Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez Daniel84 » 30 listopada 2016, 18:33

Witam
Gdzie szukać przyczyna smrodu z kratek wentylacyjnych ? Klimatyzacja odgrzybiana 4 razy i smród dalej pozostaje. Śmierdzi nawet jak nie jest klima włączona zwykły nawiew a nawet też śmierdzi gdy nic nie jest włączone tylko się jedzie. Czego się złapać żeby ten smród znikł ?
Daniel84
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Reklama

Postprzez -arti- » 1 grudnia 2016, 09:31

Daniel84 napisał(a):Witam
Gdzie szukać przyczyna smrodu z kratek wentylacyjnych ? Klimatyzacja odgrzybiana 4 razy i smród dalej pozostaje. Śmierdzi nawet jak nie jest klima włączona zwykły nawiew a nawet też śmierdzi gdy nic nie jest włączone tylko się jedzie. Czego się złapać żeby ten smród znikł ?

Wyciągnij filtr kabinowy /warto założyć nowy/. Odkręć i wyciągnij wentylator /pod schowkiem/ i sprawdź czy nie ma żadnych liści i innych ciał obcych.

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Daniel84 » 1 grudnia 2016, 20:15

-arti- napisał(a):Wyciągnij filtr kabinowy /warto założyć nowy/. Odkręć i wyciągnij wentylator /pod schowkiem/ i sprawdź czy nie ma żadnych liści i innych ciał obcych.

Pozdrawiam.

Filtr kabinowy wymieniam co 10k km i pomimo wymian dalej śmierdzi. Sprawdzę jeszcze ten wentylator może tam coś będzie. Nie ma problemu z jego wyciągnięciem ?
Daniel84
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez -arti- » 1 grudnia 2016, 20:46

Gdy wyciągniesz schowek po uprzednim odkręceniu wszystkich wkrętów to wtedy odpinasz przyłącze elektryczne do wentylatora /lub też niekoniecznie/ przekręcasz go bodajże w lewo i w dól wyciągasz.

To tak w skrócie tyle.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez PaVLo » 23 lutego 2017, 19:30

Witam.

Od dłuższego czasu zmagam się z dziwnym działaniem klimatyzacji (klimatronik), chodzi o to, że jak ją załączę, to w aucie czuć drgania i te drgania przechodzą w pulsacyjne w odstępie jakiś dwóch sekund. Obroty w chwili drgania nie spadają, ale zacząłem ją używać tylko w ostateczności bo drgania stają się uporczywe.
Klima chłodzi dobrze i nie ma problemu również z płynną regulacją, aż do maksymalnego grzania. Nigdy też sama się nie wyłączała, tylko te pulsacyjne drgania co jakieś dwie sekundy wkurzają.

Aha, przypomniałem sobie, że w lato miałem problem z wentylatorami, które od razu wchodziły na drugi bieg, obecnie działają normalnie i chyba na drugim biegu jeszcze większe były drgania hmmm.

Chyba jest jakiś czujnik, który odpowiada za załączanie drugiego biegu wentylatorów ?.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kurex » 24 lutego 2017, 16:00

PaVLo napisał(a):Klima chłodzi dobrze i nie ma problemu również z płynną regulacją, aż do maksymalnego grzania. Nigdy też sama się nie wyłączała, tylko te pulsacyjne drgania co jakieś dwie sekundy wkurzają.

Na włączonej klimatyzacji mój motor również zachowuje się inaczej, ale to jasne, bo dokładamy mu dosyć spore obciążenie włączając klimatyzacje - więc jeśli o to Ci chodzi to to jest w normie.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lysaglaca » 24 lutego 2017, 22:50

Daniel84 napisał(a):
-arti- napisał(a):Wyciągnij filtr kabinowy /warto założyć nowy/. Odkręć i wyciągnij wentylator /pod schowkiem/ i sprawdź czy nie ma żadnych liści i innych ciał obcych.

Pozdrawiam.

Filtr kabinowy wymieniam co 10k km i pomimo wymian dalej śmierdzi. Sprawdzę jeszcze ten wentylator może tam coś będzie. Nie ma problemu z jego wyciągnięciem ?

Osuszacz do wymiany

wypociny wyduszone z pilota do mikrofalówki Z3
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez glibo » 25 lutego 2017, 11:39

s
Daniel84 napisał(a):Witam

sprawdz czy na parowniku klimy nie masz grzyba
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Auto: 1m1
Silnik: BAM 1.8

Postprzez PaVLo » 22 marca 2017, 11:37

Szukając wiedzy po internecie natknąłem się na przypadek, że powodem drgań auta na załączonej klimatyzacji, okazał sie być jeden z wentylatorów. Mam podejrzenia co do lewego (strona kierowcy) bo jak nim kręcę, to ma odchyły od osi.

Pytanie - czy można go odłączyć lub zatrzymać gdy pracuje, bez jego spalenia ?. Chciałbym sprawdzić czy to jego sprawka.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez darq12 » 23 marca 2017, 22:13

A nie lepiej podpiać na krótko z aku i zobaczyć czy auto będzie drgac. Nie radził bym tak sobie zatrzymywać wentylatora. Jeszli masz kabel i polskiego waga to wchodzisz w licznik test wyjść i po kolei przeletujesz ktoryś jest od czujnika temperatury na blacie i wtedy załacza się wentylator tylko nie powiem ci który się załącza
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez PaVLo » 3 kwietnia 2017, 17:26

Zrobiło się cieplej, więc i klimę uruchomiłem. Problem powrócił. Po załączeniu, na chwilę wchodzi pierwszy bieg wentylatorów i potem od razu drugi. Najciekawsze jest, że jak przegazuje do ponad 3000 obr, to nagle wentylatory przełączają się na pierwszy bieg i jak obroty spadną do jałowych, znów wracają na drugi.
Drgania są prawdopodobnie od dużego wentylatora, bo ma duże luzy i wpada w wibracje przy drugim biegu, co przenosi się na całą kabinę (zamienniki niestety).

-- 3 kwi 2017, o 17:26 --

Dzwonili z warsztatu i prawdopodobnie winą za ciągłe przełączanie się wentylatorów na drugi bieg jest właśnie ten duży, który stawia jakiś duży opór i sterownik automatycznie przełącza go na najszybszy bieg. Wspominali jeszcze o samym sterowniku, który znajduje się gdzieś przy podłużnicy. Wentylator będzie wymieniony, ale nie dowiedziałem się czy oryginał czy zamiennik, sam nie wiem który lepiej, był zamiennik, ale zdecydowanie tańszy, zaś oryginał wytrzyma pewnie dłużej niż ten (3 lata).
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez bledow » 3 kwietnia 2017, 18:09

PaVLo z tymi zamiennikami wentylatorów to uważaj bo koledze taki wentylator się zapalił i tylko dzięki szybkiej akcji nie skończyło się pożarem całego auta.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez PaVLo » 4 kwietnia 2017, 19:31

U mnie działał 3 lata, już w zeszłym roku zaczął szwankować, a potem dostał jakiś duży luz i strach było jeździć na klimie, wczoraj męczyłem się dwie godziny w upale jadąc z zawodów.

-- 4 kwi 2017, o 19:31 --

Wentylator wymieniony, aż całkiem inna jazda, niemal nie czuć, że sprężarka chodzi, ale do kompletu doszedł sterownik, który znajduje się gdzieś przy podłużnicy, który jutro jadę wymienić, cena jego to 150zł, ciekawe ile wezmą za wymianę.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez Rytel » 27 maja 2017, 22:24

Jak wam pracuje klimatyzacja w 1P? Czy wiatraki powinny od razu odpalać po włączeniu ECON i chodzić cały czas? Mam wrażenie że sprężarka czasami sama sie wyłącza i włącza. Dziś np wieczorem 13st na zewnątrz i wciskając ECON nie słyszę reakcji sprężarki. Nabijałem ją tydzień temu.
Rytel
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez chlorek » 29 maja 2017, 08:23

W piątek ozonowałem klimatyzacje i tym samym auto. Przed zabiegiem nic nie śmierdziało. Po, jest taki specyficzny zapach jak by właśnie tego dymu. Długo się to utrzymuje?. Czy może źle to zrobili?.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mlynek » 29 maja 2017, 11:13

glibo napisał(a):sprawdz czy na parowniku
Panowie, gdzie dokladnie jest ten parownik? Tak sie nazywa to urządzenie czy mówi się tak potocznie?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez Rytel » 30 maja 2017, 20:53

Ponawiam prośbę i pytanie
Jak wam działają wentylatory od klimatyzacji w 1p ? Czy podczas jazdy normalne że się mogą wyłączyć, że wystarczy pęd powietrza do schłodzenia skraplacza? Cy wentylatory powinny chodzić powyżej 5st na zewnątrz cały czas na pierwszym biegu?

Bo mam wrażenie że czasem jak ładnie chłodzi to przez chwile przestaję, bo odczuwam z kratek mało intensywne zimne powietrze i taki zapach jak się włącza ECON, tak jakby sprężarka nie chodziła i za chwilę zaraz znowu daje zimnym.
Rytel
Stella +
Stella +

Postprzez peter85 » 31 maja 2017, 08:25

Po, jest taki specyficzny zapach jak by właśnie tego dymu.

chlorek u mnie też był wyczuwalny przez jakiś czas (jakieś 2-3dni) potem znikł :-)
Jak wam pracuje klimatyzacja w 1P? Czy wiatraki powinny od razu odpalać po włączeniu ECON i chodzić cały czas?

Na włączonym ECON wiatrak się nie załącza, załącza się jak ECON jest wyłączony (mówię o wiatraku od klimy bo ten duży od silnika załącza się w zależności od temperatury silnika czasem w korkach w upalne dni niezależnie od sprężarki klimatyzacji)
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez chlorek » 31 maja 2017, 08:41

peter85 napisał(a):chlorek u mnie też był wyczuwalny przez jakiś czas (jakieś 2-3dni) potem znikł :-)

Zanika ale jeszcze go czuję :). No nic poczekam do końca tygodnia. Zobaczymy :).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Rytel » 31 maja 2017, 15:11

chodziło mi o wyłączonym ECON, u mnie w upalne dni oba wiatraki odpalają po odpaleniu auta, tylko mam wrażenie że sprężarka przestaje działać przez chwile podczas jazdy, ale jak się zatrzymam to przewód od klimatyzacji jest mokry(zaszroniony) a jak poczuje że chyba sprężarka nie pracuje to przewody od klimatyzacją mają temp otoczenie i nie są zimne , po chwili wiatraki ruszają i znowu przewody robią sie zimne i skrapla sie woda na nich

nie wiem co jest grane, czy może wysztko jest ok, sam już nie wiem
Rytel
Stella +
Stella +

Postprzez peter85 » 1 czerwca 2017, 09:41

u mnie w upalne dni oba wiatraki odpalają po odpaleniu auta,

I tak powinno być, w upalne dni klima powinna chłodzić cały czas ja jadąc w trasę 3 godziny cały czas czuję chłodne powietrze, nie wiem czy wiatrak pracuje bo w czasie jazdy go nie słychać ale jak się zatrzymuje to słyszę, że pracuje więc pewnie podczas jazdy też.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez lukasz1M » 1 czerwca 2017, 16:59

Witam, ok rok temu pierwszy raz nie mogłem włączyć klimatyzacji, działo się tak tylko w upalne dni, jak było chłodniej klima działała. Wczoraj po 3 miesiącach od nabicia problem powrócił, nie działa mi klimatyzacji, bląd:

00792 - A/C Pressure Switch (F129)
31-00 - Open or Short to Ground

Kupiłem nowy czujnik : http://allegro.pl/show_item.php?item=6698914759, lecz po wkręceniu dalej ten sam błąd, którego nie można wykasować. Wytłumaczy mi ktoś na jakiej zasadzie działa ten czujnik, może nowy również jest uszkodzony?
lukasz1M
Stella
Stella

Auto: LEON 1M

Postprzez Rytel » 5 czerwca 2017, 22:24

ale czy przy 12-15st na zewnątrz wiatrak od klimatyzacji działa wam cały czas od odpalenia auta? może ktoś to u siebie sprawdzić? teraz byłem i sprawdzałem to wiatraki nie kręcą ,13st na zewnątrz, klimę ustawiam na LOW to po jakiś 4-5min dopiero wiatraki ruszają i dopiero czuć żę klima chłodzi tak to wieje temperaturą otoczenia. Wydaje mi się że wiatraki powinny chodzić cały czas do maks 6st na zewnątrz
Rytel
Stella +
Stella +

Postprzez PaVLo » 5 czerwca 2017, 22:33

Powinny zastartować od chwili załączenia klimy i w zależności od temperatury otoczenia to od pierwszego lub drugiego biegu. Tak jest u mnie, ale dopiero w tym roku po wymianie sterownika, który jest przy podłużnicy. Wentylatory też powinny w takie upały załączać sie czasami.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez Rytel » 5 czerwca 2017, 22:38

jestem ciekaw jak jest u innych w 1P bo miałem kiedyś Audi A3 i tam właśnie klima pracuje tak jak mówisz

Niech ktoś sie wypowie od 1p
Rytel
Stella +
Stella +

Postprzez lysaglaca » 6 czerwca 2017, 09:32

Panowie pytanie moje co prawda nie dotyczy samej klimy lecz układu a mianowicie po spryskaniu szyby płynem mocno czuję zapach tego płynu w aucie zaczęło się w zimę ale se myślę ogrzewanie chodzi to i bierze powietrze z zewnątrz teraz klima chodzi i też ciągnie powietrze z zewnatrz lecz zapach jest intensywniejszy co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez -arti- » 6 czerwca 2017, 13:54

lysaglaca napisał(a):Panowie pytanie moje co prawda nie dotyczy samej klimy lecz układu a mianowicie po spryskaniu szyby płynem mocno czuję zapach tego płynu w aucie zaczęło się w zimę ale se myślę ogrzewanie chodzi to i bierze powietrze z zewnątrz teraz klima chodzi i też ciągnie powietrze z zewnatrz lecz zapach jest intensywniejszy co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??

Sprawdź VCDS-em czy działa poprawnie klapka /czytaj silniczek/ od obiegu otwarte-zamknięte. Lub też zajrzyj w podszybie czy jest czysto w okolicach wlotu powietrza na wiatrak nadmuchu. Może się spływający płyn gdzieś sączy do wewnątrz.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez Szymko » 6 czerwca 2017, 13:56

Może gdzieś cieknie na filtr kabinowy. Nie miałeś po deszczu wody na dywaniku pasażera?
Spróbuj psiknąć na obiegu wewnętrznym i po na przykład minucie go wyłącz. Jeżeli nie zaleci wtedy zapachem płynu to moim zdaniem nie ma czym się przejmować.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Juventus987 » 20 czerwca 2017, 17:22

Witam
Posiadam seata leon I 2004 r. 1.6 16v
Sprawa dotyczy oczywiście klimatyzacji.Upalny dzień tak jak dzisiaj.Temperatura 31stopni w cieniu,a samochód stał pół dnia w słońcu.Wsiadam do samochodu,a następnie włączam silnik i klimatyzacje na full i wysiadam z samochodu.Po dwóch minutach wsiadam(oczywiście nic chlodniej nie jest).Jadę do domu i podróż trwa 20 minut,a pod samym domem temperatura wewnątrz samochodu wynosi dokładnie tyle ile temperatura na zewnątrz(czyli 31 stopni).
Z kratek leci powietrze zimne(byłem u osoby,która zajmuje się klimą i temperatura z kratek wynosi poniżej 6 stopni).
Klima jest szczelna i według niego sprawna.
Czy to normalne,że po około 22 minutach pracy klimy w samochodzie jest tyle co na zewnątrz.
W jakim czasie u Was schładza powietrze tak gorące jak u mnie dzisiaj.Dodam,że pomimo posiadania klimy byłem cały mokry i nawet kolega stwierdził,że coś jest nie tak...
Juventus987
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez glibo » 20 czerwca 2017, 20:30

nie jest mozliwe ze leci 6' sprawdz termometrem ile wynosi
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Postprzez pawcio121 » 20 czerwca 2017, 20:45

Dziś usłyszałem dziwne buczenie że sprężarki klimatyzacji występujące na niskich obrotach i wolnym biegu. Co najdziwniejsze przy wyższych obrotach około 3tys , dźwięk ustaje i jednocześnie sprzęgło sprężarki przestaję się obracać,zostaje rozłączone po czym przy niższych obrotach znów włącza się i wydaję z siebie niepokojące dźwięki.Czy ktoś z Was zna temat bądź miał do czynienia z tego typu usterka??
pawcio121
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Juventus987 » 21 czerwca 2017, 14:34

Leci powietrze o temperaturze delikatnie poniżej 6 stopni.Jak bylem u gościa w sprawie klimy to przy mnie wykonywał pomiary.Jak ja mam zmierzyć temperaturę?Termometrem przeznaczonym do pokoju będzie ciężko...
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez glibo » 21 czerwca 2017, 20:26

wykonywał pomiary czym?bo jesli vagiem to moze byc walniety czujnik
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Postprzez Juventus987 » 22 czerwca 2017, 20:16

Pomiar temperatury z kratek mierzył termometrem.Oczywiście sprawdzał też ciśnienie układu(coś w tym stylu).
Mój leon jest czarny...Jakby klimatyzacja była sprawna,a nie dawała rady z powodu nadmiernego nagrzania wnętrza pojazdu...
Stoję samochodem w słońcu pół dnia,a później załączam klime na 5 min.
Następnie wsiadam do samochodu i jadę 20 minut oczywiście z załączoną klimą i dalej jest ciepło(przy 30 stopniach tyle samo jest we wnętrzu po 25 minutach pracy klimy)
Wedlug mnie delikatnie słabo...
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez brtk » 22 czerwca 2017, 22:15

Bo Ty źle robisz. Otwierasz okna, jedziesz przez chwile na otwartych oknach z załączoną klimą, zamykasz okna i powinieneś czuć ulgę. Najgorsze jest w zostawianiu samochodu na słońcu to, że kokpit się nagrzewa i wcale tak szybko nie robi się chłodny, a to on w sumie najbardziej powoduje nagrzewanie się wnętrza nawet na właczonej klimie. Ja mam po 5 minutach jazdy chłodniutko w samochodzie, nawet podkręcam czasami temperature z low na wyższą albo zmniejszam nawiew na minimum bo aż za chłodno się robi, mimo że nie działa mi 1 bieg w wentylatorach, bo co chwile się włączają i rozłączają, zapewne na 2 biegu, nie wiem, nie diagnozowałem tego.
brtk
Signo
Signo

Auto: Toledo 1M

Postprzez gulczaspl » 23 czerwca 2017, 08:21

witam fanów seata

dziś mam do was pytanie w sprawie klimatronika otóż mam problem taki
gdy załączę klimatyzacje czy też nie ustawie temperaturę na 20 stopni w automacie to z nawiewów leci
co chwilę ciepłę powietrze za chwilę leci zimne
obojętnie czy mam klimatyzacje włączoną czy te nie
raz wieje chłodnym
jak załączę klimatyzacje na LO to problem znika i chłodzi tylko zimnym wystarczy ze przestawię na 19 lub 20 zaraz wieje ciepłym chwilę zimny
robi tak cały czas obojetnie ile mam do przejechania km

może mieliście takie przypadki
jeszcze jedno pytanko
wymieniłem czujnik G62 samochód grzeje w srodku ładnie ale na desce nie pokazuje temp. max pokazuje 60 stopni jak stane na chwile to wskoczy max do 75 stopni ale jak ruszę to spada do 60-65 nigdy jeszcze nie podeszła mi nawet do 90 stopni w czasie jazdy

pozdrawiam
gulczaspl
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON

Postprzez brtk » 23 czerwca 2017, 16:57

Co do czujnika i temperatury na desce, to termostat wymien. Mialem tez tak, ze podczas jazdy nie trzymalo mi temperatury, nie dochodzila nawet do 90, zmienilem rok temu na Wahlera i jest ok, stary niesprawy jeszcze byl oryginalny niemiecki. Termostat masz pod miarka oleju jakos. Wymiana bardzo latwa, wczesniej spusc plyn chlodniczy, bo sporo ci ucieknie przy wymianie, najlepiej go od razu wymienic na nowy, pozniej tylko odpowietrzyc, na maxa ogrzewanie i troche sie przejedz, uzupelnij plyn.
brtk
Signo
Signo

Postprzez Juventus987 » 24 czerwca 2017, 11:18

Ale co mi da otwarcie szyb jeśli podczas przynajmniej 5 minut(na początku)-poruszam się w korku?
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez Szymko » 25 czerwca 2017, 08:51

Da to, że wyleci część gorącego powietrza z auta, które się nagrzało podczas postoju na słońcu. W chacie też się otwiera okna pomimo, że budynek się nie porusza :-D
Nawet jak na dworze będzie niemal 40 stopni to otwarcie okien spowoduje obniżenie temperatury wewnątrz bo po całym dniu stania w środku może być z 60. Jak masz chwilkę czasu to przed ruszeniem możesz też dosłownie na minutę otworzyć wszystkie drzwi.

Do tego co napisał brtk dodałbym włączenie obiegu wewnętrznego. Ja najpierw otwieram okna na chwilę, potem włączam klimę z obiegiem wewnętrznym a jak zaczyna się robić nieco chłodniej to wyłączam obieg wewnętrzny.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Juventus987 » 25 czerwca 2017, 12:16

Obieg wewnętrzny jest oczywiście używany przeze mnie...Wiem,że wtedy jest pobierane powietrze z wewnątrz pojazdu.
Co do otwarcia drzwi-oczywiście można,ale według mnie lepsza efektywność jest gdy otworze szyby w samochodzie i załącze klime na 5 minut( nadmuch na nogi),niż otwarcie drzwi.
Oczywiście te 5 minut na postoju,ponieważ nie zdąże przejechać 0,5 km zanim nie będę mokry...
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 25 czerwca 2017, 14:20

Juventus987 napisał(a):ale według mnie lepsza efektywność
Ale tu nie chodzi o efektywność, tylko o to, żeby najnormalniej w świecie nie wsiadać do sauny. Poza tym, jak przewietrzysz auto, to klimie łatwiej będzie schłodzić powietrze w śroku, które miało temp 60*C, a po przewietrzeniu 35*C (przykładowo). Co się tak upierasz przed tym wietrzeniem? Rób jak chcesz. Twoje auto. Ale najpierw pytasz co jest nie tak, a jak ktoś ci doradza, to wielce bronisz swoich racji.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez Juventus987 » 25 czerwca 2017, 16:56

Ja nie wsiadam od razu.
Odpalam silnik i otwieram szyby,a także załączam klime na nogi.
Wysiadam z samochodu i czekam 5 minut.
W samochodzie jest bardzo ciepło,ale przynajmniej nie ma szans abym był "mokry".Tak wiem,że nie jedna osoba powie,że to nie najgorszy wynik.I ma trochę racji,ale niekoniecznie.W końcu podczas pokonywania trasy schładza sie stopniowo,a to znaczy,że we wnetrzu po 10 minutach dalej jest zbyt gorąco.
Później klima schładza stopniowo.Problem natomiast jest taki,że przy 30 stopniach w cieniu jest tyle samo we wnetrzu po 25 minutach chłodzenia.
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez brtk » 25 czerwca 2017, 22:05

Jak wyżej, otworzenie szyb i przewianie gorącego powietrza poprawia skuteczność klimy, bo nie musi wypompowywać i schładzać aż tak goręcego powietrza. Jeżeli ci dmucha zimnym powietrzem a dalej masz gorąco, to może to kwestia ciebie? Albo jakąś niewydolną klimatyzację masz, jak przyłożę ja rękę do kratek u mnie gdy mam na LOW, to mało mi nie zamarznie :) Wentylatory na chłodnicy ci dzialaja?
brtk
Signo
Signo

Postprzez Juventus987 » 26 czerwca 2017, 07:31

Tak,te 2 wentylatory na chłodnicy działają.
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez brtk » 26 czerwca 2017, 11:18

Jak zimnym powietrzem dmucha Ci klimatyzacja? Jak Ty możesz te powietrze określić? Bo to, że ci zmierzył mechanik ileś tam stopni, to nie znaczy, że miał sprawny termometr. U mnie nie działa 1 bieg a i tak chłodzi bardzo dobrze, po 5 minutach jazdy muszę przykręcić klimę na najniższy stopień, bo jest za zimno, przy termperaturze okolo 25 stopni w cieniu, jak były upały po 30 stopni, to ze 2-3 kreski wystarczały. Używasz Autodostosowania, czy ręcznie załączasz z których kratek ma ci wydobywać się powietrze? (tzn, góra, środek, nogi).
brtk
Signo
Signo

Postprzez Juventus987 » 28 czerwca 2017, 14:23

Mechanikowi,który wykonywał pomiar termometr wskazał poniżej 6 stopni.
Jak ja przyłoże rękę do kratki i potrzymam chwilę rękę to naprawdę czuję,że powietrze jest zimne.
Jesli chce schłodzić wnętrze ustawiam na LO.
Jeśli podczas jazdy mam dodatkowo otwarte szyby ustawiam nawiew na nogi,aby powietrze nie uciekało przez otwarye szyby.Jeśli mam zamknięte szyby daje auto i LO,a nastepnie przyciskam przyciskiem + dwukrotnie,aby Jeszce zwiększyć poziom nawiewu.Klime napewno mam załączoną,ponieważ wyświetla mi się śnieżynka w lewym dolnym rogu climatronica.
Jeżeli we wnętrzu jest ciepło nie wystarczą 2-4 kresek nawiewu(przynajmniej w moim przypadku).

-- 28 czerwca 2017, 15:23 --

Jak schładzam gorące powietrze powinienem mieć włączany obieg wewnętrzny.Tak?
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez futrzak » 28 czerwca 2017, 16:29

Czy ktoś miał problem z brakiem plusa na dmuchawie ? Jak podłączę plus z innego źródła to cała klima działa prawidłowo. Ale na przyłączy brak go.
Bezpiecznik jest ok, przyłącze z tylu bezpiecznika tez ok. Rezystor tez ok. Nie wiem gdzie po drodze mógłby sie stracić ten PLUS.

W Vagu jedyny błąd to błąd związany z : Silnik regulacji klapy dławiącej, ale to chyba nie jest zwiazane?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Seat Leon 1.9 TDI VP
Obrazek
futrzak
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Juventus987 » 1 lipca 2017, 18:18

Jak schładzam gorące powietrze powinienem mieć włączany obieg wewnętrzny.Tak?
Juventus987
Stella +
Stella +

Postprzez myszazwc » 1 lipca 2017, 18:27

Nie
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Juventus987 » 1 lipca 2017, 19:49

Czyli najlepiej nie mieć wówczas włączonego obiegu wewnętrznego?Ja próbowałem i bez jak i załączonym,ale według mnie niewielkia różnica.
Juventus987
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne