Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Daniel84 napisał(a):Witam
Byłem na sprawdzeniu klimy i mechanik powiedział, że najprawdopodobniej jest to zawór klimatyzacji. Czy myślicie że może być to przyczyną, że klima nie działa ?
MattDiver napisał(a):Teraz juz wiem, że to na 99% sprężarka.
Daniel84 napisał(a):MattDiver napisał(a):Teraz juz wiem, że to na 99% sprężarka.
Mam nadzieje, że u mnie będzie to tylko zawór
MattDiver napisał(a):Nowa sprężarka grubo podań 1000 ale używki juz od 150 zł kupisz ja wyszarpie od znajomego mechanika za ok 300 Jakbym miał nowa brać to chyba bym bez klimy jeździł
kurex napisał(a):MattDiver napisał(a):Nowa sprężarka grubo podań 1000 ale używki juz od 150 zł kupisz ja wyszarpie od znajomego mechanika za ok 300 Jakbym miał nowa brać to chyba bym bez klimy jeździł
Co fakt to fakt, moja sprężarka też już nie do końca spełnia swoje zadanie - chłodzi na poziomie 10stopni a powinna w okolicach 7 stopni; ale ze względu na 3 stopnie nie będę się bawił w wymianę sprężarki bo śmieszne to jest...
Ale tu chodzi o to że używaną sprężarkę można kupić dobrą jak i złą, też swoją mogę sprzedać jako działającą używaną bo przecież działa...
Daniel84 napisał(a):650 zł ale teraz jest już wszystko ok
pkonrad napisał(a):Może przyczyną jest wadliwy zawór rozprężny lub zawór sterujący sprężarką klimatyzacji
pkonrad napisał(a): Sprężarka raczej jest sprawna, bo w przeciwnym razie klima nie chłodziła by wcale.
kornat napisał(a):Swoją drogą zapytam:
1) Kiedy wymieniałeś ostatnio filtr przeciwpyłkowy?
2) Jakie były ciśnienia w układzie?
3) Osuszacz jest ciepły czy zimny podczas pracy klimatyzacji?
pkonrad napisał(a):3. Tego osuszacza jakoś nie mogę zlokalizować, ale przewody aluminiowe których dotykałem są zimne, nawet bym powiedział ze bardzo zimne.
Sony napisał(a):kornat, konrad ma 1P, więc może osuszacz jest gdzieś bardziej schowany niż w 1M
darq12 napisał(a):A w 1M tak samo sprawdza się ciśnienie w układzie??? Jak w 1P
pkonrad napisał(a):kornat, i pewnie tam jest, ale albo ja nie wiem jak to dokładnie wygląda, albo jest gdzieś nisko i nie widać go patrząc z góry. Jeśli chodzi o aluminiowe przewody, to jeden grubszy jest zimny, a drugi cienki jest ciepły.
Edit:
Podpiąłem się jeszcze VCDSem i sprawdziłem jakie ciśnienie pokazuje. Przy wyłączonym silniku jest 5,5 bara. Przy włączonym 13,5 bara (temp. na LO, siła nawiewu: 3 kreski), także sprężarka na 100% jest sprawna.
kornat napisał(a):Sony napisał(a):kornat, konrad ma 1P, więc może osuszacz jest gdzieś bardziej schowany niż w 1M
Wiem, co nie zmienia faktu, że jest umiejscowiony obok chłodnic oraz ma walcowaty wygląddarq12 napisał(a):A w 1M tak samo sprawdza się ciśnienie w układzie??? Jak w 1P
Brony777 napisał(a): okazało się że sprężarka jest zatrata i teraz tak koszt naprwy mechanik wycenił mi na ok 2tyś
Brony777 napisał(a):Tak tylko mi powiedzieli że zrobienie klimatyzacji cała robota będzie mnie kosztowała ok 2 tyś zł kompresor + czyszczenie i mogą jeszcze jakieś inne części dojść
Brony777 napisał(a):Tak tylko mi powiedzieli że zrobienie klimatyzacji cała robota będzie mnie kosztowała ok 2 tyś zł kompresor + czyszczenie i mogą jeszcze jakieś inne części dojść
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość