

Dziś oddałem samochód oraz odebrałem.
Okazało się że czynnika nic nie ubyło, był cały, świecił latareczką to też nic nie znalazł.
Chłodzić chłodzi dalej na poziomie 10-+11 stopni, chyba że jak przywali gorącym to już w ogóle nie będzie.
Robili próby wymieniali elektrozawór, który na chwilę poprawił kondycję klimatyzacji lecz po chwili znów było to samo.
Zdiagnozowali problem w sprężarce klimatyzacji, że jej wydajność już jest zbyt słaba.

Więc wydatek rzędu 1000zł (nowa) myślę że nie jest potrzebna do szczęścia w przypadku 3 stopni chłodniejszej klimatyzacji.
kurex
TopSport
TopSport

Silnik: ASV 1.9

Postprzez markus312 » 23 kwietnia 2014, 15:06

kurex, też wymieniałem sprężarkę klimy miesiąc temu, udało mi się namierzyć za 150zł :-D
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kurex » 23 kwietnia 2014, 20:24

Okej, ale kto to może wiedzieć czy kupię sprawną. ?
Tak samo moją mogę wystawić za 300zł i czekać bo używana...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez karo1151 » 24 kwietnia 2014, 20:54

Wiam,
mam problem z moją klima (manualną) w Leosiu 1.9 tdi.
W ubiegłm roku kupiłem mojego seata. Klima chodzila, ale słabo więc postanowilem ją napełnić. W maju byłem na przeglądzie klimy. Standardowe odgrzybianie i nabijanie czynnika. Całość szczelna i sprawna. Po tej akcji wszystko było ok. chłodziła dosyć dobrze. Nie sprawdzałe wprawdzie temperatury przy kratkach, ale nie narzekałem. Niestety około września zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Klima chodzia cały czas tak samo lecz nie zawsze się załączała. Czasem nastąpiło to po kilku minutach czasem natychmiast po wciśnięciu przycisku, a czasem wcale. W tym roku, jak temperatura skoczyła powyżej 16 chciałem włączy klimę i zaczęła chodzić po 6 próbie włączenia przyciskiem AC. Niestety to było jedyny raz jak się załączyła. teraz nic kompletnie nie działa. Jak wciskam przycisk AC wentylatory również się nie załączają. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektrykę takze nie wiem jak sprawdzić na krótko czy wentylatory i sprężarka się chodzi. Jak myślicie co może być przyczyną nie działającej klimy?
Na koniec dodam, że zaraz po kupnie auta w kanale widziałem krople zielonego płnu na sprężarce. Owa kropla pojawiała się co jakiś czas także coś musiało chyba być nieszczelne.Co to wogóle za płyn?
Proszę o jakies propozycje rozwiązania mojego problemu.
Z góry dzięki :)
karo1151
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Postprzez Daniel84 » 24 kwietnia 2014, 21:20

Witam
Mam problem ze swoim climatronikiem. Kupiłem niedawno Leona i sprzedający mówił mi że klima nie jest nabita. Więc postanowiłem ją napełnić. Po napełnieniu niestety nie chłodzi. Z wydruku z napełniania wynika że nie było oleju i było parę ml czynnika. Czy jest możliwe że sprężarka jest zatarta ? Można to jakoś samemu jednoznacznie zdiagnozować ? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam
Daniel84
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Tracer2 » 25 kwietnia 2014, 05:08

karo1151 napisał(a):Wiam,
. Czasem nastąpiło to po kilku minutach czasem natychmiast po wciśnięciu przycisku, a czasem wcale. W tym roku, jak temperatura skoczyła powyżej 16 chciałem włączy klimę i zaczęła chodzić po 6 próbie włączenia przyciskiem AC. Niestety to było jedyny raz jak się załączyła. teraz nic kompletnie nie działa. Jak wciskam przycisk AC wentylatory również się nie załączają. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektrykę takze nie wiem jak sprawdzić na krótko czy wentylatory i sprężarka się chodzi. Jak myślicie co może być przyczyną nie działającej klimy?
)

Sprawdz bezpieczniki na akumulatorze. tam jest taka skrzyneczka i bezpiecznik 15A lubi się upalć w gniezdzie.

-- 25 kwi 2014, o 05:59 --

Daniel84 napisał(a):Witam
Mam problem ze swoim climatronikiem. Kupiłem niedawno Leona i sprzedający mówił mi że klima nie jest nabita. Więc postanowiłem ją napełnić. Po napełnieniu niestety nie chłodzi. Z wydruku z napełniania wynika że nie było oleju i było parę ml czynnika. Czy jest możliwe że sprężarka jest zatarta ? Można to jakoś samemu jednoznacznie zdiagnozować ? Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam

Mozliwe . Olej PAG w układzie klimy smaruje sprężarkę i uszczelnia układ. Jak go nie ma tomoże być lipa.
Może też być uszkodzenie elektryczne. powinny się załączać wentylatory
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez markus312 » 25 kwietnia 2014, 12:46

kurex napisał(a):Okej, ale kto to może wiedzieć czy kupię sprawną. ?
Tak samo moją mogę wystawić za 300zł i czekać bo używana...

Jest dużo aut powypadkowych od prywatnych właścicieli i wiedza czy przed kolizją klima chodziła czy nie. Sprężarka pasuje od Golfa IV, Audi A3, Octavi, Toledo II, Bory poniżej numery pasujące dla aut od 2000r:

1J0820803f --> 1J0820803K --> 1J0820803L

-- 25 kwietnia 2014, 13:46 --

karo1151 napisał(a):Wiam,
. Czasem nastąpiło to po kilku minutach czasem natychmiast po wciśnięciu przycisku, a czasem wcale. W tym roku, jak temperatura skoczyła powyżej 16 chciałem włączy klimę i zaczęła chodzić po 6 próbie włączenia przyciskiem AC. Niestety to było jedyny raz jak się załączyła. teraz nic kompletnie nie działa. Jak wciskam przycisk AC wentylatory również się nie załączają. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o elektrykę takze nie wiem jak sprawdzić na krótko czy wentylatory i sprężarka się chodzi. Jak myślicie co może być przyczyną nie działającej klimy?
)

Tracer2 napisał(a):Sprawdz bezpieczniki na akumulatorze. tam jest taka skrzyneczka i bezpiecznik 15A lubi się upalć w gniezdzie.

Możliwe że padł moduł sterowania wentylatorami, taka puszeczka pod akumulatorem, przykręcona do podłużnicy.
markus312
Sport
Sport

Postprzez Tracer2 » 25 kwietnia 2014, 13:37

I wiązka do tej puszeczki moze być zgnita po dzwonie.....rózne cuda w autkach bywają.... :-P
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez karo1151 » 25 kwietnia 2014, 15:22

bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są całe. jutro wezmę się za ten moduł sterowania. tylko nawet jak go znajdę i zobaczę to jak stwierdzić ze jest zły? może ktoś napisać jak na króto sprawdzić sprężarkę bądz wiatraki? tylko opiszcie to w jak najprostszym języku. Pozdro
karo1151
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 25 kwietnia 2014, 15:31

Sprężarka ma na kostce + i -, podpinasz na krótko do baterii i patrzysz czy ruszy :-D
markus312
Sport
Sport

Postprzez Daniel84 » 25 kwietnia 2014, 18:12

Tracer2 napisał(a):Może też być uszkodzenie elektryczne. powinny się załączać wentylatory

Wentylatory czyli nawiew ? Jeśli tak to gdy włączam klime przyciskiem ECON to dmuchawa też się załącza.
Daniel84
Stella
Stella

Postprzez kurex » 25 kwietnia 2014, 18:23

Daniel84 napisał(a):Wentylatory czyli nawiew ? Jeśli tak to gdy włączam klime przyciskiem ECON to dmuchawa też się załącza.

Chodziło mu po prostu o to że nawet na zimnym silniku gdy załączysz klimatyzację to powinny się kręcić oba wentylatory.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez markus312 » 26 kwietnia 2014, 09:12

Daniel84 napisał(a):
Tracer2 napisał(a):Może też być uszkodzenie elektryczne. powinny się załączać wentylatory

Wentylatory czyli nawiew ? Jeśli tak to gdy włączam klime przyciskiem ECON to dmuchawa też się załącza.

Wentylatory pod maską w pasie przednim za chłodnicami, po uruchomieniu klimy (jak zapali się śnieżynka) to powinny obydwa ruszyć.
markus312
Sport
Sport

Postprzez mat_282 » 29 kwietnia 2014, 11:31

Koledzy klima dalej mi gra na nosie i w przyszłym tygodniu jadę do serwisu żeby odciągnąć czynnik i nabić od nowa i przy okazji żeby mi powiedzieli jakie ciśnienia są. Może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzać te ciśnienia? na odpalonej klimie, silniku czy jak i ile powinny wynosić? Toledo 1M AHF Klimatronik. Dziś jeszcze sprawdzałem działanie i okazało się że po włączeniu klimy za każdym razem klapka otwiera się na obieg wewnętrzny mimo ze wg panelu jest wyłączony i wgl nie reaguje. przy wyłączonej klimie działa normalnie. Ponadto po włączeniu klimy sprzegielko po chwili zaczyna się obracać ale wogóle nie słychać charakterystycznego cyknięcia. Obroty minimalnie spadają ale to raczej od załączenia się wentylatorów. po przejechaniu 20km na klimie powietrze leci cieple i wszystkie rurki aluminiowe są ciepłe. Co może być przyczyna?
mat_282
Stella +
Stella +

Auto: Toledo

Postprzez Daniel84 » 12 maja 2014, 19:24

markus312 napisał(a):Wentylatory pod maską w pasie przednim za chłodnicami, po uruchomieniu klimy (jak zapali się śnieżynka) to powinny obydwa ruszyć.
Niestety wentylator(mam tylko jeden) po załączeniu klimy nie załącza się nie ma też żadnej śnieżynki. A poza tym koło pasowe na sprężarce kręci się cały czas jak dobrze widziałem to razem ze sprzęgłem :/
Daniel84
Stella
Stella

Postprzez kurex » 12 maja 2014, 20:43

Daniel84 napisał(a):Niestety wentylator(mam tylko jeden) po załączeniu klimy nie załącza się nie ma też żadnej śnieżynki.

Jeden wentylator ? nie ma śnieżynki ?
To Ty na pewno posiadasz klimatyzację ?.

Masz 1 wentylator a miejsce na drugi jest pusty rozumiem. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez karo1151 » 12 maja 2014, 20:57

Witam po raz kolejny. Moja Klima nadal nie działa natomiast mam już jakieś konkrety, a mianowicie byłem wczoraj na sprawdzeniu czynnika i był prawie cały. Mechanik sprawdził szczelność dobił czynnik, sprawdził ciśnienie i wszystko było ok. Sprężarka natomiast uruchomić się nie chce. Gość coś sprawdził i powiedział że do sprężarki dochodzi prąd 5V a powinno 12V.
Na krótko sprężarki nie sprawdził ponieważ mówił ze jest za duża różnica ciśnień w instalacji. Bezpieczniki wszystkie dobre. Na koniec dodam że mam Klimę manualną.
Jakieś propozycje co może być nie tak ?
karo1151
Stella
Stella

Postprzez kornat » 12 maja 2014, 21:24

karo1151 napisał(a):Gość coś sprawdził i powiedział że do sprężarki dochodzi prąd 5V a powinno 12V.

karo1151 napisał(a):Jakieś propozycje co może być nie tak ?

To w takim razie pozostaje sprawdzić wiązkę.
kornat
FR
FR

Postprzez karo1151 » 12 maja 2014, 21:31

ale jaka wiazke? gdzie ona jest? sorry za głupie pytania ale jestem laik w tym temacie.
karo1151
Stella
Stella

Postprzez kornat » 12 maja 2014, 21:50

Idziesz od kostki 2pinowej od kompresora w stronę lewego koła.
Sprawdź: czy będzie większe napięcie na kostce od kompresora po przyłożeniu jednej nóżki miernika do masy a drugiej do + pinu w kostce.
kornat
FR
FR

Postprzez Tracer2 » 13 maja 2014, 04:46

karo1151 napisał(a):bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są całe. jutro wezmę się za ten moduł sterowania. tylko nawet jak go znajdę i zobaczę to jak stwierdzić ze jest zły? może ktoś napisać jak na króto sprawdzić sprężarkę bądz wiatraki? tylko opiszcie to w jak najprostszym języku. Pozdro

Zamień moduł na sprawny.
Sprężarke sprawdza się podłaczając napięcie 12V (nie prąd) bezpośrednio do jej wtyczki 2 pinowej.
Wiatraki - robi sie zwarcie na pinach czujnika temperatury, który je uruchamia.
Tracer2
FR
FR

Postprzez darq12 » 16 maja 2014, 11:48

Witam
Jest możliwość aby przy włączaniu obiegu wewnętrznego (samochodzika) w climatroniku nie włączała się klimatyzacja (śnieżynka)?? Denerwuje mnie jak włączam obieg i za każdym razem muszę wyłączać klimatyzację.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez dario818 » 19 maja 2014, 20:22

odswiezam temat czy zna ktos numer seryjny fabrycznego sterownika wentylatorow (wersja climatronic) prawdopodobnie poprzednik zalozyl nieprawidłowy chce sie upewnic czy własciwy TO TEN
http://allegro.pl/sterownik-wentylatoro ... 09823.html
tych sterownikow jest kilka
1.8t AUQ
dario818
Stella +
Stella +

Auto: LEON 2000R
Silnik: APP 1.8

Postprzez arrival » 20 maja 2014, 11:58

Też mam problem z klimą. Rok temu była nabijana i chłodziła. Teraz włączając ją, nic nie schładza powietrza, ale np. odczuć można obciążenie silnika, słychać tez jak jakieś klapki się przestawiają i inaczej wieje powietrze.
Na szybko bylem u mechanika, żeby zerknął. Podłączył maszynę by zobaczyć czy jest ciśnienie - i ciśnienie było. Żeby sprawdzić ile jest czynnika to trzeba by było zrobić pełen serwis, ale na razie nie ma sensu. Bo skoro jest ciśnienie, to czynnik też jest, to powietrze choć odrobinę powinno być schłodzone.

Jakieś sugestie, co można by jeszcze sprawdzić? Bezpiecznik od klimy? Są gdzieś jakieś przekaźniki? Spiąć kompresor na krótko? Jak sprawdzić sprzęgiełko na kompresorze?
arrival
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 1.9 TDI ASV

Postprzez kurex » 20 maja 2014, 12:13

arrival napisał(a):Też mam problem z klimą. Rok temu była nabijana i chłodziła. Teraz włączając ją, nic nie schładza powietrza, ale np. odczuć można obciążenie silnika, słychać tez jak jakieś klapki się przestawiają i inaczej wieje powietrze.

Przy włączeniu klimatyzacji słychać cyknięcie spod maski w ogóle. ?
Wentylatory Ci się oba załączają. ?

arrival napisał(a):Na szybko bylem u mechanika, żeby zerknął. Podłączył maszynę by zobaczyć czy jest ciśnienie - i ciśnienie było. Żeby sprawdzić ile jest czynnika to trzeba by było zrobić pełen serwis, ale na razie nie ma sensu. Bo skoro jest ciśnienie, to czynnik też jest, to powietrze choć odrobinę powinno być schłodzone.

Nie koniecznie, zależy jak się dogadasz, jeśli mówisz że czynnik jest, to maszyna jedynie odessie to i napełni spowrotem to co było - więc tego pełnym serwisem nie można nazwać.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez arrival » 20 maja 2014, 13:00

Wentylatory oba działają. Z tym cyknięciem to musiałbym dokładniej sprawdzić. Skąd powinno dochodzić? Z okolic kompresora czy sterownika klimy pod akumulatorem?
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 20 maja 2014, 13:17

arrival napisał(a):Skąd powinno dochodzić? Z okolic kompresora czy sterownika klimy pod akumulatorem?

Po prostu poproś kogoś by załączył klimatyzację podczas pracy silnika, Ty czekaj z podniesioną klapą i jeśli będzie miało słychać cyknięcie to na pewno usłyszysz - czy Ci się w ogóle kompresor załącza. :)

arrival napisał(a):Bo skoro jest ciśnienie, to czynnik też jest, to powietrze choć odrobinę powinno być schłodzone.

To że jest ciśnienie nie zawsze znaczy że jest i czynnik, mówisz o tym że zrobił próbę próżniową. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez arrival » 20 maja 2014, 17:45

Więc sprawa częściowo rozwiązana:

Sprawdziłem z mechanikiem po kolei, bezpieczniki, podłączenie sprężarki na krótko, czy napięcie podawane jest na sprężarkę - wszystko było ok. Jedynie trochę wątpliwości wzbudziło to, że sterownik podaje 9V a nie 12V, ale mechanik mówił, że tak może być.
Przy włączaniu i wyłączaniu sprężarki, charakterystyczne kliknięcie ciężko słyszalne (silnik może zagłuszał), ale było widać, że sprężarka kręci się albo nie.

Podłączyliśmy maszynę i było widać na manometrach, że sprężarka nic nie pompuje. Więc padło na sprężarkę, że coś z nią jest nie tak. Ostatecznie odessaliśmy cały czynnik - odzyskano 825g (a było rok temu nabite 800g) - więc układ na pewno jest szczelny. Potem test próżniowy i ponowne nabicie, tym razem 750g. I... o dziwo, nawiew zaczął dmuchać chłodem. W prawdzie według mechanika, powietrze powinno być bardziej zimne, ale już jakiś efekt był. Na manometrach też się wskazania poprawiły, ale powinno to lepiej wyglądać.

Wniosek: Chłodek leci, nie taki jak powinien, ale jest. Być może jeszcze sprężarka się rozrusza, a jak nie, to albo pozostaje zadowolić się tym co jest, albo wymienić sprężarkę na inną.
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 21 maja 2014, 11:17

arrival napisał(a):Wniosek: Chłodek leci, nie taki jak powinien, ale jest. Być może jeszcze sprężarka się rozrusza, a jak nie, to albo pozostaje zadowolić się tym co jest, albo wymienić sprężarkę na inną.

W moim przypadku jest ta sama sytuacja - brak wydajności sprężarki, i Ci powiem im jest cieplej, im auto się bardziej nagrzeje na słoneczku to z klimą jest gorzej...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez transit_master » 21 maja 2014, 12:50

kurex napisał(a):im jest cieplej, im auto się bardziej nagrzeje na słoneczku to z klimą jest gorzej...
to akurat normalne.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez darq12 » 21 maja 2014, 13:23

arrival napisał(a):W prawdzie według mechanika, powietrze powinno być bardziej zimne, ale już jakiś efekt był. Na manometrach też się wskazania poprawiły, ale powinno to lepiej wyglądać.

Najlepiej jest sprawdzić temperaturę termometrem i będziesz wiedział jak zimne leci powietrze i czy coś nie gra. Na oko to nie sprawdzisz. Temp powinna być do 7 stopni na plusie przy samym nawiewie. Wiadomo klima musi pochodzić parę minut. Ale nie może też być że będzie koło 0 bo to też śle.
darq12
Sport
Sport

Postprzez kurex » 21 maja 2014, 13:49

transit_master napisał(a):to akurat normalne.

Normalne, ale nie normalne jest to że po nagrzaniu i włączeniu klimatyzacji (po poprzednim przewietrzeniu samochodu), powietrze z klimatyzacji jest cieplejsze i się bardziej pocisz niż chłodzisz.

Dziś wyjechałem z garażu i włączyłem klimatyzację aby sprawdzić czy na pewno działa.
To chłodziła jak szalona, aż metalowego męża nie dało się chwycić spod maski tak spocony był od zimna.

darq12 napisał(a):Ale nie może też być że będzie koło 0 bo to też śle.

To gościu po trasie 300km wyszedłby z soplami na nosie :D.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez arrival » 21 maja 2014, 14:05

Jeszcze naszła mnie pewna myśl. Sprężarka uruchamiana jest poprzez podanie napięcia na cewkę. Jest możliwość, że gdy napięcie będzie za niskie, to elektromagnes będzie miał za mało siły i wtedy sprzęgiełko tak jakby będzie się ślizgało? Czy możliwe są tu tylko dwa stany - wlączony i wyłaczony, nie ma pół-stanów?
Albo czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki? Można to jakoś łatwo sprawdzić?
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 21 maja 2014, 14:53

Sprzęgiełko elektromagnetyczne sprężarki jest sterowana masą ;)
kornat
FR
FR

Postprzez arrival » 21 maja 2014, 15:11

Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Pozostaje jeszcze pytanie czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki?
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 21 maja 2014, 15:32

arrival napisał(a):Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości Pozostaje jeszcze pytanie czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki?

To ile masz tych stopni przy wylocie z kratki ? skoro mówisz że nie tyle ile powinno. ?
Bo widzę że doszukujesz się zbędnych rzeczy. :)
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 21 maja 2014, 16:23

arrival napisał(a):Pozostaje jeszcze pytanie czy sprzęgiełko może się zużyć i się ślizgać, przez co nie napędza prawidłowo sprężarki?

Wątpię. Sprawdź temp. z kratek jak radzi kurex,
kornat
FR
FR

Postprzez Tracer2 » 21 maja 2014, 17:59

Filtr kabinowy wymień bo cugu nie ma.
Tracer2
FR
FR

Postprzez darq12 » 22 maja 2014, 07:42

Nie ma możliwości aby się sprzęgło ślizgało. Elektromagnes albo złapie jak ma odpowiednie napięcie albo nie. Jak będzie pośrednie to by klepał jak szalony bynajmniej tak zachowują się cewki.
darq12
Sport
Sport

Postprzez MattDiver » 22 maja 2014, 10:57

Pozwolicie, że się wtrącę ze swoim problemem. Jak kupiłem leona, to w ASO powiedzieli, że jest mało czynnika bo słabo chłodzi klima, więc pojechałem nabić. Okazało się, że czynnika było tylko 100g mniej niz powinno, a po nabiciu klima nie ruszyła.( dodam tylko, że i przed i po serwisie czasami klima zaskakiwała na chwile i się znów wyłączała). Oddałem auto do mechanika powiedział, że to presostat i go wymienił. Teraz dzieje sie tak, że klima włącza się (zaczyna chłodzić) prawie zawsze, ale dopiero po jakis 20 min od włączenia silnika i to tej nie jest pełna jej moc. Porównywałem parametry klimy odczytane z VCDS z innym autem i praktycznie wszystkie wielkości typu ciśnienie, czy "ładowanie sprężarki" podawane w Nm mam zaniżone i z czasem jak silnik działa jak się go wkręci na obroty kilka razy powoli zaczynają roznąć i zbliżać się do tego co mam w drugim samochodzie. Myślałem, że po prostu sprężarka jest do wyrzucenia, ale to w takim wypadku dlaczego po jakim czasie jazdy zaczyna działać w miare dobrze ?
MattDiver
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P1
Silnik: BMM 2.0

Postprzez kornat » 22 maja 2014, 12:07

MattDiver napisał(a):Myślałem, że po prostu sprężarka jest do wyrzucenia, ale to w takim wypadku dlaczego po jakim czasie jazdy zaczyna działać w miare dobrze ?

Bo na początku klima musi bardziej ładować aby zbić temp. niż jak już po schłodzeniu.
kornat
FR
FR

Postprzez przebor » 22 maja 2014, 13:24

MattDiver,Ten problem występuje również w Octavii II i jest szeroko omawiany na forum OCP. Przeczytaj, może znajdziesz rozwiązanie.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=49555
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez MattDiver » 22 maja 2014, 14:03

kornat napisał(a):
MattDiver napisał(a):Myślałem, że po prostu sprężarka jest do wyrzucenia, ale to w takim wypadku dlaczego po jakim czasie jazdy zaczyna działać w miare dobrze ?

Bo na początku klima musi bardziej ładować aby zbić temp. niż jak już po schłodzeniu.

No tak, a u mnie jest jakby odwrotnie na początku jest lipa a z czasem się rozkręca.

przebor napisał(a):MattDiver,Ten problem występuje również w Octavii II i jest szeroko omawiany na forum OCP. Przeczytaj, może znajdziesz rozwiązanie.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=49555

Dzięki poczytam dokładniej pod wieczór, teraz przeleciałem tylko tak powierzchownie i z tego co widziałem dalej do końca nie wiedzą co jest przyczyną.
MattDiver
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P1
Silnik: BMM 2.0

Postprzez klonek23 » 25 maja 2014, 10:56

Witam, potrzebuję pomocy w sprawie zdiagnozowania usterki klimatyzacji altea 1,9tdi,klimatronik dwustrefowy.Klimatyzacja sprawdzona pod kontem szczelności, błędów brak.Kompresor sanden,przy sprawdzeniu ilości ,gość od klimy obstawia, że albo kompresor lub zawór rozprężny.Podpiąłem vag commander 3,6 i sprawdziłem ciśnienie blok 3:silnik wyłączony-6,po włączeniu do 7,po czterech minutach spada do 4,4 i rośnie do 8,6 przez ok 2minuty i tak w koło.Wentylatory startują od razu,rurki od kompresora ciepłe obydwie.Co jeszcze sprawdzić? Na obecną chwilę skłaniam się do wymiany zaworu rozprężnego,czy dobrze ? Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam.
klonek23
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez arrival » 25 maja 2014, 13:58

kurex napisał(a):
To ile masz tych stopni przy wylocie z kratki ? skoro mówisz że nie tyle ile powinno. ?
Bo widzę że doszukujesz się zbędnych rzeczy. :)

Zmierzyłem temperaturę przy wylocie z kratki - 14 stopni, gdzie np. w borze od ojca jest przy tych samych warunkach pomiaru 6 stopni.
Trochę poszukałem jeszcze jakichś wskazówek na innych forach i często gdy klima słabo chłodziła, wymieniali osuszacz i problem znikał. U mnie osuszacz najprawdopodobniej nigdy nie był wymieniany, więc mógł się zapchać. Jak będę miał trochę więcej czasu, to podjadę do mechanika i dam znać o rezultacie.
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez karo1151 » 27 maja 2014, 20:09

moja klima ponownie działa. okazało się że winowajcą jest czujnik ciśnienia. Niestety musiałem ładować klimę dwa razy, ale najważniejsze, że działa. Dzięki wszystkim za podpowiedzi i odpowiedzi :)
karo1151
Stella
Stella

Postprzez max1100 » 1 czerwca 2014, 08:57

Witam wszystkich :-D :-D :-D :-D
klimatronik
kupiłem auto z zerwanym sprzęgiełkiem na kompresorze wymiana na nowe wraz z cewką

klima nabita dwa dni temu wentylatory sie załańczaja , kompresor chodzi wraz ze sprzęgłem a leci normalne powietrze (nie schłodzone).
tylko jak biorę ręka za przewody od sprężarki przy włończonej klimie to przewody nie robią sie ani zimne ani gorące

PodpiołemVAG-COM Version: Release 311.2-N pokazał mi taki błąd-------[size=150]

Control Module Part Number: 1M0 820 043 D
Component and/or Version: 1M-CLIMATRONIC X0605
Software Coding: 00043
Work Shop Code: WSC 06441
1 Fault Found:
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)tłumaczenie--Potencjometr w V71-G113
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
gdzie szukać przyczyny czemu nie dmucha schłodzonym powietrzem

Proszę o jakąś odp :oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam
max1100
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez kornat » 1 czerwca 2014, 09:00

max1100 napisał(a):00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)tłumaczenie--Potencjometr w V71-G113
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Jest to silniczek obiegu zamkniętego. Na forum jest temat z fotorelacją jak się do niego dostać itp.
kornat
FR
FR

Postprzez Martinus1985 » 1 czerwca 2014, 09:42

Witajcie
Sprezarka sie zalacza. Weze od klimy zimne. A dmucha cieplym powietrzem. Nie zaleznie czy wlaczona klima czy zwykly nawiew.
Dodam, ze podczas czyszczenia klimy troszke pryskalem na chlodniczke co widac po zdemontowaniu schowka pasazera oraz wentylatora.

Co moze byc ze nie ma zimnego powietrza??
Prosze o pomoc
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne