Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez pkonrad » 25 lipca 2014, 11:36

MattDiver, nie małe koszta :(
U mnie co ciekawe problem z klimą sam się rozwiązał. Po prostu po kilku dniach klima zaczęła działać tak jak wcześniej. Nie mam pojęcia co było przyczyna jej słabszego działania. Najważniejsze, że już jest wszystko dobrze bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
pkonrad
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Reklama

Postprzez MattDiver » 25 lipca 2014, 22:36

pkonrad napisał(a):MattDiver, nie małe koszta

No niestety :( liczyłem, że to będzie jakaś pierdółka, a okazało się inaczej, no ale cóż zrobić, cały układ mam zawalony opiłkami aluminium :cry:
MattDiver
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P1
Silnik: BMM 2.0

Postprzez pawelek87 » 2 sierpnia 2014, 22:35

Czy ktoś mógłby mi pomóc w doborze sprężarki do leona 1P 1.6? Sprężarka do wymiany ale zakład który będzie ją wymieniać może zaproponować mi jedynie nowa, a ja szukam jednak używanej ze względów finansowych. Czy muszę dobrać sprężarke tego samego producenta co miałem czy nie ma to znaczenia? Czy sprężarki o oznaczeniu 1k0 820 803 i 1k0 820 859 czymś się różnią i czy obie powinny podejść do mojego auta? A może ktoś może polecić jakiegoś sprzedawcę?

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalk 4
pawelek87
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez mcaris » 3 sierpnia 2014, 18:28

Witam moja klima działa nie tak jak potrzeba tzn? jak działa to ok ale czasami jest tak że wyłączy się i nie da rady jej uruchomić chyba że auto ostygnie lub wykasuje błąd 792 Włącznik ciśnienia w klimatyzacji - F129. Najlepsze jest to że po wykasowaniu błędu on wraca ale klima dalej chłodzi. Klima świeżo nabita auto leon 2001r 1.8t.
Gdzie znajduje się czujnik f 129 poprosił bym najlepiej o zdj .
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez MattDiver » 7 sierpnia 2014, 19:03

Niedawno odebrałem leona z wymienionym kompresorem i w końcu klima zaczęła chłodzić jak należy :)
MattDiver
Stella +
Stella +

Postprzez arturro101 » 9 sierpnia 2014, 18:42

Seat leon I 1.9 TDI 90km z climatronic. Już czwarty raz będę oddawał samochód do mechanika, bo cały czas mam problemy z klimą. Za pierwszym razem okazało się, że cewka jest spalona - została wymieniona. Po tygodniu wróciłem do mechanika - znów spalona cewka, przyczyną był jakiś czujnik ciśnienia - wymieniony. Trzeci raz znów klima nie działa, oddałem do mechanika i teraz jest tak: jak jest do 25 stopni na zewnątrz, to klima ładnie chłodzi. Jak jest powyżej 25 stopni, to dzieją się niezłe jaja - sprężarka załącza się na ~10 sekund, po czym się wyłącza na ~40 sekund i znowu się włącza na 10 i tak w kółko(czuć gdy się włącza/wyłącza po spadku/wzroście mocy, takie szarpnięcie, na pewno wiecie o co chodzi). Gdy temp przekracza ~32 stopnie, to sprężarka już w ogóle się nie załącza - gdy nacisnę przycisk od klimy na climatronicu, to płatek śniegu od razu się wyłącza - tak jak gdy próbujemy włączyć klimę zimą.
arturro101
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez arrival » 13 sierpnia 2014, 09:34

Po podpięciu kompa nie widać żadnych błędów? Wentylatory pracują normalnie?
Nie jestem pewien, ale na oko wygląda mi to, że możę jakiś czujnik cisnienia jest uszkodzony. Im większa temperatura na dworze, tym w układzie jest wyższe ciśnienie. To by sugerowało, że przy wyższym ciśnieniu klima się częsciej wyłącza, bo przekroczone są jakieś wartości graniczne.
arrival
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 1.9 TDI ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez MattDiver » 13 sierpnia 2014, 10:02

Może winny jest presostat, z tego co gość od klimy powiedział jest to czujnik przeciwoblodzeniowy który reaguje jak jest zbyt duże ciśnienie, a co za tym idzie za niska temp.
MattDiver
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 13 sierpnia 2014, 16:31

Pewnie za dużo czynnika nabili .....
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Re: Odp: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez pawelek87 » 13 sierpnia 2014, 19:51

pawelek87 napisał(a):Czy ktoś mógłby mi pomóc w doborze sprężarki do leona 1P 1.6? Sprężarka do wymiany ale zakład który będzie ją wymieniać może zaproponować mi jedynie nowa, a ja szukam jednak używanej ze względów finansowych. Czy muszę dobrać sprężarke tego samego producenta co miałem czy nie ma to znaczenia? Czy sprężarki o oznaczeniu 1k0 820 803 i 1k0 820 859 czymś się różnią i czy obie powinny podejść do mojego auta? A może ktoś może polecić jakiegoś sprzedawcę?

Choć nie uzyskałem odpowiedzi tutaj na moje pytania odpowiem na nie sam dla potomnych. Jestem tuż po naprawie swojej klimatyzacji i podzielę się informacjami jakie uzyskałem z warsztatu w którym klime naprawialem.

Sprężarki o obu oznaczeniach do leona 1p podchodzą, nie ma też większego znaczenia producent sprężarki. Na pierwszy montaż zwykle szły sprężarki zexela, które mają nie najlepszą opinię ani wśród mechaników ani na forach gdzie ich temat był poruszony.

Koszt mojej naprawy wyniósł:
Sprężarka 400 zł
Montaż z sprawdzeniem szczelności 100 zł
Napełnienie układu 120 zł

Miałem duże szczęście- kilkukrotnie puszczony płyn czyszczący przez układ nie wykazał zanieczyszczeń także naprawa mogła ograniczyć się do montażu sprężarki i napełnienia układu.

Gdyby opilki ze sprężarki wykazane by były w układzie byłoby znacznie gorzej tzn.
Pełne czyszczenie układu ok 400 zł
Nowy osuszacz wraz z chłodnica klimy ok 300-400 zł
Montaż chłodnicy w tym rozbiórka pasa przedniego ok 200 zł
Powyższe koszta 620 zł

W kwestii samego osuszacza przy brudnym układzie jego wymiana jest konieczna. Sam osuszacz to koszt chyba rzędu 100 zł tyle że podobno jego demontaż bez uszkodzenia chłodnicy to jak wygrana w totka. Ta informacja pochodzi z jednego źródła stąd piszę że tak podobno jest.

Suma sumarum jak mamy pecha można wydać 1600 zł i to przy wykorzystaniu używanej sprężarki- przy nowej może dupnac 2000 zł.
Naprawa wykonana w Olsztynie w zakładzie specjalizującym się w klimatyzacjach i stad też pochodzą ceny.

Samą sprężarkę kupiłem na allegro u człowieka który sam prowadzi warsztat specjalizujący się w klimatyzacjach. Sprężarkę można kupić już za 200 czy 300 zł ale kupienia takiej na odległość nie polecam. Za 400 zł dostałem sprężarkę sprawdzoną, czystą, zalaną świeżym olejem i z zabezpieczonymi dolotami specjalnymi zaślepkami a nie brudną szmatą. Gdybym miał pod ręką tańszą sprężarkę którą w ciagu godziny mogę oddać jak okaże się nie sprawna bym próbował- na odległość wolę dać 100zl więcej i mieć spokój.

Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że komuś się przydadzą moje wypociny

pawelek87
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez arrival » 14 sierpnia 2014, 08:47

pawelek87 napisał(a): Sam osuszacz to koszt chyba rzędu 100 zł tyle że podobno jego demontaż bez uszkodzenia chłodnicy to jak wygrana w totka. Ta informacja pochodzi z jednego źródła stąd piszę że tak podobno jest.

Potwierdzam! U mnie w Leonie 1M mechanik podjął się wymiany osuszacza i niestety ułamał rurkę która szła do niego od chłodnicy. Na szczęście byl na tyle uczciwy, że koszty naprawy chłodnicy, jej wymontowania (z rozebraniem pasa przedniego) wziął na siebie. Więc uważajcie jak macie zamiar wymieniać osuszacz :)
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez markus312 » 9 września 2014, 19:44

Panowie mam takie pytanie, czy ktoś się orientuje w zasadzie działania kompresora klimatyzacji w Leonie 1M + silnik ARL. Czy po otrzymaniu zadanej temperatury przykładowo 24 stopnie kompresor powinien się wyłączać? Czy ma działać nie przerwanie dopóki nie wyłączymy go śnieżynką na panelu climatronicka?
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kurex » 9 września 2014, 21:50

Moim zdaniem chodzi dopóki śnieżynki nie wyłączymy, ale mogę się mylić.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M

Postprzez markus312 » 9 września 2014, 21:58

A może to ktoś sprawdzić w Leonie 1M ze sprawnym climatronickiem?
markus312
Sport
Sport

Postprzez arrival » 9 września 2014, 22:05

Chodzi cały czas, dopóki nie wyłączymy śnieżynki.
Przydaje się to do odparowania szyb, nawet kiedy mamy niższą temperaturę niż zadaną.
arrival
Stella +
Stella +

Postprzez markus312 » 10 września 2014, 05:30

OK a jak powinien się zachowywać np gdy temperatura zadana znajduje się w przedziale 25*- 30* C? Też ma działać cały czas? Sprawdzałem wczoraj u siebie i temperaturę ustawiłem na HI (30*) i kompresor działał nieprzerwanie, stąd też moje pytanie czy tak ma być? Bo jeśli tak to wynikałoby że kompresor ma pompować cisnienie cały czas a po ustawieniu temperatury powyżej 25*C komputer uchyla klapkę z ciepłym powietrzem z nagrzewnicy i miesza je z zimnym aby jak najszybciej uzyskać zadaną temperaturę. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
markus312
Sport
Sport

Postprzez przebor » 10 września 2014, 07:44

Jeśli temp żądana jest wyższa niż panująca w aucie to powietrze najpierw jest schładzane przez parownik, a następnie ogrzewane przez nagrzewnicę.

komputer uchyla klapkę z ciepłym powietrzem z nagrzewnicy i miesza je z zimnym

Nie ma żadnego ciepłego powietrza z nagrzewnicy. Przez nagrzewnicę przepływa płyn chłodzący. Płyn oddaje ciepło powietrzu które przez niego przechodzi.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez Tuchola_BDG » 10 września 2014, 08:38

Klimatyzacja zazwyczaj jest kojarzona tylko z chłodzeniem, ale to błąd :) klima ma pozwolić uzyskać powietrze o odpowiednich parametrach termicznych, ale też o odpowiedniej wilgotności, dlatego zimą pomaga w odparowaniu i zmniejsza wilgoć w aucie :)
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez transit_master » 10 września 2014, 08:46

No to spróbuj uruchomić kompresor poniżej 5 czy tam 3 stopni.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Tuchola_BDG » 10 września 2014, 10:50

transit_master, To już jest ograniczenie konstrukcyjne sprężarki i tego się nie obejdzie, taką sytuację trzeba wykluczyć z dyskusji :) mogłem dodać w poście, że zimą jeśli temperatura pozwala na prace sprężarki, co przy naszych zimach w ciągu dnia rzadkością nie jest :)
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Postprzez markus312 » 10 września 2014, 18:29

przebor napisał(a):Jeśli temp żądana jest wyższa niż panująca w aucie to powietrze najpierw jest schładzane przez parownik, a następnie ogrzewane przez nagrzewnicę.

komputer uchyla klapkę z ciepłym powietrzem z nagrzewnicy i miesza je z zimnym

Nie ma żadnego ciepłego powietrza z nagrzewnicy. Przez nagrzewnicę przepływa płyn chłodzący. Płyn oddaje ciepło powietrzu które przez niego przechodzi.

Kolego wiem o tym doskonale, może faktycznie źle się wyraziłem 8)
markus312
Sport
Sport

Postprzez ak23 » 15 września 2014, 22:25

Witam. Problem polega na wydostawaniu się z kratek nawiewu białego dymu. Nawet na wyłączonym climatronicu dym wydostaje się z nawiewów i drażni swoim zapachem.. Jeszcze w schowku jakiś element zaczyna stukać gdy włączam climatronic. Zaczęło się to wszystko dzisiaj. W czym tkwi problem ? Bardzo proszę o pomoc.
ak23
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 16 września 2014, 05:41

Nie pachnie to płynem chłodniczym?
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez ak23 » 16 września 2014, 07:23

Raczej to właśnie płyn chłodniczy. Dziś musiałem dolać litr płynu. Jak odpalilem Leona to wtedy zaswiecila się kontrolka przy zegarze od temp. Wychodzę sprawdzić płyn a tam prawie pusto... nie widzę nigdzie tego płynu gdzie mógłby wyciekac. Szyby parują i zostawiają jakiś tłusty nalot.
ak23
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 16 września 2014, 07:30

Sprawdź wykładziny, bo pewnie są już mokre i do wymiany masz nagrzewnicę.
markus312
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 16 września 2014, 07:48

Rozszczelniona. Trochę roboty Cię czeka.
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez ak23 » 16 września 2014, 10:19

Jeśli chodzi o nagrzewnice to czy przy takiej awarii da się ją zregenerować czy trzeba nową ?
ak23
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 16 września 2014, 14:29

Zobaczysz po wyjęciu. Chociaż w PL nie ma rzeczy nie do naprawienia :mrgreen:
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez ak23 » 16 września 2014, 22:22

Czy węże, które idą do nagrzewnicy są gdzieś w miare dostępnym miejscu ? Chodzi mi o to żeby połączyć je razem żeby płyn nie przechodził przez nagrzewnice i go nie ubywało bo nie mam w tej chwili za bardzo czasu i drugiego samochodu do zastąpienia. Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę w ogóle ?
ak23
Stella
Stella

Postprzez markus312 » 17 września 2014, 09:20

Nagrzewnica siedzi tu:

Obrazek

zatem jeśli się już tam dogrzebiesz to bez sensu jej nie wymienić i robić fuszerkę.
Masz ARL'a zatem pewnie climatronic, nr kat nagrzewnicy: 1J1819030A
markus312
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 19 września 2014, 10:08

Macher grzebie czy sam się bierzesz za robotę?
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez ak23 » 23 września 2014, 20:07

Mam już nagrzewnice nissens. I jutro z kumplem chcemy się za to zabrać. W końcu trochę czasu znalazłem. Jakieś sugestie lub porady co do ymiany albo raczej co do rozbiórki deski bo to cięższy orzech do zgryzienia..
ak23
Stella
Stella

Postprzez przebor » 24 września 2014, 07:09

viewtopic.php?f=34&t=34705#p444749

http://www.youtube.com/watch?v=wkby0Cdk-og

Nie wyciągaj metalowej belki (tak jak Dziex robił). W filmiku w 3:12 masz pokazane jak odgiąć blachę (jest celowo fabrycznie osłabiona w jednym miejscu) żeby można było wyciągnąć obudowę nagrzewnicy.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez Piotrek_5991 » 25 stycznia 2015, 10:52

Mam pewien problem ostatnim czasem na tapicerkę od góry wylało mi się może ok 50 ml wody od tego czasu na panelu klimatronik przestały mi się podświetlać na czarno dwie ,,ikonki" strzałka od nóg i obieg wewnętrzny.

Sam przycisk działa otwiera i zamyka wloty. Czy jest już po wyświetlaczu?

Dziwi mnie tylko dlaczego nie górne ikonki tylko te na dole.
Nie moc silnika, lecz technika zrobią z Ciebie zawodnika.
Piotrek_5991
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez lewy1305 » 26 stycznia 2015, 20:56

Witam podłączę się do tematu . Chodzi o Borę mojego ojca .Problem jest związany z tym błędem 01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70) 37-00 - Faulty ,nie działają nawiew na szybę i nogi .Czynności jakie już wykonałem to sprawdzenie wszystkich bezpieczników ,podmiana na szrocie 2 paneli ,dogrzebałem się do napędów tych z zielonym przekazaniem napędu i fioletowym bodajże podłączyłem na krótko i silniczki pracują w jedną jak i w drugą stronę ,podłączyłem pod wtyczkę napęd który nabyłem z myślą podmiany i też nie działa z tym że był on od A3 i był cały czarny, odpiąłem cięgna od napędów i klapy pracują lekko nie zacina się nic . Planuje jeszcze wyjąć te napędy i dostać się do potencjometrów i pomierzyć oporność o ile się da ,tylko nie wiem jakie powinny być wskazania na zamkniętym i na otwartym proszę o podpowiedzi? Jeszcze jedno pytanie wydaje mi się że to może trzeba podpiąć pod kompa i ustawić to jak należy tylko czy znacie kogoś z okolicy Włocławek Toruń kto by to ogarnął oczywiście za $$ nic za darmo, mam VCDS-a Litle ale chyba tym programem to nie da rady nic zrobić chyba że się mylę ?PROSZĘ O POMOC
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Re: Odp: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez cinek2004 » 26 stycznia 2015, 21:42

Wykonaj nastawy podstawowe. VCDS-Lite wystarczy.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
cinek2004
Signo
Signo

Auto: VW Golf IV

Postprzez lewy1305 » 27 stycznia 2015, 18:31

a możesz jakieś info jak to wykonać ? Mam VCDS-a Litle ale póki co używam go tylko do odczytania błędów i kasowania ich . Brałem się kiedyś za skasowanie serwisu olejowego w audi a4 to coś mi nie szło i odpuściłem :oops:
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon

Postprzez kurex » 1 lutego 2015, 12:35

Ja mam pytanie techniczne, ponieważ klimy nie odpalimy przy temperaturze poniżej 5 stopni bodajże tak ?...
Ale przecież aby klima się nie zastała, trzeba ją uruchamiać od czasu do czasu nawet w zimę, ale jak to zrobić jak nie da się jej włączyć ?, poza tym fajnie wchłania wilgoć ale co z tego gdy nie da się jej uruchomić...
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Tuchola_BDG » 1 lutego 2015, 14:04

Najlepiej mieć ja ciągle ustawioną na ON, jak będzie odpowiednio ciepło to się ruszy, jak będzie za zimno to juz nic na to nie poradzisz. Te zalecenie należy stosować jak tylko warunki na to pozwalają, jest one raczej skierowane do osbób, które jak używają klimy tylko jak jest gorąco, później w październiku klima wyłączona i ponowne odpalenie jak przyjdą upały :P
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Postprzez luster » 23 marca 2015, 21:54

Koledzy proszę o konsultację na temat mojego problemu z dmuchawą za schowkiem obok filtru kabiny (Loen 1P).

Opis problemu:
Od jakiegoś czasu dmuchawa zaczęła mi się okresowo wyłączać, włączać itd niezależnie od biegu, ustawień klimatronica itp. Zdjąłem osłonę i wyjąłem dmuchawę następnie przeczyściłem styki i na próbę włączyłem samochód, działa.. Jednak nie na długo, okazało się, że dmuchawa działa niezawodnie tylko gdy jest skierowana prostopadle do podłoża lub ułożona odwrotnie do pozycji jaką zajmuje zamontowana w samochodzie (wirnikiem do góry), po obróceniu zamiera. Manipulacja kostką, czy też kablami nic nie zmienia. Sam nie jestem specjalistą odnośnie silników prądu elektrycznego, ma ktoś jakiś pomysł jak usprawnić problematyczną dmuchawę?
luster
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Misiek » 23 marca 2015, 22:09

luster, warto podłączyć komputer i zobaczyć błędy. Możliwe że sam silnik szwankuje, ale możliwe również że któryś z silniczków odpowiadających za klapy jest uszkodzony i powoduje wyłączenie dmuchawy.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR

Postprzez luster » 23 marca 2015, 22:42

przedwczoraj podłączałem "komputer", nie miałem zdiagnozowanych błędów. Moim zdaniem problem leży w samym silniku dmuchawy lub w obwodzie zasilania/sterowania skoro działa lub się rozłącza w zależności od ustawienia całej obudowy względem poziomu. Kiedy dmuchawa wisi na kablu skierowana wirnikiem do dołu dmucha jak trzeba, reaguje na ustawienia z klimatronika, kiedy obracam o 180 stopni wyłącza się. Może obwód zasilania silnika dmuchawy otwiera się pod wpływem zużycia (i grawitacji). Ktoś miał z tym problem/rozbierał ten silnik dmuchawy?
luster
Stella
Stella

Postprzez kurex » 24 marca 2015, 17:08

Panowie mam problem z klimatyzacją od dłuższego czasu, po zakupie samochodu (2 lata temu), musiałem napełnić klimatyzację - to zrobiłem, klima działała fajnie, nadeszła zima, po zimie klimy brak, no to pojechałem do warsztatu aby to sprawdzili co się dzieje, ściągnęli resztę czynnika (marnie go było), oraz napełnili na nowo ze środkiem aby sprawdzić lampą UV czy gdzieś nie ucieka, po napełnieniu sprawdzili temperaturę i przy wylocie pokazywała im okolice 10 stopni, więc gdzieś około o 3 stopnie za dużo z tego co się orientuję - uznali że sprężarka będzie nie wydajna dlatego tak się dzieje. Po tygodniu przyjechałem do nich to po sprawdzeniu stwierdzili że nie ma żadnych wycieków i problem tkwi w sprężarce. Teraz ponownie kończy się zima, zaczyna się robić cieplej - odpalam klimatyzację a tu ciepłota leci z kratek... chyba znowu pozbyłem się czynnika.
Gdzieś będzie jakiś wyciek dlatego też jest większa temperatura chłodzenia ? tzn była. Już drugi raz płaciłem za napełnienie klimy i kasa w błoto.
Gdzie szukać problemu ? co robić. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Brony777 » 25 marca 2015, 10:59

Dziś zostawiłem leonka na naprawę nieszczęsnej klimatyzacji wstępny koszt to ok 1700 zł w tym jest płukanie całego układu osuszacz, regeneracja sprężarki nabicie sprawdzenie szczelności itp. koszty są duże ale chyba możliwe że to tyle będzie kosztować?
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Postprzez kurex » 25 marca 2015, 15:00

Nie lepiej by było kupić używaną sprężarkę za ok. 300 zł i dostarczyć ich ? może by to zniwelowało część kosztów.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Brony777 » 25 marca 2015, 16:02

Nom tylko używkę muszę mieć pewną i żeby uznali gwarancję to muszą oni ją sprawdzić na hamowni i koszt ok 100 - 150 zł a wiec dobra używka ok 300 - 350 + sprawdzenie to ok 500 zł a regeneracja u nich ok 600-700 zł płukanie 800 + oszuszacz i nabicie odgrzybienie ok 200-300 zł. Po zrobieniu podeślę dokładny kosztorys wraz z ceną za poszczególne części. Wolę dołożyć te 200- 300 zł i mieć jakąś gwarancję
Brony777
Signo
Signo

Postprzez luster » 25 marca 2015, 23:45

luster napisał(a):... Moim zdaniem problem leży w samym silniku dmuchawy lub w obwodzie zasilania/sterowania skoro działa lub się rozłącza w zależności od ustawienia całej obudowy względem poziomu. Kiedy dmuchawa wisi na kablu skierowana wirnikiem do dołu dmucha jak trzeba, reaguje na ustawienia z klimatronika, kiedy obracam o 180 stopni wyłącza się. Może obwód zasilania silnika dmuchawy otwiera się pod wpływem zużycia (i grawitacji). Ktoś miał z tym problem/rozbierał ten silnik dmuchawy?

Problem rozwiązany po rozebraniu dmuchawy (trzy gumowe zatrzaski i dwie śruby). Winne były styki pełniące rolę szczotek (dwa styki położone przeciwlegle, dociskane sprężynkami w miedzianej obudowie), jednym słowem komutator - docisnąłem sprężynki oraz przeczyściłem cały układ. Na razie działa pierwszorzędnie :)
luster
Stella
Stella

Postprzez Brony777 » 31 marca 2015, 18:55

Klima działa chłodzi jak należy ale do wymiany wiatrak na chłodnicy jeszcze brak 1 biegu cena za nowy ok 180 zł więc w sobotę się tym zajmę.
Koszt wyszedł 1700 zł założony jest nowy kompresor.

-- 31 marca 2015, 19:55 --

I jeszcze mam pytanie kto wymieniał ten wentylator mały klimatyzacji muszę zderzak ściągać żeby go wymienić? Nie mam kanału więc opcja z "luzowaniem" silnika na poduszce odpada. Są tylko 4 śruby torkx które trzymają obudowę platykową do której przykręcony jest wentylator? A może ktoś ma jakiś szybki patent na wymianę żeby nie rozbierać dużo bo chcę się zająć pływającymi dywanikami też :/ więc jak by ktoś miał jakieś porady jak to szybko zrobić to byłbym wdzięczny :)
Brony777
Signo
Signo

Postprzez markus312 » 1 kwietnia 2015, 07:41

markus312
Sport
Sport

Postprzez Brony777 » 1 kwietnia 2015, 14:37

Dzięki
markus312 napisał(a):http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=6300&start=450#p590317
Brony777
Signo
Signo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne