Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

VAG Blad 17748

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

VAG Blad 17748

Postprzez plutoss » 22 grudnia 2007, 23:54

Witam wszystkich
Zapalila mi sie ostatnio kontrolka silnika, podlaczylem VAG i pokazal blad 17748.
w opisie bledu przeczytalem "Czujniki pozycji wału rozrządczego / korbowego (B2) – poza sekwencją" co to dokladniej oznacza??
Dzis wykasowalem blad ale po przejechaniu paru kilometrow i ponownym odpaleniu silnika znow sie pojawil :zdziwko: Gosciu od ktorego kupilem auto twierdzil ze rozrzad byl wymieniony przy 104 tys km ,teraz mam przejechane 136 tys km. Czy myslicie ze to cos powaznego ?? Troche mnie to martwi :hmmm: moze wymienic rozrzad ??
plutoss
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 16V '01

Reklama

Re: VAG Blad 17748

Postprzez oczkolek » 23 grudnia 2007, 23:56

plutoss, może przeskoczył Ci rozrząd.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Marcin_TDI » 25 grudnia 2007, 20:09

pracuje tak samo jak przed pokazaniem sie kontrolki, nie czujesz zadnych roznic ?
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez plutoss » 26 grudnia 2007, 15:28

Marcin_TDI napisał(a):pracuje tak samo jak przed pokazaniem sie kontrolki, nie czujesz zadnych roznic ?

Bez roznicy silnik pracuje caly czas tak samo. Sciagnalem pokrywe i pasek wyglada ok...,nie wiem czy to ma tak wygladac ale pasek ma luz tzn. moge go wcisnac ok 1cm
plutoss
Stella +
Stella +

Postprzez czarny26 » 29 grudnia 2007, 12:14

są dwa czujniki Halla w silniku
1. odpowiada za prędkość obrotową wału korbowego - gdyby nie działał silnik w ogóle nie będzie chodził więc to na pewno nie on.
2. odpowiada za położenie wałka rozrządu tzn. chodzi o położenie tłoka w pierwszym cylindrze i zapłon mieszanki. w przypadku wady tego czujnika można w ogóle nie odczuć żadnych różnic. czujnik znajduję się pod pokrywą paska rozrządu przykręcony jest na trzy śruby.
czarny26
Stella
Stella

Auto: Toledo II, 1.8 20V

Postprzez plutoss » 3 stycznia 2008, 18:15

Witam po swietach, Czas zajac sie Leonkiem...

czarny26 napisał(a):czujnik znajduję się pod pokrywą paska rozrządu przykręcony jest na trzy śruby

Czujnik znalazlem w etce ale nie wiem gdzie go dokladnie szukac w samochodzie, sciagnalem pokrywe ale "nic" nie znalazlem...

Jest to mozliwe ze czujnik jest OK a cos sie dzieje w silniku, kontrolka zpalila sie po wymianie oleju (mechanik wlal 300 ml za duzo) ??

Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale przy ok 2tys obrotow silnik troche nierowno chodzi (lekko szarpie) ale to juz sie tez dzialo nim zapalila sie kontrolka... :hmmm:

[ Dodano: Wto 15 Sty, 2008 ]
Przetestowalem tez spalanie kiedys bral ok 8.2/100km a treraz 9.7/100km nie wiem czy to istotna roznica ?? i chyba jak na silnik 1.4 to troche za duzo nawet iz poruszam sie tylko w miescie... :hmmm:

[ Dodano: Sro 16 Sty, 2008 ]
Na stronie:
http://www.gerritspeek.nl/vag-com.html przeczytalem ze gdy pojawi sie blad 17748 nalezy:
Sprawdzic poprawnosc zalozenia paska rozrzadu - jesyt OK
Check/Replace Camshaft Position Sensor (G40)
Check/Replace Engine Speed Sensor (G28)

...ale nie mam pojecia gdzie szukac tych dwoch sensorow ?? ten "g40" to chyba czujnik Halla a "g28" ?? :o HELP !!

...teraz to chyba bez serwisu sie nie obejdzie :(
plutoss
Stella +
Stella +

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne