pawelek87 napisał(a):Czy ktoś mógłby mi pomóc w doborze sprężarki do leona 1P 1.6? Sprężarka do wymiany ale zakład który będzie ją wymieniać może zaproponować mi jedynie nowa, a ja szukam jednak używanej ze względów finansowych. Czy muszę dobrać sprężarke tego samego producenta co miałem czy nie ma to znaczenia? Czy sprężarki o oznaczeniu 1k0 820 803 i 1k0 820 859 czymś się różnią i czy obie powinny podejść do mojego auta? A może ktoś może polecić jakiegoś sprzedawcę?
Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalk 4
Choć nie uzyskałem odpowiedzi tutaj na moje pytania odpowiem na nie sam dla potomnych. Jestem tuż po naprawie swojej klimatyzacji i podzielę się informacjami jakie uzyskałem z warsztatu w którym klime naprawialem.
Sprężarki o obu oznaczeniach do leona 1p podchodzą, nie ma też większego znaczenia producent sprężarki. Na pierwszy montaż zwykle szły sprężarki zexela, które mają nie najlepszą opinię ani wśród mechaników ani na forach gdzie ich temat był poruszony.
Koszt mojej naprawy wyniósł:
Sprężarka 400 zł
Montaż z sprawdzeniem szczelności 100 zł
Napełnienie układu 120 zł
Miałem duże szczęście- kilkukrotnie puszczony płyn czyszczący przez układ nie wykazał zanieczyszczeń także naprawa mogła ograniczyć się do montażu sprężarki i napełnienia układu.
Gdyby opilki ze sprężarki wykazane by były w układzie byłoby znacznie gorzej tzn.
Pełne czyszczenie układu ok 400 zł
Nowy osuszacz wraz z chłodnica klimy ok 300-400 zł
Montaż chłodnicy w tym rozbiórka pasa przedniego ok 200 zł
Powyższe koszta 620 zł
W kwestii samego osuszacza przy brudnym układzie jego wymiana jest konieczna. Sam osuszacz to koszt chyba rzędu 100 zł tyle że podobno jego demontaż bez uszkodzenia chłodnicy to jak wygrana w totka. Ta informacja pochodzi z jednego źródła stąd piszę że tak podobno jest.
Suma sumarum jak mamy pecha można wydać 1600 zł i to przy wykorzystaniu używanej sprężarki- przy nowej może dupnac 2000 zł.
Naprawa wykonana w Olsztynie w zakładzie specjalizującym się w klimatyzacjach i stad też pochodzą ceny.
Samą sprężarkę kupiłem na allegro u człowieka który sam prowadzi warsztat specjalizujący się w klimatyzacjach. Sprężarkę można kupić już za 200 czy 300 zł ale kupienia takiej na odległość nie polecam. Za 400 zł dostałem sprężarkę sprawdzoną, czystą, zalaną świeżym olejem i z zabezpieczonymi dolotami specjalnymi zaślepkami a nie brudną szmatą. Gdybym miał pod ręką tańszą sprężarkę którą w ciagu godziny mogę oddać jak okaże się nie sprawna bym próbował- na odległość wolę dać 100zl więcej i mieć spokój.
Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że komuś się przydadzą moje wypociny
Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalk 4